少年成長

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

戒日片, 好煩

囝囝而家2.5歲, 正努力幫佢戒日片, 開始了5日, 但係都唔成功, 而家日間都無同佢用片, 佢會同我講要wewe, 但係次次叫佢企係度wewe, 佢多數都去唔到, 係要坐係度, 又唔肯著底褲, 一旦著了底褲, 佢就會係當著了片咁, 就咁去, 因為早上佢一起身, 我就問佢有無wewe, 但係佢多數都係在片度去了, 佢午睡同夜晚瞓我都有同佢著片, 所以想問下有什麼方法可以教佢, 我都知唔可以心急, 但係就快又放完假, 真係想係佢放完假之前教懂佢.Thanks!

大宅

Re: 戒日片, 好煩

我個女一樣2.5歲,教佢坐痰罐,坐成半個鐘都痾唔到,點知一起身就痾到成地都係!! :-(

又將個痰罐放係個頭度,真吹賬!

到而家都係戒唔到!!!!! :-(

但係大女都用同樣方法,一教即戒度,無乎!

大宅

環保接龍勳章

我都幫啊囡開始介片,我想問下你地是否唔比片佢著.如[學習褲]等...定係比條褲佢著... '左'得佢痾到周圍係...因為真的好勞氣 有時想

用戶要求終止服務

Babykc,

我以前都試過為我仔戒片煩惱,佢而家2yrs8mths,不過真係要好有耐性,如果佢唔肯企,你叫爸爸事範俾佢睇,你話你係男仔黎ma,尿尿係要企係度好似爸爸咁樣,你睇下爸爸幾叻,如果佢做到,你一定要讚佢鼓勵下佢,如果佢唔肯著under,咪由佢唔著住lor.著面褲train一樣得,屋企日片我仔戒左好耐lu(2歲多d),而家佢連街片都戒埋成個月lu,我都覺得好欣慰,好有滿足感,不枉我幾個月來既心機,努力!

別墅

laiki,
我都成日同囝囝講男仔係要企係度, 仲叫我老公次次去toilet 都叫佢去睇, 但係一到佢自己同我講要wewe, 咁我同佢除褲, 佢企係度就去唔到, 一俾佢坐係度, 佢就去到, 就唔知點算.

別墅

我用了5日,最初頭都成日失敗,
我不理總之一有我要去立刻去toliet
現在日間不用了,遲點再睡覺不用片

伯爵府

BabyKC 寫道:
囝囝而家2.5歲, 正努力幫佢戒日片, 開始了5日, 但係都唔成功, 而家日間都無同佢用片, 佢會同我講要wewe, 但係次次叫佢企係度wewe, 佢多數都去唔到, 係要坐係度, 又唔肯著底褲, 一旦著了底褲, 佢就會係當著了片咁, 就咁去, 因為早上佢一起身, 我就問佢有無wewe, 但係佢多數都係在片度去了, 佢午睡同夜晚瞓我都有同佢著片, 所以想問下有什麼方法可以教佢, 我都知唔可以心急, 但係就快又放完假, 真係想係佢放完假之前教懂佢.Thanks!

我女兩歲時,日間在家已不用著片。現在還有幾個月就三歲,但出街還要著學習褲,因她在外不會告訴我她要wewe,午睡同夜晚瞓還會we在片的。最近幾個星期,我剛試緊如果她回家或睡醒時片片還是乾的話,就送她一個貼紙,叫她貼在同一個櫃門上,久不久讚賞她。現在已貼了十幾二十個貼紙,不過有時她還是會失手的,由其是夜晚。所以還未到成功階段,但就好過之前。

大宅

其實小朋友戒片真係因人而異 ge, 我姪女 2 歲開始戒片, 第 1 日濕咗 7 條衭仔, 戒咗 3 日就 ok, 我就由仔仔 19 個月開始用佢戒 (因為想喺夏天完之前同佢戒咗), 大約用咗 2 個星期就可以唔用日片 (瞓覺除外). 初頭一定疴到週圍都係, 不過千祈唔好鬧佢, 如果唔係佢驚咗仲衰, 而且好多時佢玩玩吓都會去唔切賴咗. 不過宜家佢大細都會出聲, 出街都仲有著片衭, 但好多時都冇濕, 遲 d 會試吓出街淨係同佢著底衭仔, 但預咗要帶好多條衭出街

唔好咁快灰心住, 可能您個小朋友未 ready 呢, 慢慢黎啦, 呢樣嘢唔急得嫁

珍珠宮

我都係剛開始幾日,日頭唔用片,濕

禁止訪問

男爵府

我囡囡呢幾日都開始同佢戒, 初初佢唔肯坐痰罐, 好似驚個痰罐會食左佢咁, 後來我將佢鐘意個公仔放落去痰罐度扮尿尿, 佢先肯肯地坐.

[/url]

男爵府

我女23個月開始唔家中比佢著片,頭2日一天濕7條褲, 第3日-7日左右少一半,10幾日到已是日間 0 條, 晚上訓覺間中濕.間中都有試過玩到唔記得去. 現去遠,長時間先用片. 但真在我地1.5 years 已開始隔一些時間就抱佢,比佢自己在potty or toilet vv..只是仍有用片.

大宅

我個女兩歲生日之後我開始同佢試戒日片, 點知, 佢可以一個鐘頭之內'賴'三次

我朋友話我個女應該未 ready 戒片, 叫我唔好心急, 所以, 我依家都係同佢慢慢黎..... :wink: :wink:

禁止訪問

禁止訪問

別墅

咁我囝囝而家開始次次要wewe同便便都同我講, 但係只係坐唔肯企, 仲未識自己除褲, 係唔係離成功仲有一段距離???

大宅

我個仔都未識除褲, 不過早前聽其他 bk 媽咪講過可以喺屋企時比條鬆少少 ge 褲佢著, 唔著底褲仔住, 起碼除 1 條易過除 2 條喎. 不過我冇試過, 因為我個仔次次 weewee 或 poopoo 都叫我或者工人姐姐同佢去, 佢都未識自己坐上 toilet (唔夠高), 所以都係我哋同佢除褲, 而且佢每次唔急都唔出聲, 等佢除得褲黎都疴咗啦

禁止訪問

別墅

別墅

首頁
12345...7

尾頁

跳至