少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Zywx 的帖子

樓主:
我細個時都曾經有咁諗, 我媽咪又係高齡生我, 佢仲要打扮好老氣, 街外人成日都以為佢係我婆婆, 我羨慕朋友仔有後生媽咪, 不過呢個係好細個時諗法, 到我中學時, 見到有其他同學的媽咪都差不多就釋懷.

好明白妳的不開心, 被女兒嫌棄. 不過請不要氣餒, 外表不是什麼, 我覺得心態更緊要, 如妳開明又識做(ie唔係日哦夜哦, 日check夜check), 佢總會明白妳的好.

加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表依

原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表
佢对自己的要求………………
妳囡好叻

大宅

樓主,你女女起碼都對自己有要求,識提醒自己。
而家咁夜我未瞓的原因就係比個女激到瞓唔著。
阿女有齊時下青少年人的特徵: 載耳機、whatsapp佢唔多回應、
沉迷聽歌、對提問只回應哦,唔……
呢期考試,只係温習自己有興趣的科目;冇興趣而又難的中史,避得就避,快要考了,佢腦中仍是一片空白。好激氣呀!讀書唔可以咁“徧食”,好擔心佢會唔及格。
唉~
點算。。。。。

伯爵府

引用:回覆 Zywx 的帖子樓主:我細個時都曾經有咁

原帖由 sunnybaby 於 14-06-12 發表
回覆 Zywx 的帖子

樓主:
多謝您的忠告………………我叫自己放開d…………不要將太多心思放在佢身上、造成負擔!

伯爵府

引用:樓主,你女女起碼都對自己有要求,識提醒自

原帖由 ymama 於 14-06-19 發表
樓主,你女女起碼都對自己有要求,識提醒自己。
而家咁夜我未瞓的原因就係比個女激到瞓唔著。
阿 ...
加油…………希望仔女快d長大,过左呢个艱難期…………

ymama  多謝你  發表於 14-6-19 14:13

禁止訪問

引用:回覆 高齡媽媽 的帖子她能在學業上不用你擔

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

高齡媽媽,不要傷心呀!
孩子進入青春期,
就好似我地女人更年期一樣,
你唔明白佢,佢亦唔明白你呀!
我仔小學時我時常參與校內活動,
直至有一日,佢話唔想我睇佢排球比賽,
佢話我在場,有壓力常失波!
咁我唯有唔去啦!
上到初中,就更加咩都唔想我知,
記得有次佢無著校褸但氣溫下降,
我拎件褸企係學校天橋比佢,
佢接了轉身就走,好似唔識我咁,
好記得我一路行到街口眼淚就流出了。
不過,我又無咩為呢d事而哦個仔,
反而佢返到屋企同我say thank you!
而家佢年尾就16歲,又好左好多喎,
有時仲post我同佢既合照上Instagram,
我諗你比d時間亞女啦,遲下會好d架喇。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你囡囡已經好好啦,起碼做人有目標。我囡11歲,掛住打機睇片,已經中哂毒,我成日緊張佢嘅學業,搞到而家感情唔多好,自理能力又差,話親佢就唔鐘意一係發脾氣,一係唔應你。仲要態度好差,佢嘅眼神每次見到判都好心痛。成日唸點解佢會變成咁。問佢點解對我態度咁差,佢話無嘢,問佢係咪唔鐘意我佢話唔係。其實都想唔話佢咁多,但真係忍不住

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

尋日番佢學校做畢業主日,當我望住台上唱詩歌的六年級學生,我又諗大家都係同年紀,點解我個囡會咁,一路諗D眼淚一路喺咁流,個心真係好痛..好痛

伯爵府

引用:高齡媽媽,不要傷心呀!孩子進入青春期,就

原帖由 麟媽媽 於 14-06-27 發表
高齡媽媽,不要傷心呀!
孩子進入青春期,
就好似我地女人更年期一樣,
多謝…………会努力、会加油…………

伯爵府

引用:尋日番佢學校做畢業主日,當我望住台上唱詩

原帖由 kinchioscar 於 14-06-30 發表
尋日番佢學校做畢業主日,當我望住台上唱詩歌的六年級學生,我又諗大家都係同年紀,點解我個囡會咁,一路諗D眼 ...
出面睇同自己睇个囡囡,点解会咁大分別!囡囡係學校拿了最整洁獎…………但我眼中的她是係咁意,lei lei feh feh!

大宅

比d正能量大家。
前一排阿女激完我,最近又睇到佢一d的改變。
我本身都注重一d日常的禮貌,平日我都會哦阿女,捉佢做得不善的地方。大家都會預計到阿女一定唔高興啦,佢仲會間中俾我睇佢不耐煩的樣。
剛過去的星期日一家人去飲茶,飲茶中間有侍應會收拾更換一d器具,我竟然聽到阿女主動同侍應講唔該。
雖然唔係d大成就,大改變,但見到阿女其實都有將我的話記係心。
希望各位媽媽加油。

伯爵府

引用:比d正能量大家。前一排阿女激完我,最近又

原帖由 ymama 於 14-06-30 發表
比d正能量大家。
前一排阿女激完我,最近又睇到佢一d的改變。
我本身都注重一d日常的禮貌,平日我都會哦阿 ...
加油,共勉之…………

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:好似冇左個女

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+進進媽+於+13-11-23+發表我和

伯爵府

引用:Quote:原帖由 高齡媽媽 於 13-11-24 發表今

原帖由 cathy-tse 於 14-07-01 發表
我孩前幾天用粗口小我~~我冇即時話佢!不遇我問佢為咩用粗口話媽咪?

...
想問句…………点解你孩要用粗口鬧你?因乜事?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 catony1078 於 14-06-07 發表

原帖由 高齡媽媽 於 14-06-07 發表
佢睇kpop, …RM.. 我就睇韓劇!
Me too

別墅

高齡媽媽 發表於 13-11-24 21:30
佢好在意同學說她父母老!好明顯,她feels ashamed !
唉....我以前讀小學時, 都係唔鍾意父母去學校
因為佢地年紀大, 我覺得好樣衰
連老師都以為我爸爸係我爺爺/公公
我覺得好瘀....有時我忘記帶書/功課 我爸爸即刻趕來學校 拎比我...
我一拎完就即刻叫佢快D走
唔想比其他同學見到!
到我依家大個左 出黎做嘢 先知以前自己好唔啱 爸爸好辛苦搵錢養我 我竟然咁對佢!
佢依家唔喺度喇 我先識珍惜 真係好垃圾!
希望你個女睇到我里個回覆 會及早明白自己咁諗係錯既!

子爵府

高齡媽媽 發表於 14-6-7 12:09
依家同佢保持距離,不太过問佢d野…………佢問……会解釋…………佢唔問…………当唔知…………

至於出席 ...
其實人與人之間都要比大家一點空間,做媽媽很難,想關心又不能太煩,真係好難做到,我小朋友未青春期,但已很反叛,不過現在我發覺我不再為他的事情緊張,只是偶然提點,小朋友反而和我接近了,有事發生會主動找我,而且會多了問我意見,我想人就是這樣,放在身邊一直有的東西不會緊張,當失去了才知重要。樓主唔使唔開心,女大了有自己生活,你都應開始尋找自己的樂趣,不要將所有時間放在女兒身上,這樣大家都會開心!

首頁

尾頁

跳至