跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔讀緊幼稚園....己經想帶小朋友返NZ讀書

香港實在太大壓力比小朋友..咁細個就要同其他人競爭..本來我都冇打算比佢学英文,学寫字,学畫畫..
但眼見其他同年小朋友己經識好多野..有d仲好得人驚..幼稚園識背乘數表..識加減數 OMG

真係比較之下自己仔仔咩都唔識就覺得自己教唔好個仔

香港d小朋友冇哂童真...六日唔係學英文就學其他野..d休息時間就用來返學..好恐怖mg:" />..

唔知有冇mami係HK又有同感呢~~

所以我同老公開始打算小朋友小學三年級時想帶他回NZ讀書..但有好多利弊..

最大原數係要同老公分開..仔仔又要同daddy分開..好難取捨呀

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Jerryjelly 發表於 12-9-13 12:55
仔仔讀緊幼稚園....己經想帶小朋友返NZ讀書

香港實在太大壓力比小朋友..咁細個就要同其他人競爭..本來我都 ...

我已經移民咗過嚟三年, 當初決定過嚟都係因為想小朋友有個好的環境讀書. 見到HK的教育, 3年一小改, 5年一大改, 真係怕怕.

我地當時在阿囡半歲時決定佢3歲過嚟讀幼稚園, 一來諗住橫掂會過嚟, 不如就由最初開始. 二來襯自己仲算後生, 搵工會比較易.

當時諗如果等到阿囡讀完小學先過嚟, 冇錯, 在HK會搵到多D錢, 但係過到嚟就未必搵到野做, 無理由4x就等退休. 亦唔想一家人分隔兩地.

其實如果打算俾小朋友過嚟讀書, 始終覺得早好過遲.

好多人都以為外國的小學比HK的教育程度低, 其實依邊程度一D都唔低, 只係因為唔洗讀中文, 所以比較輕鬆.但係好多中國人都一樣會放假帶小朋友去學中文, 補習英文. 亦都會上各種的興趣班.

你打算三年級過嚟, 到時讀這邊的yr 4, 開始要考ICAS, 小朋友轉全英語環境, 跟唔跟得上呢? 跟唔上, 你同佢一樣都會有壓力.

別墅

哎...我都知越早帶小朋友返去越好既...

咁早我自己又未有心理準備...NZ真係好悶架..d 朋友又返哂hk..得d親戚係道..而且又同老公分開!!

我過到去係做FTM..實悶爆呀

子爵府

Jerryjelly 發表於 12-9-14 17:43
哎...我都知越早帶小朋友返去越好既...

咁早我自己又未有心理準備...NZ真係好悶架..d 朋友又返哂hk..得d親 ...
做FTM都可以好忙架!我要揍兩個,真係要佢地瞓晒先有自己時間。

遲d等細嗰個都返埋學,我就會搵d野做。part time 又好,義工又好,讀書又好。星期六、日就 family day,我一D都唔覺得會悶。

別墅

回覆:Qbear 的帖子

其實Nz搵工都幾難下!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 Jerryjelly 的帖子

你又知? 你搵過?

子爵府

引用:其實Nz搵工都幾難下! +

原帖由 Jerryjelly 於 12-09-15 發表
其實Nz搵工都幾難下!
第一份係難揾D,但係如果唔計較職位、人工,合約工同part time會易D。

別墅

回覆:kata_hihi 的帖子

d朋友個個伸Nz難揾食呀

子爵府

引用:d朋友個個伸Nz難揾食呀 +

原帖由 Jerryjelly 於 12-09-16 發表
d朋友個個伸Nz難揾食呀
搵食唔難,但要儲錢難。要交重稅。

水晶宮

引用:其實Nz搵工都幾難下! +

原帖由 Jerryjelly 於 12-09-15 發表
其實Nz搵工都幾難下!
哩個國家係留唔住人材,土生kiwi讀完大學好多都去澳洲英國美國搵嘢做,冇辦法,人少機會少…當然,唔介意人工或工種,簡簡單單求其有份工…

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

54heima 發表於 12-9-29 00:07
哩個國家係留唔住人材,土生kiwi讀完大學好多都去澳洲英國美國搵嘢做,冇辦法,人少機會少…當然,唔介意人 ...

