少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

請問有無過度活躍/專注力缺乏症/學習障礙小朋友既媽咪???可否一齊入黎分享教仔心得???

我個仔家下七歲半,最近証實左佢係--->過度活躍專注力缺乏症...有無媽咪同樣湊緊呢類小朋友?
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 請問有無過度活躍/專注力缺乏症/學習障礙小朋友既媽咪???可否一齊入黎分享教仔心得???

啱啱跟進完,我個女'責'界................但過度活躍好似咩情況都坐唔定架可?但佢係上堂時可以坐定定的呀.........

男爵府

Re: 請問有無過度活躍/專注力缺乏症/學習障礙小朋友既媽咪???可否一齊入黎分享教仔心得???

我買左本書幾好..書名叫"專心一點-兒童專注力提升手冊"(作者萬家輝,星島出版)
本書有介紹專注力評估方法&提升專注力遊戲....
我大囝四歲..未做評估..不過都係上堂心散又無耐性0既人...我覺得睇完係會有幫助架..

男爵府

'責'界???個治療師話點解會認為佢有過度活躍既特徵???佢平時係咪好容易吾專心???
Sindy 寫道:
啱啱跟進完,我個女'責'界................但過度活躍好似咩情況都坐唔定架可?但佢係上堂時可以坐定定的呀.........

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

oknsca,多謝您介紹本書俾我呀!呢期我都係咁搵關於呢類既資料...我個仔比較多問題,因為佢專注力不足搞到佢乜都學吾到....莫講番番學上堂收吾收到野...再加上佢又有學習障礙(讀寫問題,又寫吾到字,同埋呢樣野吾多吾少都係因為專注力不足而引起的)...所以我都覺得好大壓力...自問我吾係一個稱職既媽咪,對於有無信心幫到佢,講真,我真係失哂信心囉!可能已經讀緊小一(我已經同學校講話要佢留班),我仲緊張!唉...所以就算我平日係幾咁大笑姑婆都好,依家大壓力到真係要搵各位媽咪黎傾下...
oknsca 寫道:
我買左本書幾好..書名叫"專心一點-兒童專注力提升手冊"(作者萬家輝,星島出版)
我大囝四歲..未做評估..不過都係上堂心散又無耐性0既人...我覺得睇完係會有幫助架..

男爵府

JAY媽

其實我都明白你0既情況,...我而家都開始要訓練番個大囝專注力方面0既問題...一齊努力啦!

大宅

JAY媽,
我想知道點先知個小朋友係咪"過度活躍專注力缺乏症"?
是否要去醫生度先CHECK到架?
我個仔雖然得三歲幾,但我都發覺佢坐唔定,冇時停,同做咩都好唔專心,連玩玩具都係每樣嘢都玩得唔耐,咁呢D算唔算係呀 唔該晒

男爵府

oknsca, 咁你平日用咩方法去TRAINING囝囝既專注力架???如果佢又是吾專心或者又無聽到人地講野,你會吾會鬧佢架?因為我帶囝囝去學ICE HOCKEY,我一見到佢又是發白日夢好似聾左咁,吾聽又吾理教練同佢講乜時,我就火都黎~~~好燥咁大大聲叫佢聽住教練講野...因為佢咁吾專心,人地好難教佢之餘,佢仲可以成個人得响人地面前,搞到其他學生學吾到,阻住教練教其他學生...我覺得吾好意思囉...如果換轉係你遇到咁既情形,你會點做架?佢真係發夢發得好勁,同佢細細聲好聲好氣,佢都係擺到明聽吾到你响樹講緊野,係要好大聲咁命令佢至叫做聽到...有時我真係覺得自己似係癲婆...
oknsca 寫道:
JAY媽

其實我都明白你0既情況,...我而家都開始要訓練番個大囝專注力方面0既問題...一齊努力啦!

