跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

畀面勳章

咦.. 你仔仔就黎3歲喎.. 要唔要比佢讀kindergarten?

我62講話如果太早比小朋友讀kindergarten.. 好多野佢地已經識左.. 讀standard 1 就會覺得悶..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我地今朝早去咗xxx睇睇,都ok,或者今個禮拜六去上下堂。其實所謂kinderxarten都係學前教育,依家小朋友好多嘢學。我打算join佢地嘅parxnt-todxler group/playgroup,只希望佢溶入群體生活同埋唔會讀幼稚園先黎扭計。 到nursery四歲就教認字寫字同計數。五、六歲就係kinderxarten(但點解呢邊遲過香港一年嘅(?)不過個老師咁講我就咁聽。
我怕如果唔早D開始,驚佢地standard 1追唔上 ,至於悶我諗應該唔會啩,有課外活動又可自己讀課外書點會悶呢?佢地嘅學童生涯應該唔會悶(可能會好忙添!)

大宅

畀面勳章

Learning School 我都想去睇下.. 不過又好似離我屋企遠左d 上次同daisy一齊去左prima tanjung 有間叫music garden 試左堂.. 主要係比小朋友同父母一齊唱下歌跳下舞. 玩半個鐘.... 唔算好貴.. RM260/15 lesson... 1個lesson半個鐘

如果你去完learning school.. 上黎報下料

係呀.. 呢邊係比香港遲一年先讀小學.. 仲要係一月開學.. 我個女12月出世.. 都唔知比佢做大仔定細仔好

珍珠宮

prima tanjung果度都有間tumbletots喎,你有無留意到?你個女12月出世唔洗講一月就可以開學啦。反而我個仔二月就真係做大仔。

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-18 11:34 發表
prima tanjung果度都有間tumbletots喎,你有無留意到?你個女12月出世唔洗講一月就可以開學啦。反而我個
仔二月就真係做大仔。

tumbletots 梗係知喇.. daisy 同佢仔仔報左名喇.. 佢講佢地係set 好多一組組o既gym.. 比小朋友爬上爬落既..

吓.. 你個仔係2月出世.. 咁會唔會同我個女同一年讀小學呢?? 呢邊一月開學.. 我真係唔識計

珍珠宮

應該唔會喇,你個女唔係得歲幾?
原帖由 Semall 於 09-11-18 13:41 發表

tumbletots 梗係知喇.. daisy 同佢仔仔報左名喇.. 佢講佢地係set 好多一組組o既gym.. 比小朋友爬上爬落既..

吓.. 你個仔係2月出世.. 咁會唔會同我個女同一年讀小學呢?? 呢邊一月開學.. 我真係唔識計 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-18 13:50 發表
應該唔會喇,你個女唔係得歲幾?

因為我個女十二月出世.. 啱啱趕得切一月開學.. 下個月就2歲喇..
你仔仔就二月.. 要再等一年... 所以我先諗佢地會唔會同一年讀standard one ..

珍珠宮

係喎,如果係同一年,咁我個仔係年頭,你個女係年尾,我唔記得你個女都係07年,我仲記錯你個女同daisy個仔差唔多大。
原帖由 Semall 於 09-11-18 16:59 發表

因為我個女十二月出世.. 啱啱趕得切一月開學.. 下個月就2歲喇..
你仔仔就二月.. 要再等一年... 所以我先諗佢地會唔會同一年讀standard one .. ...

大宅

畀面勳章

即是話如果我個女做"大仔" 就同你仔仔同一年讀standard one.. 如果做"細仔".. 就同daisy仔仔同一年..

即是我個女做大仔抑或細仔.. 都有靚仔陪佢..

大宅

畀面勳章

尋日去完herbaline.. 原來greenlane 個間同gurney plaza 係唔同老細o既.. 如果係gurney plaza 試左trial facial .. 係greenlane 亦都可以用rm28 再試一次.. 呢個trial facial 至到年尾咋..

珍珠宮

我比較少去gurney果邊,同埋去親都係有目的地匆匆忙忙(加上同老公一齊唔想佢等)上次都係攞個電話去switch整。其實我見依家度度都有聖誕氣氛,直係好想洗錢買嘢,最近又見到有床單promotion。

咁你係咪兩間Herbaline都有去過呀?

原帖由 Semall 於 09-11-19 14:27 發表
尋日去完herbaline.. 原來greenlane 個間同gurney plaza 係唔同老細o既.. 如果係gurney plaza 試左trial facial .. 係greenlane 亦都可以用rm28 再試一次.. 呢個trial facial 至到年尾咋.. ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-20 14:44 發表
我比較少去gurney果邊,同埋去親都係有目的地匆匆忙忙(加上同老公一齊唔想佢等)上次都係攞個電話去switch整。其實我見依家度度都有聖誕氣氛,直係好想洗錢買嘢,最近又見到有床單promotion。

咁你係咪兩間Herbaline都有去過 ...

