興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Re: [轉貼]〝樂壇新進歌手的他偏偏愛上平凡的她﹏(明星ソ戀改左名)

第21回﹏﹡

果個人:你好。。我係朗既牙爸。。(同琳握手)

琳:呃。。你好。。我叫王詠琳。。(有d怕羞)

朗爸:哦。。王小姐。。好高興認識你。。(好有禮貌甘講)

琳:你叫我琳得架la。。

朗爸:甘好丫。。琳。。我想問你一個問題。。(好神祕甘講)

琳:世伯你講la。。(好有禮貌甘笑咗笑)

朗爸:你係米牙仔既女朋友黎架。。(好開心甘問)

琳一時之間唔知點講。。

塊臉紅哂。。

朗見到甘。。

朗:米問人呢d問題la。。(有d惱)

朗爸:唔問點得牙。。牙仔第一次帶女仔返屋企。。做牙爸點可以唔問牙(好似講笑

甘講)

朗:唉。。食飯la。。

跟住朗就拉咗朗爸去飯枱度。。

琳仍然企咗係原地。。

動到唔動。。

朗見到甘。。

又行返過去。。

朗:嘩。。(係琳既耳邊大叫)

琳:牙。。(驚到成個跳咗一下)

朗:甘大反應牙。。哈哈。。(係度笑琳)

琳:笑咩wo。。笑咩wo。。(係甘打朗)

朗:食飯la。。打夠末牙。。哎牙。。(受〝型 〞中)

琳:哼。。食完飯再打過。。

跟住琳就自己行去飯枱果邊。。

琳坐底咗先發現朗爸既存在。。

琳:世伯。。呃。。真係失禮哂。。(好〝監介 〞甘講)

朗爸都冇出聲。。

朗就出聲。。

朗:知失禮就好la。。(食飯中)

琳:喂。。(惱)

朗爸:哈哈哈哈。。牙仔有個甘好既女朋友。。真係有福氣。。黎la。。琳。。食

多d餸la。。

琳:呃。。唔該。。

跟住佢地就開始食飯。。

係呢個飯局入面。。

琳發現朗爸係一個健談。。每一刻每一秒都嘻嘻哈哈既老人家。。

食完飯lu。。

朗爸:好la。。我係時候走la。。(企咗起身)

琳:下。。你要去邊牙。。(超唔捨得)

朗:嗯。。幾時返。。(問朗爸)

朗爸:去歐洲。。大約5個月之後返。。

朗:甘。。再見。。(去咗睇電視)

朗爸:琳。。牙仔。。我走la。。再見。。

跟住朗爸就走咗。。

琳見到呢一切。。

又呆咗。。

一陣之後。。

定一定神。。

琳:你唔送世伯出去。。總若無其事甘。。

朗:由細到大都係甘。。慣哂。。(總睇近電視)

琳熄咗部電視。。

琳:你甘既態度。。點得架。。(惡)

朗:對唔住。。下次唔敢。。(投〝航 〞)

琳:算你。。(好滿意)

跟住琳就入咗去廚房。。

琳:我幫你手洗碗丫。。

x:你叫我輝嬸得架la。。

琳:好丫。。(開始洗碗)

輝嬸:唔洗la。。過門都係客。。(想阻止琳)

琳:唔緊要。。邊個話客就唔可以洗碗。。

跟住佢地就正式開始洗碗。。

過咗一陣。。

洗哂lu。。

琳一出黎。。

朗就係後面摟住佢。。

琳:喂。。搞咩牙你。。(臉紅)

朗:掛你lor。。

琳:我好累牙。。想訓覺。。(扯開話題)

朗就帶咗琳去自己間房。。

琳一見張床。。

就成個訓落去。。

琳:好舒服牙。。

點知朗又上埋黎。。

琳:落去牙。。(趕朗落床)

朗:喂。。張床我架bor。。我有權訓架bor。。

琳:哼。。

琳寧轉面甘訓咗係度。。

朗係張床度摟住琳。。

琳:喂。。(塊臉紅爆)

朗:何況我想同你過每分每秒。。(好認真甘問)

琳忽然覺得自己好衰。。就算鐘意邊個都好。。都應該俾個答覆人地。。而家搞成甘

。。個個都好痛苦。。

琳:算la。。就破例一次。。(寧返去朗個邊。。而且總笑得好甜)

朗:好野。。(超開心)

跟住佢地就好開心甘進入夢鄉。。

唉。。

不過老天爺又點會甘容易放過佢地。。

係佢地眼前有一個重大既難關等住佢地過。。

(高潮即將進入。。密切期待XD>W<"。。)
〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Re: [轉貼]〝樂壇新進歌手的他偏偏愛上平凡的她﹏(明星ソ戀改左名)

第22回﹏﹡

係第二日早上。。

朗:起身la。。賴訓豬。。(係度搖琳)

琳:5分鐘。。俾我訓多5分鐘。。好眼訓牙我。。(唔願起身)

朗:你再唔起身。。我就要鍚你架la。。(個樣超奸)

琳:唔好牙。。(一拳打埋朗到)

朗:嘩。。(摸住俾琳打個半邊面)

琳聽到呢下巨響。。

成個人醒哂。。

佢望一望朗。。

琳:嘩。。搞咩理牙你。。塊面甘令牙。。(嚇咗一跳)

朗:多得你唔少。。(惱惱地)

琳:甘Sor lor。。(有d唔好意思)

朗:唉。。(無奈中)

琳冇理朗果〝唉 〞。。

望咗一望個鐘。。

琳:嘩。。7點半。。做咩唔早d叫我起身bor。。(成個彈起身)

朗:我有叫過你。。你唔肯起身甘解姐。。

琳即沖入廁所。。

拎咗朗既牙刷。。

毛巾去用。。

搞掂之後。。

琳:我條校裙係屋企牙。。點算牙。。(猛甘搖朗)

朗:唉。。拎住la。。(將條裙俾琳)

琳:Yeah。。有校裙lu。。(即衝入廁所)

過咗一陣。。

琳出咗黎lu。。

朗:返學la。。

琳:係。。

然後佢地2個就落咗去客廳。。

朗:輝叔。。車我地返學。。

輝叔:0K。。

跟住佢地就坐輝叔車返學。。

到lu。。

琳:唔該哂牙。。輝叔。。

輝叔:唔洗。。

講完之後輝叔就走咗。。

朗:行la。。

琳:等等。。我唔想d同學誤會我地。。所以我行先。。你過2。。3分鐘先好入學

校。。

朗:嘩。。你甘都得。。(超驚訝)

琳:有咩唔得牙。。(反問朗)

講完之後。。

琳就走咗。。

行樓梯既時候。。

琳遇到海。。

琳一見到佢。。

就即想走。。

點知海叫住佢。。

海:琳。。(超大聲)

琳:唔係牙。。你認錯人la。。(扮老牛聲)

然後就一枝箭返上課室。。

係課室。。

琳發現咗朗。。

琳:你做咩會快過我架。。(坐返係個位到)

朗:你走咗之後。。我米即入學校lor。。不過行後梯甘解姐。。(注:琳行前梯

架)

琳:你。。(惱惱地)

鈴鈴鈴鈴鈴。。

吉蒂入黎lu。。

吉蒂:各位同學早晨。。

同學:老師早晨。。(企起身講)

吉蒂:咳咳。。今日我地又黎咗位新同學。。

d同學又係度傾個新同學係男定係女。。令唔令仔or女。。簡直係8公8婆=•=

係呢個時候。。

個新同學入黎lu。。

新同學:もし。。大家好丫。。

每個同學見到佢。。

都嚇咗一跳。。

因為佢係。。。。。。?!

