母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 idyyiu 的帖子

我都係一直餵晒兩邊, 如果真係要儲奶, 就邊餵邊泵, 下一餐好似初生咁一個鐘再食. 平時返工自製猛長期都係咁, 有試過會泵左先比佢食, 都係好唔夠儲備先用呢招, SO FAR都唔洗好多次.
你可以多D按下個胸, 你學下FEEL自己的乳腺, 由內向外推, 用手用得多, 你會易D擠的. 不過都要D時間學.
BB食O個時你可以都擠下, 借佢力.

別墅

BB宜家2個月大,半人奶半奶粉。我喺BB出世前一直認為餵人奶理所當然,冇特別準備。

到BB出左世,姑娘幾時話餵奶我就餵,姑娘話BB食得好好,初時都有食損好痛,所以驚左餵奶,BB又成日瞓,我就佢扭先餵,到出左院都係。

點知過2日去健康院話佢比出世時輕左12%,好嚴重要入院,入院後埋身後要補奶粉,好彩第二日已可出院,D姑娘仲提我記住要補奶粉。

我就以為自己冇奶,好怕BB過輕有事,所以好聽話次次補粉。次次埋完身BB都唔夠狂喊,但補完粉BB一瞓就幾個鐘,我又隔幾個鐘先再餵,中間又唔識要泵下奶。不過我又冇乜谷奶,個身體可能以為咁少奶就夠冇再造多D。

之後密密去健康院覆診,次次話我餵得太少次,但BB補完粉就瞓幾個鐘,叫醒佢都唔想食,啜下又瞓左,所以一日餵得6次到。

之後我上下網搵下唔夠奶既資訊先知死,幾驚收奶,同埋發現埋多D身先造到多D奶,忘記奶粉,所以開始試全埋身,全日不停埋身食。BB啜住又食又扭又扯乳頭,放開又狂喊,啜到冇我就擠壓乳房俾佢食等出多D奶,BB一次可以啜6、7個鐘,至太累先瞓一陣,之後又食幾個鐘,我差唔多冇瞓過。後來睇草的post先知BB梅下梅下係冇用,但已太遲。

一直至滿月,覺得BB真係餓得太厲害,咁多日每日得五六條好輕既濕片,忍唔住補粉,BB即刻飽晒舒服晒好好瞓。

第二日去健康院,醫生話BB體重僅僅合格,又開始繼續埋身再補粉,不過之後再加泵(單泵),埋完身次次泵得10-20ml左右。之後補粉愈黎愈多,BB先開始長肉。

好唔甘心,再買左swing maxi兩邊一齊泵,3個鐘泵一次,遇啱BB要食就餵完先泵。3個鐘兩邊加埋60ml左右,埋完身泵就有30ml。全日埋完身泵加埋淨泵共7、8,次,維持左日十幾日奶量都冇乜改善。

心郁郁又想試下全埋身,不過BB好明顯唔飽,成日好餓狂喊,試左2日就放棄,變番埋身補粉泵清,再中間有時間就加泵。

不過實在太攰,又埋身補粉再泵同洗泵,宜家唯有大多數泵,間中一兩次先埋完身再泵。BB宜家2個月食6安,有時埋完身都要食多6安先夠!好無奈又唔忿氣,咁努力,瞓得咁少都繼續就係為左俾到全人奶BB,好辛苦!

別墅

回覆:Miniethel 的帖子

媽媽,你已經好叻,其實我同你情況好似,bb又係出咗院返健康院時體重跌咗超過10%要入院,然後我又係好似你咁餵奶,但我bb而家已經87日啦,我之前係瞓前嗰餐食奶粉,bb一直都係埋身同補泵奶,因為好想全人奶,最近日以繼夜咁爬文,睇咗草媽媽嘅分享,呢3日已經全人奶,我返工只可以泵2次,你唔好以為我都好多奶,其實都係得70-130ml左右,睇下咩時間泵咋,放工放假會全埋身,因為我唔忿氣,冇理由個個都得我唔得,我唔係要求儲滿個雪櫃或者冰箱,我只求足夠比我bb食,所以你唔好氣餒,支持你,加油!

