少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

哈哈...
係好耐之前 我個將近3歲ge女都係好鍾意耐唔耐就發脾氣!
我都無佢符...
到我去健康院同姑娘呻...原來個大女d脾氣份我教出黎= ="
真係自吃苦果 :-(

我成日都因為個大女做左少少錯就大發雷霆 鬧左打左先
原來我咁做係會反後果 仲會無意中令到個女學會一遇到唔如意就動不動就發脾氣 而佢發起脾氣好似我咁打佢 鬧佢...

個姑娘同我講 你自己做錯左你都唔想你媽咪對你咁架~
3歲小朋友 好鍾意人同佢講道理...亦都好鍾意得到大人認同佢自己大個好多野都識做 好鍾意被人讚多過俾人彈!
仲有好緊要就係 如果小朋友唔受到傷害同影響學習 都唔好責備佢...

好似我個女咁 佢最初好鍾意喊 嘈到我發癲....結果睇左明珠台播"超級褓母"教人點教仔,都幾駛得架 而最近我去圖書車借左本有關2,3,4歲孩子心理ge書 等我睇完如果發現有用ge文章 我一定同大家分享...以下有兩招 試下得唔得 都係"超級褓母"到學架 希望可以幫到手啦!

1.鍾意喊小朋友:
係佢喊個陣 "唔好理佢" 由佢喊 喊得幾耐就幾耐 大朋友一定要忍耐 可以帶上棉花塞住耳仔/聽歌....maybe小朋友會喊好耐 1個鐘兩個鐘都唔定 不過我肯定喊到
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

珍珠宮

cwcutecute1 寫道:
請問supernanny vcd在那裡可以買到? thx!

HMV 應該有。
遲啲我都會分享吓佢最好(實用)嘅地方!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

beebee@_@ 寫道:
c.另外就係假如個小朋友做錯而令你好嬲 你要叫個小朋友入房/罰企5分鐘 唔好理會佢 等佢反省一下 5分鐘就放佢出黎 解釋佢知究竟做左咩事而受到咁ge懲罰!

响香港嘅環境,我覺得唔適合 isolate小朋友响房,特別係佢地喊緊嘅時候,你要佢入房,雜物很多,關咗門又唔知佢做乜,五分鐘佢重喊緊時放佢出嚟,佢會以為因為勁喊所以放佢,下次會喊得重「持久」啲,所以响香港 Naughty Chair 較適合。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

SandraLo 寫道:
[quote]
mdoip 寫道:
Dear SandraLo,
Hi! 多謝回應!
你定否全職媽咪?婆婆有冇份湊?
(我是全職返工, 主要是印傭及公公婆婆湊 , 放工後就我湊)
bb甚麼情形會打人?
(呢個問題我想了很久 ......例 1: 有人想俾糖bb , 我說不好 ,bb就想打我!
例2 : 通常不如bb意 , bb就打我們!
例3 : 見到我細佬個仔(細佢1年) , 任何情況都會打)
通常扭什麼?
(扭食物(糖 , 餅)扭一些不應該玩的物件 , 扭(不明原因))
我試過讚bb同時獎糖 , 但之後佢就扭要再俾糖 , 結果又大哭一場!但我就無理佢 , 但佢哭的時間確實短左
另外 , 我想問如ignore佢後 , bb停了哭 , 應如何跟進?
如何才算成功?

你睇住呢個 topic 先,明日或 Sunday 再講:
H E R E[/quote]

如果你有睇之前啲 post,你會知道我係主張「讚」,因為對正常小朋友嚟講,單「讚」已經足夠,而罸 (apply consequence) 唔係唔好,但相對來說 (即對家長來說),讚比罸容易執行;因為罸時要將情緒反應減到最低(冇反應最好),否則佢亦會學埋「惡」同罰人、嬲人。

你的 case 我「估」情況可能係咁:
老人家响凑bb過程裡面,往往鍾意「話」打打,曳曳就打啦,但又永遠都唔係打,而係用手去「輕拍」吓扮打就算,咁係好弊,收唔到一個阻嚇作用不特止,重令bb 學識咗出手打人! 所以,你首要留意吓公公婆婆有冇咁做,就有先要介絕!

