2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

1歲B大部份都識得一覺訓到天光,我個女依然偶然要起身飲夜奶。
佢8點幾訓,半夜會醒一次,食完奶又會訓返,一歲仲要起身飲夜奶,係咪唔正常?
可以點戒?--我唔可以由得佢喊,因為我第二朝仲要返工,唔理佢佢會越來越生氣,喊得更大聲,喊個幾鐘唔停,好長氣。我試過由得佢喊,結果佢開衡turbo咁喊,喊到自己都冷靜唔到落黎,我要花更長時間去安撫佢,然後餵奶,感覺係搵自己笨。

禁止訪問

回覆:koalababie 的帖子

子爵府

好媽媽勳章

我個仔有時都會半夜醒, 有一排佢病左, 成日半夜飲奶, 越比佢飲, 佢越會夜晚定時定候醒, 但我都係怕佢嘈, 因為屋企仲有一個大0既, 嘈醒大嗰個唱雙簧我仲煩

但係又唔可以由佢喊, 所以你可以試下十一/二點左右, 瞓住餵多餐, 或者可以check下佢大概幾點會醒, 每幾晚同佢推遲十五分鐘, 睇下幫唔幫到佢

不過老老實實, 佢地過左一歲, 飲好多時未必係肚餓, 可能過口癮, 所以你都可以比少D奶佢, 慢慢減少

最終亦最有效係唔餵, 用其他方法安撫... 可能搵次長假狠心D, 希望可以一勞永逸

男爵府

畀面勳章

我細女都仲係晚晚近半夜醒一醒.最近我唔餵夜奶,等佢喊.
一般喊5分鐘左右自己攰就瞓返.好在家姐係佢隔離瞓都唔會被喊醒.
有時凌晨4,5點醒左,我自己懶,埋身餵返.....

大女都係過一歲我先狠心戒夜奶....

que sera sera! 認識你讓我更富有。

大宅

回覆:AsWife 的帖子

甘請問你當時點樣幫她戒夜奶啊?我個女月底足一歲了,同你地一樣我咯個每晚都醒要夜奶,而且更慘是她每兩個鐘醒一次我日頭仲要返工,挨得好辛苦,打算幫她戒奶了,但她又完全不飲奶粉,而且她已經咩都識,所以真的不想用crying control的方法,怕對她心靈有傷害請問你地有咩好方法?感激不盡!

男爵府

畀面勳章

baby_alpaca 發表於 13-9-20 06:04
甘請問你當時點樣幫她戒夜奶啊?我個女月底足一歲了,同你地一樣我咯個每晚都醒要夜奶,而且更慘是她每兩個 ...
大女當時都系間中不定時喊,我懶所以埋身餵,好快就訓返,但亦會再醒再喊.所以我最後12/13個月期間dik起心肝每次佢喊都盡量唔餵,俾水,抱下,um下.等佢訓返.歲半可以一覺zzz天光.試下啦~ 如果唔系大人細路都訓得唔好!

細女都系最近咁樣train, 喊醒見到我,拍下就可以訓返啦~

que sera sera! 認識你讓我更富有。

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以減奶量,試一試,隔幾日少一安,如是者睇下OK唔OK
36日咋...緊張緊張

大宅

回覆:AsWife 的帖子

我仔戒了幾個月但還是會醒幾次

首頁

尾頁

跳至