別墅

多謝你idyyiu,你好成功呀可以全人奶!請問你係點樣可以追番全人奶?我都係但求可以俾到自己個女溫飽,唔使靠奶粉咋....草真係幫到大家好多!

別墅

其實我都冇咩特別,只係睇咗草媽媽嘅分享,諗住佢講嗰個供求問題,於是就響啱啱嗰個星期六日,不停咁比BB啜,即使佢未喊,我都每3個鐘比佢埋身,就係咁我發現奶量都ok, 不過我個bb要食晒2邊先夠,跟住我食完1個鐘就泵下,其實可能身體未造得切,所以都係得10ml左右,我唔理有幾多,我就係要做到話比身體知我仲要奶,唔知算唔算盲目死做呢

後來呢3日我瞓前12:00嗰餐唔用奶粉照埋身,bb都可以瞓天光先食,我諗住嚟緊會試下比bb只食1邊,另1邊我就泵,不過要星期六日放假先可以試下,所以你都得架,加油!仲有我撐你!

別墅

我開始試補少D奶粉,埋身密D睇下。不過唔知仲洗唔使埋身後泵?泵完隔一陣BB又喊食咪冇乜俾佢食?定係一定要泵呃多D奶?但之後BB喊食唔夠可以點?同樣補少D奶粉?

別墅

其實我放假冇泵,只係不停比bb埋身,因為埋身刺激造奶快啲,所以冇特別泵,有時bb可以4-5個鐘先食,我就3個中比佢埋身,食食下其實身體已經知道會造多啲奶。

平日放工7-8點會埋身1次,唔住10-10:30我又泵1次,不過通常得10-20ml, 最後12:30埋身就瞓,我希望咁樣身體知道我需要而再造多啲奶,因為返工我只可以泵2次,lunch 1次,5:30左右1次,想刺激多啲都冇,唯有放工放假諗辦法,你可以試下

別墅

其實我放假冇泵,只係不停比bb埋身,因為埋身刺激造奶快啲,所以冇特別泵,有時bb可以4-5個鐘先食,我就3個中比佢埋身,食食下其實身體已經知道會造多啲奶。

平日放工7-8點會埋身1次,唔住10-10:30我又泵1次,不過通常得10-20ml, 最後12:30埋身就瞓,我希望咁樣身體知道我需要而再造多啲奶,因為返工我只可以泵2次,lunch 1次,5:30左右1次,想刺激多啲都冇,唯有放工放假諗辦法,你可以試下

別墅

明白晒!我努力D試下!仲有一星期產假,希望可以成功啦~

大宅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

我女琴日54日大先識埋身,個刻真係好開心
但因為一出世到宜家佢都係用開樽,所有睇到分量,埋身就唔知,而佢淨係識啜左邊,
但佢埋身左幾次都好快訓左,啜左20分鐘就離口,最長啜左30分鐘,之後我就去泵,左邊淨返50ml,平時泵都有80-90,我怕佢唔夠飽會餓,(平時食開90-130)但我朋友話餓就一定會嘈唔會放過我,我都明,但仲係擔心,此終第一次做媽媽好多野擔心又唔識

別墅

idyyiu 發表於 15-8-20 12:35
其實我放假冇泵,只係不停比bb埋身,因為埋身刺激造奶快啲,所以冇特別泵,有時bb可以4-5個鐘先食,我就3個 ...
跟進下先,宜家BB已經唔使點補奶,不過都有扭計,可以氹住先,再餵密D,不過有時都一兩個鐘餵一次。下星期返工冇得咁密埋身追奶喇,宜家泵出黎個奶量只有多10ml至20ml,唔知關唔關奶泵喇叭事,好似24mm偏大,我諗住試下換個21mm睇下産量會唔會好D~仲有,多謝idyyiu你既support!你都要加油!

