烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:仲痴鑊+

原帖由 johim 於 14-09-05 發表
仲痴鑊
有時豬扒太濕都會痴底㗎,你煎之前最好要用隔油紙索乾啲調味料,冇咁容易痴底㗎喇。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:Sogo+買平定開倉平D+?

原帖由 tomintoul 於 14-09-08 發表
Sogo 買平定開倉平D ?
都要睇係咩款,有時某啲款開倉價會同門市一樣。但似終開倉抵啲 ,款多嘛。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

禁止訪問

男爵府

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(海鮮豚肉蕃茄鍋P.56)

昨日颱風殺到,見下午天氣好好多就去買餸煮飯。今次做嘅牛肉丸好新鮮免治牛肉做(轉用豬肉或雞肉都得),再用油炸,之後放湯煮。雖然工序多,但味道一流。裡面仲有荀、冬菇絲、韓式粉絲、薑絲、白菜,非常豐富。

免治牛肉丸煲

瑪瑙宮

大廚勳章

bullbull1 發表於 13-5-22 12:36
你要記著,LC鍋全部都係凍鑊落油,千萬唔好燒滾先落,真係會痴到傻㗎!!黑底pan就係靠平時煮嘅食物油份食 ...

想請教.... 我係新手....

我唔係好明油 facial ,
是否先清潔 , 抹乾 , 再下油抹抹..... 之後要再 clean 番? 還是直接落完油就ok , 唔用收埋就 ok???

thanks

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

引用:昨日颱風殺到,見下午天氣好好多就去買餸煮

原帖由 bullbull1 於 14-09-17 發表
昨日颱風殺到,見下午天氣好好多就去買餸煮飯。今次做嘅牛肉丸好新鮮免治牛肉做(轉用豬肉或雞肉都得),再用 ...

男爵府

seaheart88 發表於 14-9-19 01:42
想請教.... 我係新手....

我唔係好明油 facial ,
如果新買,我會洗乾淨,抹乾,再掃油,就咁放一至兩日滋潤下個pan。到用嗰陣我會用水洗下(唔駛用洗潔精)。平時用完都係咁做,但留意唔好掃太多油,因為放太耐會有啲油益味㗎。

男爵府

今次用LC round skillet 煮蜆,唔駛怕會劃花個pan,炒得好過癮,同埋原pan 上枱,熱辣辣好方便。因為唔想次次豉椒炒蜆咁悶,所以今次我改再用罐頭原粒蕃茄+洋蔥+羅勒+白酒煮汁(多出嘅汁可以煮意粉)。由於蜆汁混合埋入去,非常鮮甜。老公話唔好嘥,食完連汁都飲埋。

**真係抵,買咗34蚊蜆已經大家咁多~~啱啱好個pan煮得晒。

蕃茄醬白酒煮蜆
(By GloriaFung/Bullbull private kitchen)

材料

蜆1斤(我買咗1斤多少少)

蒜蓉1茶匙

橄欖油2湯匙

白酒100ml

自家制蕃茄醬100g

適量

黑糊椒粉
適量

蔥花
適量

自家制蕃茄醬材料:

原罐蕃茄或chopped碎蕃茄
一罐(超市有售)

蒜蓉 2茶匙

洋蔥(大size)約 1/4個(切碎)

橄欖油 2湯匙

羅勒碎 1湯匙

白酒1茶匙(冇可以唔加)

適量

黑楜椒粉
適量

橄欖油 1湯匙(最後步驟用)

蕃茄醬做法:

1.加入橄欖油再爆香洋蔥和蒜蓉至半透明狀。

2.把原罐蕃茄倒入(1)內,再加入白酒,慢火煮15分鐘,加入羅勒攪勻。最後加入適量鹽和黑糊椒粉。

**餘下蕃茄醬可以放入密封樽內儲存,加入意粉一起煮**

蜆的做法:

1.蜆買回家先浸在水中吐沙。洗淨備用。

2.先預熱pan,加入橄欖油和蒜容用慢火爆香,

3.之後轉大火,把蜆倒下,再加入白酒關蓋煮15秒。

4.開蓋再煮,直至全部蜆打開。

5.加入自家制蕃茄醬,攪勻,加入適量鹽和黑楜椒粉。

6.最後再加約1湯匙橄欖油攪勻,灑上蔥花即可原pan上枱。

瑪瑙宮

大廚勳章

bullbull1 發表於 14-9-19 19:19
如果新買,我會洗乾淨,抹乾,再掃油,就咁放一至兩日滋潤下個pan。到用嗰陣我會用水洗下(唔駛用洗潔精) ...

想問問 ,,, 如果個輪唔煮野 , 咁仲抹油保存嗎??
thanks
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+14-9-19+19:19+如

原帖由 seaheart88 於 14-09-20 發表
想問問 ,,, 如果個輪唔煮野 , 咁仲抹油保存嗎??
thanks
無錯,時刻要保持住滋潤。

大宅

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(蕃茄汁白酒煮蜆P.57)

日本買都好手抵

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+seaheart88+於+14-09-20+發表

原帖由 bullbull1 於 14-09-20 發表
無錯,時刻要保持住滋潤。
但,能話怕有油益?可能十幾日後才何用

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆:bullbull1 的帖子

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(蕃茄汁白酒煮蜆P.57)

請問我剛買了煎pan,點開wok?謝謝!

男爵府

seaheart88 發表於 14-9-20 07:34
但,能話怕有油益?可能十幾日後才何用
第一必須要用生油去抹,唔好用用過嘅油。另外因為我個工人之前好似唔駛錢咁,掃咗幾cm厚油,攪到我個煲有啲位有出現一撻撻較為黃色嘅油(好似用過油嘅色)。但我話咗佢之後,而家只係掃薄薄一層後再用隔油紙索多餘油份,就再冇問題了。
就係隔咗一段時間用都OK。
不過買咗個pan番黎點解唔用多啲?唔好嘥嘛~~

男爵府

tracy2011 發表於 14-9-20 01:53
日本買都好手抵
都抵買㗎,尤其係買粉色~~香港貴呀~~

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:seaheart88+發表於+14-9-20+07:34+但

原帖由 bullbull1 於 14-09-20 發表
第一必須要用生油去抹,唔好用用過嘅油。另外因為我個工人之前好似唔駛錢咁,掃咗幾cm厚油,攪到我個煲有啲 ...
因為呢個款,好像不能時常用,所以咪怕油益囉

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

Yorkie 發表於 14-9-20 10:06
請問我剛買了煎pan,點開wok?謝謝!
其實你可以先爬下文,咁會對你用個pan更得心應手~~買咗唔好即時用,先掃油養下鍋,等兩至三日先用啦~~

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:bullbull1 的帖子

我見食譜有salt焗雞,是否白色不適合?黑內籠才可?

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 14-9-20 11:10
因為呢個款,好像不能時常用,所以咪怕油益囉
煲可以要黎炆肉,好好用㗎。煮飯都得!!咁咪可以日日用囉~~

首頁

尾頁

跳至