少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 03:13
回覆 ckmammy 的帖子

我呢度啲鬼仔家長話如果想知個小朋友幾高,就睇下佢着幾號鞋,因為高嘅人要對腳大啲 ...
我又覺得未必係真。我老公都著九至九號半,但得170。饿仔都著9號,但係已經173。 但奇就奇到在佢隻腳好似兩年都冇乜點大過,但就有高到。

珍珠宮

發育期男仔對腳會大咗先,然後標高,你個仔對腳已經大定,佢將來可能會同我大仔一樣高,五呎十吋。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 07:10

發育期男仔對腳會大咗先,然後標高,你個仔對腳已經大定,佢將來可能會同我大仔一樣 ...
係就好呀
承你貴言!

珍珠宮

我都希望二仔唔好停留喺165cm,佢就黎十三歲半喇,仲好似個細路哥,把聲完全無變嘅跡象。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 09:06

我都希望二仔唔好停留喺165cm,佢就黎十三歲半喇,仲好似個細路哥,把聲完全無變嘅跡 ...
如果哥哥咁高應該唔會差太遠。況且佢都未轉聲,如果而家先開始發育, 分分鐘高過哥哥都唔定

珍珠宮

我本人好矮,頂多祇有168cm。二仔佢自己話未發育,佢係唔會俾醫生檢查,我相信佢講真話,如果用我個程式去計,佢將來應該有174cm。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 10:47

我本人好矮,頂多祇有168cm。二仔佢自己話未發育,佢係唔會俾醫生檢查,我相信佢講真 ...
168 都唔可以叫做好矮 ( 你應該係爸爸?)。 我家族嗰啲表兄弟全部唔過168。 最矮嗰幾個 158 都冇。 我個仔 173 對佢哋嚟講已經叫做好高㗎喇, 不過對我嚟講都係未夠。 你個仔都165, 聲都未變,肯定仲有得高,你真係唔使擔心喎。

珍珠宮

無錯我係爸爸,二仔愛好運動,參加泳會,校際排球,最鐘意空軍少年團安排嘅野外活動,揸飛機,練步槍,希望呢啲活動可以令佢高啲。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 11:04

無錯我係爸爸,二仔愛好運動,參加泳會,校際排球,最鐘意空軍少年團安排嘅野外活動 ...

總之運動多啲就一定有幫助。 我都好羨慕你個仔咁鍾意運動。 而且仲有咁多時間可以做咁多樣運動?

珍珠宮

佢跳咗一年,十二歲開始讀中三,成績ok但懶做功課,除咗運動同戶外活動,佢彈鋼琴,喺樂團吹小號,玩搖滾樂做主音,時間自己安排。你個仔有冇啲乜活動?

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 11:39

佢跳咗一年,十二歲開始讀中三,成績ok但懶做功課,除咗運動同戶外活動,佢彈鋼琴, ...
12 歲讀中三即係跳咗兩年喎? 咁佢真係資優生。你個仔學校真係咁少功課做? 運動四樣, 樂器又三樣?佢邊有咁多時間呀? 我個仔淨係彈琴,一星期攀石一次同辯論班咋。 平日放學返到屋企都三點半, 打陣機做幾個鐘功課, 有時間淨就睇書練琴做廿分鐘運動咁就一日喇。

珍珠宮

香港教育同呢度好唔同,呢度五歲入小學,所以話佢跳咗一年,功課都算多,但課堂上係有俾時間做功課,做唔哂先拎返屋企做,所以佢平時有時間參加咁多活動。佢相比大哥同細佬,喺呢度唔算係資優學生,IQ 屬於superior 但唔係gifted or very gifted。香港資優評估好似係superior 都算,但我唔清楚。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 12:01

香港教育同呢度好唔同,呢度五歲入小學,所以話佢跳咗一年,功課都算多,但課堂上係 ...
你喺加拿大定澳洲? 不過都上到中學, 唔多唔少都一定有功課,唔可能喺學校做曬。 小學嗰陣就得。

珍珠宮

功課唔算太多,佢好多時候都懶做,我尋日先「開鋪」話佢唔做功課,係因為覺得浪費時間,俾佢激死。

男爵府

我仔都係13歲。。未變聲。。160 cm 。。成日叫佢做運動唔做。。都擔心佢冇得高

見到佢有啲同學仔高佢好多。。

珍珠宮

回覆 egono 的帖子

可能似我二仔遲發育,佢爸爸如果高嘅話,佢應該有排高。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 21:11

可能似我二仔遲發育,佢爸爸如果高嘅話,佢應該有排高。 ...

爸爸大概170高。。見到身邊啲朋友仔好多都已經好高

條友懶到死。。叫佢做運動又唔做。。成日對住部電腦電話

珍珠宮

唔活躍嘅青少年通常都會偏肥,大仔同二仔都有自己愛好嘅運動。我曾經提出兩個唔係好科學的高度推算方法,一個係爸爸媽媽身高總和除二加九厘米,另一個係睇佢對腳幾大,10 號鞋以上通常都過五呎十一。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 21:21

唔活躍嘅青少年通常都會偏肥,大仔同二仔都有自己愛好嘅運動。我曾經提出兩個唔係好科 ...

反而以前見過有一個應該準確嘅計算方法 (其實已經係寫在育兒書上), 小朋友 24 個月大時嘅高度就係佢將來成年人嘅一半。 即係兩歲時有90 cm, 長大就會係 180cm。

珍珠宮

呢個最唔準確,大仔兩歲得80cm,宜家178cm ,唔止X2。

首頁

尾頁

跳至