嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 肺炎鏈球菌針

my 3 kids have never had 肺炎鏈球菌針

大宅

o甘大反應~比較少見. 會否有其他原因? 食藥退咗燒未? 如果持續, 回去見醫生啦.

蚊蚊521 寫道:
Hi Dr. Yonex,
我個女剛滿兩歲,同佢打肺炎鏈球菌針,她發燒到39點幾至40度,點解會咁高燒,又話這種針只會輕微發燒 :cry:
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

prettywife 寫道:
my 3 kids have never had 肺炎鏈球菌針

You have saved >$8,000. and 12 times painful injections.

別墅

Dr. Yonex,

我的囡囡剛2個月大, 之前是在健康院打針, 想幫bb加打 "肺炎鏈球菌"及"輪狀病毒口服疫苗", 那麼我應該在bb在健康院打針前後多少天打針會好些呢?因好像在健康院打針後及打 "肺炎鏈球菌"也會發燒...抑或可以同一日打2支針??

另外, 我太太的婦產醫生之前介紹的一位兒科醫生, 他收費較貴, "肺炎鏈球菌"--$800; "輪狀病毒口服疫苗"--$750...

雖然bb在醫院時, 這位醫生幫bb檢查時都幾詳細(我們感覺), 但打針的收費實在和網上大家寫的差很遠, 可否介紹一些醫生?? Thanks

大宅

greatli 寫道:
Dr. Yonex,

我的囡囡剛2個月大, 之前是在健康院打針, 想幫bb加打 "肺炎鏈球菌"及"輪狀病毒口服疫苗", 那麼我應該在bb在健康院打針前後多少天打針會好些呢?因好像在健康院打針後及打 "肺炎鏈球菌"也會發燒...抑或可以同一日打2支針??
Ans.: 可以同一日, 但心理上安妥啲, 可以隔一星期啦.

另外, 我太太的婦產醫生之前介紹的一位兒科醫生, 他收費較貴, "肺炎鏈球菌"--$800; "輪狀病毒口服疫苗"--$750...

雖然bb在醫院時, 這位醫生幫bb檢查時都幾詳細(我們感覺), 但打針的收費實在和網上大家寫的差很遠, 可否介紹一些醫生?? Thanks
Ans.: 明白. PM U~

大宅

Dr.Yonex ,

請問可否PM 九龍 /旺角區既兒科醫生比我呀??
bb剛一個月,我想帶她到私家醫生打針。
thanks!!!

大宅

OK, check PM~
Kanix 寫道:
Dr.Yonex ,

請問可否PM 九龍 /旺角區既兒科醫生比我呀??
bb剛一個月,我想帶她到私家醫生打針。
thanks!!!

複式洋房

Dr. Yonex,

我個囡一個半月時一次過打了六合一針, 肺炎鏈球菌針 和 吃了輪狀病毒疫苗, 後來發覺肺炎鏈球菌針應該滿兩個月先打, 請問會否有問題? :cry:

大宅

其實五合一都應該兩個月先至打. 6-in-1 = 5-in-1 + Hep.B

"我個囡一個半月時一次過打了六合一針, 肺炎鏈球菌針 和 吃了輪狀病毒疫苗, 後來發覺肺炎鏈球菌針應該滿兩個月先打, 請問會否有問題?"

Ans.: Not Ideal. The dr. was not following the recommendation.

複式洋房

Hi Dr Yonex,

沙田區有邊個兒科醫生好呀!
Pls PM me, thanks!

複式洋房

請問太子附近邊到打會便d呢?同埋個醫生好D呢?

其實有邊幾個出廠而佢地又有咩唔同呢?

請指教...

大宅

Dr. Poon in Argyle Centre la~ PM U

On Prevenar(Wyeth) is suitable for kid < 2 years old.

複式洋房

thank you, dr. Yonex.

大宅

hi Dr Yonex,

my BB is almost 8mths, want to take肺炎鏈球菌針, do you have any doctor recommend in Tai Wo Hau/ Tsuen Wan ?

thx

大宅

Try Dr. Chiu. PM U
shirley_BB 寫道:
hi Dr Yonex,

my BB is almost 8mths, want to take肺炎鏈球菌針, do you have any doctor recommend in Tai Wo Hau/ Tsuen Wan ?

thx

禁止發言

大宅

OK 咖, 打四針:
3, 5, 7 & 12 個月大.
Fever if >99.2 F
中環我稔會貴啲啦~問吓有無其他Mami 提供?
Sum107 寫道:
請問bb現三個月零一星期,打會否太細,中環有否較平又好嘅醫生介紹?

想問用耳機探熱幾多度係發燒(F)?

禁止發言

大宅

Sum107,

我阿B係天后打了$650一針, 如需要, 我可PM診所資料給你 :-P

男爵府

6個幾月打左第1針,琴日打完第2針,仲有1針要打~

首頁

尾頁

跳至