少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

asa2012 發表於 14-3-24 16:20
回覆 Zen 的帖子

zen
Asa2012,

我次次都有等佢門,但以前我會愈等愈激氣,愈傷心,會罵佢,而佢次次都係話佢有分數,我根本無需擔心,結果都係我有我激心,佢有佢話之你大覺睡.

我現在努力控制自己情緒,唔發癲,真係好辛苦,但我唔想再過個種家嘈屋閉既日子.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

伯爵府

回覆 Zen 的帖子

zen
要記著金句 : 動氣便輸了...

你不動氣, 佢反而沒有同你嘈的機會,
找些機會讚下佢 (雖然我知都幾難),
然後入正題, 講出你的感受, 請佢幫下手咁..

呢排媽咪過了睡覺時間, 就睡不著, 幫幫手, 早 d 返.
佢實話, 唔洗等我, 你話, 我擔心你, 見不到你返,
睡不著. 立即收聲, 走人.

雖然佢把口硬, 但相信不多不少都聽入耳..

如果真係早了 dd 返, 就大讚佢令你好過...

好似對住自己仔女要低聲下氣咁, 好無奈,
但唯有咁做, 只希望佢早日識想.

大宅

Zen 發表於 14-3-23 23:43
我個囡同你囡90%相似,兼且加埋成績差到隨時留班,週末去街去到半夜三更,佢明知再咁落去後果如何,但似乎 ...
Zen, 我個女無去夜街,雖然成績中間,喺屋企個人好pair,但奇怪在鍾意返學。不過,我完全理解你作為一個女孩子嘅媽咪,佢出夜街你嘅擔心!共勉之!

大宅

asa2012 發表於 14-3-24 16:20
回覆 Zen 的帖子

zen
男仔同女仔唔同,Zen嘅擔心可以理解!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 happyelvis 的帖子

我2個仔中3同中5, 佢地去街到晚上10點未返我老公就會叫我CALL佢地問佢地返屋企未, 咁耐都未遲過11點返。男仔我老公都咁緊張, 女仔真係仲擔心。 睇完你女連返學都吾刷牙, 真係一山還有一山高。

大宅

每個孩子性格都唔同,冇一種方式可適合所有孩子!例如有些孩子唔去街,但坐在家中夢遊;有些孩子外向,較喜歡參與學校、朋友之間活動,偶有過時,只要懂得致電父母商量,如父母能站在同理角度給予諒解,有時候往往有意想不到的效果

用戶要求終止服務

引用:回覆+Zen+的帖子zen要記著金句+:+動氣便輸

原帖由 asa2012 於 14-03-24 發表
回覆 Zen 的帖子

zen
我明白無論我幾動氣都無用,所以我會努力控制情緒。

用戶要求終止服務

引用:Quote:Zen+發表於+14-3-23+23:43+我個囡同

原帖由 happyelvis 於 14-03-24 發表
Zen, 我個女無去夜街,雖然成績中間,喺屋企個人好pair,但奇怪在鍾意返學。不過,我完全理解你作為一個女 ...
我真係好擔心,但佢係唔肯返屋企我都無辦法,只好諗定萬一有事發生時的解決方法,好消極,亦好無奈。

珍珠宮

畀面勳章

原來呢度咁多同病相連既媽媽, I am not alone!!

我仔, 年初parents day, 見左2個班主任, counselor, discipline master, edu. psy, 前前後後見左3個鐘, 好勊好無助, 我好似不斷同佢地吐苦水, 而佢地亦不斷講呀仔喺學校既不是, 感覺好似complain比我聽!

嬲左好耐, 老公更嬲, 冇睬個仔幾日. 經"五師會審", 結論一樣: 學習態度問題, 掛住玩童軍咩都唔理.

好. 既然係咁, 我直接call童軍leader (係師兄, old boy)講明一切, 商量過, 即時終止呀仔職務同活動, 守行為至六月大考後, 有改善先比佢歸隊. Leader同我不下傾左幾個鐘電話, 明白我立場, 佢亦同意(因為要suspend係罕見).

之後, 我地搵左個1:1補習老師一星期2日同佢補數.

測驗到, 暫時黎講都有B grade, 進步唔少, 佢嘗到有甜頭, 加上補習老師鼓勵下, 我地又迫下, 惡下, tum下... so far run得幾好.

洋蔥頭媽咪  佢仲肯聽即係仲有得救,加油  發表於 14-3-26 13:08
Onma  加油~~  發表於 14-3-25 14:13
Meikin  好開始!! 加油!!  發表於 14-3-25 09:42

男爵府

引用:原來呢度咁多同病相連既媽媽, I am not alo

原帖由 Teresa 於 14-03-24 發表
原來呢度咁多同病相連既媽媽, I am not alone!!

