少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

謝謝你 SandraLo,

我想他們當是一個玩意, 又或是想要attention, (因為有時我一見他們想掟, 我就會示意他們不要).

另外我想請教一下, 哥哥拍妹妹頭的問題, 有時當他們玩玩具時, 我稱讚他們:好乖喎, 自己玩玩具, 妹妹很開心, 但哥哥就沒有反應, 我時是不是這時同時讚埋:哥哥很乖, 沒有打妹妹呢? 因為他不是時常打, 那麼需不需要時常[提]他呢?

洋房

上面咁多位都講得幾好。
同時,我諗你還得注意唔要在公共場所鬧佢。脾氣還得慢慢矯正。日常一點一滴咁培養佢講道理、不任性的習慣和個性先好。發脾氣時先告知佢咁not good.跟住冷處理,不睬佢一陣,等佢情緒好返點時,可以試下擁抱下佢,讓佢冷靜同埋理性點,可以講sorry.而佢表現良好時,記得要及時鼓勵和表揚!呢個很重要!上面已有friend具體講過。

洋房

如果係佢想要達成咩目的。記得在佢冷靜返之後先滿足。同時,可以話佢知,佢咁喊或是扭計,并不是達到目的的手段。只有佢安靜提出正當要求先會滿足佢。如果係想要引起大人個注意,都係一樣,在佢安靜個時,也要去關注佢,唔好讓佢以為,只有扭計時先可以得到大人個注意。

珍珠宮

原帖由 kellyyan 於 09-5-29 09:04 發表

我想他們當是一個玩意, 又或是想要attention, (因為有時我一見他們想掟, 我就會示意他們不要).

另外我想請教一下, 哥哥拍妹妹頭的問題, ...

kellyyan :

Sorry, 今晚遲了些, 明天答你!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 kellyyan 於 09-5-29 09:04 發表

另外我想請教一下, 哥哥拍妹妹頭的問題, ...

kellyyan :

我先講番「一"", 他們就掉」先:
小朋友對有效的「讚」的感覺, 跟「不讚」時的感覺應有很大分別, 但有機會媽咪做不出應有的果效, 若你發現你一讚他們就掉(不止一次), 即使他們解讀你的讚, 並不是好enjoy那種, 那為什麼會這樣呢?一般是因為即使不是被讚, 他們一樣得到媽咪的反應, 這就是我之前所講「你的反應過佳」, 他們分不出你在讚他還是在和他玩, 也解釋了所謂[]了他們!

因此, 一方面你給他們喜歡玩的掟嘢遊戲, 另一方面, 你要給他們知道除此遊戲外, 其他東西是不能擲的, 你要捉著他們的手臂, 望著他們的眼睛, 認真地(沒有表情但不是惡) 及簡單地告訴他們「唔得」!然後捉着他們的手要他們拾回, 當然, 他們好端端沒掟時, 你必須開懷的讚他們, 也可抱高一下來加强效果!
如你要哥哥「介」去拍妹妹的頭, 就可以跟上面所講照做, 如你不介意, 即他這個動作不會做成什麽問題, 你又大可不用理, 但恰當的用讚, 絕不會令原來他不做的(拍妹妹的頭)變成做!

p.s. 若你會對哥哥說「不可拍妹妹的頭」, 針對這個問題去讚就應該說:「哥哥好乖, 沒有拍妹妹的頭!」
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

[quote]原帖由 SandraLo 於 09-5-30 17:35 發表

Sandra, 謝謝你抽空幫忙!!!我會試一試.

男爵府

[quote]原帖由 SandraLo 於 09-5-30 17:35 發表

唔好意思Sandra, 今早試了你的方法, 我有小小問題想問:

你說當他們掟野時, 和他們說[唔得], 是不是只說一次, 下次就只需他們拾回玩具已可.

另外讚他們沒有掟玩具時, 是不是當他們掟了拾回後一段時間已可再讚. (除了一給玩具時外)

謝謝!!!!

珍珠宮

原帖由 kellyyan 於 09-5-31 10:41 發表
你說當他們掟野時, 和他們說[唔得], 是不是只說一次, 下次就只需他們拾回玩具已可.

