少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

上星期四小b又唔知點解開始返回之前一樣,我已跟足步驟去做,但一放上床仔,幾分鐘後就喊,重要喊足1.5個小時!有時入房見佢係合埋眼來喊的;有時會小休一會,然後再喊‥‥
我已跟足個生活時間表,有時佢早了醒要飲奶,我都儘量拖到差唔多夠鐘先比;每日定時洗白白。日間在廳訓又無甘既情況,只係每晚上床後就唔係好肯訓,要喊到自已累又或者飲埋下餐奶先正式肯訓。
竟究那裡出了問題?

侯爵府

只是星期四嗎? 如果只有那一天, 沒甚麼大問題, 以後如常的FOLLOW ROUTINE就OK

要注意他是否吃得足夠, 頭幾個月, BB食量每月增進20~40ML, 如果吃不夠, 當然不睡喇
另外是, 現在天氣轉熱, 而BB不似NB時, 不懂打抖保暖, 要讓他們夠涼才會睡, 事實上, 他們比大人的體溫還要高呢
已建立好時間表, 但一個CYCLE(睡-->吃-->玩-->睡) 也不睡, 必定有一些東西令他不舒服; 好采的是, 他們仍處於只為冷/熱/濕/餓而苦惱的階段
最後, 要想想今天與昨天有甚麼不同, 包括環境(例如, 以前無公仔在旁, 今天給他買了在在床上), 食奶方法....他們很會察看微少的改變, 只要你想到, 都要"回復原狀"

原帖由 maichu 於 10-2-9 18:46 發表
上星期四小b又唔知點解開始返回之前一樣,我已跟足步驟去做,但一放上床仔,幾分鐘後就喊,重要喊足1.5個小時!有時入房見佢係合埋眼來喊的;有時會小休一會,然後再喊‥‥
我已跟足個生活時間表,有時佢早了醒要飲奶,我都儘量拖到差 ...

複式洋房

係由上星期四到昨晚,晚晚如是!
星期四、五的變化不大,我儘量做到每日的程序一樣。星期六及日大b在家,程序就跟不到了
我想問:7:30訓係我定給他的,最近見他尼個時間仲好精神,甘我有冇需要將他訓的時間推遲?亦或照跟我定的時間做?

複式洋房

仲有我發覺小b每晚由6:30左右開始好扭,抱又喊、睡搖床又喊,唔知想點!

侯爵府

定時間表時, 一定要計一計全日他要瞓多久, 2個月大BB日間瞓5小時, 夜間9.5小時, 有D BB瞓多小小, 有D瞓小D.....你可以先計下佢共瞓多久

另外, 假設佢7.30要瞓, 就即係上一次是4:30瞓醒, 太接近7.30PM NAP過當然唔瞓喇, 仲有, 每次NAP都唔多過3小時

雖然你話你無改變個ROUTINE, 不過小朋友O既敏感度好大...舉個例: 我隻B而家可以一口氣食160ML奶, 等一陣再食90ML, 但有一兩次, 佢爸爸遲左返屋企, 未抱隻B, 支250ML奶就分開左要分開3次食, 仲要用左1.5個鐘先食晒, 以一歲B黎講都幾誇張.... 佢又會一夠鐘就等我地返屋企, 本來自己玩緊變左唔肯自己玩....但遲左接佢, 佢又會嬲我地....
原帖由 maichu 於 10-2-10 18:59 發表
係由上星期四到昨晚,晚晚如是!
星期四、五的變化不大,我儘量做到每日的程序一樣。星期六及日大b在家,程序就跟不到了
我想問:7:30訓係我定給他的,最近見他尼個時間仲好精神,甘我有冇需要將他訓的時間推遲?亦或照跟我 ...

侯爵府

聽講有種叫"黃昏哭", 是因為覺得大人開始好忙做屋企野, 好緊張, 所以佢地感覺到, 會喊....如果無記錯, 我BB都試過, 都係2個月大左右係咁

自己先KEEP住平靜, 如果抱, 睡搖床都無用, 即係佢唔係想要呢D野, 反而自己平靜同佢傾下計, 可能有效; 另外, 我自己覺得, 2個月大O既BB開始唔係淨係瞓, 俾野佢玩, 俾刺激佢唔知會唔會有用呢?

原帖由 maichu 於 10-2-10 19:02 發表
仲有我發覺小b每晚由6:30左右開始好扭,抱又喊、睡搖床又喊,唔知想點!

