母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

AggieBB 發表於 12-5-16 22:45
現在正在新加坡工趕,明天一共會帶20pcs冰奶回港,婆婆話我的香港存貨己清空,一定要回來,我仔不肯吃奶粉 ...
fridge to go 加冰汽水保冰?即係未有奶之前要放汽水?中間還要雪嗎?我6月頭也有機會要外出,想問清楚,但我中途未必可以雪

大宅

回覆:xazsa 的帖子

如果有得入雪櫃緊系放入去啦,但如果沒有機會,可以用結冰的汽水維持(加長)FTG的溫度,pump完奶後,又有凍汽水飲,一舉兩得!

大宅

回覆:外遊pump 奶加帶奶回港方 ...

I don't understand how to use ftg or ithermos. If I pack the ice blocks and milk in , 當係雪櫃。then when I put newly pumped milk in during the day ( ie , open the ithermos) , will the temperature be kept cold still ? Cuz there'll be electricity cut at home later next week , six hours without fridge .

大宅

回覆:ninemonths 的帖子

我試過外遊帶冰奶返嚟一啲都無溶,超過6hrs。方法係用個再大啲嘅保溫袋袋住個ftg,喺佢地中間放藍冰。我估你用個發寶膠箱倒啲冰粒落去再放個ftg應該無問題

大宅

回覆:ninemonths 的帖子

Your case is different. Just locked the fridge in this 6 hrs. They will be in good condition.

大宅

如果去澳門一兩日, 就咁hand carry可唔可以過到海關?

大宅

回覆:Mama2013 的帖子

Ok!

大宅

回覆 AggieBB 的帖子

要唔要變左冰奶先? 多過100ML都得??

大宅

真係好勁牙

大宅

回覆:Mama2013 的帖子

Ice is better.

大宅

回覆:AggieBB 的帖子

你通常handcarry 定寄倉?
D 奶會唔會過x ray?
我就快要飛singapore公幹,好擔心……

大宅

回覆:kitmantsoi 的帖子

寄倉。

大宅

回覆 AggieBB 的帖子

Thanks for your reply, 其實我擔心寄倉會過X-ray.

大宅

回覆:kitmantsoi 的帖子

It\'s okay. Don\'t worry!

kitmantsoi  Thank you very much!!  發表於 13-6-4 14:37

子爵府

引用:寄倉。 +

原帖由 AggieBB 於 13-06-03 發表
寄倉。
寄倉怕唔怕唔夠凍?三個鐘機,定係有ftg已夠勁?

大宅

回覆:^GGmami^ 的帖子

For detail of cooling method, pls refer our previous discussion. FTG is for short distance. For long distance, u need to use iThemo.

男爵府

你地好, 我下星期要去法蘭克福10天工幹, 機程應該都13-14HR. 頭3晚住旅館冇雪柜. 後面4晚住酒店, 問左係有雪柜, 但唔知有冇冰柜. 頭3晚的奶我唔打算KEEP了, 只打算KEEP後面4晚的奶. 呢4晚, 除了第1日要去展覽會外, 其餘3日STAYBEHIND自己玩, 所以最尾三日的行程係早出晚歸. 再加上LASTDAY回程機的15-16HR (連同回家路程), 想問下, 我有冇可能帶奶回來俾BB飲?

複式洋房

引用:現在正在新加坡工趕,明天一共會帶20pcs冰

原帖由 AggieBB 於 12-05-16 發表
現在正在新加坡工趕,明天一共會帶20pcs冰奶回港,婆婆話我的香港存貨己清空,一定要回來,我仔不肯吃奶粉 ...
俾個叻你!

大宅

樓主的堅毅令人真心拜服,亦令我3個多月全人奶B重燃希望!月底要去米蘭公幹4天,頭尾兩天在飛機過。已聯絡酒店可幫忙雪冰種和奶,但英航不容許借雪櫃。
看過你的介紹已買了ithermo D4 加消毒片。但尚有幾個疑問:

1)去程飛13個鐘後要在倫敦再等2個半鐘轉機,先可以再坐2個鐘機到米蘭。照計轉機個吓唔會俾帶液體上第二程機,即係第一程機上泵的要倒掉?
2)咁check-in左第二程機在候機室泵出來的係咪帶得上機?咁到時我handcarry的ithermo過左十幾廿個鐘後先用來雪嗰包奶去到酒店仲work嗎?
3)最後一天酒店早上check-out前泵的一包奶應該雪唔切變硬,要倒掉定係照放入ithermo? 我15:40飛機走。
4)我用BOOTS奶袋,雪硬後撞擊的話有穿袋危機,應該用毛巾包裹嗎?
5)交酒店的即棄膠盒上的警告字眼寫咩?
6)在飛機上泵奶係咪只可在廁所?有冇泵足20分鐘?之前要同空姐講聲嗎?
7)我用Freestyle雙泵, 有Strap用來handfree,亦另外有條Sling,有可能在座位泵嗎?點操作?
8)飛機上泵完奶可以問空姐攞熱水沖洗嗎?

抱歉問題多多!還請賜教!

複式洋房

回覆:AggieBB 的帖子

Thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