(呢個人關係到琳。。海。。朗呢個三角戀。。亦會令到朗同琳陷入迷網同痛苦。。

高潮既開始進入)
〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞〞

伯爵府

第23回﹏﹡

因為佢係係日本出道冇耐就好受歡迎既歌星。。

新同學:我叫堂本亞里沙。。請大家多多指教。。(好開心甘講)

講完之後。。

亞里沙就四圍望。。

當佢發現咗朗既時候。。

佢成個撲去朗果邊。。

摟住佢。。

所有同學:嘩。。(嚇咗一跳)

唔止係d同學。。

連琳都嚇咗一跳。。

朗:妖。。死開la。。(勁惡甘講)

亞里沙:做咩bor。。我都已經係你既末婚妻la。。(好怕羞甘講)

琳聽到之後。。

忽然覺得個心好痛。。

痛都要裂開甘。。

朗:下。。up咩牙你。。我從來都冇認承過呢頭婚事。。(嚇咗一跳)

亞里沙:咩牙。。伯母琴日夜晚特登飛過黎話俾我知。。所以我先會黎呢度讀書。。

諗住黎陪你。。(比朗更加嚇咗一跳)

琳忽然諗到。。

會唔會係琴日夜晚朗媽見到佢同朗一齊。。

所以。。

朗:總之我唔理。。我冇應承過。。(勁惡)

跟住朗成個企咗身。。

朗:老師。。今日我要請假。。

講完之後。。

朗就走咗。。

琳雖然想追出去。。

但係佢冇勇氣追出去。。

因為佢唔肯去承應佢鐘意咗朗。。

係呢個時候。。

希都企埋起身。。

希:老師。。我都請假。。

講完之後。。

希都走埋。。

吉蒂俾呢件事搞到眼都差d跌出黎。。

過咗一陣。。

先好返d。。

吉蒂:唔。。甘堂本同學就坐係王同學既後面既後面la。。

亞里沙:下。。(好唔滿意)

吉蒂:下咩下。。叫你坐就坐la。。(吉蒂終於發火la=W=)

亞里沙:係。。(驚咗吉蒂)

跟住亞里沙就坐咗係韻既後面。。

韻:唔係牙化。。坐正係我後面。。(好不滿甘講)

琳:做咩甘講牙。。佢又冇得罪你。。(超down甘講)

韻:唉。。你睇你丫。。朗一有末婚妻就甘。。你係米鐘意咗朗牙。。(問琳)

琳好驚訝。。

當然唔係覺得佢點會鐘意朗牙。。

而係韻既一針見血。。

韻:你唔講即係係la。。(奸笑)

琳:係。。但係。。(都末講完)

亞里沙成個人企咗起身。。

琳同韻都俾佢嚇咗一跳。。

當然係驚佢聽到la。。

亞里沙:。。。。。。?

(大家估下亞里沙聽唔聽到,同埋亞里沙講咩>W<)
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋

伯爵府

第24回﹏﹡

亞里沙:係。。係唔係因為你。。所以朗先唔娶我。。(問琳。。有d惡)

各位同學聽到之後。。

都即刻望住琳。。

琳超〝監介 〞。。

成塊臉紅哂。。

琳:唔係牙。。我之前係想。。

琳都末講完。。

亞里沙就行咗過去琳眼前。。

亞里沙:我唔可。。可以冇咗朗架。。嗚。。我求下你千其唔好。。嗚。。搶走佢。

。求。。嗚。。求你。。

琳:你唔好敢la。。我之前係想話〝但係 〞。。唔係〝係 〞。。(超〝監介 〞)

亞里沙:真。。真架。。嗚。。(問琳)

琳:嗯。。

吉蒂:咳咳。。唔該堂本同學返位先la。。你地有咩私事請你地係小息或者午餐時

間解決。。

琳:聽老師話。。返位先la。。(好温柔既語氣)

亞里沙:嗯。。(笑返)

跟住亞里沙就坐返去自己個位。。

吉蒂:各位同學。。請你地打開書既第51頁。。

跟住班同學就好靜甘聽書。。(表面上=W=)

實際上就好細聲傾近亞里沙。。琳。。朗呢個三角戀。。

琳同韻當然聽到la。。

韻:成班正一8公8婆黎架。。甘都好講。。

琳:算la。。你都知佢地係咩人黎架la。。(笑咗笑)

韻:但係。。(都末講完)

琳:得la。。得la。。你唔好再講la。。

跟住琳就寧返去前面〝聽書 〞。。

琳:我點會鐘意朗。。冇可能。。冇可能。。(口不對心=W=)

琳忽然望住朗個位。。

諗起佢既笑容。。(琳強逼佢整架)

琳真係好唔想傷害亞里沙。。

而且亞里沙比佢更加需要朗。。

但係琳真係好鐘意朗。。

係呢一刻。。

佢第一次知道咩係真正既煩。。

而係另一方面。。

希:喂。。朗。。(追近朗)

希都追到就黎冇氣。。

但係朗總係甘跑。。

總越跑越快添。。

希:藍司朗。。你同。。同我企起到。。(勁大聲)

點知朗真係甘聽希話。。

企咗係到。。

冇再跑。。

希即刻行去朗前面。。

發覺朗原來一路跑一路喊。。

希:你跑得甘快。。就係因為甘。。(問朗。。超驚訝。。因為朗好堅强。。好少喊

架)

朗:希。。你為咗咩而追黎。。(好認真甘問希)

希:下。。甘我地係老死黎架ma。。(理所當然甘講)

朗:甘點解佢冇追黎。。(超激動)

希:你同我冷靜。。你有冇係佢既立場諗過。。其實佢都好難做架。。我估佢係想

〝古 〞及亞里沙既感受。。但同時亦都唔想傷害你。。

朗:點解。。點解。。點解牙。。(總係甘激動)

希:如果你係真心鐘意佢。。唔該你諗下佢既感受。。(勁惡)

朗個腦忽然清醒哂。。

朗:希。。你不愧係我既老死。。(整咗個good既手勢俾希)

跟住朗就向住相反既方向跑去。。

希:甘就岩la。。憑住自己既感覺去做la。。

係呢一刻。。

朗已經決定咗。。。。。。?!