好啦,先處理打人,打人= bad behavior 時,响佢冇打人時讚佢 (唔重覆啦,睇番之前啲post) ,唔好 complicate咗件事就索性淨用ロ讚,唔好獎任何嘢,家中亦不要儲存糖,佢依家用「扭」嚟代替「要求」,已經習慣咗,所以你亦唔好慣性 say No, say No之前,諗吓可唔可以俾佢,減少佢用扭嚟要求,特別係有老人家响屋企時,bb會知你 ignore 唔到佢,一定食住上,因此就算 say no 都要睇 timing,要 say yes 亦唔好有 condition。呢個亦解釋咗点解佢會喊到嘔,因為嘔一定可以大走你!

我想你試咗讚先,再講!

大宅

thank you!
我會試試 ! 但真有點難度 ! 呢幾日我都有試 , 情況是有改善(對我), 但佢打人的動作就好似自然反應 , 快到你吾信!特別是對住爸爸 !~
[quote]
[quote]
mdoip 寫道:
Dear SandraLo,
Hi! 多謝回應!
你定否全職媽咪?婆婆有冇份湊?
(我是全職返工, 主要是印傭及公公婆婆湊 , 放工後就我湊)
bb甚麼情形會打人?
(呢個問題我想了很久 ......例 1: 有人想俾糖bb , 我說不好 ,bb就想打我!
例2 : 通常不如bb意 , bb就打我們!
例3 : 見到我細佬個仔(細佢1年) , 任何情況都會打)
通常扭什麼?
(扭食物(糖 , 餅)扭一些不應該玩的物件 , 扭(不明原因))
我試過讚bb同時獎糖 , 但之後佢就扭要再俾糖 , 結果又大哭一場!但我就無理佢 , 但佢哭的時間確實短左
另外 , 我想問如ignore佢後 , bb停了哭 , 應如何跟進?
如何才算成功?

你睇住呢個 topic 先,明日或 Sunday 再講:
H E R E[/quote]

如果你有睇之前啲 post,你會知道我係主張「讚」,因為對正常小朋友嚟講,單「讚」已經足夠,而罸 (apply consequence) 唔係唔好,但相對來說 (即對家長來說),讚比罸容易執行;因為罸時要將情緒反應減到最低(冇反應最好),否則佢亦會學埋「惡」同罰人、嬲人。

你的 case 我「估」情況可能係咁:
老人家响凑bb過程裡面,往往鍾意「話」打打,曳曳就打啦,但又永遠都唔係打,而係用手去「輕拍」吓扮打就算,咁係好弊,收唔到一個阻嚇作用不特止,重令bb 學識咗出手打人! 所以,你首要留意吓公公婆婆有冇咁做,就有先要介絕!

好啦,先處理打人,打人= bad behavior 時,响佢冇打人時讚佢 (唔重覆啦,睇番之前啲post) ,唔好 complicate咗件事就索性淨用ロ讚,唔好獎任何嘢,家中亦不要儲存糖,佢依家用「扭」嚟代替「要求」,已經習慣咗,所以你亦唔好慣性 say No, say No之前,諗吓可唔可以俾佢,減少佢用扭嚟要求,特別係有老人家响屋企時,bb會知你 ignore 唔到佢,一定食住上,因此就算 say no 都要睇 timing,要 say yes 亦唔好有 condition。呢個亦解釋咗点解佢會喊到嘔,因為嘔一定可以大走你!

我想你試咗讚先,再講!
[/quote]

複式洋房

Hi, Snadra

有一事想請教你, 希望你有時間可以覆..

我的bb 現在26個月, 其實佢脾氣都差, 但都在進步中, 佢以前會好鐘意打人, 亦都成日打妹妹, 但現在大個些, 我慢慢教佢要點表達情緒, 例如佢以前見妹妹攞咗佢d玩具(妹妹1yr), 佢會一手推開佢或打佢, 我以前會打佢鬧佢,不過我都知自己唔啱,所以現在我會教佢你睇下妹妹喊, 妹妹好痛...若果妹妹損咗, 會比佢知損咗, 佢就會知自己做錯, 咁我再教佢, 如果妹妹攞咗玩具, 你叫妹妹比, 咁妹妹又真係會比佢, 我就讚佢叻叻... 佢都慢慢學緊, 我有時都見到佢會真係叫妹妹比番d野佢...

