少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:沉迷打機

莫講話d細路丫,就連大人咁大個,都比手機game吸引,機不離手
我真係驚第時佢地3父子會一齊玩到天昏地暗

伯爵府

引用:莫講話d細路丫,就連大人咁大個,都比手機g

原帖由 yani8322 於 14-06-15 發表
莫講話d細路丫,就連大人咁大個,都比手機game吸引,機不離手
我真係驚第時佢地3父子會一齊玩到天昏地暗m ...
總之唔好開始玩,一開始玩,就會不能自拔
好似我自己玩卡通農場,or 有d jm 玩candy,到而家既釣魚
再睇下身邊既c6,機不離手

大人都一樣,一玩開就會好沈迷,一係要好有自律性,一係索性delete左game唔再玩
「我都係咁,之前自己讀書考試,掛住玩農場,個心好散,明知考試係好重要,點都要玩一玩先,個心完全心掛掛隻game,之後決定唔再玩,我定力好,無deleat game ,可以控制到自己唔玩」
到而家考完試,都唔敢再玩隻game,因沈迷既感覺,好令人可怕,個人無時無刻,完全掛住隻game

所以我個仔3歲,唔會比佢打機,最多係睇下卡通片

係我能力控制範圍之內,一直都唔會比佢打機

男爵府

我收左部機有個幾月,我情願佢打藍球,都唔想佢對住部機,
現在免免強強可以介到手機引,都係一句要忍心。

男爵府

我仔而s3, 又係個心成日掛住打機,佢打機一定要問過我或爸爸, 而我暫時重控制到佢打機時間,每日最多個零鐘,亦都知道功課,練樂器等未做好一定無得傾,但最近要求同同學落網吧打,我當然反對,同仔傾左網吧好雜,唔適合佢去,佢依一刻重肯聽,但遲啲就唔敢講,我都煩惱中。。。。又好怕佢呃住我去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我仔而s3, 又係個心成日掛住打機,佢打機一

原帖由 比比 於 14-06-20 發表
我仔而s3, 又係個心成日掛住打機,佢打機一定要問過我或爸爸, 而我暫時重控制到佢打機時間,每日最多個零 ...
講真我覺得去網吧其實好大風險,除左咩人都有勁雜外,當佢地試過打果d機/果d game ,超快又好玩,佢地呢d年紀好容易沈迷同失控,好難自拔,到時想管佢都難,玩到沈迷哂心散哂想救佢都唔易,而且分分鐘識到壞人/曳人就大獲。

男爵府

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我就係怕佢學壞,煩緊點拆招

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我就係怕佢學壞,煩緊點拆招

原帖由 比比 於 14-06-21 發表
你個仔响屋企已經成日掛住打機,我相信你家電腦應該未係超快嘅機,當你仔試過網吧d game 幾正幾快,擔保佢實沈迷難以自拔。我仔S4就係換左快機出事,唉!如果比佢去得成真怕你失控。Good Luck !

珍珠宮

引用:我就係怕佢學壞,煩緊點拆招

原帖由 比比 於 14-06-21 發表

仲有網吧好似16歲先入得,佢地應該未夠年齡。

公爵府

同路人...真係唔知點攪, 中二仔考尾六, 仲話自己有溫書. 打機打到連正常生活都影響埋, 連報咗D 暑期泳班都唔去, 整濕哂D 嘢扮有去返嚟, 成日大話襟" 大話. 勸又勸過, 鬧又鬧過

禁止訪問

伯爵府

月光兔…………… 發表於 14-7-30 09:30
同路人...真係唔知點攪, 中二仔考尾六, 仲話自己有溫書. 打機打到連正常生活都影響埋, 連報咗D 暑期泳班都 ...
同路人!

大宅

回覆:叮噹2000 的帖子

我也覺得很慘,不知怎handle?

男爵府

我大仔今年升中五,但一點都無危機意識。現什麼都吸引唔到佢,包括增加零用錢或去旅行。叫佢幫忙做家務,只有用俾唔俾打機來控制佢。前二年還肯睇報紙,現腦只有上網打機和玩電話。真擔心佢來緊DSE怎考?網癮禍害不淺!!

侯爵府

我好想。。好想蚊走個mon 收埋佢,希望未到最嚴重時,還可以來得及挽救

侯爵府

引用:我直接取消了上網,初頭也是坐立不安,但人

原帖由 進進媽 於 14-03-15 發表
我直接取消了上網,初頭也是坐立不安,但人就正常很多,溝通多了,安排作息好了,做回正常人,但不知可以拖 ...
都係一個好方法,至少多左機會溝通,慢慢再調節

男爵府

回覆 yin-ting 的帖子

我上次蚊走條wifi 線,我仔發脾你打爛另一部電腦,真頭痛

禁止訪問

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

洋蔥頭媽咪 發表於 14-6-22 01:00
仲有網吧好似16歲先入得,佢地應該未夠年齡。

網吧係唔會理你係咪真係夠16歲架.我仔上年未夠15都入到,佢有啲同學中一已經日日去網吧.好彩係佢唔鐘意個啲環境,所以冇話繼續去.
佢呢個暑假都係日日掛住打,一邊打一邊同啲同學傾計,講笑,我同佢講我明你地咁樣係好開心,但無理由仲有一星期返學功課都未做完,所以我噚日落最後通碟,呢個星期未做起功課唔準再開機,如果唔聽我就CUT上網

珍珠宮

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 14-6-22 01:00 仲

原帖由 Lovely媽咪 於 14-08-25 發表
網吧係唔會理你係咪真係夠16歲架.我仔上年未夠15都入到,佢有啲同學中一已經日日去網吧.好彩係佢唔鐘意個啲 ...
我果件咪又一様,仲打緊
日日打,食,訓,睇片,我已經冇咁好氣,我只係話咁大個條路佢自己揀,沒辦法。
佢話開學唔再打,但我諗都幾難

侯爵府

引用:回覆 yin-ting 的帖子我上次蚊走條wifi 線

原帖由 heiB 於 14-08-25 發表
回覆 yin-ting 的帖子

我上次蚊走條wifi 線,我仔發脾你打爛另一部電腦,真頭痛 ...
如果係我仔,我會忍吾打佢

heiB  佢高過我,我唔夠佢打  發表於 14-9-1 09:54

首頁

尾頁

跳至