######################################################

伯爵府

第25回﹏﹡

朗已經決定咗將佢對琳既感覺完完整整去話俾琳知。。

佢想琳知道佢鐘意佢唔係玩玩下。。

朗要琳明白佢對住琳既每一個反應。。

每一個動作。。

都係出自真心。。

鈴鈴鈴鈴鈴。。

韻:好野。。食lunch lu。。(好開心)

琳:嗯。。(目冇表情甘執近書)

韻:米甘la。。做人應該要開心d架ma。。不如甘丫。。今日去祥記食你至愛既

雲吞麵。。好冇牙。。(企起琳面前)

琳:韻。。我真係好開心你甘關心我。。但係我真係好想自己一個靜下。。

韻:琳牙。。(好擔心既眼神)

琳:得la。。學校有甘多人。。唔洗驚我會做傻事wo。。(笑咗笑)

韻:甘。。甘好la。。

琳:88。。

韻:88。。

講完之後韻就走咗。。

亞里沙就行咗過去琳果邊。。

亞里沙:我可唔可以叫你做琳牙。。

琳:嗯。。(笑咗笑)

亞里沙:你叫我亞里沙得架la。。(個樣好天真)

亞里沙:係呢。。不如一齊出街食丫。。好唔好牙。。

琳:我今日唔想出街食。。牙。。不如叫韻帶埋你出去食。。好冇牙。。

亞里沙:嗯。。我都想識多個朋友仔。。

跟住琳就拖住亞里沙去揾韻。。

去到2樓到。。

終於見到韻la。。

琳:韻。。梁凱韻。。(勁大聲)

韻聽到之後就擰轉面。。

琳就即刻向佢揮手。。

韻:咩事。。(好大聲)

琳:亞里沙話想出去食牙。。所以我想你帶埋佢去牙。。(勁大聲)

琳:亞里沙。。果個個頭夾住藍色星星夾既就係韻。。你記住要跟住佢牙。。

跟住琳就决定走後梯。。

唔係因為夠快。。

而係因為係朗曾經行過既。。

琳真係好掛住佢。。

好擔心佢。。

但係佢真係咩都做唔到。。

諗諗下。。

佢就落到去操場。。

琳:一個海鮮味即食麵。。(同食物部既牙嬸講)

忽然琳諗起佢同朗係度鬥嘴。。

鬥到連麵都唔記得咗拎。。

琳諗到呢度。。

從心底笑咗出黎。。

牙嬸:你既杯麵。。(同琳講)

琳:呃。。哦。。

跟住琳特登揾返上次佢同朗鬥完嘴之後坐既位。。

琳坐底咗之後。。

佢就慢條斯理甘食麵。。

都唔知過咗幾耐。。

佢食完lu。。

佢決定要去佢最鐘意既地方。。

果度冇咩人。。

雖然睇落好似有d似荒廢甘。。

但係果度既風有一種琳覺得有既力量。。

將所有唔開心既事帶走既力量。。

琳〝微埋 〞隻眼。。

決定去感受呢d風。。

忽然佢聽到有氣來氣喘既聲。。

佢即刻〝mark大 〞隻眼。。

琳好驚訝。。

因為佢見到。。。。。。?!
╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳╳

伯爵府

第26回﹏﹡

因為佢見到朗。。

琳:朗。。(嚇咗一跳)

朗:琳。。你。。你聽我講。。(喘氣中)

琳:甘你講la。。(有d緊張)

朗:琳。。我鐘意你。。我係真心真意鐘意你。。我唔係玩玩下。。我係好認真。。

我係你面前所做既每一個動作。。每一句同你講既野。。都係出自真心。。同你一齊

。。我有一種前所末有既幸福。。係我從末感受過。。琳。。請你俾一次個機會我。

。(好認真。。跟住摟住琳)

琳聽到之後。。

真係好好好好好開心。。

但係佢冇表露出黎。。

因為佢唔想比朗任何一次機會。。

佢唔想因為朗同佢既任性。。

而令到佢同佢牙媽既關係更加差。。

更何况。。

明知到最後係冇結果既。。

甘不如就唔好比佢開始。。

琳諗到呢到。。

就決定咗。。

琳:你唔好玩la。。更何况。。你已經有咗亞里沙。。最重要既。。係佢好需要你

。。你記住要令佢開心幸福牙。。(推開咗朗)

跟住琳就即刻轉身走。。

不斷走不斷走。。

因為佢唔想俾朗見到佢喊既樣。。

佢唔想俾自己心軟。。

而咩都唔知既朗只係呆呆望住佢既背影。。

直到佢既背影消失。。

而係另一方面。。

係返學途中。。

希:唔知朗成唔成功呢。。(行得好慢丫。。=W=)

希諗諗下既時候。。

已經到咗每次返學都經既小公園。。

X:唔。。唔好過黎牙。。(好大聲。。而且總叫得好驚)

呢下叫聲。。

令到希終於〝返來〞lor。。

希:係小路度。。

講完之後。。

希即刻跑去小路救人。。(好〝英〞牙)

大約幾+秒。。

希趕到事發現場。。

原來叫果個係。。。。。。?!

伯爵府

第27回﹏﹡

原來叫果個係韻。。

而亞里沙就企咗係佢前面。。

韻:你。。你走開牙。。(勁大聲)

點知亞里沙冇聽佢講。。

而且總越行越近添。。

嘩。。

韻驚到成個**。。(正確d黎講係成個跌落地下。。=W=)

平時既希一定懶得理。。

但係今日佢見到韻俾人蝦。。(總要係亞里沙。。)

佢決定要出手la。。

希:亞里沙。。你做緊咩牙。。(好平靜既語氣)

亞里沙:呃。。

希:你究竟做緊咩牙。。(呢次惡好多)

亞里沙:牙。。頭先韻同亞里沙一齊玩捉迷藏。。甘韻又唔想俾亞里沙捉到。。所以末甘lor。。

希:甘。。

希都末講完。。

亞里沙:我好累牙。。麻煩希希帶韻返去丫。。

講完之後就急急腳走咗。。

希即刻走去韻果邊。。

希:你冇事牙ma。。我扶你起身丫。。(好温柔甘同韻)

韻:唔。。唔可以架。。我絕對唔會俾堂本亞里沙甘做架。。(好驚+自言自語)

希:韻。。發生咩事牙。。(好認真)

韻:唔好問我牙。。(掩住耳仔)

韻講完之後。。

就即刻走咗。。

希:睇黎有d好嚴重既野發生咗。。(洗你講咩。。=W=)

而係另一方面。。

亞里沙:好彩走得快。。如果俾希知道就慘la。。

講完之後。。

亞里沙就返返入去學校去。。

行到2樓既時候。。

佢見到琳。。

亞里沙:琳。。

但係琳好似聽唔到甘。。

亞里沙:琳。。(好大聲)

琳今次終於聽到la。。

琳:亞里沙。。(微笑)

亞里沙:一齊返課室丫。。(笑得好天真)

琳:嗯。。

行咗一陣。。

佢地返到課堂既門口。。

忽然有人摟住亞里沙。。

原來果個係朗。。

琳:你想點對亞里沙牙。。(有d惡)

朗:你想我令亞里沙開心幸福架ma。。甘我而家末俾d〝開心 〞。。〝幸福 〞佢l

or。。(用d好憎既眼神望住琳)