但有一樣真係唔知點搞, 就是當他做錯事時, 其實如果我慢慢同佢講番, 佢都會知錯, 舉例, 例如佢食飯時, 敲枱面d碗筷, 若果我慢慢同佢講佢會停, 但每每都會有人快過我好大聲喝佢(尤其是同家人朋友出街食飯), 咁佢就會好驚(佢好薄皮), 佢就會即刻發脾氣, 打我, 咁其它人再喝佢, 佢就會再打我大喊....一發不可收拾

又例如佢行行下卦低咗, 我地只要同佢講'唔驚, 起返身啦', 佢就會自己起身無事, 但如果身邊有人大嗌, 例如, 哎呀, 睇住呀, ',仲之佢一驚, 佢就會嚇親, 就會衝過嚟我度打我大喊, 其它人唔明, 又會再鬧佢打我, 咁佢就喊得仲勁...

我又唔可以同身邊人講, 你地唔好嘈, 我會教佢... 但佢地你一言我一語, 又會覺得我點可以比個小朋友打我... 我夠知唔可以, 但我個仔受軟唔受硬, 佢一驚, 或覺得好瘀時就會發癲, 好激動... 我有時礙於有其它人係度, 好似要做枱戲滿足佢地, 鬧個仔或打佢, 唔係d人會覺得我 '同個豆釘講道理' 無用...

你可唔可教我, 在這些時候我可以點處理?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Snadra
我想請教你..我個仔歲半,變得好"痴"身,行開一陣都唔得,例如我行入廚房做野,比佢係廳睇vcd.玩具...間唔中望下佢讚佢乖係度自已玩,好叻叻...但佢仍然要拉我出去同佢一起玩,睇vcd...~"~吃飯都係,唔比我坐係飯桌吃,要拉我走...唔順佢意就訓地大喊,同佢講道理,佢唔理, 好像一塊貼身膏藥咁...請問有咩辦法呢? 由得佢大喊嗎??

謝謝回覆!

別墅

I think family is a really important issue. If you think it's not good for you to tell them (I assume is your in-laws) you can nicely talk to your husbund about it and ask your husbund to tell them not to yell at your BB and let you handle it. But you have to let your husbund know you will only try your best to control not to tell but if they continue to do so, you will have to tell them. At least let your husbund knows you tried to respect them to a certain point before you say anything.

複式洋房

b9lingling 寫道:
I think family is a really important issue. If you think it's not good for you to tell them (I assume is your in-laws) you can nicely talk to your husbund about it and ask your husbund to tell them not to yell at your BB and let you handle it. But you have to let your husbund know you will only try your best to control not to tell but if they continue to do so, you will have to tell them. At least let your husbund knows you tried to respect them to a certain point before you say anything.

Hi, B9lingling,

其實有時都好難同人講, 因為佢地已經出咗聲, 而且有時我老公都唔係身邊, 同埋佢地又好似善意想'幫' 我教仔, 佢又唔係單打我... 同埋有時係身邊一d唔識的人都會出聲, 例如呀仔跌低, 佢地會好好心咁 '哎呀, 小心d呀' 諗住扶佢起身, 但佢就會打人... 搞到我都唔知點同人講, 咁我可以點做呢?

珍珠宮

mdoip 寫道:
thank you!
我會試試 ! 但真有點難度 ! 呢幾日我都有試 , 情況是有改善(對我), 但佢打人的動作就好似自然反應 , 快到你吾信!特別是對住爸爸

如果咁,除咗叫爸爸响佢冇打人時讚埋一份外,佢打爸爸時,叫爸爸捉住佢隻手,望住佢眼睛同佢講:「唔得,唔可以打人!」但唔好惡亦唔好鬧,講完就算,如果要講道理,就等講故事時間至講!

