夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

kit0845 發表於 23-12-7 01:08
男人同女人觀點與角度唔同⋯你老公係唔想跟你果套做⋯堅持己見,覺得自己無唔岩⋯所以佢唔會同你道歉⋯你 ...

心真係好累,好多時候都吞氣忍聲,叫自己吞咗去算數,同佢講又話我發脾氣,西面

大佬呀!你對我態度差就得,我就唔可以同你講?!

大宅

yuyueng 發表於 23-12-7 09:08
早兩日一家已食飯慶祝咗----其實你老公系咪覺得已經同你食左生日飯,所以上娘家果餐唔當系生日飯,自己一早 ...

我本身都唔係好重視生日嘅人,好似我一直冇要求佢送生日禮物俾我,一家人食生日蛋糕都夠,但我最唔開心係佢成日都唔講清楚同埋冇時間觀念

大宅

Sweetsis 發表於 23-12-6 22:14
你老公做法唔理想, 不過你哋有食生日飯, 佢都唔係無你心. 因為依件事你哋就冷戰幾日, 另一方面睇, 你婚姻應 ...

多謝你的生日祝福

我最唔開心係佢成日都唔講清楚同埋冇時間觀念(一直都存在的問題,佢遲到就得,但我遲咗/冇準備好啲野就唔得)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

早兩日一家已食飯慶祝咗----其實你老公系咪覺得已經同你食左生日飯,所以上娘家果餐唔當系生日飯,自己一早又有想食既野,所以咪無上黎食,有時候會唔會過分重視自己生日?之前食完而家又食,又唔系汪阿姐生日,不停甘食生日飯,唔好呢家既都會幾煩。

大宅

khkaren 發表於 23-12-6 07:44
我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎 ...

男人同女人觀點與角度唔同⋯你老公係唔想跟你果套做⋯堅持己見,覺得自己無唔岩⋯所以佢唔會同你道歉⋯你既問題⋯我諗每對夫婦都面對緊⋯心很累

複式洋房

其實我個人覺得好小事姐,都一家人預早左食飯慶祝,又唔係完全冇心裝在。

其實會唔會係佢既角度答你唔想已經係答左你拒絕左返去食飯,諗住佢只係上去食蛋糕。而你既角度係已有通知左你既安排,而佢遲左引致大家空等而嬲。

唔高興,即時反應黑面都唔緊要。但冷戰幾日想要對方道歉,就好似誇張左啲。

對有啲男人(唔係咁重視既人)黎講生日唔係一年得果一次,而係年年都有架喇。佢仲預先買埋蛋糕上去,已經好過好多人架喇,有啲男人連日子都記錯或唔記得左都大有人在。

同佢表達你唔開心(炸下型)就算啦,同埋強調你咁重視正日生日,出年正日慶祝囉。

大宅

其實最關鍵係你「感覺」如何?是冰封三尺還是個別事件?

男爵府

khkaren 發表於 23-12-6 09:46
逢星期一小朋友夜晚上興趣班到8點,因為唔想小朋友太夜返屋企做功課所以佢會自己食晚飯再接小朋友放學,之 ...
咁佢既理由都好牽強

大宅

你老公做法唔理想, 不過你哋有食生日飯, 佢都唔係無你心. 因為依件事你哋就冷戰幾日, 另一方面睇, 你婚姻應該無乜其他大問題. 我覺得同佢傾都無用, 佢唔會覺自己做得唔夠好. 唔係所有事都解決到. 兩公婆好多時都係過兩日當無嘢啦. 唔好激氣啦, 祝你生日快樂.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

khkaren 發表於 23-12-6 13:26
我哋之前兩日已經一家食咗飯慶祝,正日就食蛋糕
早兩日一家已食飯慶祝咗,正日你只吃蛋糕,佢係咪覺得自己吃完飯先返屋企吃蛋糕咪得

男爵府

應承又唔做佢點解釋?

大宅

crystal媽咪 發表於 23-12-6 16:35
唔想讓步??
即係想因為咁而分開?

唔係我錯,係要佢同我道歉先

複式洋房

其實佢有買蛋糕遮係記得你生日,會唔會係放工肚餓唔想太遲食野?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

khkaren 發表於 23-12-6 08:27
我當晚即刻勁嬲黑晒面,因為根本尊重過我呀!同佢冷戰緊,今日係第三日,當佢透明冇緊要事唔會出佢講嘢 ...

唔想讓步??
即係想因為咁而分開?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

靚靚C9 發表於 23-12-6 13:02
其實點解你兩公婆唔自己出街食飯慶祝生日,之後再接小朋友回外家切蛋糕。其實兩公婆都需要情趣。
...

我哋之前兩日已經一家食咗飯慶祝,正日就食蛋糕

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

khkaren 發表於 23-12-6 07:44
我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎 ...

其實點解你兩公婆唔自己出街食飯慶祝生日,之後再接小朋友回外家切蛋糕。其實兩公婆都需要情趣。

大宅

kwhkwh 發表於 23-12-6 11:51
當晚食咩-->唔係好明,即每星期一晚,男方獨自食飯?
再八:男方食飯,小孩不用食嗎?
...

因為唔想小朋友太晏返屋企,佢會逢星期一自己先食飯再接小朋友放學返屋外家食晚飯,佢自己就返屋企沖完涼,再到外家接埋小朋友一齊返屋企 (外家同屋企只係樓上樓下)

同埋佢有潔癖,出完街一定要先沖涼,仲要起碼沖半個鐘

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

khkaren 發表於 23-12-6 09:46
逢星期一小朋友夜晚上興趣班到8點,因為唔想小朋友太夜返屋企做功課所以佢會自己食晚飯再接小朋友放學,之 ...
當晚食咩-->唔係好明,即每星期一晚,男方獨自食飯?
再八:男方食飯,小孩不用食嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

當晚諗好左食咩竟然重要過老婆生日?呢個理由都好牽強下你地平時既關係係點?會唔會好差?
「換個角度,自然有出路。」

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

只係因為諗定咗食咩就唔同返去同你地食?!平時係咁都算,但一年先得一次生日,而你係佢重要嘅人,唔明點解你老公唔肯改變下?!比我都嬲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