另外讚他們沒有掟玩具時, 是不是當他們掟了拾回後一段時間已可再讚. (除了一給玩具時外)

Kellyyan :

不太明白..... 他們掟野時, 和他們說[唔得], 接著要他們拾好, 記著當時的眼神接觸是重要的, 要給他們知道這是媽咪不嘉許的. (若問題嚴重, 我再教你罸)
讚是任何他們不掟嘢的時候都可以讚, 一日最好有三次, 不是在玩玩具, 或手上沒拿什麽時就更好, 因肯定可以「完成」那次的讚!

大宅

-----

複式洋房

Hi Sandra,

我個女而家2歲每朝叫佢去擦牙實扭好耐.
今朝叫個女去擦牙佢當然扭計又訓地下,咁我就用igron呢個方法 (因為我先前幾次用過都成功最後佢自己去擦牙), 點之無用, 佢仲vv係地下(而家potty trainning緊未成功) 咁無野啦, 我就諗住好似平時咁帶佢去toilet沖洗 (ps. 佢仲扭緊仲喊得好大聲). 我抱佢去到bathtub, 佢勁喊仲開始打我(面呀, 手呀) 咁我捉住佢隻手話no, 我個女唔理放開手仲繼續打, 之後我好嬲好嬲再捉住佢隻手打o左四五下..... 其實當時我應該點做? 請教下我.

我打完阿女之後佢就叫姐姐..因為我返工快遲到, 所以我就叫姐姐幫佢沖身...唉
Cheers,
Gin

珍珠宮

原帖由 jj032008 於 09-6-1 15:00 發表
SandraLo,

我囡囡宜家14 個月,剛報了playgroup上左4堂課,有問題想請敎一下。

我發覺上playgroup時,所以需要坐著做的佢都未能做到,對於一個咁細既小朋友,坐定定我知係好難,但係我又好矛盾,其實我應該由得佢完成唔到果部份, ...

jj32008 :

呢個問題對我嚟講係好難答……
我唔覺得14個月嘅bb須要去上堂......
我建議你上網/d 嬰兒雜誌揾吓料, 睇吓有乜嘢活動可以同bb, 得閒同bb講吓故事, 玩多d 遊戲, 唱吓歌仔, 去遊樂場, 得益重大!

珍珠宮

原帖由 ginnyyue 於 09-6-1 15:47 發表
Hi Sandra,
我個女而家2歲每朝叫佢去擦牙實扭好耐.
今朝叫個女去擦牙佢當然扭計又訓地下,咁我就用igron呢個方法 (因為我先前幾次用過都成功最後佢自己去擦牙), 點之無用, 佢仲vv係地下(而家potty trainning緊未成功 ...

ginnyyue :

知唔知点解佢咁憎擦牙?
有冇d bad experience ?
你有冇試過同佢一齊刷?

男爵府

[quote]原帖由 SandraLo 於 09-5-31 11:58 發表

SandraLo,

昨天真是有很大的挫敗感, 剛剛讚完, 玩完, 轉頭又掟, 來來回回, 成日心情都不好, 好像成日在[話]他們, 最後收了他們掟的玩具一天.
今早他們玩了一陣又掟, (可能沒有給時[讚]), 但看見哥哥主動拾回掟了的玩具, 又有些少信心, 見他們玩了一陣就讚, 又舉高和他們玩, 初初很好; 但我一離開他們玩的地方, 他們又開始.......

我想問是不是我有什麼地方做錯, 若罰他們, 他們會明白嗎?另外掟波入籃, 他們又好像不怎麼喜歡.

請賜教!!!!

今天下午有小小成功啦!!!!雖然都有掟, 但已有改善, 多謝!!!希望繼續下去.

另外我想問, 你上次說: <即使他們解讀你的讚, 並不是好enjoy那種, 那為什麼會這樣呢?一般是因為即使不是被讚, 他們一樣得到媽咪的反應, 這就是我之前所講「你的反應過佳」, 他們分不出你在讚他還是在和他玩......>
[反應過佳]是什麼意思呢? 我驚我又做錯不知道. 謝謝!!