朗都末等琳講野。。

就拉咗亞里沙去黑板前面。。

跟住成班d8公牙。。8婆牙。。即刻望住朗同亞里沙。。

朗見到個個望哂過黎。。

就好滿意甘笑咗笑。。

朗:咳。。各位同學。。請你地望住我同亞里沙2分鐘。。

講完之後。。

朗就。。。。。。。?!
﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第28回﹏﹡

朗就kiss去亞里沙度。。

d8公8婆:嘩。。

過咗一陣。。

朗總同亞里沙打車輪。。

d8公8婆今次唔止嘩。。

總拍埋手掌添。。(好變態牙。。==)

而琳只係好傷心甘望住朗對亞里沙所作既行為。。

望住令佢對佢既心痛。。傷心既行為。。

係呢個時候。。

韻氣來氣喘甘返咗黎。。

韻見到琳好似呆咗甘企起課堂門口。。

韻:琳。。你望咩牙。。(朝琳望既方向望去)

韻見到呢個〝壯觀場面 〞之後。。

就即刻過去打咗朗一巴。。

d8公8婆:嘩。。甘激牙。。

韻:你地班食野唔做野。。做野打爛野既8公8婆同我收聲牙。。(勁大聲+勁惡)

韻講完呢句之後。。

就望返住朗。。

韻:你知唔知道你做緊咩牙。。(勁惡)

朗:你冇眼睇架。。(問返韻)

呢次真係激起韻把火la。。

韻:你。。我問多你一次。。你究竟知唔知道你做緊咩。。(勁惡)

朗:哈。。好笑。。我甘樣做都係俾企起課室門口果隻豬扒逼成既。。(指住琳)

韻聽到呢句之後成個呆哂。。

而琳聽到朗呢句既說話。。

就好似聽心碎既聲音。。

原來係佢逼到朗甘樣做。。

係佢逼到佢行呢條路。。

琳:我。。我想去廁所。。(隻眼紅哂。。想喊)

琳講完之後。。

就即刻走咗。。

朗見到琳甘樣。。

就露出勝利既笑容。。

而韻亦到見到呢一切。。

韻真係再忍唔到朗既行為。。

同埋佢講既每一句說話。。

韻:你。。就算係琳逼你。。你估佢唔心痛架。。唔傷心架。。點解你要做d傷害佢既事。。愛情。。

係要令對方開心。。唔係令對方傷心牙。。你都唔係3歲細路仔。。唔該你好好諗下琳既感受。。

亦到唔該你唔好再做埋d細路仔報複呢d甘幼稚既行為。。

韻講完之後。。

就跑出追琳。。

係另一方面。。

琳走到去前梯既時候。。

已經控制唔到d眼淚。。

開始一滴一滴流出黎。。

忽然有人拍咗拍琳既〝博 〞頭。。

琳抬頭望一望果個人。。

原來係希。。

希:琳。。做咩事牙。。唔好喊la。。(好温柔甘同琳講)

但係琳冇答希。。

只係摟住希狂喊。。

希見到佢甘。。

冇嚇一跳之餘。。

總安慰琳。。

希:你喊la。。如果你喊完會舒服d既。。你喊la(拍一拍琳既背〝隻 〞)

琳聽到呢句之後。。

就有d驚訝。。

因為呢句說話係朗同佢講過架。。

琳:朗。。

跟住琳摟得希總緊。。

琳:點解你要甘對我。。鳴。。

希:下。。(俾琳搞到一頭霧水)

琳慢慢抬頭去望住希。。

總慢慢去〝吉 〞高。。

將佢同希既距離拉近。。

當佢想kiss佢幻想中既朗﹝即係希﹞既時候。。

。。。。。。?!

伯爵府

第29回﹏﹡

韻就趕到黎。。

韻:唉。。唉。。琳。。(喘氣中)

當韻條氣順返之後。。

就俾佢見到今日既〝壯觀場面2 〞。。

韻只係好驚訝甘望住琳同希。。

一粒聲都冇出過。。

係呢個〝監介 〞場面過咗成2分鐘之後。。

琳首先打破沈默。。

琳:希。。對唔住。。頭先我。。總之好對唔住。。(塊臉紅哂)

跟住琳就跑咗落去。。

呢個時候希同韻先回一回神。。

希:究竟發生咩事。。琳點解會甘傷心。。(走咗去韻果邊問佢)

韻:你唔好成日問我發生咩事得唔得牙。。成日係甘問問問。。你煩唔煩d牙。。

〝煩 〞人。。(有d惱)

跟住韻就好惱甘既款落咗去揾琳。。

希:哈。。(笑咗一聲)

而係另一面。。

韻就係甘跑跑跑。。

呢個速度可算是佢生平跑得最快既一次。。(應該冇下次吧。。==v)

韻:點解會甘架。。點解我會為頭先既事搞到自己甘。。點解我個心會有d酸既感

覺。。冇可能既。。我冇可能對果個謝志希。。牙。。一定係我唔想琳俾佢佔便

宜。。一定係。。(自己揾籍口。。=W=)

點知。。

韻可能太在意呢件事。。(自己又唔認。。=W=)

一叉錯腳。。

成個由樓梯跌落黎。。

韻:嘩。。。。好痛牙。。(望住自己整傷咗既手腳)

忽然有人行咗過去韻前面。。

x:你冇事牙麻。。(有d擔心甘問韻)

韻:。。。。。。?!

伯爵府

第30回﹏﹡
韻:海。。(有d驚訝甘望住海)

海:做咩甘望住我牙。。(望返韻)

韻:你做咩會係度架。。(指住海)

海:你理得我。。喂。。你甘樣洗唔洗去醫療室牙。。(終於入正題la。。

>W<)

韻俾海提一提。。

韻:你個衰人。。俾你甘提一提。。好痛牙。。(有d惱甘望住海)

海:起唔起到身丫。。(想扶韻)

韻:洗你扶。。

跟住韻用盡九牛加二虎之力都係起唔到身。。(可能太痛了吧。。=W=)

韻:扶我起身la。。(好唔客氣甘講)

跟住海就忍住笑扶韻去醫療室。。

醫療室果老師:佢(即韻)冇咩事。。不過最好俾佢係度休息下。。因為佢腳上既傷

口都幾深。。(同海講)

海:嗯。。(入咗去揾韻)

入到去。。

海:哈哈。。你冇事牙麻。。(終於忍唔住笑咗出來。。=W=)

韻:你盲架。。問黎都多餘。。(怒啤海)

海:哈哈哈哈哈。。(笑得好開心。。=V=)

韻:牙。。慘la。。(忽然醒起d野)

海:咩事甘慘牙。。(總笑笑口)

韻:琳。。佢頭先。。呃。。總知你幫我揾琳。。然後安慰佢la。。

海:琳。。佢發生咩事。。(好認真甘問韻)

韻:總知你幫我揾佢。。總有佢而家好唔開心。。唔好講d令佢激動既說話。。

海:嗯。。(好似接咗重任甘點咗點頭)

跟住海就即刻跑出去揾琳。。

而係另一方面。。

希返到課堂之後都冇過問朗頭先所發生既事。。

因為成班8公8婆正熱烈討論近。。

而朗就好似當冇事發生甘訓覺。。(其實佢點訓得着丫。。=W=)