我仔, 年初parents day, 見左2個班主任, counselor, disci ...
宜家既細路好得意咖~同一句說話,父母講就唔聽,但補習老師講就信得到十足。

所以我補親中學生,不論男女學生,家長都唔會插手,有咩想仔女做既,就拉我埋一邊請我同個學生講。

janetlam74  呢句講得岩!  發表於 14-6-5 09:02

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 shannon_fky4186 的帖子

我同意呀, 我仔什麼事也話"要問下補習哥哥先", 就算答案同我地講既一樣, 佢都覺得補習哥哥講既寧舍有道理, 補習哥哥先明白佢WOR

男爵府

olkan 發表於 14-2-25 16:35
留堂補做,今年已第三次。有時未嚴重到留堂而已。
我個仔中一, 上左中學就叫我唔好管佢功課, 唔好同佢温書, 唔好管佢幾點瞓, 總之咩都唔好管。由上年九月開學至現家, 已經欠交功達22次以上。測驗考試都唔温, 求求其其, 結果咪一半以上科目唔合格。又成日犯事,已經俾學校記左4次缺點。一問佢做晒功課未, 就即刻話我, 叫我唔好問, 發晒脾氣。係屋企就成日玩Whatsapp, 打機, 個電話同隻手分唔開,食飯又睇,換衫又睇,洗手都睇,直頭中晒毒。一話收佢電話,就發晒癲,即刻話自己有兒童權利,又話同學咪又係咁玩,家長都唔會理。一放假就話要同同學出街,打電話俾佢又唔聽。我睇住佢每況越下,真係好心痛,好唔開心,唔知佢幾時會醒覺

super_aries  我囝也中一,跟你囝差不多  發表於 14-4-30 18:47

伯爵府

回覆 kiukiu 的帖子

我同我仔講, 手機是他其中一個器官,不能和他的身體分開

珍珠宮

引用:Quote:olkan 發表於 14-2-25 16:35 留堂補

原帖由 kiukiu 於 14-04-29 發表
我個仔中一, 上左中學就叫我唔好管佢功課, 唔好同佢温書, 唔好管佢幾點瞓, 總之咩都唔好管。由上年九月開學 ...
我比你好彩,我暫時都管制倒佢手機,但叫親佢做功課,就話做完。依家我見學校冇發警告message俾我,我就當佢ok。功課我都唔check了,免得我爆血管。

學校d嘢比較淺,學業也麻麻,但佢冇犯事就算了。只有時同佢講成績唔好,找工作好難之類……,唯有自己睇化D, 迫也迫唔倒。

你都要不時找D開心事去令自己放鬆心情,如果唔係,真係會日日唔開心。加油!

男爵府

引用:Quote:Teresa 發表於 14-2-11 15:29 唔chec

原帖由 Zen 於 14-02-12 發表
一路睇,一路以為你講緊我個囡.

一模一樣!
只可以用身同感受去形容

水晶宮

回覆:kiukiu 的帖子

升中之後,分別這麼大,P6時怎樣,完全無問題,自動自覺做功課,温習

男爵府

引用:升中之後,分別這麼大,P6時怎樣,完全無問

原帖由 MariaTsui 於 14-04-30 發表
升中之後,分別這麼大,P6時怎樣,完全無問題,自動自覺做功課,温習

...
雖然我未婚,但係我做左私補好多年,真係見唔少。

明明小6好地地,個學生仲好緊張自己既成績,一升左中一,就功課交唔齊、默書唔系合格咁。唔好以為係因為間中學唔好,果間係佢自己好努力讀書先入到既 band 1學校。我一路補習看過佢學既野正常、聽佢講老師都正常咖!

其實係升中之後,去到一個新環境,好多野都好新鮮,心態上又要適應、又要試吓玩唔同既野。咁對細路而言,玩新野梗係重要過花時間讀書啦~

男爵府

引用:回覆 kiukiu 的帖子我同我仔講, 手機是他其

原帖由 asa2012 於 14-04-29 發表
回覆 kiukiu 的帖子

我同我仔講, 手機是他其中一個器官,不能和他的身體分開
係咖,佢地真係一分鐘都唔想離開部手機。

我有個學生剛上第一堂時,死都要攞住個電話,係耐左宜家先肯將佢放埋一邊咋~

你下次同佢講:阿媽急需你身體呢部份救命,你唔會見死不救吓嘛?

你個仔 or 女肯定笑左

男爵府

引用:回覆 shannon_fky4186 的帖子我同意呀, 我

原帖由 Connielai 於 14-04-28 發表

回覆 shannon_fky4186 的帖子
係咖~遲吓你仲會發現佢會講一 D 連你都唔知既野俾補習老師知因為我 d補習學生通通都係咁~

例如佢覺得新請既英文補習老師唔好,上堂時(阿媽面前)就趴,在枱上瞓覺唔肯補,阿媽問點解唔肯上堂就答:好煩呀你,總之我唔補啦~

跟住到我上堂就會同我講:佢講得好悶呀、講野又誇張到好似朗誦咁,教埋既野都無用既~

希望身在房裏面既媽媽聽到呢番說話啦~(我同學生在大廳)

大宅

回覆:成日叫家長"放手", 我已經"放手", 但係...

你可以跟他說 "我們全家都很愛你, 如果你有想做的工作就去做吧, 我們會支持你的。" 讓他去工作學習責任感, 工作也會讓他知道讀書的重要性。家人之間最重要的是愛跟支持, 而且要讓對方感覺到。不但要接納他好的地方, 壞的地方也要包容。有時候一句好聽的話能救人的, 難聽的話家人在外面已經聽夠了喔

首頁

尾頁

跳至