複式洋房

我諗唔到, 應該無唔好的experience, 不過我有試過同佢一齊刷啦 (唔係日日,因為有時我要趕住返工會刷先), 再買左張梯可以俾佢自己試下開水扭毛巾, 再買埋有味的牙膏, 間唔時換下牙刷....佢一扭就好勁,喊到抽搐咁,坐o係旁邊唔理佢佢就'特登'用腳呀手呀打你....火都起.
我仲應該如何令佢自己去刷牙同冷靜, 當然我都需要冷靜...

其實我咁打佢係咪唔啱? 我記得先前睇過你一篇文, 話一係唔打一打就唔好心軟..我係咪會錯意呢?

請幫幫我.
每朝早每晚都係咁就快癲...我開始怕怕地返屋企.

原帖由 SandraLo 於 09-6-1 22:53 發表

ginnyyue :

知唔知点解佢咁憎擦牙?
有冇d bad experience ?
你有冇試過同佢一齊刷?
Cheers,
Gin

珍珠宮

原帖由 kellyyan 於 09-6-2 10:01 發表
SandraLo,

昨天真是有很大的挫敗感, 剛剛讚完, 玩完, 轉頭又掟, 來來回回, 成日心情都不好, 好像成日在[話 ...

kellyyan :

先答第2 part :
反應過佳
14個月嘅bb未完全聽得懂成人的說話, 如每次他們掟嘢的時候, 你都大叫大嚷, 俾好多表情同反應, 咁佢地會以為掟嘢係一個你同佢地玩嘅遊戲, 想睇你叫嚷個樣就去掟, 甚至响一啲佢地自己玩嘅時間, 想你理佢地嗰陣就用掟嘢嚟「引」你出現(去話佢地)

「好像成日在[]他們」~~ 你意思是他們成日都掟, 所以成日講住「唔得」?
「最後收了他們掟的玩具一天」~~收玩具都是罸的一種, 但他們是否明白這是懲罸?若他們有足夠的玩具, 你收一兩樣一段短時間, 他們不會太在意, 收得太多, 他們又沒得玩, 你覺得今次收玩具的效果如何?

珍珠宮

原帖由 ginnyyue 於 09-6-2 11:44 發表
我諗唔到, 應該無唔好的experience, 不過我有試過同佢一齊刷啦 (唔係日日,因為有時我要趕住返工會刷先), 再買左張梯可以俾佢自己試下開水扭毛巾, 再買埋有味的牙膏, 間唔時換下牙刷....佢一扭就好勁,喊到抽搐咁,坐o ...

ginnyyue :

查實係唔係你唔要求佢刷牙, 佢就唔會扭?
如佢平時都會扭, 我諗你先要處理佢扭, 搞掂咗先搞佢刷牙……
我覺得如你朝早趕返公, 可考慮改為先要求佢臨瞓刷牙….. 始終佢都係兩歲, 有充足時間搞佢會好好多; 打小朋友就最好唔好啦, 原因包括:
1/ 佢會學咗打人 ~~ 好容易會習慣咗出手!
2/
學咗以暴力解決問題 ~~ 尤其係當佢覺得人地唔啱時, 佢就「可以」去打人, 因佢媽咪都係咁對佢!
3/
即使佢而家會怕你打, 但大d 冇咁怕(怕係講怕痛同怕父母嬲), 你就自然會升級打多d, 咁雙方關係差咗, 就好難番轉頭, 而你要教佢嘢就只會更難
4/
留意吓你用「打」時, 好多時只係發洩咗自己的嬲怒, 對小朋友並無實質幫助, 打太多亦必然傷感情!

男爵府

[quote]原帖由 SandraLo 於 09-6-2 22:36 發表

Sandra,

「好像成日在[]他們」-- 由於每次我都會比一盒積木or疊高玩具 + 一些散件, 例如: 車車等, 而他們會在自己房玩, 而若他們掟, 就會掟出廳 (他們的房是用閘, 不是用門), 他們有時玩一陣就掟, 比翻一陣又掟, 所以每次話[唔得], 然後叫他們拾回就不只一次, 每天可能有3,4次, 所以我覺得好像時常[話]他們.

我覺得今次收玩具的效果 -- 他們覺得悶, 但可能他們有伴(兄妹), 就可以自己玩.