朗心諗。。點解韻頭先講既野令我好後悔甘對琳。。

唔係。。

我只係想琳知道我既痛苦。。

何況我既痛苦一定一定比琳多。。

我要琳後悔。。

後悔佢甘對我。。

我一定以l00倍完〝苦 〞俸還俾佢。。

其實。。

朗根本唔知。。

佢既答案。。

只係因為佢太鐘意琳。。

而係另一方面。。

海揾〝暈 〞操場。。女廁(有點兒變態。。=W=)。。天台。。123456樓都

揾唔到琳。。

海:究竟琳去咗邊牙。。(越黎越急)

海:甘都唔係辦法。。我要冷靜冷靜。。

海沈思咗一陣。。

海:係bor。。我揾黎揾去都係學校範圍以內。。我末出過學校範圍以外去揾bo

r。。

跟住海就急急腳落去揾琳。。

果然皇天不負有心人。。

海終於揾到琳la。。

而呢個地方就係琳拒絕朗既地方。。

琳亦留意到腳步聲。。

琳:係米韻。。(p.s:海係琳後面)

海冇答琳。。

琳:韻。。風既魔法。。令人開心既魔法。。己經俾我破壞咗la。。(把聲一聽就

知係喊過)

呢個時候海先留意到d風。。

好舒服。。好似有種令人放鬆既感覺。。

琳:頭先我係米好傻牙。。竟然當希係朗。。總差d kiss咗佢。。我竟然會為

一個藍亦朗搞到自己甘。。我。。(都末講完)

正確黎講係海唔忍心再聽落去。。

海:唔好再講la。。(係後面摟住佢)

琳:海??(而家先發現。。=W=)

琳即刻推開佢。。退後幾步。。再整咗個兇神惡殺既樣出黎望住海。。

海發現琳雙眼都紅哂。。

忽然有種想保護佢既衝動。。

海用非常非常溫柔既眼神望住琳。。

琳見到海既眼神只係呆咗甘望住海。。(個兇神惡殺樣冇咗lu。。>W<)

而海亦行得越來越近琳。。。。。。?!

伯爵府

第3l回﹏﹡

跟住海一手摟住琳。。

海:之前我所做既野令到你甘驚。。果陣我只係諗住自己既感受。。真係好對唔

住。。(好有歉意甘講)

琳:海。。嗚嗚嗚嗚嗚(摟住海係度喊)

海:好la。。喊就唔靚靚架la。。唔好喊la。。(望住琳微笑)

琳:嗚嗚。。嗯。。嗚。。(望住地下)

過咗一陣。。

琳終於冇再喊lu。。

海:甘先靚女架ma。。

跟住海總用手指彈咗彈琳既額頭。。

琳:好痛牙。。(摸近自己額頭)

海:你甘既反應即係代表你冇事la。。返課室la。。(一路講一路行)

琳望住海既背影。。

忽然覺得有一種好值得依靠既感覺。。

而係另一方面。。

朗只係不斷望住琳個位。。

希見到朗甘。。

就拍咗拍佢。。

朗:下。。咩事。。(望住希)

希:你冇事牙ma。。

朗:我既野關你咩事牙。。唔洗你關心我。。(勁大聲)

可能朗太大聲既關係。。

個個8公8婆(包括老師)都望住哂朗。。

而希冇講野。。

只係拉咗朗出去。。

朗:你要帶我去邊。。(有d惡)

希:到la。。(好cool甘講)

而希帶朗去既地方就係頭先琳差d kiss到佢既地方。。

朗:哈。。帶我黎呢到做咩牙。。你夠彊就同我返課室講。。(好惡)

希:我頭先己經盡量唔講琳。。就係想俾你諗清楚。。唔想煩你。。我唔係傻架。。

你。。亞里沙同琳既事我知道哂。。呢個地方。。你又知唔知道琳當咗我係你。。總

喊得好傷心牙。。(好惡)

朗一聽到希甘講。。

個心忽然好痛。。

明明琳係拒絕咗佢。。

點解又要為佢喊呢。。

朗:甘。。甘又點牙。。佢甘對我。。我只不過係以牙還牙。。(勁惡。。口不對

心。。=W=)

希:我真係睇錯咗你。。(好cool甘講)

跟住希就連望都冇望朗一眼就返課室。。

而朗。。

就只係望住希帶佢黎既呢個地方。。

幻想琳2隻眼都紅哂。。

同忍唔住喊既樣。。

一諗到呢到。。

朗一d開心或者勝利既感覺都冇。。

反而只有為琳心痛既感覺。。

而有一個人都將呢一切睇入眼內。。

而且呢個人亦不斷用好奸既眼神望住朗。。。。。。?!

伯爵府

第32回﹏﹡

而係另一方面。。

海同琳行到去3樓既時候。。

琳忽然扯住海。。

海:嗯?(望住琳)

琳:海。。我唔想返去。。(望地下)

海:琳。。你點都要去面對。。你避得一時避唔得一世架。。我以前所認識既王詠琳唔係甘架。。

以前佢就算遇到困難。。佢都會去面對。。琳。。你既勇氣究竟飛去邊牙。。

琳聽到海講既呢一番話之後。。

就覺得海講得好岩。。

點解要為一個藍亦朗而搞到佢甘呢。。

點解佢唔拎d勇氣出黎去面對朗呢 。。

琳:係米上去架。。快d行la。。

跟住琳就以9秒9既速度跑上去。。

海:喂。。等埋牙。。

不過琳好似聽唔到海講既野。。

總越黎越快添。。(勁牙。。=口=)

海幾經辛苦終於追到琳la。。

海:總唔追到你。。

不過琳冇答海。。

只係成個呆哂甘望住前面。。

大家想唔想知點解會甘呢。。(賣關子中。。=W=)

就係因為朗就係琳前面。。

跟住朗都發現琳。。

佢地就係甘對視成1分鐘。。

琳決定拎佢呢生人最大既勇氣出黎。。

琳慢慢走去朗前面。。

而朗亦都冇退後或者走開。。

琳:你點解會係度既。。(好平靜既語氣)

朗:我係度有罪架?係米要問準你先得牙。。你係我邊位牙。。我唔想見到你。。你快d走牙。。

(好惡)

琳聽到朗甘講。。

佢真係好想喊出黎。。

但係佢知道佢要堅強。。

因為佢知道朗而家既每一句說話。。

每一個行為都好傷佢心。。

所以佢就更加唔可以喊。。

佢要證明俾朗睇佢唔會再為佢而變得軟弱。。

琳:好牙。。何況有d人甘篤眼篤鼻。。我都唔想見到佢。。

跟住琳就拖住海隻手。。

琳:海牙。。我地都係快d行la。。再唔行快d。。我驚我會生眼挑針牙。。(望住朗講。。=

W=)

點知琳拖到海成個跌落地下。。=W=

雖然呢個場面好好笑。。

但係朗一聲都笑唔出。。

直到琳佢地返到課室之後。。

朗:哈哈哈哈哈。。咩琳為我傷心。。佢根本就冇為我傷心過。。總要同埋果個海一

齊。。(勁大聲)