你用緊IPHONE ?? 好唔好用呀??
唔知點解.. 我都係見到D床單特價就好想買....

我只係去過GURNEY 個間.. GREENLANE個間就未去過... 同我做FACIAL 個女仔就叫我去試下

珍珠宮

可能我係mac 粉絲,所以無辦法轉返去用window。我覺得iphone好啱我用,尤其係sync嘅時候唔洗煩(相,影片,歌,地址本,日曆,podcast,ituneU,application)全部方便到乜,連我無諗過要backup都幫我做埋,等我以為reformat將卡無晒D野嘅時候,原來有個backup俾我自動還原。最欣賞係佢用個D小application,上itune或手機內下載都得。

但因我三月launch果陣買嘅(我係Maxis用戶)所以只係3G而唔係3G(S),依家個3G(S)好似只賣RM999(跟plan)不過都用咗咁耐就算,當初我都唔知佢咁快就出3G(S),否則我都會等下。

我試過唔小心跌過部機(短距離一呎)所以個touch screen keyboard有問題,第二次拎去整佢整唔到,依家部機晌KL(under warranty),我心諗不如換過部新嘅俾我或叫我加錢upgrade仲好。

床單我想買400thread 以上kingsize,不過靚嘅過千我就覺得好貴呀!我見到有D減價都減得幾多(如標價幾佰但有50% off)我都只係要淨色(唔要花巧)其實我都要買埋床褥。

原帖由 Semall 於 09-11-20 16:56 發表

你用緊IPHONE ?? 好唔好用呀??
唔知點解.. 我都係見到D床單特價就好想買....

我只係去過GURNEY 個間.. GREENLANE個間就未去過... 同我做FACIAL 個女仔就叫我去試下 ...

珍珠宮

我見到Qb有聖誕佈置喇(只係睇朋友嘅相)真係快呀,其實年年都有D唔同,我記得佢地嘅design都幾cool(冷色調)今年個centre court好有萬聖節feel,直頭成個town咁樣。唔識講。

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-21 18:32 發表
我見到Qb有聖誕佈置喇(只係睇朋友嘅相)真係快呀,其實年年都有D唔同,我記得佢地嘅design都幾cool(冷色調)今年個centre court好有萬聖節feel,直頭成個town咁樣。唔識講。 ...

QB 咁快就整左聖誕佈置.. 真係要去睇下.. 影張相.. 雖然佢地唔及KL或者HK個D咁靚.. 不過有好過無喇.. AT LEAST 叫做有少少O既聖誕氣氛

其實之前都有諗過買IPHONE.. 不過好似要簽CONTRACT. 一個月最平又好似要成百幾蚊.. 所以先無買

可能遲D周街D電話都係TOUCH SCREEN 先再換..
不過宜家PENANG都唔係好多地方有WIFI.. 用D可以上網O既電話好似無咩用..

珍珠宮

佢地今年好大膽用黑色,不過有創意好過無。大馬無得同香港比,間間店都會佈置(無避忌)聖誕氣氛好濃厚。

其實我覺得要簽約先買到個iphone真係好唔抵(簽咗都要嘔成二千,呢個係咩優惠?!)我已經係maxis用戶咁多年都要簽,佢話就話百幾一個plan,但係我呢大半年嚟,由以前每個月RM150樓下嘅電話費(主綫+supplementary line)到依家個個月都過RM400,我唔明點解會咁,上去maxis嘈過而我之後都唔用網上一切服務(我上網好少用3G,最多屋企或restaurant用Wifi。)都無改善過,我唔知佢係點計,睇我嘅cellular network data usage真係好少。之後我每次响屋企用internet都專登較咗flight mode凈開wifi,加上依家我個機又壞咗,I am waiting to see what will happen to the bill.

雖然maxis麻麻,但我真係覺得架機幾好玩,其實我有申請hotspot,不過咁耐都無用過,依家penang state都逐漸有free wifi,遲少少仲會普遍D。上次去KL我搵魚魚都係用google map引路,雖然路綫唔係最短最smart(俾兩個男人話其實响Jalan XXX轉入去就係啦)不過佢地都認同唔識路真係幾好,尤其penang咁多單程路。

我去完playgroup啦 我個仔都幾開心,不過最後果part唱歌佢唔多鍾意,唔肯參與,唔知係倦定唔鍾意唱歌。不過我地返到屋企都好倦,佢都好乖乖咁訓晏覺。

原帖由 Semall 於 09-11-22 14:41 發表
QB 咁快就整左聖誕佈置.. 真係要去睇下.. 影張相.. 雖然佢地唔及KL或者HK個D咁靚.. 不過有好過無喇.. AT LEAST 叫做有少少O既聖誕氣氛

其實之前都有諗過買IPHONE.. 不過好似要簽CONTRACT. 一個月最平又好似要成百 ...

