少年成長

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

Wandyip 發表於 17-5-18 00:24
好有需要1,2。
我個仔啱啱5歲,覺得佢好自尊心好重,成日都要佢叻,人地唔叻自我比較,但跟本都冇人同佢 ...

嗯,獨子?係學校係唔係都有同樣嘅情況?同佢玩game接受唔到自己輸,通常你地點回應?不如分享多少少

大宅

Babyagnes13 發表於 17-5-23 19:42
請問三歲小朋友,已番n班,近排有時會講唔想番學,但放學後又無咩野,同埋唔太主動同小朋友同堂家姐玩,要 ...

幾時開始話唔想返學架?屋企有冇啲咩轉變?佢由細到大都少同人玩定你覺得佢返左學先有呢個情況?佢平時去公園又會唔會同人一齊玩呢?

大宅

ilmummy 發表於 17-5-24 11:26
我個仔3歲,就係中意dum嘢,乜都要dum落地,仲試過dum只鞋落街,好彩冇打到人!越叫唔好做嘅嘢就越要做,我 ...

佢係一路都有dum野呢個習慣定最近先發生?有冇留意到佢dum野當時嘅面部表情呢?會係好開心?好嬲?定好享受呢?

大宅

siuka_mama 發表於 17-5-24 16:13
回覆 WB1115 的帖子

我老公是一個童軍義工,每週集會一次,每次兩小時,果兩小時對佢嚟講都幾慘,依正常課 ...

小朋友幾大?有啲咩行為會表現出黎呢?因為本身唔熟童軍,童軍本義又係點樣呢?

洋房

WB1115 發表於 17-5-25 08:35
係突然係咁定由細到大都係咁?方便的話講多少少讓我了解一下

由細到大都系咁,好怕陌生人,俾人掂下就喊

男爵府

小朋友年齡由7.5歲至11.5歲,集會時常對朋輩有投訴,領袖睇唔到時會郁手郁腳解決,你知制服團隊教法常用命令及不傷身體體罰來控制,在港制服團隊很多,大概都有十多個,雖然童軍品牌有歷史淵源,但近年成員流失率都幾高,在位總監經常為成員數目不足而頭痛(即類同學校收生不足),壓力便落在前線領袖身上,依家小朋友一對自己有損便投訴,恐家長唔明學習過會放棄參與童軍,我經常勸我老公沉著氣教,我好讚我老公對服務的熱誠,佢好愛錫小朋友,你知冇受過教育訓練的外來人士會有點吃力,佢本身唔喺自小受過童軍基本訓練,是因我個仔參加幼童軍時,被當時旅團旅長招攬入團幫手,接受童軍會完整木章訓練,取得木章,已經歷十多個寒暑,雖然我對童軍活動興趣不大,但間中旅團有領袖生病或戶外活動,我都會間中參與幫吓手;請教在日常團集會遇到小朋友的問題,畀D意見如何應對?

大宅

WB1115 發表於 17-5-25 08:44
佢係一路都有dum野呢個習慣定最近先發生?有冇留意到佢dum野當時嘅面部表情呢?會係好開心?好嬲?定好享 ...
一路都中意,係最近先會dum落街,好難講佢個一刻係咪開心,因冇乜表情,好似係順手咁,見乜都要dum下

大宅

TracyKwong 發表於 17-5-25 09:47
由細到大都系咁,好怕陌生人,俾人掂下就喊

佢怕唔怕人多地方?玩唔玩沙?

大宅

siuka_mama 發表於 17-5-25 10:08

小朋友年齡由7.5歲至11.5歲,集會時常對朋輩有投訴,領袖睇唔到時會郁手郁腳解決,你 ...

之前用過咩方法唔work?規則?獎罰?

大宅

ilmummy 發表於 17-5-25 15:10
一路都中意,係最近先會dum落街,好難講佢個一刻係咪開心,因冇乜表情,好似係順手咁,見乜都要dum下:sweat ...

咁即唔係發洩,純粹為想dum野,細過dum野時有強烈阻止過?係罰嘅角度,面壁未必有效,因為對佢帶黎嘅後果性太細,或者可以試下每dum一次就收一件佢中意嘅玩具

大宅

WB1115 發表於 17-5-25 18:08

咁即唔係發洩,純粹為想dum野,細過dum野時有強烈阻止過?係 ...
從細就有阻止嘅,可能係我地方法唔啱先一路咁樣,唔該曬你意見,試試!

大宅

ilmummy 發表於 17-5-25 22:21
從細就有阻止嘅,可能係我地方法唔啱先一路咁樣,唔該曬你意見,試試!

同埋可能佢dum野嘅滿足感由細到大都滿足唔到,你另外可以考慮俾一個area專俾佢dum野,俾佢滿足番,漸漸就會減少dum野嘅次數

男爵府

聽老公講每次都有賞有罰,唔知喺唔喺D小朋友記性差,每次都有一兩位小朋友會做出不同行為向你挑戰。

洋房

WB1115 發表於 17-5-25 17:46
佢怕唔怕人多地方?玩唔玩沙?

非常怕人,都唔玩沙

大宅

TracyKwong 發表於 17-5-26 09:55
非常怕人,都唔玩沙

去到人多嘅地方如商場或者部(emoji)多人佢會唔會驚/唔中意?肯唔肯去草地玩?或者玩唔同質地嘅野?肯唔肯刷牙洗臉沖涼?

洋房

WB1115 發表於 17-5-28 22:42
去到人多嘅地方如商場或者部(emoji)多人佢會唔會驚/唔中意?肯唔肯去草地玩?或者玩唔同質地嘅野?肯唔肯 ...

商場果種多人唔會驚,只系可能有人同佢接觸嘅時候就會驚。草地唔肯踩,刷牙唔沖涼唔會驚,但要氹先肯做

大宅

TracyKwong 發表於 17-5-29 16:11
商場果種多人唔會驚,只系可能有人同佢接觸嘅時候就會驚。草地唔肯踩,刷牙唔沖涼唔會驚,但要氹先肯做
...

想再問多少少了解情況
1。肯唔肯接觸唔同質感嘅野?如羽毛、粗糙野
2。會唔會好敏感衣服上嘅領牌
3。需唔需要拍訓覺?
4。會唔會撞到少少就好誇張話痛
5。肯唔肯買韆鞦搖搖板

大宅

WB1115 發表於 17-5-25 08:37
嗯,獨子?係學校係唔係都有同樣嘅情況?同佢玩game接受唔到自己輸,通常你地點回應?不如分享多少少
...

佢係獨子,平時都同小朋友玩都未至於要唔輸得,但玩2玩就唔玩,因為可能怕輸。但同屋企玩就會好易發皮氣。而長輩就一家會就佢。但我同佢爸爸就唔會,而想解釋比佢知唔係一家要贏。但佢都唔係好明⋯

洋房

WB1115 發表於 17-5-29 16:54
想再問多少少了解情況
1。肯唔肯接觸唔同質感嘅野?如羽毛、粗糙野
2。會唔會好敏感衣服上嘅領牌

幾乎全部都中(emoji)不過唔同質感嘅野而家試多咗就好咗

大宅

TracyKwong 發表於 17-5-30 08:01
幾乎全部都中(emoji)不過唔同質感嘅野而家試多咗就好咗

你介唔介意私底下傾?

首頁
23456...7