少年成長

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

唔check佢功課, 只係口頭問佢做好未, 佢話做好, 點知係做好唔交/做一半交/唔做唔交/催N次先交, 結果, 係咁扣conduct扣到留堂, 仍然唔覺一回事. F.1已經repeat過, 又唔鐘意比人知佢repeat, 但係而家F.2又返返轉頭. 閙佢話再咁落去, 逢二進一會冇面目見人, 會比人笑, 佢比面色我地睇駁返轉頭話我地睇死佢.

小學時, 學理考左4次先pass. 游水學足6年先識游. 考7級琴, 又肥! 老師個個話唔係佢資質問題, 而係態度問題!

唔出智能手機, 但因課外活動, 個個用whatsapp聯絡, 不斷話我仔冇whatsapp好唔方便, 最終出左智能手機比佢, 講明唔準download games, 但結果, 機不離手whatsapp, facebook....

Maths成績差, 雖然自己教到但唔想勞氣, 比佢去補習, 但連補習呀sir都打黎complain, 上堂表面留心, 但唔做功課, 唔帶齊material上堂, 甚至唔記得上堂, 比左佢叫佢交學費一直冇交, 直至補習社打黎追, 佢話: 人地都冇叫我交?!

冇自律, 冇責任感. 已經比佢參加scout, 但做個小小leader, 連件制服D章都唔齊. 好好心機教佢自己釘章, 學完完全唔做, 自己制服都唔齊整, 做咩leader?

成房污糟衫, 零食吉袋, 汽水樽, 空飲品包, 有用冇用紙/worksheet/書/雜誌.... 唔覺得自己有問題. 可以唔刷牙, 唔換衫唔洗面就瞓. 朝早唔飲水唔食野就出門口. 勸過解釋過又閙過, 仍然瘋狂食零食飲汽水. (零用錢全部用黎食哂)

自己食到病唔理, 發燒又唔知, 新年冇醫生睇, 搵左個未睇過既醫生叫佢睇, 等足2個幾鐘睇左. 3日藥只食一次, 提醒佢食佢話食左, 結果發現冇食到. 不斷喺屋企咳, 傳染埋比細佬!!!! 病緊仲話飲汽水, 工人提醒佢唔好飲住, 聲大夾惡同工人嗌交.

其實我已經放手諗住比佢"自食其果", 但似乎佢唔在乎佢既"果", 依然故我! 我地屋企冇溺愛佢, 細細個時都唔會樣樣幫佢手, 以前小學時已經好唔care自己學業同生活, 只係我地迫佢溫書人釘人去做, 而家大個D, 唔通我地仲人釘人咩?

佢pair成咁, 有咩辨法? 人地叫我送佢去外國, 我仲驚. 一來冇錢比佢去外國, 二來冇枉管, 仲hea得緊要. 佢太鐘意享樂, 去外國就晚晚出去wet都似.

好嬲, 好frustrated, 覺得佢好似個廢人咁!!!!!!!!!!!!!!111

twobabymami  我個仔同你個仔好似,可能我個更嚴重,佢什麼也提不起勁,除左運動,功課3個月欠卅幾次,勸佢考試喇要溫書一定鬧交收場,放學踢完波返黎唔冲涼就攤係梳化度玩電話,話佢就索性上埋床瞓,repeat左一年,今年都有可能   發表於 14-6-9 08:34
Hoining  你個仔同我個仔一樣,我仔中三今年應該要repeat   發表於 14-5-7 12:54
nrjowepq  其實你仔已經好叻,小學已考七級琴,是你太緊張吧。  發表於 14-2-26 00:44

大宅

引用:唔check佢功課,+只係口頭問佢做好未,+佢話

原帖由 Teresa 於 14-02-11 發表

唔check佢功課, 只係口頭問佢做好未, 佢話做好, 點知係做好唔 ...
有冇搵学校帮手,我个女2年级5肯反学都系老师帮手

大宅

睛靈勳章

到底係我地唔識做家長或社會在變, 真係越來越多細路仔反常. 唉.....

piklam1  agree  發表於 14-5-7 21:29

伯爵府

回覆 Teresa 的帖子

Teresa
其實在bk 認識你已很久了.. 也有同你聯繫過..
你大仔的行為, 同我個仔差不多....
又係事事我緊佢唔緊, 試過著緊佢, 放手...再放手

改善又不是沒有的, 進2步, 退1步咁, 唯有自我安慰, 佢進步得慢,
開竅得慢. 時運高時看不到, 看不到....

但做得佢阿媽, 就唔可以放棄, 唯有等等等..
加油呀, 知道有同路人就不用咁灰心, 寂寞.

共勉

Teresa  我明白, 多謝你! 有個咁既仔, 有苦自己知!  發表於 14-2-13 00:35

男爵府

好媽媽勳章

Teresa 發表於 14-2-11 15:29
唔check佢功課, 只係口頭問佢做好未, 佢話做好, 點知係做好唔交/做一半交/唔做唔交/催N次先交, 結果, 係咁 ...

您打咁多字都知您想個仔好, 我明白您心情.
我仔中一開始唔到最後一秒都唔做功課, 測驗唔溫書,
中二開始打埋機, 成績一落千丈, 我日日哦佢, 您就發脾氣, 叫我不要理.

Teresa  成日話我煩, 叫我唔好理. 我話: 我都想唔理. 但我唔理, 你D麻煩野就我埋單!  發表於 14-2-13 00:37
人不犯我, 我不犯人.

用戶要求終止服務

Teresa 發表於 14-2-11 15:29
唔check佢功課, 只係口頭問佢做好未, 佢話做好, 點知係做好唔交/做一半交/唔做唔交/催N次先交, 結果, 係咁 ...
一路睇,一路以為你講緊我個囡.

