嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

chanrita1214 寫道:
Dr.Yonex !
I WILL TRY FIRST,THANKS
另想問我囡囡有食物敏感, 已知的有:魚/蛋白/蜂膠, 但唔算嚴重,你之前提到做血液測試, 可知道對什麼敏感, 包括塵蟎,
1.)是怎樣做?
2.)大約幾多錢?
3.)可以係邊度做呢? 謝謝!

1) 抽血(~5 cc)
2) $980~1380, 睇吓你想驗幾多樣食物, Can Fax U the list, PM me your fax # la~
3) PathLab, CT & Diagnostic lab, PMC lab.....(請向你醫生查詢)
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

請問你地響邊樹買呢隻藥架? 咁平既? 我上星期拎埋醫生紙去中環某 R 藥房度買,要 HK$330 呀....但個仔無得食,無計!

洋房

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

DR.YONEX

我之前買"善古靈"係藥丸既, 就咁比佢含住, 好快就容, 原本幾好, 但近日去買得藥粉, 請問可唔可以就咁直接倒入佢個口食架.

大宅

可以..但小心"濁親".
MELUKO 寫道:
DR.YONEX

我之前買"善古靈"係藥丸既, 就咁比佢含住, 好快就容, 原本幾好, 但近日去買得藥粉, 請問可唔可以就咁直接倒入佢個口食架.

洋房

DR.YONEX

明白,其實係米食完唔好飲咁多水呀,因為佢每次食完隔咗10份鐘到我就比奶佢飲,得唔得呢 :-P
Dr.Yonex 寫道:
[quote]
MELUKO 寫道:
DR.YONEX

[/quote]

大宅

無問題~你已經做得很好.

MELUKO 寫道:
DR.YONEX

明白,其實係米食完唔好飲咁多水呀,因為佢每次食完隔咗10份鐘到我就比奶佢飲,得唔得呢 :-P [quote]
[quote]
MELUKO 寫道:
DR.YONEX

[/quote][/quote]

洋房

DR.YONEX

THANKS VERY MUCH ,

民房

Dr. Yonex, 您好! 小兒四歲,醫生診斷為氣管敏感,給予"青蛙仔" 5mg ,療程兩星期, 5mg是否過重? 因覺得佢食了此藥後, 胃口不佳及看來較疲倦, 會有這些side effect 嗎? 另他仍有很多痰聲,不是常常能夠咳出來,就算咳完,轉頭又有,有甚麼有效的化痰藥在藥房能自己買到呢? 謝謝閣下寶貴的時間解答。

大宅

大癃華基金 寫道:
Dr. Yonex, 您好! 小兒四歲,醫生診斷為氣管敏感,給予"青蛙仔" 5mg ,療程兩星期, 5mg是否過重? 因覺得佢食了此藥後, 胃口不佳及看來較疲倦, 會有這些side effect 嗎? 另他仍有很多痰聲,不是常常能夠咳出來,就算咳完,轉頭又有,有甚麼有效的化痰藥在藥房能自己買到呢? 謝謝閣下寶貴的時間解答。

Ans.:
1) Singulair 4mg(chewable) before bed is more suitable.
2) Try Bisolvon/Flumicil.

民房

[quote]
大癃華基金 寫道:

Ans.:
1) Singulair 4mg(chewable) before bed is more suitable.
2) Try Bisolvon/Flumicil.[/quote]

我仔也是類似,請問Dr. Yonex ... Bisolvon 是藥丸還是藥水,怎樣食法,去藥房買時有無輕重之分? thanks!

大宅

水/丸都有.
For his age, half a tablet/5cc , 3 times a day, ~ 6 hourly.

別墅

鼻敏感

DR.YONEX,

請問市面上的防滿床上用品有用嗎?

Thanks.
Angela

[ 本文章最後由 ang_chiu 於 07-7-9 19:33 編輯 ]

大宅

Yes. 有用咖~
原文章由 ang_chiu 於 07-7-9 19:23 發表
DR.YONEX,

請問市面上的防滿床上用品有用嗎?

Thanks.
Angela

別墅

小兒自3.5歲起常有鼻塞,而引起咳嗽. 原先醫生有開 brompheniramine + cetrizine. 如有鼻塞就給他吃, 效果o.k.. 但到他4歲幾, 可能吃慣了沒有用. 醫生建議噴鼻 (nosonex)睡前噴, 天氣轉時噴, 每次1個月到停. 此持續到小兒5歲效果o.k. 但到這2個星期小兒持續鼻塞, 醫生建議噴早晚都是塞及眼睛瀤瀁. 請問singulair同噴鼻有什麼分別? 如有好醫生在tko, 請pm.

非常感激.
Angela

別墅

那隻牌子好? 在那兒買? Sorry, too much questions.

Thank.
Angela

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-9 19:44 發表
Yes. 有用咖~

別墅

Dr. Yonex, 您好!

小兒2.5歲,上星期開始咳,已看了兩次醫生,醫生診斷為氣管炎,最近一次覆診給予:
(1) PEC 40,BRETH20
(2) KLACID
(3) Dr Freeman Night Time cough & cold Relief Syrup
(4) Solmucol
(5) SINGULAIR 4mg (2包)

藥今天會吃完,但還是早晚有咳及好多痰,胃口不佳,請問有甚麼有效的化痰藥在藥房能自己買到呢?若不覆診,自己於藥房配SINGULAR 4mg食可以嗎?若可以,最少要食幾日才見效? 謝謝閣下寶貴的時間解答。

大宅

大公司. e.g. Jusco/ Sincere 應該有.
原文章由 ang_chiu 於 07-7-9 19:54 發表
那隻牌子好? 在那兒買? Sorry, too much questions.

Thank.
Angela

大宅

請問有甚麼有效的化痰藥在藥房能自己買到呢?
Ans.: Flumicil 啦.
自己於藥房配SINGULAR 4mg,最少要食幾日才見效?
Ans.: 4 weeks.
原文章由 cindybb 於 07-7-11 10:49 發表
Dr. Yonex, 您好!

小兒2.5歲,上星期開始咳,已看了兩次醫生,醫生診斷為氣管炎,最近一次覆診給予:
(1) PEC 40,BRETH20
(2) KLACID
(3) Dr Freeman Night Time cough & cold Relief Syrup
(4) Solmuco ...

別墅

Dr. Yonex,
請問氣管炎可唔可以食奇異果?有什麼生果可吃?什麼不可吃?

大宅

甜同酸嘅都"野痰"咖~
原文章由 cindybb 於 07-7-11 18:26 發表
Dr. Yonex,
請問氣管炎可唔可以食奇異果?有什麼生果可吃?什麼不可吃?

首頁

尾頁

跳至