男爵府

我個仔都係去治療師度同埋政府個智力測驗中心度評估出黎架!因為之前我個仔係有言語障礙同自閉傾向既問題,所以一路都有人跟住...但吾G點解...搞搞下又話佢無乜自閉傾向喎!反而彈左個過度活躍專注力缺乏症出黎~~~講得衰D,咁我就寧願佢係自閉傾向好過~~~家下佢彈黎彈去,又吾聽人講野,學野甚至人地同講野佢都可以專心吾到,所以乜野都學吾成囉....

我呢排借左本關於呢類問題既書,佢都話呢類問題吾係個個都可以咁早發現到架!就好似我個仔咁,成七歲半至話佢有呢個問題,之後三歲到七歲都無人話俾我聽個仔專注力不足,,,

你試下睇定D先啦!你試下留意佢平日番學學野,老師會吾會成日話佢係全班特別吾專心最吾坐定嗰位,如果吾係你都暫時吾駛太緊張住既....三歲坐吾定都係好正常既事...你都吾駛太緊張既...
HOLONGMAMA 寫道:
JAY媽,
我想知道點先知個小朋友係咪"過度活躍專注力缺乏症"?
是否要去醫生度先CHECK到架?
我個仔雖然得三歲幾,但我都發覺佢坐唔定,冇時停,同做咩都好唔專心,連玩玩具都係每樣嘢都玩得唔耐,咁呢D算唔算係呀 唔該晒

男爵府

JAY媽

其實我都係跟住本書既方法做..我而家同時都睇緊另外幾本唔同既"教仔"書...我節錄小小書既內容..我諗會對你所問既問題有幫助..

怎樣與孩子溝通?

事實上,父母與子女溝通興專注力的發展有極為密切的關係。因此,培養良好的親子溝通,是幫助小朋友發展專注力的好方法。以下是一些溝通的原則供大家參考:

•容易分心的孩子不善於把資料綜合,優次遍排的能力也欠佳,對著他們說話越多,他們就越亂,說話內容若出現多個命令或道理,他們越難跟從。

•對孩子講話不要總是重覆,這樣的話,會令孩子習慣一件事反覆聽好幾偏。當老師只講一遍時,孩子會似乎沒聽見或沒聽清楚。如果發覺孩子沒有聽你的話,才走近他身旁再說一遍。

•家長切忌與孩子短話長說,嘮嘮叨叨;反之內容要具體,最好是能化成正面影像內容。

•盡量避免使用模稜兩可的字眼,例如:「你可唔可以....」、「你知唔知唔准XX...」等話語。

•如果孩子沒有遵照指示,不可只重覆孩子的名字,以當作提醒他應服從指示,而應該走近他的身旁,拍拍他,或看著他,再說一遍指示。

.................

珍珠宮

好媽媽勳章

佢係同佢做完test的,佢兩樣都有d,本身係活躍,同埋佢鐘意挑戰人,所以係心理學家果度時,係度跳黎跳去,成日話走,但佢係學校,就完全唔係咁,上堂估計佢應該好專心,所以佢唔駛點溫書的.............老師都話佢好乖的

JAY媽 寫道:
'責'界???個治療師話點解會認為佢有過度活躍既特徵???佢平時係咪好容易吾專心??? [quote]
Sindy 寫道:
[/quote]

男爵府

Sindy

會唔會係資優兒呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

oknsca 寫道:
Sindy

會唔會係資優兒呀?

佢係....

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

oknsca 寫道:

oknsca,
本書"專心一點-兒童專注力提升手冊"(作者萬家輝,星島出版), 在那裡買
?-( ?-( ?-(
我囝囝讀p.1, 都是不專心, 上堂走出位, 現在已經由訓導主任跟進, 都唔知係唔係過度活躍, 或專注力缺乏症, 但他很喜歡看書, 只有看書時能座定, 其他時間都不能專心, 在那裡有得check呢 ?-( ?-(

男爵府

你試下打去問下協康會有無咁既轉介...因為我個仔都係由健康院度做TEST衰左至轉介到政府既兒童智力測驗中心度做評估,之後我至去私家言語治療師診所再做(個治療師有埋感覺統合證書),不過就真係收得貴囉!好似九百幾蚊幫你小朋友評估個半鐘(嗰次我屋企人俾錢,所以實際價錢就吾多記得),或者你試下問下BK特殊教育嗰位DR.T,佢肯定可以答到你.你PM佢問下有無好介紹啦!

