在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

有無覺得無錢要問老公好難受呀

如题 我就有呀 我老公係吾定時比錢我ka 而且又係無定比幾多錢 不過屋企除左買餸係我比之外 所有都係佢攪ka 雖然就話我都吾洗點用錢 但係好多時都想買d野 但我又好吾鐘意開口叫人比錢果d 所以好多時我都會用到無錢買餸都吾想出聲 最多我就會話"今晚吾想買餸不如出去食" 唉總之我就吾鐘意吓吓灘大手問人啦 雖然話就話佢吾想我做野係應該照顧我日常生活 但總之我就覺得吾好受啦 :-( 你地呢有無我呢種感覺呀 又或者教吓我點做好

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 有無覺得無錢要問老公好難受呀

mwtang ,
不如你同老公相量下,叫佢每月比家用你,咁你又知有幾多錢駛,又唔駛問他取。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

畀面勳章

我都係0廿呀,有時佢吾記得比家用問佢羅,感覺吾係0廿好受,可能吾係自己搵既錢,始終都係佢既辛苦錢,用得多又吾係0廿好,但有時見到自己鐘意既野,又吾可以買,問佢我番出黎做野好吾好,佢又話個女無人湊,不過都三年啦,有d習慣,算啦,我林過多幾年我都無晒感覺0家啦!

伯爵府

I also have the same feeling as you, although my hubby will give me money every month, if I want to buy the new clothes, he will also buy for me. I still feel not very well to use his money. Last time I tried to ask him did he prefer me to go to work or just stay home as a housewife, he say he will support my decision, but inside my heart, I still feel that he would prefer me to go to work :-(

大宅

好媽媽勳章

eyan

我同你ka情況好似呀 感覺都一樣 不過我就只係結左婚一年半 吾知遲d會吾會都習慣呢 唉我唸都係同佢傾吓叫佢每月定時比我 好過而家用完先問佢或等佢比我啦

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

所以我結婚前一個月, 叫老公做左個 autopay 俾家用 ... 感覺好好多, 吾洗開聲問 !

大宅

好媽媽勳章

BOBO128

你就好啦 甘醒一早就講定 我就慘啦而家先想問都吾知佢會點唸呀 :-(

複式洋房

我無這種感覺, 我同我老公有共識, 全職媽咪都係一份工, 而且我要放棄份工湊BB, 你唔好咁諗啦!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

mwtang,

我做 account ka ...
其實係我老友, 佢係我結婚前問過我 lee 個問題, 我同我老公傾過, 佢都覺得 autopay 既方法幾好 !
$15 (中銀)手續費就解決每個月,我吾知道點開口既問題 !

男爵府

唔駛覺得難受wo,
兩公婆分工唔同,角色唔同姐,
係屋企做野, 重辛勞過返工架, :-x
而且又無得升職加薪tim
所以老公每個月固定比家用好應該.
我就每個月開條大數比佢,
幫佢交o西所有d數(供樓,食用, 水電煤...佢d 卡數)
佢不知幾ta-tiu.
所以我一定要收佢手續費架...
(幾大開大條數啦...:-P :-P )

男爵府

我都係呀~~~
仲要知道屋企收支唔平行,所以問佢攞錢更加唔知點咁,又怕佢無錢..........
有時想買啲嘢都唔係好敢,由其個啲我知佢會覺得貴的東西,我就更加唔敢,真係好需要都係好似賊咁,靜雞雞買...........唉!!!!!!!!!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我老公係俾晒成份salary俾我, 我先再俾番佢. 不過我買野時都會問下佢意見.

其實做老公gei, 應該尊重老婆係屋企gei role, 你估湊仔唔辛苦ga 咩! 好在我老公都係好reasonable gei 人, 所以我唔會覺得難受. 相反佢成日都話自己做得唔夠好, 未俾到最好gei 野俾我. 兩公婆, 邊有咁計? 最緊要係互相尊重.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

好媽媽勳章

LeBlue

開大條數 呢招吾錯

hinhei

你真係講晒我ka感受呀 我都係每次自己買野都好似偷偷摸摸甘 要等老公未番到屋企先敢攞番去 而且有時老公問我"老婆呢件衫未見過係新ka" 我就話 "吾係呢件係N年前買啦都未著過" 其實有時自己會唸有無甘ka必要呢

emmypun

你真係幸福 你老公比晒成份量你 而且仍話未比到最好ka野你呀 你老公一定係好錫錫你

別墅

mwtang, Hinhei...

