單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

wong1980 發表於 21-4-5 02:01
加油

子爵府

wbowbo 發表於 20-6-26 09:29
親身經歷過, 這些情況, 我覺得什麼都是要靠自己捱過去, 一些所謂朋友, 只怕你有麻煩找她, 幫忙更談不上, 幫 ...

你講得咁似我d朋友,我不是生離死別,而係生左第一個仔,我為左賺錢同照顧小朋友,我唔可能好似以前咁辭工去追星,我d朋友見我唔係隨時去到追星都離我而去,不是要佢地幫,只係我話去唔到追星,就連野都唔同我講多句

男爵府

noodle_noodle 發表於 21-4-15 23:09
你講得咁似我d朋友,我不是生離死別,而係生左第一個仔,我為左賺錢同照顧小朋友,我唔可能好似以前咁辭工 ...
你的情況只能講, 大家生活圈子不同了, 共同話題少左感情都無之前咁好。

別墅

回覆 wbowbo 的帖子

朋友總會淡 會有自己煩惱唔好期望朋友會幫好多

大宅

傲揚 發表於 21-5-3 13:00
回覆 wbowbo 的帖子

朋友總會淡 會有自己煩惱唔好期望朋友會幫好多

近況如何?
我無自由, 我失自由

大宅

傲揚 發表於 19-10-13 19:39
剛喪偶 感覺好辛苦 有冇同路人幫下

參加下一啲活動興趣班,分散下注意力
我無自由, 我失自由

別墅

01234361D 發表於 21-6-23 20:31
近況如何?
無聊地宅在家多
比較冇動力出街

別墅

01234361D 發表於 21-6-27 09:37
參加下一啲活動興趣班,分散下注意力
冇咩興趣^^""

複式洋房

sprewell 發表於 20-5-12 10:02
樓主同各位喪偶兄弟姊妹都要加油。我是單親在職媽媽,我老公三番四次外遇,令我覺得人性如此醜陋,但當見到 ...

係呀!覺得你哋能夠遇到真愛係難能可貴的

複式洋房

傷心總會過去的,一起努力

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

同你一樣,但好享受獨處 ......

男爵府

傲揚 發表於 19-10-13 20:08
回覆 傲揚 的帖子

我係70後,本來有個好美滿生活 跟太太相處左10年 佢細個唔係好開心 但同我一齊既時候佢好 ...

你好!我上個月老公走咗,情況就同你一樣,被情緒病帶走了他,所以現在我好明白你感受,因為冇咗另一半同失去父母、兄弟姊妹唔同,你唔單止失去一位至親,還失去陪伴你終老的伴侶。因為由結婚嗰日開始,你身邊坐位已給對方留座。
我亦都有好多朋友、親人支持我,但佢哋始終唔明白,失去伴你多年嘅另一半嗰種痛,我有時甚至覺得佢哋嘅來電係滋擾,呢一刻我只想自己獨自靜靜的過。
以前我以為自己可以好堅強,但當真真正正去面對時,仍然係手足無措,方寸大亂。旁人經常問我有乜可以幫到手?但我需要嘅協助並非生活上遇到嘅實質問題,生活中煩瑣碎事,亦只有老公先可以解決

男爵府

tamacat89 發表於 20-1-11 09:25
看到你經歷,
我都好傷感.

呢個時候,所有牛鬼蛇神全部現曬形,平時唔好話冇乜見面同通電,就算面對面都唔多2句,什麼有事要幫手出聲,到你真係需要幫忙時,你係揾佢唔到嘅
所以我習慣有乜事,都盡量自己解決唔去求人。
又有啲人,口中就話明白你感受,知道呢段時間好難捱等等⋯⋯等等
轉過頭就話:「好啦!你傷心夠啦!唔好再沉醉喺過去,要開始新生活習慣冇咗佢嘅日子,呢個世界冇話邊個冇咗邊個唔得,我知你做到嘅。」
我知對方係善意嘅開解,但我老公走咗唔夠2個月,你就想我從新出發,好好計劃未來?Sorry!我做唔到。佢哋根本就唔明,未經歷過喪偶,未曾嚐過生命中不能承受的痛,就不停咁喺度講道理

