少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

睛靈勳章

樓主大囡有無跟妹妹聯絡? 希望家姐都可以一路支持住妹好.

男爵府

引用:樓主大囡有無跟妹妹聯絡

原帖由 qkhui 於 16-04-01 發表
樓主大囡有無跟妹妹聯絡? 希望家姐都可以一路支持住妹好.
前兩日家姐生日,妹妹主動whatsapp家姐說生日快樂,今年未能陪家姐慶祝,叫家姐唔好嬲,問家姐會去邊到慶祝,叫家姐玩得開心D.家姐即說希望一家人一齊慶祝,叫妹妹返黎,話大家都擔心佢,掛主佢。妹妹只說,抱歉我遲D一定會返,但不是依家。

男爵府

回覆:阿女與我的對話,心痛

這是阿女昨日與我的最新對話,他從朋友口中得知我唔舒服,其實她真的愛我、關心我,但真的太貪玩,還未肯回家!

男爵府

引用:這是阿女昨日與我的最新對話,他從朋友口中

原帖由 april0827 於 16-04-01 發表
這是阿女昨日與我的最新對話,他從朋友口中得知我唔舒服,其實她真的愛我、關心我,但真的太貪玩,還未肯回 ...

大宅

睛靈勳章

見到對話真的很心痛. 好像好近, 但又好遠.
囡囡星期二要返學? 希望她自己小心. 快快回家.

樓主你要加油 !

男爵府

引用:見到對話真的很心痛. 好像好近, 但又好遠.

原帖由 qkhui 於 16-04-01 發表
見到對話真的很心痛. 好像好近, 但又好遠.
囡囡星期二要返學? 希望她自己小心. 快快回家.
謝謝!

別墅

其實一定同父母之間發生過d事先會搞到咁
點解你先生會比佢咁?

大宅

引用:其實一定同父母之間發生過d事先會搞到咁點

原帖由 abc0000 於 16-04-01 發表
點解你先生會比佢咁?
咁大個,邊有得父母比唔比,其實要教,小六前已教晒,中學不懂自律,父母也很無奈。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

複式洋房

希望你囡囡會快d回到你身邊...我未生小朋友...未太明白做媽媽既感受...但睇完晒都眼濕濕,登你心痛

男爵府

引用:其實一定同父母之間發生過d事先會搞到咁點

原帖由 abc0000 於 16-04-01 發表
點解你先生會比佢咁?
為什麼你這麼肯定和父母有事發生呢?家裡有4個仔女,阿女排第二,我一個照顧4個,從來冇請工人冇人幫,細佬妹出世後,可能忽略左佢,可能這是其中一個原因。阿女唔乖,想請問你我先生可以做到D咩?打佢?鬧佢?定鎖住佢唔比佢走?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 abc0000 於 16-04-01 發表其

原帖由 april0827 於 16-04-02 發表
為什麼你這麼肯定和父母有事發生呢?家裡有4個仔女,阿女排第二,我一個照顧4個,從來冇請工人冇人幫,細佬 ...
從whatsapp對話看來, 樓主囡囡本質善良, 對楼主及家姐仍然有愛, 但偏唔返屋企。佢有冇解釋過點解唔返屋企?

侯爵府

見到你地D對話真係有D想喊,我囡今年11歲,我都好擔心

明白樓主家庭教育應該無問題,只係囡囡反叛期又貪玩,想痴住D朋友,好正常,自己都做過細路,比D時間佢唔好迫佢,每日同佢whatsapp確定佢安全,最緊要比佢知道,有咩事媽咪都會係佢身邊

大宅

引用:見到你地D對話真係有D想喊,我囡今年11歲,我

原帖由 orangesasa 於 16-04-02 發表
見到你地D對話真係有D想喊,我囡今年11歲,我都好擔心

明白樓主家庭教育應該無問題,只係囡囡反叛期又貪玩,想 ...
很認同呢位JM説法,想當年自己反叛期也很貪玩,夜街,飲酒,令父母很擔心,結果越罵越煩越不想回家,其後父母態度軟化,自動會回家,其實心裡是有家人的,保持聯絡吧!知他安全,關係好了,再慢慢引導吧。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

加油,要堅強呀:kissyou

男爵府

很感動,多謝大家明白我的感受,呢幾日心情已好好多啦,多謝大家支持我,鼓勵我!

大宅

睛靈勳章

樓主, 今天囡囡需要上學嗎?

大宅

男爵府

樓主,我真係好敬佩你。我曾經都經歷過小兒既反叛期,當然現在還未脫離。但我沒有你做得這麼好,我只會將憤怒蓋過一切,幸好當時有家人勸導及調庭,關係不致決裂。
由你女女既說話,看得出佢真係好愛你同關心你。希望佢他朝一曰能夠諗通,盡快回家。

珊瑚宮

樓主加油

大宅

加油

首頁
12345...6

尾頁

跳至