完全認同,嗰邊熬咗十幾年又點,在英國有讀書和工作經驗也話之你,用埋幾年大學做硏究再煲到博士學位,咁又點 ,因為黃皮膚中國人囉,去U教MBA, 嗰班西人極不友善,北岸有間大學,c6認識位kiwi (工作的老闆), 佢個女的大學硏究做関於亞洲人在紐西蘭的工作上問題,嗰班西洋人話唔like你哋英文差,發音唔準,文法錯,人家說笑你又唔明,只懂辛勞不懂享受人生,有些人渣名車超高調,炒貴晒奧克蘭房屋價格,也有僱主說到出面就算學歷經驗多好,心裡也選擇自己人種,09年去上課時kiwi老師話見太多其他國藉的移民,很多也不能做回自己的專業,老師也知道本地人就是保護返自己人,不太愛比機會外來人,醫生要去做的士司機等,相比澳洲,澳洲人更肯給予外藉人工作機會,這是kiwi老師說出的真實情况和費解。教育,醫療,養老是no.1! 前途? 朋友有碩士學位,開fish n chips!
上海人朋友英文差,做中式酒樓點心車,老闆勁刻薄,背人流涙。

大宅

Jerryjelly 發表於 12-9-15 15:43
其實Nz搵工都幾難下!
係好難,所以大多数人搞生意,贼仔多,渣車冲埋人身边腸手袋,試過咁樣拖死了人,又試過腸唔到渣架車冲落個人死咗,不遠處個幾歲小朋友看住比人撞死媽媽,howick好多賊腸中國人手袋,漸漸已經不再用手袋,有時開車門拿走手袋,打破車玻璃偷嘢,我老豆比人打破三次車玻璃,一次成架車在queen st 某停車場偷走,影都冇,以前住附近的房屋起碼有四、五次憐居比賊入屋爆格,不下三次警察拍門問我拿資料,也有好多次側門木閘個大鐵銷鍊被破壞,因為用最粗最厚,可能好用時間也沒破壞,所以放棄了,也一次冒牌做剪刀佬,隻毛理人用最吵車的剪刀機,在屋前大街上剪草,另一男子閃肅門爬入後花園,左看右看屋內情况,跟在大廳裏手抱BB的我踫過正著,佢又驚我又怕,佢連忙扮唔好意思,入錯屋剪草,立刻找C6,跑出去,希望佢哋知道間屋任何時間都有人,不要再打主意,跟著打去差館報定案,所以每期區報一定報道每個星期有多少入屋爆格,邊條街和用什麼手法。

大宅

畀面勳章

真係好難搵工咩?
我先生話唔難搵工喎,可能佢係kiwi。
但佢講我就算係HK土生土長,去NZ都唔難搵工
我哋諗住BB出世後兩、三年會返去NZ。

大宅

畀面勳章

Jerryjelly 發表於 12-9-15 15:43
其實Nz搵工都幾難下!
介唔介意講妳搵邊一類工?

大宅

回覆:HK Mami想帶小朋友返NZ讀書

我都諗緊帶阿囡返NZ,HK而家太多b6,讀書競爭又太大。但返到去搵唔搵到食係一大concern!
我而家喺銀行IT部做BA,唔知返到NZ揾類似工種難唔難呢?

大宅

Demongirl 發表於 12-10-7 15:11
真係好難搵工咩?
我先生話唔難搵工喎,可能佢係kiwi。
但佢講我就算係HK土生土長,去NZ都唔難搵工:question ...

Kiwi 一定不難找工,認識一些住了美加十幾年後返去的kiwi,都話能找到工,又知道好多大學畢業後, 一些kiwi 喜歡跑去澳洲工作,人工起碼多三份一,現在住我隔離的kiwi鄰居,兩公婆居港八年,話成日同kiwi friends講HK 除了空氣不好外,其他都好中意,買埋樓住,打死也不返去。

別墅

回覆:54heima 的帖子

係!重稅都係一個問題

水晶宮

引用:Quote:Jerryjelly+發表於+12-9-15+15:43+其

原帖由 ChelseaSugar 於 12-10-06 發表
係好難,所以大多数人搞生意,贼仔多,渣車冲埋人身边腸手袋,試過咁樣拖死了人,又試過腸唔到渣架車冲落個 ...
好可怕

大宅

bluetulip 發表於 12-10-10 09:50
好可怕

有次班白人青年拍門説有洗屋地毯服務,可免費一睡房,我們說不用了,單張上,沒有地址電話聯絡資料,他們走後,老公拿著相機迎著他們一班人拍照,他們有些在私家車上,有些步行拍門,點知突然拍他們照,一下子嚇到跑回車上,好快開車走了,一周左右後,看區報,斜對面一位婆婆白人鄰居,就是免費一睡房洗地毯服務,被偷竊,也被打一身流血入院了。
一零年,印度人鄰居因好心拿零錢,放門口的手袋裡紐幣$600被白人少女偷了,印度人拿着零錢到門口還奇怪,那少女跑了哪里去,大概那時我也被同一女子按門鐘,我因有朋友在家,没有開門,只用對講机回應那女子,我什么也不用了,thank you!

三小時後,印度人鄰居跑來告知錢似被那女子偷了,問我有開門看到她嗎?印度人唯有報警,也自知錢追不回了。

水晶宮

回覆:ChelseaSugar 的帖子

其實係咪某d區先治安咁差? 我99住果邊,好少聽距講呢d野

首頁

尾頁

跳至