男爵府

Miss_Yellow 發表於 19-12-26 12:05
回覆 傲揚 的帖子

我,70 尾後。

你好堅強,我知係環境迫成,而事實都唔容許你軟弱。
以前我太依賴老公啦!而老公亦都太縱容我,只要有老公喺度,所有問題都已經不是問題了。
所以佢走咗之後,家裏遇到任何大小事務,我都唔知應該怎樣處理倒瀉籮蟹咁。
呢刻我實在覺得好徬徨無助,其實由老公掉低我一個人嗰刻開始,我真係真係好想跟埋佢去,冇咗佢喺身邊,我已冇力氣再撐落去⋯⋯
我妹九月尾癌症離開咗,之後一月頭老公又走埋,喺短短呢三個月裡面,失去2個喺我生命中最重要最疼錫嘅人,上天點解要咁折磨我?

男爵府

祖明 發表於 22-2-27 06:06
你好堅強,我知係環境迫成,而事實都唔容許你軟弱。
以前我太依賴老公啦!而老公亦都太縱容我,只要有老公 ...

我同你有啲似,都是短時間內失去兩位摯親。好奇怪㗎,外面無咩人有相似經歷,我地變咗小衆。係要比時間自己慢慢去摸石過河,不能急,一急則跌入河。我都用咗年幾時間先慢慢接替到老公的工作。我而家係名乎其實嘅一名 Home Manager

男爵府

Miss_Yellow 發表於 22-2-27 19:03
我同你有啲似,都是短時間內失去兩位摯親。好奇怪㗎,外面無咩人有相似經歷,我地變咗小衆。係要比時間自 ...

我怕自己頂唔順,無論心或身都好疲累,遇到困難或問題時,自自然然會想起老公,心痛到已經不能再承受,如果唔係仲有2個仔,我會毫不猶豫跟住老公走

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祖明 發表於 22-2-27 02:53
你好!我上個月老公走咗,情況就同你一樣,被情緒病帶走了他,所以現在我好明白你感受,因為冇咗另一半同 ...

我明白,你既經歷我只係俾你早少少發生,我老公走咗三個幾月,初初真係好傷心,時間耐左,而家開始慢慢習慣,呢啲真係切膚之痛冇人能夠明白,一定要親身經歷先會明白嗰種痛苦,尤其是過時過節,有時會諗上年呢個時候會同老公做緊啲乜嘢,不過傷心總會過去,相信我,你會一日比一日好

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miss_Yellow 發表於 22-2-27 19:03
我同你有啲似,都是短時間內失去兩位摯親。好奇怪㗎,外面無咩人有相似經歷,我地變咗小衆。係要比時間自 ...

你一向比我堅強,依家我仲學緊點樣做屋企嘅CEO,尤其是水電,不過只要肯學肯研究我相信冇嘢難到嘅,就算真係做唔到,就俾錢人整囉,辦法總比困難多,冇咗老公生活仍然要繼續

男爵府

yanyan-mummy 發表於 22-2-27 23:45
你一向比我堅強,依家我仲學緊點樣做屋企嘅CEO,尤其是水電,不過只要肯學肯研究我相信冇嘢難到嘅,就算真 ...

今日睇返我同佢嘅 whatsapp 對話,原來果年我經常進出醫院做橋樑,同一間醫院探完佢後,快速趕過隔離座照顧爸爸,都唔知幾多次了。同時,又要兼顧請工人程序照顧爸爸,又要尋找化療強勁止嘔藥資料,自己當時又陀住幾個月 size 咁大個瘤。今日回望返覺得當時此女子好厲害 …… 今日的我唔得了

雲母殿

Miss_Yellow 發表於 22-2-28 00:10
今日睇返我同佢嘅 whatsapp 對話,原來果年我經常進出醫院做橋樑,同一間醫院探完佢後,快速趕過隔離座照 ...

當親人有事一定會想盡辦法照顧,只不過而家可能能量已經用盡。回想之前我諗我都冇能力再去經歷一次,真係死咗好多細胞,我用咗好大勇氣同埋力量先至可以重新活過來,雖然而家未完全好返,但係已經一日比一日好,可能已經開始習慣咗而家嘅生活,你講得啱呀,別人永遠係無法體會

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