論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇年齡限制呢?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kl2010 發表於 24-5-20 11:37
有冇年齡限制呢?

冇㗎!你有証件就可以去加拿大旅遊/探親/工作/移民。

男爵府

回覆 shirley_chiang 的帖子

工人姐姐是不是做香港1, 就可以申請, 情況就好似香港咁, 加拿大僱主看了CV 覺得工人合適就請, High School 畢業都請, 只有有湊小朋友經驗, 或湊老人經驗 加香港有經驗, 只要加拿大僱主覺得合適, 便可以招請? 不需學歷, 不限年齡?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kl2010 發表於 24-5-24 09:15

工人姐姐是不是做香港1年, 就可以申請, 情況就好似香港咁, 加拿大僱主看了CV ...

加拿大個邊批到就可以,當然未必批到啦!因為個邊都有本地人可以做,搵外勞難申請過去。

伯爵府

kl2010 發表於 24-5-24 09:15

工人姐姐是不是做香港1年, 就可以申請, 情況就好似香港咁, 加拿大僱主看了CV ...

如果咁容易過去嘅話,好多賓賓都過去做啦!門檻一定高。

男爵府

我之前個BUN BUN 就是 HIGHSCHOOL, 2年香港完約, 之後來我家做了5個月辭職, 話有事要返菲, 我最近看她的 facebook見到她原來去了加拿大, 我都嚇了一嚇, 所以上來問一問大家, 究竟去加拿大, 係要D咩要求? 我同那BUN冇聯絡的, 因我很不滿她做5個月走人, 可憐我俾了AGENT費用

男爵府

回覆 kl2010 的帖子

我就是懷疑門檻降低了? 可憐香港僱主

男爵府

其實, 她又不是高學歷, 但有湊BB經驗, 咁都去到, 真無奈

男爵府

其實, 佢應該已申請了一段時間, 有D搵我笨,
究竟要請一個點樣的背景的BUN, 起碼可以保障自己多一些, 起碼她不會申請去加拿大呢?

伯爵府

kl2010 發表於 24-5-24 12:18

其實, 佢應該已申請了一段時間, 有D搵我笨,

搵屋企有家庭負擔個啲隱陣啲,份工對於佢好重要,不過都有可能周圍借錢,都係麻煩!
我公司同事請咗個賓賓,佢做嘢求其,買餸又話拎唔到,就攞咗好多書到香港睇,同事叫佢自己辭職,佢又話等你炒佢,佢真係好過份!

伯爵府

kl2010 發表於 24-5-24 11:31

其實, 她又不是高學歷, 但有湊BB經驗, 咁都去到, 真無奈 ...

我懷疑你個賓賓,有親戚或男友在加拿大個邊幫佢申請過加拿大。

男爵府

我之前個BUN有2個仔
佢地好自私, 黎開工, 做得吾好, 仲想人炒佢, 賠錢賠機票俾佢走人

男爵府

吾知佢有冇親人在加拿大, 佢都吾會同我講 一句吾做啦, 就俾我30日通知

男爵府

你講得啱,始終有部份工人係為自己小朋友,努力工作,係我吾好彩

男爵府

發表於 5 天前 |只看該作者

香港僱主冇咩保障

男爵府

發表於 5 天前 |只看該作者

香港僱主俾所有手續費, 做兩做, 就吾做, 佢地冇蝕低, 只有香港僱主蝕低

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