朗講完呢句之後。。

就好似成個人冇哂力甘跪係地下。。

忽然。。

有個人摟住朗。。

x:你唔好甘la。。我會好傷心架。。你知唔知牙。。嗚嗚。。

朗:。。。。。。?!
﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第33回﹏﹡

朗:亞里沙。。(望住佢)

亞里沙:我咩都知道。。嗚嗚。。我知你鐘意琳。。我知你之前拎我黎激琳。。但係

我唔介意。。嗚。。我只係想你俾一個機會。。俾我做你身邊最重要既人。。(喊得

幾勁下。。=W=)

朗:亞里沙。。我會嘗試令你成為我身邊最重要既人。。(摟得亞里沙總實)

而家既朗真係冇辦法拒絕亞里沙。。

因為亞里沙唔介意佢拎佢做激琳既工具。。唔介意佢唔鐘意佢。。

總希望同佢係埋一齊。。

佢真係冇辦法拒絕而家既亞里沙。。

亞里沙:我真係唔想你同琳搞到甘。。應承我。。唔好再傷害琳。。亦唔好傷害自

己。。嗚。。

朗:好。。我咩都應承你。。唔好再喊la。。

亞里沙:嗯。。(望住朗傻笑)

朗:唔喊米好lor。。喊好傷身。。

亞里沙:嘻。。

朗見到亞里沙呢個樣。。

佢已經打從心底決定要令亞里沙成為呢個世界最幸福既人。。

而呢個〝唔好再傷害琳。。亦唔好傷害自己 〞既承諾。。

朗亦決定會去〝樽 〞守。。

就係甘。。

就過幾個月lu。。(p.s。。到人人都鐘意既12月la。。>W<)

而家既朗同亞里沙已經成為大家眾所周知既情侶la。。

鈴鈴鈴鈴鈴。。

老師:各位同學再見。。

同學們:老師再見。。

講完呢句之後。。

個個8公8婆就即刻執書包。。

韻:好野。。終於放學lu。。(走去琳個位隔〝黎 〞度)

琳冇答韻。。

只係望住。。。。。?!

伯爵府

第34回﹏﹡

只係望住朗同亞里沙既Sweet Sweet鏡頭。。

直到佢地離開課室。。

韻:喂。。(彈琳塊臉)

琳:嘩。。你幾時係度架。。人嚇人冇藥醫架。。(嚇一跳)

韻:唉。。係度好耐la。。只不過有人係甘望住人地既Sweet Sweet鏡頭

之ma。。(好無奈)

琳:我冇牙。。(好大聲牙。。=W=)

琳講完之後。。

就即刻〝咩 〞起個書包走人。。

韻:唉。。

忽然有人打打韻個頭。。

韻:嘩。。邊位打我牙。。(周圍望)

x:我牙。。唔洗周圍望la。。(按住韻個頭)

韻:希。。(好惡)

希:對唔住lor。。玩下姐。。(總係不知悔改甘既款。。=V=)

韻:廢時同你講。。係la。。我總以為你跟埋朗走添。。(怒啤希)

希:而家人地拍拖。。總要係甘Sweet Sweet。。我點敢去做電燈泡牙。。

(啤返韻)

韻:唉。。而家琳對朗同堂本亞里沙既事越來越敏感la。。上次放學既時候。。我

講你又望人地做咩牙。。掛住朗丫。。佢起碼都識講句你米亂講la。。但係今

次。。(都末講完)

希:佢地都成幾個月冇講野lu。。(好無奈)

韻:係lor。。佢地連句hi都冇講過。。(無奈)

希:希望佢地可以做返朋友la。。

韻:。。(冇講野)

而係另一方面。。

琳不斷跑不斷跑。。

佢明明就係希望朗同亞里沙〝係賣 〞一齊。。

明明而家甘已經係最好。。

佢總要強求d咩。。

佢知道以朗既性格黎講。。

朗已經做得好好。。

佢總要強求d咩。。

諗到呢度。。

琳忽然撞到人。。

x:嘩。。好鬼痛牙。。

琳:對唔住。。對唔住。。(一路講一路扶人起身)

x:咦。。係你丫。。校花小姐。。(望住琳)

琳:。。。。。。?!
﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第35回﹏﹡

琳:咦。。係你丫。。校草先生。。(學人地。。=W=)

x:咦。。校花小姐。。樣衰bor。。

琳忍唔住笑出黎。。

琳:哈哈。。米玩la。。海。。(p.s。。海係校草黎架)

海:笑下米好lor。。成日苦瓜乾甘既樣。。

琳:而家末笑近lor。。哈哈。。

海:係bor。。我同校花小姐你甘有緣。。嘗唔嘗面俾我送你返屋企牙。。(笑笑

口)

琳:好丫。。

講真。。

而家既琳只有同海一齊先識得笑。。

因為佢知道海唔會逼佢諗朗既事。。

而且海總會成日佢開心。。

對而家既佢黎講。。

甘就足夠la。。

行一陣。。

佢地就到巴士站lu。。

海:係bor。。近排放學唔見你同韻一齊既。。你同佢甘fd。。

琳聽到海呢個問題。。

成個人都down哂。。

琳:fd唔代表要一齊放學。。(望住地下)

海知道自己講錯野。。

當佢想講〝第2 〞d野緩和下個氣氛既時候。。

琳:巴士黎la。。再見。。

琳講完呢句之後。。

就急急腳上巴士。。

入到巴士。。

琳就〝求其 〞個位坐底。。

琳好清楚海唔係有心講韻。。

因為佢都唔知內情。。

可能對於希。。海佢地黎講。。

佢同韻就好似冇咩野。。同以前一樣。。

但係對於佢同韻黎講。。

已經同以前唔一樣。。

而家既韻成日都有意無意甘講朗。。

其實佢好清楚韻係想佢同朗〝係賣 〞一齊。。

所以佢好唔想俾韻既呢d諗法。。

令到佢之前既心血白費。。

諗到呢度。。

琳就不其意嘆一口氣。。

忽然有人望住琳。。

x:琳。。你唔係係度落車架咩。。做咩唔落車牙。。

琳:下。。牙。。伯母。。你頭先講咩牙。。(望住佢自稱既伯母)

點知琳自稱既伯母已經拉琳落車。。

伯母:唉。。你總大蒙過韻。。(無奈)

琳:唔該你牙。。係la。。我枝原子筆冇哂墨。。我去果邊買芯。。所以。。88

伯母。。

跟住琳就去文具店既方向行去。。

其實琳唔係枝原子筆冇墨。。

只係唔想甘快返屋企。。

因為當佢而家返到屋企。。

一靜落黎佢就會諗起朗。。

佢真係唔想再諗起佢。。

但係佢真係冇辦法。。

琳:又會甘快到文具店既。。(望住上面寫既5個大字:陳記文具店。。=W=)

當琳入到文具店既時候。。

佢竟然見到。。。。。。?!