珍珠宮

我有個仔 寫道:
Hi, Snadra

有一事想請教你, 希望你有時間可以覆..
例如佢行行下卦低咗, 我地只要同佢講'唔驚, 起返身啦', 佢就會自己起身無事, 但如果身邊有人大嗌, 例如, 哎呀, 睇住呀, ',仲之佢一驚, 佢就會嚇親, 就會衝過嚟我度打我大喊, 其它人唔明, 又會再鬧佢打我, 咁佢就喊得仲勁...
我又唔可以同身邊人講, 你地唔好嘈, 我會教佢... 但佢地你一言我一語, 又會覺得我點可以比個小朋友打我... 我夠知唔可以, 但我個仔受軟唔受硬, 佢一驚, 或覺得好瘀時就會發癲, 好激動... 我有時礙於有其它人係度, 好似要做枱戲滿足佢地, 鬧個仔或打佢, 唔係d人會覺得我 '同個豆釘講道理' 無用...
你可唔可教我, 在這些時候我可以點處理?

你個case我答咗先,因為好容易.......
基本上你完全掌握到如何處理你小朋友的情緒,問題是旁邊的人搞亂檔,我沒學過怎樣處理這些情况,亦不知那些「旁人」對你有幾重要;但假如是我,我會响佢地一出聲時好 straight 咁同佢地講:「得,我會處理」嚟 stop 佢地。

我女已經中學,但我好記得佢一歲生日嗰日,叫咗公公婆婆、舅父舅母同表哥仔嚟切蛋糕,當時佢走埋TV度,伸隻手預備去開,点知舅母突然大叫,做咩呀!唔搞得,阿女嚇一跳,起先覺得意外,接著眼框一紅,跟住大喊.....
我好鬼嬲,因為我知道佢不嬲都自己開TV,唔係玩按掣,唔睇時重識閂番,外人唔知,竟然咁話佢....

為咗嗰女,我絕對可以「畫」爛塊面, 你個 case 暫時想不到有更好的方法!

珍珠宮

小ice:

囝囝痴媽咪,想有人陪玩,係正常不過的事,問題只係當佢用「訓地大喊」嚟要求時,就一定唔可以俾佢得逞,否則佢嘢嘢都同你大喊!
如果你做得到 ignore(要冇情緒同言語反應由得佢喊),加埋冇扭時嘅刻意讚,係一定得,如果你覺得自己有個極限,即係例如佢扭/喊過咗半個鐘你就會頂唔順,咁就試吓先 set timetable,(可用圖畫表示) 講明你會先陪佢玩啲乜,然後煑飯,再會做啲乜,幾時(做完啲セ)會再陪佢,每run一節佢都冇扭就大讚佢,試吓啦!

禁止訪問

珍珠宮

cwcutecute1 寫道:
dear sandra
真係好多謝你百忙中抽空share我既case

問題1. 佢最耐嗰次可以喊幾耐?<--試過差不多一個鐘
問題2. 佢係邊個凑的? (我估唔係你自己)<--工人+99
問題3. 通常点解喊?<--其實真係唔知, 如果係餓果d一比左佢食無野. 我講佢野蠻果d喊唔關hungry/換片果d事既.我記得有一次係1個半月時放佢落bb床自己訓,喊到cc下, 另一次係好似樓眼訓卦,喊到tired就訓左..

cwcutecute1:

Sorry it's a bit late.....

点處理「扭」我已經講過好多次,你可睇番之前啲post,我想講嘅係「惡」嘅問題,因為你話bb「一喊果把聲係令周圍d人都會用驚嚇既表情望住佢」!

環境對小朋友成長非常重要,你諗吓我地係唔需要教bb講嘢,佢自然會識,係因為佢識模仿同自學,而你話佢惡,咁即係佢日中接觸嘅人裡面,有人係咁上下。
你留意一下,好多老人家湊bb,好多時會帶佢地去酒樓,嗰度人多又嘈,講嘢要好大聲,而佢地同bb講嘢又係好大聲,如果响呢 d環境較長時間 (例如一日一次,但响屋企時又冇乜人同佢講嘢),bb會以為呢個就係溝通方式,學到足。
另外,你都可以留意埋bb瞓覺瞓得好唔好,同99有冇俾咗啲 junk food 佢食,呢 d 都可能會影響bb情緒。

Bb扭眼瞓係冇得搞的,所以唔算扭,不用處理,但佢喊成一個鐘嗰 d 係喊乜?