大宅

畀面勳章

嘩.. 2個人一個月要成400蚊電話費.. 真係好貴吓.... 我都覺得要簽CONTRACT先可以用IPHONE.. 真係唔係好抵.. 仲要比佢縛住2年.. 佢O既PLAN又唔係真係咁抵..

不過IPHONE入面D GAME 又真係幾好玩.. 我最鐘意玩BOWLING 同埋釣魚

你試完LEARNING GARDEN.. 有無JOIN ?? $$$?? 佢地一堂幾耐o架?? 另外.. 你有無同你仔仔影studio 相.. 宜家我個女d 頭髮長左.. 成個小丸子咁.. 好想幫佢影輯相.. 有無好o既photographer 介紹??

珍珠宮

我都唔講電話又無乜send sms,我嘅電費仲多過我老公我都覺得maxis好過份下(有D呃人咁)不過拎咗個電話去整之後我同老公調轉張卡用,心諗今次應該無咁多啦。

香港出機都唔洗另外俾咁多錢,呢邊就好似獨家生意咁任佢「掠」。iphone game 我最鍾意玩Scramble,玩極都唔厭。

xxx第一堂唔洗錢㗎,我地走嘅時候都無約下一堂,所以未問佢價錢(聽講連十二月都有)其實我都想去xxx,又想睇下其他幼稚園係點。我同其中一個老師傾咗少少佢地嘅教學內容,感覺比較係活動教學果種,即係project/theme based。好似佢地依家教青蛙,手工同唱遊都係講青蛙,又有真嘅青蛙睇。呢間我覺得佢地校舍大,多D位俾人走動,資源似乎好多:上下午班、唔同歲數(學前),假期課餘又可報活動班(小學)最主要係佢地老師英文都幾ok,同埋唔係全部十零廿二歲果D後生女,佢地都有年紀大少少嘅媽媽任教。

只係我覺得佢地可以教深少少,我希望第時個仔上幼稚園可以坐低睇下書寫下字學多D野,返到屋企先盡情俾佢玩個夠。

影相gurney好似樓上有一間,但我地未响檳城影過真係唔識呀,只係返香港時同屋企人影過studio咋。

原帖由 Semall 於 09-11-24 15:55 發表
嘩.. 2個人一個月要成400蚊電話費.. 真係好貴吓.... 我都覺得要簽CONTRACT先可以用IPHONE.. 真係唔係好抵.. 仲要比佢縛住2年.. 佢O既PLAN又唔係真係咁抵..

不過IPHONE入面D GAME 又真係幾好玩.. 我最鐘意玩BOWLING ...

大宅

畀面勳章

呢2日OFFICE要搬.. 忙住執包袱..少左上黎吹水.. 約左聽日去TUMBLE TOTS試堂..

尋日啱啱去完SHISEIDO JOIN 左佢地O既FACIAL .. 原來GURNEY 既PARKSON GRAND入面有佢地自家O既FACIAL ROOM... 佢唔講..我真係唔知.. 仲要唔係細細間.. 得張床個隻.. 係好大間O既..

我JOIN O既FACIAL 只有4次. 本來RM130一次.. 宜家買3送1.. 再加埋用MAYBANK CREDIT CARD 比錢.. 再有7折.. 即是只要RM60幾蚊一次.... 都幾平.. 我見佢地個SCHEDULE都幾FULL.. 應該幾多人去做..

珍珠宮

你唔講都唔知原來Shiseido有得做facial,你做完覺得果度好唔好呀?同埋佢地係用咩產品㗎(除咗Sheiseido嘅產品之外)因個價錢真係好抵呀,睇完你講話Maybank card有折我拿拿臨去睇下自己張卡有咩優惠,呵呵。話時話,如果你去開shopping幫我睇下有咩promotion吖(或幾時減價)
原帖由 Semall 於 09-11-27 15:15 發表
呢2日OFFICE要搬.. 忙住執包袱..少左上黎吹水.. 約左聽日去TUMBLE TOTS試堂..

尋日啱啱去完SHISEIDO JOIN 左佢地O既FACIAL .. 原來GURNEY 既PARKSON GRAND入面有佢地自家O既FACIAL ROOM... 佢唔講..我真係唔知.. ...

首頁
45678...11

尾頁

跳至