伯爵府

第36回﹏﹡

佢竟然見到朗同亞里沙。。

琳目不轉睛甘望住佢地。。

而家朗拎一個士多啤梨形既筆袋俾亞里沙。。

而亞里沙就開心甘拎住朗俾佢既筆袋。。

琳見到呢個場面。。

就同每一次睇到佢地既Sweet Sweet鏡頭一樣。。

個心好唔開心。。(正確黎講應該係呷醋。。=W=)

琳:我唔應該阻住佢地。。(好細聲同自己講+望住地下)

點知琳想走既時侯俾亞里沙發現佢。。

亞里沙即刻走埋去琳度。。

亞里沙:琳。。(好開心甘講)

琳:亞里沙。。甘岩既。。(望住亞里沙好開心甘講)

亞里沙:琳黎呢到做咩牙。。

琳:呃。。我。。我。。

亞里沙:唔好再我la。。快d講俾我知la。。(嘟嘴)

琳想〝求其 〞個籍口講既時侯。。

朗行走過黎。。

朗:佢會唔會係為聽日既聖誕聯歡黎買交換禮物牙。。(同亞里沙講)

朗竟然幫琳。。(唔知算唔算幫。。=W=)

呢係一刻。。

琳忽然有一種莫明其妙既開心感覺。。

亞里沙:係米牙。。(望住琳)

琳:呃。。係牙。。甘亞里沙你買咩禮物牙。。(即刻轉話題)

亞里沙:拿。。

亞里沙將頭先朗拎俾佢既筆袋俾琳睇。。

琳見到呢個筆袋。。

心裏面既呷醋感覺直線上升。。

琳:個筆袋真係好令牙。。(一路講一路俾返亞里沙)

亞里沙:但係朗死都唔肯同我一齊買牙。。(有d惱甘望住朗)

朗:我唔係同你講話屋企有隻冇用既公仔唔要。。拎去做交換禮物架咩。。(好溫柔甘同亞里沙講)

冇用既公仔。。

忽然令琳諗起之前果次佢拎住去朗屋企。。

唔記得拎返。。

唔係唔記得。。而係冇勇氣去拎返既果隻Pooh。。

亞里沙:係bor。。你冇同我講過係咩公仔黎架bor。。(望住朗)

朗:佢係。。

朗忽然望住琳。。

不過再唔係佢之前望住亞里沙既溫柔眼神。。

而係泠漠得令人打泠震既眼神。。

朗:Pooh。。

琳聽到呢句之後。。

亦意識到朗要對佢徹底死心既決心。。

琳呢刻既心情。。

除傷心之外亦都係傷心。。

琳真係好驚控制唔到d眼淚。。

琳:我。。我走先la。。

跟住琳就即刻一支箭衝出文具店。。

琳:點解。。點解。。朗決定要對我死心。。唔係一件好事黎咩。。點解我個心會甘難受。。點解。。

(一路跑一路問自己)

琳不斷跑不斷跑。。

直到佢冇力果刻佢都繼續跑。。

因為佢唔想有一刻諗起朗對亞里沙既溫柔。。

朗對亞里沙既笑容。。

忽然。。(可能係冇力既關係。。=W=)

琳一腳軟。。

成個跌落地下。。

琳:嗚。。點解係要有一刻俾我靜落黎。。點解我會甘冇用。。點解。。嗚嗚。。

琳冇理其他人既目光。。

唔係。。

應該係冇力再去理其他人既目光。。

開始喊出黎。。

忽然有人企係琳面前。。

x:琳。。你唔好喊la。。我扶你起身先la。。你坐(是坐嗎。。=W=)係度小心泠親牙。。

(一路講一路扶琳起身)

﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第37回﹏﹡

琳:韻。。唔該你牙。。(望住地下講)

韻:我地好朋友黎架ma。。唔洗甘客氣喎。。我扶你返屋企先la。。(微笑)

琳:唔。。唔洗。。我自己行得架la。。

韻:唔得。。頭先你跑甘耐。。應該冇哂力la。。(微笑)

琳:你點知架。。(好驚訝甘望住韻)

韻:返到你屋企話你知。。(微笑)

琳:嗯。。(望住地下講)

過一陣。。

韻終於扶到琳返到佢屋企la。。(登韻辛苦。。=W=)

韻即刻放低琳係梳化度。。

韻:好心你就減下肥la。。好重牙你。。(坐係琳隔離)

琳:係唔係由我入文具店果刻到我跌落地下果刻你都見到哂。。

韻:嗯。。(望住地下講)

琳:嗚。。我連Pooh都保護唔到。。連朗夾俾我。。向我表明心意既果隻Pooh都保護唔到。。

我真係好冇用牙。。嗚。。(摟住韻喊)

韻:呢幾個月你一定好辛苦。。每日都要見到朗。。總成日俾我呢個好朋友不停逼你

諗朗既事。。之前我竟然冇清楚講諗你既感受。。直到係文具店見到朗。。堂本亞里

沙同埋你。。我先識得去諗你既感受。。真係好對唔住。。(好有歉意)

琳:韻。。嗚嗚。。

最後。。

琳將呢幾個月既難受既感覺。。唔開心既感覺。。

徹徹底底甘全部喊哂出黎。。

琳:韻真係好多謝你牙。。我冇事la。。(望住韻微笑)

韻:冇事先好牙。。(笑)

琳:嗯。。(望住地下講)

韻:牙。。6點半la。。我要返對面食飯la。。88。。琳。。(一路講一路開

門)

跟住韻連門都唔幫琳〝珊 〞。。

就衝返返對面。。(好冇手尾。。=W=)

琳:真係丫。。開人對門又唔幫人〝珊 〞返。。(一路講一路〝珊 〞門)

〝珊 〞門之後。。

琳慢慢坐係地下度。。

忽然諗起韻果句。。冇事先好牙。。

琳:我相信時間一定會幫我將我對佢思念。。我對佢既愛意慢慢變淡。。可能。。(

〝可能 〞講得好細聲)

琳其實本身已經知道。。

佢對佢思念。。佢對佢既愛意。。

係冇可能變淡。。

只會越黎越多。。

不過佢唔想去承應。。

因為佢知道佢地冇可能係埋一齊。。

冇可能好似之前甘甘開心係埋一齊。。

琳就係甘坐係地下成個夜晚上。。

伯爵府

第38回﹏﹡
〝直至我記錯方向 碎掉愛你這真相〞∼∼>琳既電話鈴聲(換咗)

琳:哈欠。。(剛剛訓醒。。=W=)

琳呢個時侯先意識到自己訓咗係地下度。。

琳:真係越黎越唔明白自己。。(微笑)

跟住琳就起返身聽電話。。

琳:我係琳。。講野。。(一路講一路行去梳化度坐)

x:7點半la。。快d刷牙洗臉。。我係巴士站等你。。(一聽就知道係韻l

a。。=W=)

當韻想收線既時候。。

琳:我今日想自己返學。。

韻:下。。(嚇咗一跳)

琳:係牙。。我冇講錯。。而你亦到冇聽錯。。係甘la。。88。。

琳講完之就即刻收線。。

琳:好。。要為新既一日努力牙。。(好大聲)