聽你咁講,你囝囝又有少少似我個仔,我個仔都係剩係睇書睇電視至會好專心又坐定定,但係我睇書又話咁樣吾代表佢無專注力不足問題...我個仔依家响學校係好出名,全校都知佢叫乜名係邊個...箇中原因相信大家都估到啦....聽落係有D吾開心架喇...但好在間學校個個老師甚至乎校長都好鍚佢好支持佢,嗰次我去攞成績表,我個仔中英數食哂蛋,個校長都專登坐埋黎好友善咁摸摸我個仔個頭,講左好多安慰同鼓勵既說話俾我同個仔聽,仲叫我吾好急,慢慢黎...我嗰刻真係好想喊架!
Martin媽咪 寫道:
[quote]
oknsca 寫道:

oknsca,
本書"專心一點-兒童專注力提升手冊"(作者萬家輝,星島出版), 在那裡買
?-( ?-( ?-(
我囝囝讀p.1, 都是不專心, 上堂走出位, 現在已經由訓導主任跟進, 都唔知係唔係過度活躍, 或專注力缺乏症, 但他很喜歡看書, 只有看書時能座定, 其他時間都不能專心, 在那裡有得check呢 ?-( ?-( [/quote]

男爵府

我都覺得你囝囝係資優兒.你俾多D機會佢去學野去滿足佢啦!同埋有時對住資優小朋友真係吾可以用一個同年紀既角度睇佢,佢地呢類小朋友好SMART好成熟架!分分鐘教番大人轉頭都似!如果佢奀皮,都係要同佢講道理至得架!我囝囝嗰班都有個係資優(我覺得佢係),但又係過度活躍,仲勁過我個仔!不過佢仲大問題D,因為佢都幾情緒化架(個同學仔)!一時乖到七汁,搞到我好鬼鐘意佢!但一失控或者發老脾時,就真係好吾掂!又吐口水又用出拳出腳咁大力打我個仔心口,又好記仇(至少記成個星期)...所以我都登佢媽咪辛苦!!!
Sindy 寫道:
佢係同佢做完test的,佢兩樣都有d,本身係活躍,同埋佢鐘意挑戰人,所以係心理學家果度時,係度跳黎跳去,成日話走,但佢係學校,就完全唔係咁,上堂估計佢應該好專心,所以佢唔駛點溫書的.............老師都話佢好乖的

[quote]
JAY媽 寫道:
'責'界???個治療師話點解會認為佢有過度活躍既特徵???佢平時係咪好容易吾專心??? [quote]
Sindy 寫道:
[/quote][/quote]

男爵府

oknsca,

你節錄嗰段野又真係幾有用咁喎...因為佢講中哂我平日既錯處黎... 我又係成日重複性同連續性命令佢做野/同佢講野(因為佢成日聽吾到嘛)!又成日長篇大論( :mrgreen: 你平日睇我D回應都知啦!嘻嘻)...睇黎我真係要買番本傍身...不過我諗我會先去圖書館度借黎睇左先~~~慳錢吖嘛!
oknsca 寫道:
JAY媽

其實我都係跟住本書既方法做..我而家同時都睇緊另外幾本唔同既"教仔"書...我節錄小小書既內容..我諗會對你所問既問題有幫助..

男爵府

其實本書好平嫁咋..我在三聯買$48蚊...!做一次私家評估都唔知幾多佰啦...!何況真係用得著呢

男爵府

兒~~~~~耳~!!!咁平?!咁買得過喎!!!
oknsca 寫道:
其實本書好平嫁咋..我在三聯買$48蚊...!做一次私家評估都唔知幾多佰啦...!何況真係用得著呢

男爵府

我依家又開始俾個仔食魚油喇~~~~雖則我都有少少覺得佢次次食完會好high,但係d人話食得多會專注力好d...吾知呢鑊我又堅持到幾多日呢....

首頁
12345...6

尾頁

跳至