唔好意思, 另外, 我想問:
1. 最近幾次, 當我勁讚他們無掟玩具時, 妹妹即刻舉高手想我舉高 (因我這幾次都是讚+舉高他們), 這樣會不會變成交換條件.

2. 當他們想掟時, 知道我望著他, 他們有時會收回不掟, 有時會停一停望我 (只得我和他們在家時), 我應該給他們什麼反應呢? ignore or 捉手說[唔得]

請賜教!!!!

複式洋房

係呀係呀!! 唔要求就無扭啦!!
每次我要求佢做o野刷牙呀, 訓覺呀就黎扭啦. 可能我對兩歲小朋友要求太多同太高..我覺得佢地應該有自理能力.

明白啦.我下次如果好嬲時會行開下自己靜下.
唔該晒Sandra!!

原帖由 SandraLo 於 09-6-2 23:06 發表

ginnyyue :

查實係唔係你唔要求佢刷牙, 佢就唔會扭?
如佢平時都會扭, 我諗你先要處理佢扭, 搞掂咗先搞佢刷牙……
我覺得如你朝早趕返公, 可考慮改為先要求佢臨瞓刷牙….. 始終佢都係兩歲, 有充足時間搞佢會好好多; ...
Cheers,
Gin

複式洋房

HELLO, SANDRA

BB而家16個月但仲未識講嘢, KELLYYAN個情況好相似,
但我個CASEBB打人, 而唔係掟嘢.
一讚完, 提醒佢左起手打咁, 又或者呢頭讚完, 果頭有唔如意又再打人.
有時佢會無端端都作打人手勢, 或細細力打一下, 睇下我有咩反應咁架.
老實講, 你呢個TOPIC我已經由P.1-P.100看了兩次, 真係獲益良多,
所以BB哭鬧扭, 我大多數都可以掌握到, 真係多謝你.

BB14/5個月時, 開始打人,
呢個幾月, 不停讚, 但起唔到作用, 直到現在,好似仲嚴重左,
好擔心, 好似已經慣左手勢咁.
我唯有再睇第三次, 我估我出錯在你以下所講.
我先講番「一"", 他們就掉」先:
小朋友對有效的「讚」的感覺, 跟「不讚」時的感覺應有很大分別, 但有機會媽咪做不出應有的果效, 若你發現你一讚他們就掉(不止一次), 即使他們解讀你的讚, 並不是好enjoy那種, 那為什麼會這樣呢?一般是因為即使不是被讚, 他們一樣得到媽咪的反應, 這就是我之前所講「你的反應過佳」, 他們分不出你在讚他還是在和他玩, 也解釋了所謂[]了他們!

我而家重新黎過, 請問以下方法正確嗎?

唔打人=勁讚(, BB好乖喎, 無打人)+

好開心舉高或好開心扭作一團<==加強D效果.

因為我要番工, 通常早上讚一次, 晚上讚三次.

打左人及準備打=捉住佢隻手望住佢雙眼講, 唔可以打人, 但有時望唔到雙眼講, 得唔得呢?<==佢以前會扮傻行左去, 或喊, 而家會繼續打, 或打空氣/打死物以示不滿, 打空氣/打死物時係望住我有咩反應架.

如佢打空氣/打死物以示不滿=(我驚反應過佳, 所以我炸炸帝睇唔到行左去,又試過比佢知道左我望到佢, 我唯有目無表情, 跟住做番自己嘢)
咁如果佢係繼續打人, 咁應該點呢?

唉, 我有D混亂, 有D氣餒..好似咁又唔得,咁又得嘅感覺.
C6為左配合, 唔想攪亂檔, 驚讚錯, IGNORE, TIMING,
BB打人, C6已扮傻側側膊當睇唔到, 或者只係好簡單講唔可以打人
咁得唔得呢?

原帖由 SandraLo 於 09-5-30 17:35 發表

kellyyan :

我先講番「一"讚"完, 他們就掉」先:
小朋友對有效的「讚」的感覺, 跟「不讚」時的感覺應有很大分別, 但有機會媽咪做不出應有的果效, 若你發現你一讚他們就掉(不止一次), 即使他們解讀你的讚, 並不是好e ...

珍珠宮

duplicated

首頁

尾頁

跳至