對於成日扭嘅bb,tum係大忌,tum 嘅意思即係 offer 其他嘢俾佢等佢唔好喊,咁樣除咗「助長」佢用喊嚟要求一樣嘢之外,佢重學曉不停咁喊嚟睇你有セ好嘢 offer 俾佢!
如果你忍唔到佢扭(即係唔會 ignore),就只能佢要乜俾乜,[size=large]切忌扭咗一段時間至俾,咁佢下次會扭得更持久,亦會愈來愈惡,因為佢知道惡會再快啲攞到佢要嘅嘢。
其實佢幾耐扭一次呢?

洋房

dear sandralo
真係好多謝你既回覆
其實我相信無人試過向佢面前惡

但係我平心而論
我份人d脾氣都好差下
但呢幾年已經收斂左好多
不過我真係無對過個仔惡
佢喊我最多都係呆左唔知點做好
但絕無打佢鬧佢話佢又無放低佢唔理
所以我覺得佢係天生

我媽咪就話我細個都好惡湊
但我個仔比我更惡湊
我好唔開心一方面我覺得自己好差好憎自己d性格
又會好恨自己好似連累左個仔
再加上老公會成日窒我話個仔似足我
真係想死...
:-( :-( :-( :-( :-(

我好怕人地話我個仔唔乖
可能就好似我比人話緊一樣
我真係無地自容 :-( :-(

複式洋房

而家的小霸王
我都覺得好難搞
投晒行

別墅

我有個仔,

I know it's really hard to do so, it's better that you know your family is 好心 to help you and your BB. Cuz for me sometimes I think my 99 is not, she just want to challenge my position in my daughter's mind. That's why I can tell my husbund first. But since my 99 is very bossy and doesn't really care, I've already had a few fights with her. hahahahaha !!
Then I think in your case, maybe when you hang out with your family. When your BB is not naughty, you can nicely and say " oh !! I've seen a BB magazine that said when BB hit ppl, they suggest to do what. And when BB cries to ask for stuff, we should do what. BB nowadays are so hard to raise. hahahaha" Try to say it that way, they might now know you are trying to tell them what to do, it's just what you've heard that could help your BB's attitute better. Remember to smile and laugh while you say that, it's just like a little chit chat with them. I hope it will work.

別墅

Dear all moms,

I've seen alot of your articles and it's serious that I think the "Super Nanny" show really works. I live in Canada now so I can see it very often but if you want to buy the discs, you can go to the internet and buy them. I've seen "Super Nanny" books too. There's another show called "The Nanny 911" that's a very similar show and that one is really good too. From what I've seen so far, naughty seat is the best. Although my BB will try to lie on the ground when I ask her to go to her naughty seat but I grab her no matter what. At the beginning 1-2 mins, then when she gets used to it, now can be 5 mins. All moms should really try.

禁止訪問

洋房

Sa 2501
好多謝你既鼓勵我會努力,其實你又講得幾岩我雖然性格咁剛烈, 但係可能就係因為咁我小學同中學都做head prefect, 但係又可能係因為咁性格更加剛烈, 我好幸運讀到大學依家向一間公司做senior management. 我向公司都出名好嚴肅既人, 好聽d叫做野好認真, 唔好聽就好惡要求好高.

但係….我唔識點教個仔, 而我父母都係傳統既父母我細個一唔聽話都係打,打到我怕.. 但睇完你地咁多位媽咪既分享後我知道唔應該用打去教小朋友, 我會留意, 多謝你地.

你講得好岩我依家都摸索緊仔仔既脾氣, 佢一早起身一定笑係果種個個行埋去都笑, 跟住佢心情都開心到大約下午2點, 佢就會開始好支力, 但又訓唔lum, 眼訓會喊好耐……都唔知比唔比奶嘴好….同埋我覺得佢係果種小小事會借機發脾氣既人, 例如, 件衫唔舒服, 悶..etc… 我發現佢玩玩具玩一陣就不耐煩, 佢要玩一陣玩具, 睇一陣電視, 同佢唱一陣歌, 講一陣野, 每樣時間都唔可以長, 一長佢就悶, 悶就喊唔開心…..當然要人同佢玩唔可以自己玩. 你放低佢佢會叫你搵你.

同埋佢去完街會勁喊..我係咪應該唔好比佢出咁多街呢?

你講既bb既生活要有routine同9型人格都好岩好有啟發性多謝你分享 :-P

首頁

尾頁

跳至