大宅

引用:我女琴日54日大先識埋身,個刻真係好開心但

原帖由 babyloveyou0329 於 15-08-20 發表
我女琴日54日大先識埋身,個刻真係好開心
但因為一出世到宜家佢都係用開樽,所有睇到分量,埋身就唔知,而 ...
我宜家返工一日泵四次,放工原先埋身食,但打左兩個月針後唔肯再埋身😣我本身係窮媽,如果四個鐘泵一次有150ml,返工隔七個鐘泵最多有240ml,我
開始少奶,但返工只可以泵到一次,有咩方法可以增奶呀?

大宅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

大前提係要bb肯啜,我仔一惦到奶就喊

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 b@by 的帖子

所以要比佢掂多D, 掂到佢喊唔出, 比佢更加有耐性. 一得閒就比佢掂下, 佢習慣呢樣野存在先會有轉機. 佢堅持, 你比佢更堅持就OK.

大宅

引用:回覆 b@by 的帖子所以要比佢掂多D, 掂到佢

原帖由 於 15-09-09 發表
回覆 b@by 的帖子

所以要比佢掂多D, 掂到佢喊唔出, 比佢更加有耐性. 一得閒就比佢掂下, 佢習慣呢樣野存在 ...
我驚令到佢有陰影,恐懼,佢又喊又爭扎,隔一段時間再試以為佢會唔記得,點知都係狂爭扎同大喊

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 b@by 的帖子

唔會, 越試得多就越唔會, 佢會習慣架. 本身呢樣野唔係恐怖野. 佢可能怕迫佢的感覺, 可能係餓又食唔到至會喊. 你多D係唔同時間都比佢貼下心口. 唔好淨係食之前先貼, 佢先唔會抗拒, 咁先唔會一埋就喊.
喊得多佢都會厭, 唔好假定佢係討厭乳房而一直幫佢逃避, 呢D對佢好的, 不如同佢一齊適應同學習.

別墅

回覆 的帖子

身同感受, 我太遲見到你個post, 我就係陪月ee叫泵出嚟, 加上細佬有黃, 所以大部份時間都泵出嚟, 間唔中埋身, 但有一日開始爆喊唔肯再埋身, 唔知點解, 奶量係ok, 每次見到佢唔想食推開我, 喊得好惨, 我個心就好痛, 可以點做

大宅

回覆樓主

我第一胎入出院個陣,因為bb跌磅,醫院姑娘係咁係叫我埋身餵多啲,係咁抱住餵個幾兩個鐘都叫我繼續餵,結果我因坐得太耐而腰痛,返到屋企反而餵唔人奶落去,因為一坐响度餵就痛。所以,原來餵人奶都要有方法,唔係一味不停餵,食個幾兩個鐘都餵就係好,唔好聽醫院啲姑娘講。其實諗返轉到,我阿囝一出世都食得唔錯,識啜,我都開始上到奶,只係出世第一晚佢無喊,我又攰無捉佢食夜奶,所以先跌磅,之後同佢追返,我又唔識原來每邊食15分鐘都已經夠,再餵落去都無奶無意思,聽姑娘講仲繼續餵成個幾兩個鐘,搞到廁所又無得去,好沮喪,就慘腰痛返唔到轉頭,返屋企唯有試泵,但俾佢食過一次暖奶後佢好似肚痾咁,嚇到我咁敢再泵,第一胎,乜都驚青,結果阿囝未滿月就無餵人奶,令我至今都覺得有點遺憾,而我條月亦之後要休息幾個月唔彎腰唔用力先好啲,始終成了舊患,好唔返。所以,如果想人奶路可以行得長,唔好逼得自己太辛苦,亦要有方法有技巧,唔係一味餵住唔停就係好。依家第二胎預產期係5月,希望可以再試餵人奶,但始終腰有舊患,依家托到第七個月已腰痛厲害,唯有都要買定奶泵作輔助,希望今次做得成人奶媽

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