烹飪搵食

跳至

首頁
12345...32

尾頁

男爵府

David大Sue小 發表於 16-2-17 23:40
唔該晒,咁所以大部份都要隔嚕,我好耐以前買過一部雜牌類似下圖嘅,不過因為自己衰多手,加糖後想再濃點 ...

其實只要煲完一次都唔可以再煲。 所以我通常會加埋冰糖。 程式完成後再用果汁功能打多兩次先隔渣。 其實唔隔都係鞋鞋哋,可以接受。

David大Sue小    發表於 16-2-18 21:54

複式洋房

joycesw 發表於 16-2-17 11:08
新出啲款就唔敢講話使唔使隔。 但係之前用嗰啲就一定要喇。 雖然磨到好幼。 但係都會覺得有渣。

點比較。 ...

唔該晒,咁所以大部份都要隔嚕,我好耐以前買過一部雜牌類似下圖嘅,不過因為自己衰多手,加糖後想再濃點,倒返人去煲多一次,點知原來加糖後唔可以再加熱燶咗。不過部機係有隔渣嘅,但唔算好清。最好再自己隔多一次

男爵府

David大Sue小 發表於 16-2-16 16:06
九陽咁多model,點揀呀??有Sis教路嗎?我主要想整豆漿,但我見全播要過瀘,係咪就算話免過瀘都有渣嘅?? ...

新出啲款就唔敢講話使唔使隔。 但係之前用嗰啲就一定要喇。 雖然磨到好幼。 但係都會覺得有渣。

點比較。。。我會睇自己要幾多人飲啦......打磨轉數.....立體加熱/底部加熱(我會選立體).....有冇保溫 (我自己就覺得冇保溫都 ok)。

我就未試過寄香港。 次次都係寄大陸搵人幫我帶返嚟。

男爵府

magiee 發表於 16-2-15 18:44
我都岩岩淘左呢部
唔知有無JM分享過

印象中好似有 jm 用。 我就唔係呢個款。

複式洋房

九陽咁多model,點揀呀??有Sis教路嗎?我主要想整豆漿,但我見全播要過瀘,係咪就算話免過瀘都有渣嘅??當然,做糊就一定必須有渣啦。咁係咪冇隻整到純豆漿,一定要自己再隔渣?
淘寶裏面一間店都有好多model,唔知點比較?同時,請問寄香港安全?唔會跌壞?

侯爵府

引用:Quote:catmummum+發表於+16-1-30+04:16+請

原帖由 joycesw 於 16-02-01 發表
我自己直接加埋冰糖。 不過係細粒啲嗰種冰糖。
我都岩岩淘左呢部
唔知有無JM分享過

大宅

回覆 BKGO 的帖子

謝謝 ! 明白了 !
咁我都系買九陽, 唔再諗 捷家拌了 ! 因比個SALES 講到我有D擔心 ! E+有用家講就100%可信了 !

謝謝 !!

大宅

引用:回覆 BKGO 的帖子好正呀 ! 請問下你 :1) 63

原帖由 vlovemony 於 16-02-05 發表
回覆 BKGO 的帖子
1. tb 買
2. 人仔¥299
3. 原粒落
4. 腰果全打爛,反而冰糖我有用刀背打幾下
以上答覆希望幫到你。

大宅

回覆 BKGO 的帖子

好正呀 !

請問下你 :

1) 639 系邊度買呀 ? 可以比條LINK我嗎 ?
2) 你買部機幾錢呀 ?
3) 你是原粒腰果放入機整嗎 ?
4) 做出來的糊有無D腰果打唔爛呀 ? (因永安SALES 講 9陽無個西包住來攪所以無捷家拌攪到完全爛曬<---好似好有理 @@)

大宅

回覆 BLLI 的帖子

有一個型號在佐敦永安賣緊, 但一定不是630SG 仲有娥姐, 捷家拌, 菲利浦, DISPLAY

男爵府

回覆 vlovemony 的帖子

請問現在永安有九陽出售嗎?

大宅

引用:Quote:BKGO 發表於 16-2-3 16:24 有冇腰果

原帖由 vlovemony 於 16-02-04 發表
加油 ! 好想睇你用後感想 !

琴日去永安, 個SALES 系咁 SELL 我 捷家拌甜至尊, 講到識飛咁 ! 原本我想睇 ...
我昨晚試左腰果露真係好掂,磨得好幼細,多謝jm提供食譜,我作以下改良。

抄左腰果 九陽量柸 2柸
熟水600ml 九陽水量柸
冰糖就手指公與食指做一個o字咁大粒
冷飯 就似壽司咁大舊
用乾果mode

好好食,再次感謝jm教援

大宅

BKGO 發表於 16-2-3 16:24
有冇腰果糊份量。。。我新手,今晚都想試。。唔該晒

加油 ! 好想睇你用後感想 !

琴日去永安, 個SALES 系咁 SELL 我 捷家拌甜至尊, 講到識飛咁 ! 原本我想睇下永安9陽個實物, E+ 睇左原來仲有 捷家伴 及 娥姐甜品機 , 我又開始選擇困難啦 !

有人用過 捷家拌/娥姐 嗎 ? 可以比D 意見嗎 ?

男爵府

回覆:joycesw 的帖子

期待你對部機的使用心得、分享

男爵府

BKGO 發表於 16-2-3 16:24
紅豆沙我就覺得唔好用佢整喇。 口感好唔同。

腰果露如下 :

參考食譜 : 德國寶即磨香滑腰果露

材料
腰果 200G
冰糖 適量
水 1000ML

做法
1)先將腰果放入平底鑊, 以中火不停拋鑊去炒至金黃色。
2)腰果連冰糖及水放入九陽豆漿機, 再按選擇至“干豆”功能即可。

大宅

引用:腰果糊好滑,好幼細,同出街食冇乜分別。

原帖由 cheungone 於 15-05-02 發表
腰果糊好滑,好幼細,同出街食冇乜分別。

大宅

引用:咁有冇睇過Joyoung/九阳 DJ13B-C639SG?

原帖由 Q4 於 16-01-30 發表
咁有冇睇過Joyoung/九阳 DJ13B-C639SG?
我都加入九陽,買左呢部639,今晚會開機試整,豆腐及紅豆沙。。。

男爵府

elflingwk 發表於 16-2-3 14:59
你買左幾耐?

不過,我鍾意九陽個款多d,同埋鋼水好似好過philips

都成兩年 lu。

大宅

回覆:joycesw 的帖子

你買左幾耐?

不過,我鍾意九陽個款多d,同埋鋼水好似好過philips

男爵府

elflingwk 發表於 16-2-3 12:30
香港買九陽都有保養1年,剛去一田問,職員叫我買九陽,我仲心大心細買philips,還是九陽。我擔心九陽易壞。
...
我 so far 用咗咁耐都未壞。

首頁
12345...32

尾頁

跳至