一模一樣!

我已覺得我有抑鬱症,眼淚經常不受控制的流出來.

piklam1  me too!  發表於 14-3-5 22:41
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

回覆 Zen 的帖子

囝囝讀的是Band 幾學校? 是否校風差? 如是, 可否轉讀校風好的學校? 這個年紀的學生最易受朋友影響, 所以校風好的學校比較不會學壞.
亂用零用錢就不俾零用錢, 早餐在家裹吃, 午餐訂學校飯, 搭車預算好幾錢, 根本不用俾零用錢, 智能手機如濫用就收起.
加油, 如到了十五歲, 在暑假時, 讓他做暑期工, 等他知道搵食辛苦, 就不會不讀書.
Add oil!

伯爵府

引用:回覆+Zen+的帖子囝囝讀的是Band+幾學校?+是

原帖由 kk1186 於 14-02-12 發表
回覆 Zen 的帖子

囝囝讀的是Band 幾學校? 是否校風差? 如是, 可否轉讀校風好的學校? 這個年紀的學生最易受 ...
真係做完暑期工知辛苦會發讀書?我怕我仔有錢喺身,吃喝玩樂更西利咋!

男爵府

回覆:成日叫家長"放手", 我已經"放手", 但係...

不是每個仔女都可以放手, 就算放都慢慢放才可以!
我仔中一, 功課他自己做, 以前每日去補習社或每日對, 現在我是抽樣檢查, 但周未或長假後一定對功課!
我令願比人話我怪獸都不想我仔hea下去!
智能電話我仲未買, 但我是希望拖到最後才買!

kk1186  good  發表於 14-2-12 18:07

男爵府

其實他已經受緊惡果, 但他知唔知自己受緊?

公爵府

milkylok 發表於 14-2-12 13:41
真係做完暑期工知辛苦會發讀書?我怕我仔有錢喺身,吃喝玩樂更西利咋!

...
我老公話佢就係做完暑期工(跟一個親戚去啤塑膠),知道體力工作係咁辛苦,自己發憤讀書;我細佬又係一個暑假去M記做,我媽話佢晚晚放工返來都累到淨係坐喺度發牛豆,一句話都講唔出來,之後去左英國就自己發憤

男爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

我又是中三暑假做完工廠後發憤, 最後入到U

公爵府

kk1186 發表於 14-2-12 19:56

我又是中三暑假做完工廠後發憤, 最後入到U
係,喺安全嘅情況下,比小朋友吃 d 苦,對佢成長有幫助。唔去做工,去外展捱下都好,我一個朋友嘅細佬就係咁樣開左竅

珍珠宮

畀面勳章

我仔叫做讀"名校" - Band 1尾啦! 校風冇問題, 我仲專登比佢參加童軍比D好既peers佢跟.

係佢個人問題多於一切. 佢有幾個好朋友都係成績中上既乖仔, 勸過佢要努力, 佢聽完就算. 童軍師兄又同佢傾過計, 話比佢知上到高中係點. Edu psy又教佢點讀書...

問題係: 佢耳邊風, 仍然覺得自己嗰套冇問題!

暑期工, 我plan緊. 佢未夠16歲做唔到. 佢零用錢唔係多, 學校同屋企好近, 基本上可以日日返黎食lunch. 但有時又話學校有lunchtime football competition, 有時又有其他活動, 又有時都想搵幾個同學去食lunch. 一個星期有2日左右喺屋企食.

我都唔知佢想點, 今個星期係parents day, 已經收左社工, counseller, 訓導主任, edu psy通知要我地去見, 仲有班主任呢! 唉.... 佢係咁比人扣conduct, 只係因為唔交功課, "幸好"冇打交講粗口嗰D.

人人話佢未開竅, 我都唔知佢會唔會開竅!!!! 我地身邊其實有唔少有為份子, 個個都知道佢D野, 見親佢都同佢傾計叫佢努力, 佢真係聽左就算!

珍珠宮

我個仔都係99%一樣。真係令人好灰心 完全冇想學習或知道學習重要的心態,只知食玩瞓。

大宅

好彩佢就會開竅, 但真係唔知佢會唔會開呢..

我有個 relatives 個仔就係做 咗summer job , 之後 F3 唔讀書了, 佢覺得搵到 $$ 比佢自己玩就 ok ... (係做 面包學徒..)

男爵府

畀面勳章

回覆 olkan 的帖子

唔好灰心! 有時真係要等佢自己醒悟, 才會發奮。

伯爵府

好媽媽勳章

淡然地同佢講, 沒有人養你, 沒有工作, 你可以點生存? 沒有女仔會願意同你結婚, 變成孤獨老人.....會唔會早左D?

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

睇完你片野, 我仲以為係我寫.
我個女而家只得11歲, 放學後經常和同學食完野, 就唔返補習社.
佢今期仲自作主張同婆婆講, 今日不需要煮我們飯, 我地約咗人食飯, 而我完全都唔知約咗人食飯添.

洋蔥頭媽咪  11歲唔管好易學壞,仲要係女仔,已响起警號到達危險線,小心   發表於 14-2-14 13:11

珍珠宮

引用:回覆+olkan+的帖子唔好灰心!+有時真係要等

原帖由 JWKun 於 14-02-13 發表
回覆 olkan 的帖子

唔好灰心! 有時真係要等佢自己醒悟, 才會發奮。
我都好想佢醒悟,勸又勸過,閙又閙過,又常常欠交功課,明知會俾老師罰,都係唔做。成個年假常叫佢諗吓有冇功課未做,佢都話冇。尋日老師先打來,話有三樣英文功課欠交,有d仲係假期前欠下的。

首頁
12345...7

尾頁

跳至