在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝的"缺憾美"

我一向都是一個順其自然的人, 因為我覺得自己會開心一點. 我囝囝出世之後, 每天我都很快樂, 但直至我開始抱他外出, 我漸漸感到有壓力. 為何呢? 因為每次都有陌生的阿婆, 阿伯走過來話我個囝囝的頭睡至扁了, 責備我為何不抱他多一點, 或幫他轉一轉個頭. 我當然有做, 但每次我轉他的頭, 他會立刻醒或是自己轉回喜歡的睡姿. 我可以如何做呢? 他們輕易說一句話, 郤令我感到苦惱. 我可以如何做呢?
該用戶已被刪除

Re: 囝囝的"缺憾美"

複式洋房

唔駛理d人點講架我大仔佢都係扁,大個咗就冇咁覺眼同冇咁扁,bb係咁架la佢地鍾意點訓咪由得佢點訓囉,又唔係有病有痛唔使理!

複式洋房

黎曼如, 茵茵:

我起初也這麼想, 別理人怎麼說. 但在健康院居然比姑娘話個頭扁, 問我為何不理他. 然後有個媽媽經常望向我, 然後細細聲對她工人話:"你看, 他的頭很扁, 你記住要幫囡囡轉頭睡." 我聽後很傷心.

複式洋房

真係唔好理佢哋,有好多個bb睡姿,頭訓慣左或右都唔同,所以我覺得冇問題囉!有時妳問同一條問題健康院d姑娘個個都有d出入架!記住第時生第二胎bb食完奶就"初"吓個頭仔!咪為d咁既野而令自己唔開心!
我第二仔個頭冇扁,佢出世時會左右兩邊擰,阿哥就偏右我都試過幫佢擰,佢就大哭,到而家阿哥都唔覺眼頭扁

大宅

我仔初初都係扁頭仔, but我覺得無野, 佢因為sleep時都係平訓, 所以個頭咪扁, 慢慢大個仔, 就會自然圓番d. 我一路都無擔心, 亦都唔介意人地點講. 左耳入右耳出, 我覺得扁頭, 問題不大. 我唔想成日抱bb, 亦唔想bb訓訓下 就同佢轉身.

會唔會係你本身介意呢? 扁頭真係好小事, 點可以話呢d係"缺憾美". bb本身 身體健康精靈已經好好, 不應小小事就唔開心la.

大宅

一歲以下BB唔好用枕頭訓, 個頭應該無咁扁

大個左多D頭髮就唔覺啦..........我老公個頭都扁啦

你叫0個個話你個仔的路人甲孛開D頭髮比你睇, 佢都可能有 :-P

我以前都比人話我點點點湊仔, 雖然聽時會唔多開心, 耳仔會唔舒服, 但係我之後都忘記佢啦!

或者你幫個仔帶頂帽出去, 你耳仔會舒服D

大宅

hi,我仔仔二三個月時個頭都好扁架!我聽了別人說
話bb個頭扁即是話bb好乖好鐘意睡喎!所以都無唔開心.我重笑亞仔個頭平到似平面方角電視機呀!哈哈
我果時重將亞仔剃光頭,重覺得扁呀!哈哈
現在亞仔已2歲幾la~個頭仔已圓番好多
因為bb會自己兩邊轉黎睡,所以不用太擔心和唔開心呀!

複式洋房

其實我一點也沒有介意, 反而身邊的人太"關心"我了, 好像數天前當我帶囝囝去打針時, 醫生都話要我用側睡枕等等的方法, 反而我告訴他:"由得他吧, 長了頭髮後便不覺得了." 他居然教訓我:"你錯了, 大個仔之後, 個頭型會很難看的"

大宅

你問下個醫生, 佢細個有冇用側睡枕

我同老公同個仔都無用側睡枕

複式洋房

我仔仔2-3個月時個頭仔都係好扁, 每當我奶奶見到我個仔都笑佢好似條"唐蚤魚"咁, 成日叫我搓下佢個頭, 話會圓d.

我一次都無搓過, 我個仔現在(10個月大)個頭型一d都不扁, 總之個仔健健康康, 成日開心笑笑便是.

男爵府

其實大大吓就會圓返架啦!

到你生第二個時,便在他出世時打側睡囉,一日瞓一邊.咁就唔會扁頭的.我兩個仔都係咁..........

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我囝囝個頭都扁架,第二時唔好做和尚就得啦!試過係街俾個亞嬸話佢頭扁,我話佢鍾意訓覺,無計啦!其實最緊要健康,見佢開開心心,肥肥白白,我已經好滿足! :lol:
Happy Everyday      

男爵府

補充........我細仔個頭細個時都偏扁架!不過大大吓圓返.但係佢個"轉"就生咗係後尾枕,第日頭髮一長啲就好肉酸.........
哈哈!不過都唔緊要啦!

所以你都唔好咁介意,頭扁好平常姐,唔好K形就得啦!

禁止訪問

洋房

不過攬住瞓就要小心安全,自己千祈唔好瞓先過佢!!
wahma

首頁

尾頁

跳至