單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我們的關係一直不好
只要我出街,我老公就覺得我去識男人
冇聽電話,佢就會不停打電話來,質問我去邊
有孩子開支大,我出去返part time同補習,都會俾佢講到出去識男人
重點係佢一個仙都冇俾我,我仲要借左10幾萬俾佢
佢只係負責4歲個仔的學費和一個興趣班的費用。然後什麼也沒有
搭車食飯的支出是我的積蓄,都洗得七七八八
佢連我娘家都唔俾我返,我屋企人也不可以來探我
我好大壓力,好辛苦,覺得好似坐監

帶住兩個孩子4歲和半歲離婚,如何生活下去?有過來人嗎?

大宅

Lylyka 發表於 23-11-25 19:01
我們的關係一直不好
你係本身有正職但唔夠洗,於是去返part-time?
你宜家間屋租/供、水電煤、日用品、膳食、電器添置保養、出街玩洗費、醫療費用,係邊個負責?

男爵府

我們的關係一直不好

佢只係負責4歲個仔的學費和一個興趣班的費用。然後什麼也沒有
-> 你地住邊? 佢冇供樓?

別墅

男方24小時係屋企睇實你?
如果唔係,執少少野帶2個小朋友返娘家先

禁止訪問

大宅

我們的關係一直不好

我都有2個小朋友, 我都想知離婚後點生活

大宅

我們的關係一直不好

好明顯男人冇能力,而又自卑。所以才成日覺得你外出,-定係識男人。

比著我會坦坦白白一次過傾清楚,傾唔掂先諗離婚。認真女人帶住2 個孩子,再找另一伴的機會會差啲。

今日你仲後生唔覺,到仔大女大時,下下只得一人,真的很寂寞。

大宅

你講既完全係我現在既生活,我兩個仔一個5歲一個1歲,今日先又嘈完離婚,但對家死都唔肯。
我非常同意呢d咁既男人係極度自卑又冇本事,先會成日怕個老婆走佬。不過我就有奶奶支持住我地三仔乸既生活費,但每月我都要貼少少,叫做吊住條命咁。
我而家都舖定條路俾自己,其實只要搞掂左住、工作和小朋友接送便可隨時走人。

複式洋房

我們的關係一直不好

嫁錯郎只能離婚解決

複式洋房

我發現最傻果個原來係我
原來係我大仔未到兩歲時,一早出面有女人的原來係佢
係我陀住第二胎的時間,佢竟然去搞之前的菲律賓姐姐
一直賊喊捉賊

複式洋房

gobbieibbog 發表於 24-1-1 22:34
你講既完全係我現在既生活,我兩個仔一個5歲一個1歲,今日先又嘈完離婚,但對家死都唔肯。
我非常同意呢d咁 ...

我有娘家可依靠
我是否應該回去?
同一屋簷下,我有窒息的感覺
你如何面對每一天?

複式洋房

Smile999 發表於 23-12-22 03:15
好明顯男人冇能力,而又自卑。所以才成日覺得你外出,-定係識男人。

比著我會坦坦白白一次過傾清楚,傾 ...

我今年30歲了
離婚,仲帶住兩個咁細的小朋友
我的人生係咁就咁完?

傾過問題,兩日又故態復萌
不斷loop
我都好氣餒

大宅

Lylyka 發表於 24-1-5 21:42
我有娘家可依靠
我是否應該回去?
同一屋簷下,我有窒息的感覺

我比你慘的便是佢仲有情緒病,心情起伏好大,我只可完全冇視佢,當佢透明,飯都唔會一齊食。
平時我地所有生活佢都冇參與,包括每日接送返學,假日學野,咁我咪自已帶住兩個仔周圍去玩,同佢地一齊係最開心,冇煩惱。不過自己要習慣左一拖二既生活先,到真係離左一個人帶都冇咁手忙腳亂。
我比你大十年,一諗起離開佢我可以重過我既人生我就好開心,可以做返真正既自己,得閒揾朋友出黎食飯,假日去下飲野飲到夜晚先返,唔再需要避諱,怕佢唔鍾意。

大宅

gobbieibbog 發表於 24-1-6 09:10
我比你慘的便是佢仲有情緒病,心情起伏好大,我只可完全冇視佢,當佢透明,飯都唔會一齊食。
平時我地所有 ...

我娘家太細容納唔到我們仨,而且小朋友環境冇咁理想,我而家係等佢地大個點,起碼今年細佬入埋全日N班,哥哥就上小學,我就可以出返去返全職,咁我每日都係少見佢地幾個鐘。
咁我有返全職,一兩年就夠可以買到樓,咁如果佢要同我爭小朋友既話我都有勝算,因我解決到地住,我又有份工,咁我媽咪由哥哥一出世一向每星期都有湊佢地幾日,以上我全部安排好後到時我就有真正既本錢離開。

大宅

Lylyka 發表於 24-1-5 21:52
我今年30歲了
我的人生係咁就咁完?

唔好氣餒

我近50,仍可以再婚。重新開始,加油

珍珠宮

我今年30歲了
我的人生係咁就咁完?
先揾機會帶兩個小朋友回娘家,安頓後,再同老公傾個問題,其實我暫睇唔到有曙光,因為你老公有女人同搞工人姐姐,唔係衝動,係性格問題,咁既父母,小朋友都唔會有好既成長,你先30歲,好後生,點解咁快定咗自己既人生,你有娘家可依靠,已經非常幸運,唔好太灰,加油啊

大宅

我今年30歲了
我的人生係咁就咁完?

加油💪🏻
你仲後生,人生仲有好多選擇,
條路點行,你可以自己話事,
唔好因為咁而氣餒

禁止訪問

大宅

crazypaper 發表於 24-1-7 10:35
先揾機會帶兩個小朋友回娘家,安頓後,再同老公傾個問題,其實我暫睇唔到有曙光,因為你老公有女人同搞工人 ...

完全認同

複式洋房

回覆樓主:

(emoji)有2個小朋友,當時一個5歲&1歲,分開後雖然辛苦但個人開心左,捱左6-7年,宜家小朋友已開始大,捱出頭喇!我有返工,幸好有家人幫手,你地要撐住,相信自己,為母則強!(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