跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我個女食similac,即係雅培心美力,恩加健果d,因為佢出生的醫院比呢隻佢吃囉,我覺我唔錯,但點都係人奶最好,如果唔係果時我唔成功全人奶,我都唔會比佢吃奶粉

你覺得大馬好好??來玩就真係唔錯的,多野吃,東西又平啊,但到你真係來長住就知好多好痛苦的事要面對,你有時間睇下我地寫的事情,就知有幾慘,hahaha,當然如果你係大把錢又唔同,呢度有錢就咩都唔煩,咩都易搞,因為好多貪官

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

其實大多數香港有的奶粉我地都有,好似A+咁...反而日本奶粉就好少見&好難買到

唉,大馬都唔見得好好多囉,一樣死背..

教材有的,比香港平好多,BABY CAN READ的vcd都係三十幾蚊一隻ja(正版啊,只係大馬代理)在大馬JUSCO有得買

我個女現在17個月大,大馬一年四季都很熱,但有時我覺得HK仲熱呢,BB成日要開冷氣先開心一點囉,唔開佢就會成身汗好易發脾4

原帖由 FANNYLAI 於 09-5-26 20:56 發表
大馬有冇bb教材(英文)???
hk有好多仲好貴.
香港教學死背.大馬可會好d ???

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

APPLE TREE.not sure...因為我係一個唔太依賴教材的人,只係平平地買來比bb睇下玩下就Ok,貴既一定唔買,太多野的都唔買,咁細就要佢咁辛苦我唔想呢(個人意見而已)

大馬係有自己既奶粉,只係我唔會買,hahahha

係呀,我就係買your baby can read,因為見咁平,三十幾一隻,bb又幾喜歡睇,效果呢..都ok,我就唔係日日唔停比佢睇,喜歡先比下,但佢都學到少少野既,另外早期我買左好多brainy baby VCD,因為個女睇時會乖乖唔吵我,hahahaha而且發現佢都喜歡睇,睇到笑,hehe(我唔知成套幾錢,出面都係散買啊,同埋唔連書,只係在metrojaya 見過書(好似幾百蚊HKD咁上下)

大馬貨幣叫零吉

禁止訪問

大宅

畀面勳章

BRAINY BABY係有分左 & 右腦 ^^

VCD係有d公仔呀,圖呀,唱歌咁囉,我個女好似係大約6個月睇VCD

U BABY CAN READ係大馬算係COMMON,其實我地好多野都平過香港...除左日本野就貴

教材呢d野有無用真係好難講,但好明顯好多mami都持一個心態係唔好執輸,試左無壞,唔試驚仔女唔夠人叻,其實問心以前我地細個都無咁樣啦,咪一樣得,一樣大把叻人,我始終覺得係叻既人就點都會叻,唔叻既逼死佢都係吸收唔到!!!

我算係全職媽媽,因為無出去工作,但我本身有在家做寫文工作同埋開eshop囉!
我係香港人嫁過去大馬,但揀奶粉其實唔關國籍問題,我都係在大馬生bb的,係果間醫院比開雅培bb飲,我咪唔轉囉,同埋雅培係美國的,不是香港出啊,hahaha,所以全世界都好多人選擇的

禁止訪問

大宅

畀面勳章

嫁到咁遠一定有掛住親人,所以久唔久都回hk

日日見到個女係好開心但有時都好勞氣同埋無哂自由,做咩都唔得,佢會成日吵我陪佢,haha

eshop賣bb野,大肚衫,哺乳衣同飾物,收入當然唔穩定啦,因為我唔可能全時間投入,但都叫賺少少錢幫補下囉,好過唔做野,不過有時d客都幾咩咩...減完又減,我係唔會理的,因為我唔係亂開天價賣野,賺咁少仲比人減真係好慶

交收用郵寄ja ma,hahahaha
有時間睇下你岩唔岩,我賣的bb納米枕頭同防窒息毛毯好受歡迎的,hahahhaa (記得介紹下人來買)

原帖由 FANNYLAI 於 09-5-30 10:01 發表

好同意啊.個個都怕執輸,蝕底.
人比人、比死人....
可以話呢一代既競爭力比以前更大.

嫁到咁遠,有冇掛住親人??會常常返香港嗎???
會唔會好開心,日日見到個女.好有滿足感~

放產假時,我曾想過resign,搵d生意仔做下..好想日日對住個女.哈哈哈~~不過現實係要$$$,um...要面對現實.有左bb買野比自已越來越少,bb野越買越多,仲越買越開心.

你既eshop賣乜野 ?收入穩定嗎 ?eshop好處不用真正有間shop.但交收困難嗎 !?!??

禁止訪問

大宅

畀面勳章

你可以看看我在bk放的,因為這兒打唔到eshop website 的,
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143414&page=2#pid34514550

一年返幾多次 ???無定的,有時1次,有時2-3次咁囉.

做eshop好多辛苦野,人地外人唔知就覺得你好易賺,根本就係勁辛苦,有時入左貨係有機會積貨賣唔出,咁就既浪費地方又困死d錢,所以有好有唔好

原帖由 FANNYLAI 於 09-6-2 14:07 發表
啊~~一年返幾多次 ???
我而家同奶奶老爺一齊住,有時都好掛住自已屋企,始終大家既生活習慣好唔同,最初連食野都唔岩胃口.我相信你媽咪一定好掛住你同囡囡~~

我有諗過攪ESHOP不過都係諗,因為冇經驗.係呀,我知有好多人 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至