跟住琳就好快甘刷完牙。。

洗完臉。。

換埋校服+紮馬尾。。

就出發lu。。

跟住琳搭〝live 〞落到樓下。。

然後就慢慢甘行去巴士站。。

點知琳一去到巴士站。。

就有巴士黎到。。

琳:點解我平時想你早d黎。。你偏偏甘遲黎。。點解我今日想你遲d黎。。你偏偏

甘早黎。。點解。。

不過琳無何奈何都要上車。。

因為佢地〝 親愛 〞既班主任最鐘意係聖誕聯歡會既時候送〝禮物 〞俾佢地。。

過咗一陣。。

琳就落咗車。。

當琳就黎行到學校門口。。

佢見到一個好熟悉既背影。。

琳絕對唔會搞錯。。

果個背影就係。。。。。。?!
﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第39回﹏﹡
果個背影就係朗。。

琳即刻揾個地方〝late 〞埋。。

琳:咦。。我做咩要〝late 〞埋呢。。我又冇做過d傷天害理既事。。我傻咗

咩。。(自言自語)

琳:好。。(決定走返出黎。。=W=)

當琳走返出黎既時候。。

佢見到朗望住包咗花紙既Pooh既眼神。。

係悲傷。。唔捨得既眼神。。

朗:如果你有靈性。。請你幫我陪住琳。。(好唔開心甘講)

跟住朗就入咗學校。。

朗完全唔知道佢頭先所講既一字一句。。

已經深深印咗係琳既心度。。

琳:原。。原來朗係同我一樣。。〝成 〞守住一樣既痛苦。。點解我只係識得諗自己

有幾難受。。有幾痛苦。。我真係好自私牙。。嗚嗚。。(喊咗出黎)

忽然有人俾咗張紙巾琳。。

x:唔好喊la。。琳。。

琳:輝叔。。(望住輝叔)

輝叔:我真係唔明。。你地明明係好鐘意對方。。點解你地要搞成甘。。(好無奈甘

講)

琳:輝叔。。做人都係現實d好。。朗既媽咪已經代朗同亞里沙佢同埋佢屋企人提出

結婚。。就算我同朗一齊。。遲早都係要分開。。我唔想到時大家總唔開心。。總唔

捨得。。(望住個天講)

輝叔:但係。。(都末講完)

鈴鈴鈴鈴鈴。。(預備鐘)

琳:輝叔。。我再唔入去就會遲到架la。。88。。(一路走一路講)

輝叔都冇再講任何野。。

只係好無奈甘望住琳。。

不過佢地完全唔知道。。

馬路上既一架黑色既車既入面。。

有4個著住黑色西裝既男人正監視佢地。。

直到琳入咗學校之後。。

有1個著住黑色西裝既男人就打咗個電話。。

黑色西裝既男人:老爺。。琳小姐已經入咗學校。。不過佢頭先同藍家既司機講咗d

野。。我地已經錄低咗。。

老爺:寄〝扁 〞帶返黎日本。。

黑色西裝既男人:係。。老爺。。

老爺:總有繼續跟住琳小姐。。如果佢同藍家任何講過d咩。。做過d咩。。即刻向

我報告。。係甘多。。

跟住呢個俾黑色西裝既男人自稱〝老爺 〞既人就收咗線。。

而係另一方面。。

琳以9秒9既速度飛〝賓 〞返到課室。。

鈴鈴鈴鈴鈴。。

琳:yeah。。岩岩好。。(一路講一路返埋位)

琳一坐低。。

就有人扯住佢件3。。

﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡﹡

伯爵府

第40回﹏﹡
琳:做咩牙。。韻。。(擰去後面望住韻)

韻:朗果份交換禮物好似係個陣佢送俾你果隻Pooh黎架bor。。(好細聲同琳

講)

琳:你應承過我唔再講朗既事架。。(扮惱+好細聲)

韻:係bor。。Sor。。唔好惱la。。(以為琳真係惱。。=W=)

琳:嘻。。我冇惱牙。。(笑)

韻:下。。

琳:嘻。。(笑)

因為琳已經清楚朗既心意。。

就算佢地唔可以係埋一齊。。

不過只要佢對佢仍然存有愛意。。

就算只係少少。。

琳都已經好開心。。

好滿足。。

係呢個時候。。

佢地既班主任–––吉蒂(花名)入咗黎lu。。

吉蒂:各位同學早晨。。

成班同學:吉老師早晨。。(企起身講)

吉蒂:各位同學可以坐低。。

跟住d同學就坐低哂。。

吉蒂:今日係我地一年一度既聖誕聯歡。。大家開唔開心丫。。

成班同學:開心。。(成班同學心諗:唔通話唔開心咩。。=W=)

吉蒂:甘就好la。。唔該大家移移d枱同〝登 〞。。

跟住男就責任搬枱。。

而女就責任搬〝登 〞。。

過咗一陣。。

就搞掂lu。。

跟住班8公8婆+琳。。韻。。朗。。希。。亞里沙。。就即刻揾位坐。。

過咗一輪〝爭奪座位之戰〞之後。。

吉蒂:好la。。而家就要揾2個同學落去拎食物。。邊個願意幫手。。

結果。。

係冇人願意幫手既。。(冇計。。個個都甘好食懶〝飛 〞。。=W=)

吉蒂:唉。。朗同希去拎la。。(好無奈甘講)

朗十希:是但la。。

當朗同希行到課室門口既時候。。

亞里沙忽然摟住朗。。

亞里沙:如果你唔小心跌親甘點算牙。。我陪你去丫。。(好擔心甘講)

朗摸咗一摸亞里沙個頭。。

朗:就算我唔小心跌親。。都總有希牙ma。。(微笑)

亞里沙:甘。。(都末講完)

朗:冇事既。。88。。

跟住朗同希就落去拎野食。。

韻:拎野食姐。。會有咩事牙。。(好細聲同琳講。。p.s韻坐係琳隔離)

琳:亞里沙都係擔心朗姐。。(笑咗一笑)

而係另一方面。。

希同朗已經行到去操場拎野食lu。。

希:嘩。。好鬼重。。返上去la。。朗。。

朗:0K。。

跟住佢地拎到去4樓既時候。。

朗:唔得丫。。好重。。休息一陣先la。。希。。

希:好牙。。我都想休息陣。。

跟住佢地就將d野食放埋一邊。。

朗:我地都好耐冇單獨一齊傾計la。。(望住希講)

希:你真係甘肯定亞里沙係你最鐘意既人。。(望住個天講)

朗:可能la。。我同佢係埋一齊甘耐。。(學希望住個天講)

希:有時係埋一齊耐。。唔代表你鐘意佢。。愛情係一野好坦白既野。。你鐘意就鐘

意。。唔鐘意就唔鐘意。。係冇〝可能 〞架。。

朗:但係我寧願揾一個愛我。。關心我。。珍惜我既人。。(望住個天講)

希:但係。。(都末講完)

忽然。。

樓梯有2個人走咗落黎。。

x:朗。。

x:希。。

希+朗:。。。。。。?!

(大家今次唔好估。。因為個2個人大家都唔識的。。=w=)

首頁

尾頁

跳至