我都係o感樣o架~~ 有時想買o的o野都係偷偷o地買, 拎到
番屋企先扮o野!! 好似好衰o感, 但其實好慘!! :-P

講真.... 有得選擇o既我都寧願佢o係屋企湊仔, 我出去賺錢!!
佢放工番到o黎都只係陪個仔玩o下, 睇o下電視就可以去瞓
覺~~ 難為我o地"全職"媽咪已經o係屋企忙碌o左一日, 都
仲要忙埋夜晚, 等個B瞓覺先有得休息!! (最慘係我個B要成
12:00 度先肯瞓, 前牌仲試過點幾兩點添~~ :-x

唔知你o地o的朋友會唔會羨慕你o地o係屋企湊仔唔駛番工
呢!!?? 我有o的朋友成日都話好羨慕我可以o係屋企唔駛番
工....... :-x 佢o地真係以為我o地o係屋企好"他條"???
佢o地都唔會明白我o地o既苦處~~
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

大宅

好媽媽勳章

+MaMiAKiRA+

我都係甘話情願做野 起碼吾洗用個錢都好似吾好意思甘 不過到真係做野我又吾放心個女 嘩 你女女幾大呀點解甘夜先訓12:00 甘佢幾點起身呀 如果佢又夜訓又早起甘你就真係好辛苦ka wow 可吾可以試試等佢之前玩倦d可以早d訓呀 又或者下午吾好比佢訓甘多得吾得 我女女9:30就要訓 lu 到早上8:30左右起身 總之無論點都好 佢訓你就訓 如果吾係好快就頂吾住ka
唉我d朋友又係一樣 又係以為我而家吾洗做可以做"小奶奶" 唉佢地係吾會明 我都吾會多解釋 到佢地為人父母又要照顧仔女就會明ka la

大宅

I don' t think that there would be any hard feeling if you ask for you hubby unless he would scold you or saying something to hurt you. Try to tell him briefly that you really need it and will control yourself next time.
:sm: Auntie_Winnie

複式洋房

Agreed totally. You don't pay salary to your boss so there should not be any embarrassement to ask for a monthy house money. I didn't have any house allowance when I worked (we shared the cost). For the first year as a full-time mother, I was embarrassed whenever I asked for money so I ended up dipping into my savings. When I felt more comfortable and confident as a housewife, I talked to my husband about my feelings and we made a clear financial plan. So he autopay a sum to one of his accounts which I have access to and if there is any extra expenses, I write the cheque for him to sign. We shop separately for clothes & things, so he will settle the credit card bills, knowing the amount but not the details. The bottom line for him is that the children will not starve for my personal spending. So even if he thinks certain things I bought are too expensive, he won't complain because I haven't crossed the line.

別墅

mwtang,

我囝囝十一個月大, 佢好似唔鍾意瞓覺o感~~
佢玩到點倦都唔會瞓覺o架!! 日頭又唔會點瞓覺, 就算真係
午睡... 都係瞓得幾個"字"o架咋~~ 所以我同佢就夜晚十二
點瞓, 第朝十點度先起身~~ :-P

你就好la, 囡囡咁早瞓~~
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

男爵府

係囉........啲人成日話唔洗做就好,有得我選擇我都想出去做嘢,起碼買乜都有預算.
真係.......唉~~買啲嘢仲要唔係真係好貴,幾百蚊都要靜靜雞買....報大數,當然有啦!唔係邊得來個幾百蚊買自己嘢!都唔明點解會咁,可能屋企經濟環境差掛,就係咁就更加唔知點咁!好辛苦!!!

我兩個仔都係九點半要上床瞓.我大仔都係一個唔會倦的人,總之就唔鐘意瞓覺,不過我哋呢方面企得好硬,唔瞓打都要佢瞓.
細仔就.......無得咁,好似今晚咁發神經到十二點幾先睡,破紀錄.平日都好乖哄到十點幾便入睡.可能近排大仔放假,個作息時間亂咗啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

有無覺得無錢要問老公好難受呀?

乜個老公唔係有責任比錢老婆駛架咩??咁係屋企做野係義工?細路佢無份??

我成日都話:我衰過d賓妹架啦,一年有七日大假,個個星期有得休息,又有病假

首頁

尾頁

跳至