少年成長

跳至

首頁
34567...10

尾頁

複式洋房

引用:修補?!要認同佢地,+附和,企佢地立塲睇

原帖由 pigpig1971 於 15-06-20 發表
修補?!

要認同佢地, 附和,企佢地立塲睇野, 其實抽離佢係自己仔女, 當佢係朋友, 同佢傾心事, 唔好 ...
認同,知難行更難。

禁止訪問

大宅

身為家長,應該用愛去包容子女,係教,唔係侮辱。
打係好侮辱既行為

大宅

回覆:wheredinosaur 的帖子

唔喺父母唔愛唔包容,我自己都有一個中二,得寸進尺,食米唔知米貴。

大宅

引用:唔喺父母唔愛唔包容,我自己都有一個中二,

原帖由 lai_123 於 15-10-24 發表
唔喺父母唔愛唔包容,我自己都有一個中二,得寸進尺,食米唔知米貴。
認同,相信呢度很多JM也很愛很包容自己青春期的孩子,而是孩子不懂感恩,得寸進尺的話,父母也有自己的底線,不來個硬拼,,孩子可能只會繼續沈醉在自己世界,不會清醒。

KK20010609    發表於 16-1-2 11:50
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

回覆:進進媽 的帖子

曾經試過擔心關係差,忍他,發覺只是得寸進尺,之後跟他好清楚表明我只負責愛他關心他,養育他成人,不代表我要受他氣,食我住我,有本事讀飽書,自己養自己,我便不阻他,否則,不要祈望在家隨便發脾氣,可能我也很認真及嚴厲的樣子,那次之後沒再隨便發脾氣,當然,我也和他有商有量,互相尊重,結果,關係沒差到,現在還是朋友呢。

KK20010609    發表於 16-1-2 11:51
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

回覆:進進媽 的帖子

自我中心,沉醉於網絡世界,又唔肯走出來看看現實,食米唔知米貴。家父由小到大都講話養到我18歲。我同阿仔講咗只供書教學,唔喺養佢一世。

洋房

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

其實到了青春期,打真係無用的,到有一天她離家出走真的是我們想看到嗎?有時候,關心一下她們也很重要,荷爾蒙會影響成長中情緒,當然我們作家長的也覺難頂,但親子關係就想這樣?相信不會吧!最近見到不同NGO都有不同的工作坊,有興趣可以去聽下,了解下青年人的成長需要,也俾機會自己休息下

已刪除用户

複式洋房

一隻手掌拍唔響架
你不停打第時佢只會越唔鐘意你越易誤入歧途
自己做好個榜樣唔好小事發脾氣
硬既唔得試下軟

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

硬唔得,用軟,但佢地不停踩你條底線,今日應承,明天就變本加厲,叫佢早d返,愈來愈夜返,仲唔返黎瞓,求其通知聲,再揾佢都唔覆,同佢講咁樣我會好痛心,一樣啋我都傻,成日群埋班fd,唔理我既死活,上兩星期我病咗,知道後問都無問,上星期六爸爸條腰好痛,我同佢講爸爸一陣去醫院睇醫生,淨係話,下!唔係呀,之後都係不了了之,當一個人對親人咁涼薄,試問又點可以寄望丫,只不過當時我天真,大家相處十四年,我以為佢好愛我地,結果真教人失望,我而家學緊放下,我都覺得受夠喇,短短二十日,我已經瘦咗五磅,我真係唔想再糾纏了

KK20010609    發表於 16-1-2 11:54

男爵府

我果個都中一....如果佢串串貢, 我會選擇唔同佢講野...到佢想同我講野, 我都會表現得極度冷淡...冷言冷語.....我講既唔係一日半日...係一頭半個月, 甚至到佢改善為止....我阿囝都試過態度麻麻..我就唔彩佢足個幾星期, 佢勁多野同我講, 我最多"哦"下佢, 佢不停問我點解咁對佢...我叫自己諗, 佢會扮唔知..唔答...佢成日覺得媽咪永遠都係一句SORRY會溶化..第二日瞓醒就會錫番佢.......... 到最後, 佢都同我SAY SORRY, 話自己青春期, 叫我唔好怪佢.......
我都有同佢講....母愛係好偉大,神聖..... 我可以為你捨棄自由, 金錢, 尊嚴...甚至生命..... 我同你都好肯定我有幾愛你..... 就算我唔彩你..你都知我唔會嬲你一世, 唔會離棄你架..... 但就係因為LEE種愛咁寶貴, 我先唔會比你任意糟蹋..... 我會好好留起, 到你會珍惜先攞出黎... ..

KK20010609    發表於 16-1-2 11:56
小彬女    發表於 15-11-10 14:58

複式洋房

回覆:wimmie 的帖子

樓主似乎EQ都不好,小朋友细,未知分寸,你何必太認真?掌括最傷自尊,你边度都不打,卻打臉?不論小孩几歲,都不应该打面,手板仔,腳仔,小懲大戒还可,打面是侮辱,不尊重他是獨立个体,他会記你一世,一世討厭你的

別墅

STH920 好叻。

教重要,但自出娘胎就要開始,潛移默化嘛。

托福,我個女都聽道理、好好教。

多聽細路諗法,細路肯講,無論講任何事都係好,起碼知佢想法。聽完再同佢互動、分析吓。

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

我們大家都面對相若的問題吧!勞心、勞氣、尤其是中學階段,比仔女激到血都嘔晒咁制!吾打得了,分分鐘佢地好打過我地!吾鬧得了,分分鐘佢地仲惡過我地!吾理,又吾低得做吾到,樓主,多上來呻下,有同路人明白你,幫你打氣的!

複式洋房

我女細個時佢都好勞氣下 成績差 態度差,我就以朋友方式同佢相處,無乜打過佢。因為打左情況會更壞,個時我會成日同佢講心事 講返我以前細個d野佢知(因為我以前都幾壞下) 佢想做乜我就陪佢一齊癲,乜都講一餐,保持佢對我信任和支持既關係,宜家中四啦…雖然成績無乜進展,但態度上好左 起碼有咩事情發生佢會話我知!我地宜家都幾fd下。

禁止訪問

別墅

我小朋友仲細,未上中學,但近呢一年已由好聽話變成好有自己主意,唔再聽人講,我知道打同鬧已經不再會對佢起作用,但講極佢都無感覺,唔會理你,真係唔知點做好,好怕佢會越走越遠

首頁
34567...10

尾頁

跳至