少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:回覆+高齡媽媽+的帖子差唔多四個月前依加先

原帖由 kwokming 於 14-03-25 發表
回覆 高齡媽媽 的帖子

差唔多四個月前依加先加把口可能遲d,但同我個女都幾似!佢都是唔鍾意我参預佢d活動, ...
Thanks

伯爵府

引用:或者,你可留意下佢鍾意d嘜野?跟著在食飯

原帖由 Yeungtay 於 14-03-26 發表
或者,你可留意下佢鍾意d嘜野?跟著在食飯時特登只同c6傾,唔直接同佢傾或問佢任何野,佢反而知道原來你們 ...
Thanks

男爵府

回覆:好似冇左個女

我個女13yrs, 話又唔得,學校成日投訴,有時候我都覺得氣餒

珍珠宮

高齡媽媽 發表於 13-11-22 22:40
女十一歲,有主見,考試測驗不用父母幫手,自己攪掂,笫一次考試成績结果幾好,科科八、九十分!
她不喜歡 ...
有人話,少年踏入青春期,心情/行為都會愛荷爾x影響,佢自己都控制唔到自己,你唔好咁傷心啦

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

民房

加油啦, 家有個青少年係會煩腦D...

禁止訪問

民房

其實可以試搵一些共同興趣慢慢將母女既關係好似朋友拉近d

洋房

踏入青春期就會係咁,呢個階段父母學習用子女接受嘅方式同佢地相處,否則會有反效果

伯爵府

引用:踏入青春期就會係咁,呢個階段父母學習用子

原帖由 catony1078 於 14-06-07 發表
踏入青春期就會係咁,呢個階段父母學習用子女接受嘅方式同佢地相處,否則會有反效果 ...
依家同佢保持距離,不太过問佢d野…………佢問……会解釋…………佢唔問…………当唔知…………

至於出席學校活動,佢唔叫,不會去(雖然非常非常想去,想替佢影多d相,………!!…) 等佢返來說给我們聽…………

功課、測驗、考試…………仍然自己攪掂…………

有時覺得自己好detached ………係佢世界裡,好似冇左自己的function !

佢放學回來,多左講d野俾我聽………這是…唯一比較開心d!

伯爵府

引用:加油啦, 家有個青少年係會煩腦D...

原帖由 hch9902 於 14-06-06 發表
加油啦, 家有個青少年係會煩腦D...
多謝多謝…………加油fighting …

伯爵府

引用:踏入青春期就會係咁,呢個階段父母學習用子

原帖由 catony1078 於 14-06-07 發表
踏入青春期就會係咁,呢個階段父母學習用子女接受嘅方式同佢地相處,否則會有反效果 ...
佢睇kpop, …RM.. 我就睇韓劇!

tonghomama  btw  我都like kpop .   發表於 14-7-1 11:10

伯爵府

引用:Quote:高齡媽媽 發表於 13-11-22 22:40 女

原帖由 VKwan 於 14-03-30 發表
有人話,少年踏入青春期,心情/行為都會愛荷爾x影響,佢自己都控制唔到自己,你唔好咁傷心啦
...
惟有盼望佢快d过左青春期………………

伯爵府

引用:我個女13yrs, 話又唔得,學校成日投訴,有時

原帖由 ivonemak 於 14-03-28 發表
我個女13yrs, 話又唔得,學校成日投訴,有時候我都覺得氣餒
大家都要加油…………fighting ……………

伯爵府

引用:唔洗咁擔心。我以前叛逆期都係咁嫁。翻屋企

原帖由 catcatmak 於 13-12-20 發表
唔洗咁擔心。我以前叛逆期都係咁嫁。翻屋企就匿系房間,只有食飯先會出廳,其餘時間都係自己系房間。呢個系 ...
非常羨慕你父母,有个咁識諗的女兒

catcatmak  人大咗,自然會懂事d啦,年少無知  發表於 14-6-7 12:24

伯爵府

引用:回覆 高齡媽媽 的帖子差唔多四個月前依加先

原帖由 kwokming 於 14-03-25 發表
回覆 高齡媽媽 的帖子

差唔多四個月前依加先加把口可能遲d,但同我個女都幾似!佢都是唔鍾意我参預佢d活動, ...
不用理囡囡…………多左時間同老公相处,飯後散步…………

伯爵府

引用:或者,你可留意下佢鍾意d嘜野?跟著在食飯

原帖由 Yeungtay 於 14-03-26 發表
或者,你可留意下佢鍾意d嘜野?跟著在食飯時特登只同c6傾,唔直接同佢傾或問佢任何野,佢反而知道原來你們 ...
谢谢…………依家唯有当佢病了,等好番就冇事喇! 加油fighting …

大宅

引用:女十一歲,有主見,考試測驗不用父母幫手,

原帖由 高齡媽媽 於 13-11-22 發表
女十一歲,有主見,考試測驗不用父母幫手,自己攪掂,笫一次考試成績结果幾好,科科八、九十分!
她不喜歡 ...
你囡囡已經好好啦,我仔掛住打機已經仲咗毒,我成日緊張佢嘅學業,搞到而家感情惡劣,仔自理能力又差,我仔10歲,成日駁我咀。
你囡真係好過我仔,你應該感恩。

想識真心朋友,傾下計~ ..........................................................................

伯爵府

引用:Quote:原帖由 catony1078 於 14-06-07 發表

原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表
依家同佢保持距離,不太过問佢d野…………佢問……会解釋…………佢唔問…………当唔知…………

至於出席 ...
佢对自己的要求………………

子爵府

引用:Quote:原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表依

原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表
佢对自己的要求………………
好叻女,有計劃

大宅

回覆 高齡媽媽 的帖子

yes, fighting
最緊要自己正面d去睇件事
十卜

首頁

尾頁

跳至