烹飪搵食

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

請問調味料的橙汁,檸檬汁邊度買,還是自己整?可否介紹買邊隻胡椒粉做沙律好味,謝謝你

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cream@@ 發表於 19-8-31 01:10

請問調味料的橙汁,檸檬汁邊度買,還是自己整?可否介紹買邊隻胡椒粉做沙律好味,謝 ...

就係單純橙同檸檬榨汁就得,多少要自己調較,因為人人口味都唔同,黑胡椒粉又冇話邊隻好喎,我都係超市入面隨手買,不過個人比較喜歡原粒磨果隻,即係裝果個樽個蓋可以扭下扭下果款,入面係原粒黑胡椒,就咁黑胡椒粉都冇大分別嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

好詳細,謝謝你,最近想健康d ,烚菜,簡單生果,好吾吸引,所以諗住試下加d調味你的食鐠好適合我

男爵府

rose-mag 發表於 19-8-31 01:15
就係單純橙同檸檬榨汁就得,多少要自己調較,因為人人口味都唔同,黑胡椒粉又冇話邊隻好喎,我都係超市入 ...

想請問如果整沙律,可唔可以早上整帶回公司中午食??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kt2007 發表於 19-8-30 18:43
想請問如果整沙律,可唔可以早上整帶回公司中午食??

其實係得,但口感會冇咁好,因為汁會浸淋咗D菜,生果又可能會變色。。。如果自己OK就得,要考慮埋天氣,太熱就唔建議。我呢邊天氣比香港冷,所以我老公都會一早或隔晚整定沙律,雪住帶番工,到午飯時間都冇變壞(佢早上十一點半就食晏)。

我嘅方法係洗定菜生果,瀝乾水(我用spinner,好得),之後放入盒,調味汁另帶,到食果陣再放調味落去,攪下就食得。早幾年好興樽裝沙律,將D材料一層一層放入玻璃樽,汁喺底,食果陣就搖個樽或攪動材料,等D沙律汁拌勻食材就食得,既方便又環保。

男爵府

rose-mag 發表於 19-8-31 11:04
其實係得,但口感會冇咁好,因為汁會浸淋咗D菜,生果又可能會變色。。。如果自己OK就得,要考慮埋天氣,太 ...

謝謝

王國長老

回覆樓主:

沙律配菠蘿香腸
羅馬生菜,蕃茄仔
調味:鹽,黑胡椒粉,芥末醬,黑麻油

王國長老

回覆樓主:

沙律配照燒醬雞槌
羅馬生菜,蕃茄仔,芫茜
調味:鹽,黑胡椒,黑麻油,楓樹蜜糖

侯爵府

rose-mag 發表於 19-8-31 11:04
其實係得,但口感會冇咁好,因為汁會浸淋咗D菜,生果又可能會變色。。。如果自己OK就得,要考慮埋天氣,太 ...

新手問:最basic的烤三文魚/雞胸肉點整?想自己整好耐但唔識

王國長老

心心 發表於 19-9-4 16:07

新手問:最basic的烤三文魚/雞胸肉點整?想自己整好耐但唔識:ba ...

三文魚我多數就咁煎,洗乾淨印乾水,魚槽皮拍少少粉,平底鑊落油,煎到皮脆肉剛好熟晒,中間灑鹽、黑胡椒粉同牛油,有香草如迷迭香可以落少少。

焗/烤都係差不多,三文魚抹上一層鹽和黑胡椒醃15分鐘,蒜蓉、蔥粒、芫荽、豆豉先用牛油炒香,三文魚用parchment paper包住,炒香配料淋上魚肉面,之後把parchment paper包好入焗爐,180度C大概用30至40分鐘。

烤雞胸原理差不多,醃料其實都好多變化,最緊要掌控爐溫,每個爐都會有出入,所以最緊要係焗熟雞肉,雞肉厚D又會影響,烘焗原理係高溫短時間,好處係省時,低溫長時間,保持肉汁好D。

侯爵府

rose-mag 發表於 19-9-5 13:09
三文魚我多數就咁煎,洗乾淨印乾水,魚槽皮拍少少粉,平底鑊落油,煎到皮脆肉剛好熟晒,中間灑鹽、黑胡椒 ...

好詳細,多謝你呀

伯爵府

回覆樓主:

請問有無好味既現成凱撒沙律醬介紹?

王國長老

蘑菇 發表於 19-9-6 16:36
請問有無好味既現成凱撒沙律醬介紹?

Newman's幾好,冇咁咸,Kraft都可以

王國長老

回覆樓主:

火雞肉沙律
火雞肉,火箭菜,磨碎紅蘿蔔,藜麥,粟米(磨碎)
調味:檸檬汁,鹽,黑胡椒粉,橄欖油,芥末醬

王國長老

回覆樓主:

Salsa莎莎沙律
青瓜,蕃茄,粟米,芫茜(切碎)
調味:鹽,黑胡椒粉,檸檬汁,芝麻油

水晶宮

rose-mag 發表於 19-9-5 13:09
三文魚我多數就咁煎,洗乾淨印乾水,魚槽皮拍少少粉,平底鑊落油,煎到皮脆肉剛好熟晒,中間灑鹽、黑胡椒 ...

Hi hi 版主

我呀

你d野食好鬼吸引我都好like salad 㗎, 不過我post 係另一member 的post 咋

你有無slow cook stick 呀? 煮salmon 同雞胸都好得, 唔會overtook又方便

用黎整pork tenderloin 多都好得呀

大家多share 呀, 我又喜歡煮又喜歡食呀

王國長老

Tebing 發表於 19-9-10 00:09
Hi hi 版主

我呀

我有慢煮棍,但要咁慢煮,老公有意見,好多時屋企冇人但要著住電器會有危險,我呢邊d屋全部木造,一著火好易燒通頂,加上唔靚嘅肉就無謂搞咁多,靚嘅又唔平,我地一煮大餐就6大3細(沙律除外) 所以枝慢煮棍用咗唔係好多次就放埋一邊lur

我有個大焗爐已經好開心,以前喺香港冇位放冇錢買,睇屋見到包埋座地焗爐連煮食爐我已經好滿足。

水晶宮

rose-mag 發表於 19-9-10 00:20
我有慢煮棍,但要咁慢煮,老公有意見,好多時屋企冇人但要著住電器會有危險,我呢邊d屋全部木造,一著火好 ...

Haha....

慢煮salmon 其實15-20 min咋

不過我明白每個家庭有自己所需要呀

大家多d share, 等我又學下

水晶宮

rose-mag 發表於 19-9-10 00:20
我有慢煮棍,但要咁慢煮,老公有意見,好多時屋企冇人但要著住電器會有危險,我呢邊d屋全部木造,一著火好 ...

有大oven 又真係好方便

我都係一路有大oven的依家有埋air fryer 更方便

題外話, 最近唔見你有chin drama 進介呀等....

王國長老

Tebing 發表於 19-9-10 00:31
有大oven 又真係好方便

我都係一路有大oven的依家有埋air fryer 更方便

airfryer老公之前想買,佢鍾意食炸嘢,但冇位呀,我連個廚師機都要朝行晚拆,所以冇買,由philips賣百幾二百美金到而家雜嘜幾十美金,好吸引,不過細唔夠用,大又冇位放,算數。

我呢輪追緊三本書,又寫緊小說,所以冇時間睇劇,又冇咩劇真係好吸引。

首頁
23456...7

尾頁

跳至