興趣嗜好

跳至

首頁
34567...10

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:早兩日係金石堂買左書,好期待

原帖由 6x6=36 於 14-11-09 發表
早兩日係金石堂買左書,好期待

我由9月起買咗7轉,暫時收手

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

水晶宮

回覆:台灣金石堂 VS 博客來-購物分享

我都幾常買繪本 小小心得分享
因為繪本都唔平 所以成日搵平方法

1. 去旺角某樓上書店(為防賣广告之嫌 有興趣先問我開名啦)一般台書定價係 台紙原價÷3 再七至七五折不等(視乎不同出版社)
例如一本定價NT270既書,佢會賣270÷3×0.75 = 67.5
好處係買一本半本都得 亦可訂書

2. 等城邦大減價,十本六五折 至抵!個價即係呢家見到博客來/金石堂做七九折兌番港紙

3. 有間台灣童書店叫 小×庫童×網 用船運20公斤以內170港紙運費 我自己無幫襯過都係上網見人介紹,如買得多呢個都好扺!

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我都幾常買繪本 小小心得分享因為繪本都唔

原帖由 蕃茄薯仔湯 於 14-11-11 發表
我都幾常買繪本 小小心得分享
因為繪本都唔平 所以成日搵平方法
我去過城邦,算多繪本
但我個仔有興趣嘅topics 比較少
另外,我自己常買食谱、育兒嘅書,城邦就比較少選擇
我每次上金石堂買幾本(方便買新書),又唔駛搭車過海,方便D.

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

回覆:台灣金石堂 VS 博客來-購 ...

請問博客來邊度選送到香港?新手請教丶謝謝!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:何師奶 的帖子

博客來要訂單入面所有書有庫存先可以選7仔取貨!否則,改用直送到府貴好多

男爵府

引用:博客來要訂單入面所有書有庫存先可以選7仔

原帖由 ck816 於 15-01-03 發表
博客來要訂單入面所有書有庫存先可以選7仔取貨!否則,改用直送到府貴好多

...
我都係唔明,請問可以教我嗎?我只看見台灣省份!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:何師奶 的帖子

你所選嘅書,係咪有貨先?你放入購物車前,佢會列出運送方式。你要肯定佢係可以配送全球,如果想7仔取貨,要show咗有香港字眼先得!

如果全部confirm,咁你click結賬,會見到右下會有字眼show海外、國內及香港7-11,你咪選7仔取貨囉。如果冇7仔,即你張單入面有貨係預購又或size過大唔可以7仔取貨,咁你只可以選海外結賬

禁止訪問

版主

引用:希望有日可以免運費,我上星期都係博客來訂

原帖由 bettymama888 於 15-01-16 發表
希望有日可以免運費,我上星期都係博客來訂左好多書等緊運返黎

...
運費唔免但再平D都好呀!
我剛剛order 咗4本 ,其中一本50% off

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

禁止訪問

回覆:babyislove 的帖子

男爵府

2024年龍年勳章

啱啱博客來又order咗六本/套裝書,雖然只有25蚊coupon,但係比起金石堂真係平啲!

大宅

我剛剛收到金石堂訂購10本書,OK取貨個小紙箱packing好ok,訂購過程到收貨一切順利,最欣賞佢每一個step都會通知你,貨到又有sms,因我未必每日check email。之前聯絡客服又好快回覆,所以好like

咁台灣誠品又如何?

版主

引用:我剛剛收到金石堂訂購10本書,OK取貨個小紙

原帖由 gingerbreadxxxx 於 15-01-18 發表
我剛剛收到金石堂訂購10本書,OK取貨個小紙箱packing好ok,訂購過程到收貨一切順利,最欣賞佢每一個step都 ...
我buy from 金石堂多過博客來,\0
主因係夾完價平D。
台灣誠品無得運嚟香港,如果有就多一個選擇。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

引用:啱啱博客來又order咗六本/套裝書,雖然只有

原帖由 ck816 於 15-01-17 發表
啱啱博客來又order咗六本/套裝書,雖然只有25蚊coupon,但係比起金石堂真係平啲!

...
套裝書我上次睇中係10本一set, 但運费好贵,最後無買

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+gingerbreadxxxx+於+15-01-18

原帖由 babyislove 於 15-01-18 發表
我buy from 金石堂多過博客來,
主因係夾完價平D。
我之前都係金石堂買,但呢兩轉用博客來竟然平啲!唔係幾十,係幾百台幣!
主要係運費博客來套裝書當一本,但金石堂係逐本計。所以我買時會兩間比較,睇吓邊間最後價錢平啲!上轉博客來,佢仲送咗幾個bubble 書袋,我用嚟袋住啲書都幾好

版主

引用:Quote:原帖由 babyislove 於 15-01-18 發表

原帖由 ck816 於 15-01-18 發表
我之前都係金石堂買,但呢兩轉用博客來竟然平啲!唔係幾十,係幾百台幣!
主要係運費博客來套裝書當一本, ...
D bubble 書袋係点?
你最多一次試過係博客來order 幾多本?

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

引用:Quote:原帖由 gingerbreadxxxx 於 15-01-18

原帖由 babyislove 於 15-01-18 發表
我buy from 金石堂多過博客來,
主因係夾完價平D。
原來係咁,我冇留意潻😛

男爵府

2024年龍年勳章

如果拆開計,最多十幾本,但有啲係一書多冊,所以當中只係幾本書+幾套書!
但金石堂係套書分開每本計!

Bubble袋如下,佢比咗幾個,佢哋原意可能唔想壓壞書所以放bubble袋,但我就攞嚟裝啲書收藏

版主

引用:如果拆開計,最多十幾本,但有啲係一書多冊

原帖由 ck816 於 15-01-18 發表
如果拆開計,最多十幾本,但有啲係一書多冊,所以當中只係幾本書+幾套書!
但金石堂係套書分開每本計!
原來係呢D! 金石堂都有,每次我都keep 起,好好用。
博客來十幾本都可以7-11取嗎?

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

2024年龍年勳章

金石堂冇收過!金石堂只係兩舊脹卜卜嘅透明墊咋。不過,無論金石堂或博客來都包裝好好,盒都完好!暫時博客來出貨比金石堂快少少。

我買小朋友繪本,可能唔算太大本同厚,佢都比我7仔攞書。因為繪本係一書多冊,金石堂運費貴一倍,所以我會揀套裝書用博客來買。

首頁
34567...10

尾頁

跳至