男爵府

想請教下:

我bb宜家2個半月,夜晚總算可以自己瞓(但要食住奶咀瞓 ),宜家4個鐘食一次:
7am
11am
3pm
7pm
11pm
3am
我bb係細碼b,每次只食到4-4.5安,尋晚佢3am冇叫,所以我skip左呢餐,到第2朝7am先俾佢食.

想請問,如果佢唔起3am起身,例如5am,咁我應唔應該俾佢食一次? 要食幾多? 如果食足4-4.5安,咁佢之後7am果餐應該順延或是照起7am叫佢食? 5am先食完4安我唔肯定佢仲可唔可以起7am食4安

我都有睇"從零歲開始",入面提到每一個cycle都要keep住飲奶時間-->清醒時間-->瞓覺時間. 我keep到飲奶時間,但清醒時間同瞓覺時間成日搞亂,有時bb飲到好飽會即瞓,叫極都唔醒,有時佢飲完後又好精神,可以清醒一陣先瞓,有時佢就4個鐘入面都好精神唔瞓覺,總之好難跟足每個cycle,到宜家為止,bb夜晚都係瞓下醒下咁.

侯爵府

食住奶咀瞓都ok, 不過如果跌左, 醒左未識搵, 會喊....不過呢個總算係"自己安慰自己o既方法", 你唔俾奶咀佢, 佢都會食手, 不過有mami試過幫bb用被代奶咀, 不過呢方面, 我都失敗, 我隻b係食手族, 食到手都爛~

早左醒, 有人suggest照俾奶, 不過7:00食少d; 但我會傾向俾水佢, 然後繼續瞓到7:00, 跟住就先照正常時間, 食量俾奶佢....呢個方法, 我自己試過, 都幾work: 我bb試過半夜肚餓, 半醒時就大喊, 我都只係俾水唔俾奶佢....因為我唔想佢食返夜奶
另外, 我幫佢戒夜奶都係佢唔醒我唔餵, 直至可以好穩定咁skip左一餐

的確佢地真係要瞓就唔俾你搞醒, 不過2個半月, 好快佢就唔會一食完就瞓, 而家可以做o既, 就係佢食完你盡力隔30min先俾佢瞓, 真係合左眼都唔俾佢好安樂地瞓, 我會俾野佢玩 / 同佢講野 / 掃風....夠半個鐘就ok可以安樂瞓, 因為d奶落左格~
你個cycle 亦可以係 奶--> 清醒30min -->瞓 ---> 玩 ---> 奶, 重點係一個固定o既cycle, 佢好快就有expectation 下一樣要做咩, 會好有安全感
另外, 佢而家時醒時瞓, 正好表明, 佢開始調節緊唔洗瞓咁多, 由nb 瞓16-18小時到2個月左右只瞓14小時, 所以遲d, 佢會食完都有一段時間唔瞓o架喇~
你好勁呀, 咁早就train好bb~

男爵府

原帖由 pyjess 於 10-2-12 16:15 發表
食住奶咀瞓都ok, 不過如果跌左, 醒左未識搵, 會喊....不過呢個總算係"自己安慰自己o既方法", 你唔俾奶咀佢, 佢都會食手, 不過有mami試過幫bb用被代奶咀, 不過呢方面, 我都失敗, 我隻b係食手族, 食到手都爛~

早左醒, ...

半夜俾水飲,應該俾幾多?

昨晚bb應該3am飲奶,但佢4:30am先起身,我俾左4安半佢飲,到7am飲,但只飲到3安.

侯爵府

我都只係約略, 照平時餐住餐之間俾幾多, 就幾多

因為我隻B半夜醒時, 唔係2個幾月大O既事. 當時佢飲60~100ML都無問題, 我就開100ML, 佢飲夠, 就會再瞓

你睇下平時俾開幾多佢飲, OK?
原帖由 macvn123 於 10-2-13 14:47 發表

半夜俾水飲,應該俾幾多?

昨晚bb應該3am飲奶,但佢4:30am先起身,我俾左4安半佢飲,到7am飲,但只飲到3安.

男爵府

前晚BB 6am醒左,我開左2安水俾佢飲,但佢只係飲左1安,可能知道係水冇乜味所以唔肯飲,最尾我都係開返奶俾佢飲,之後到11am第2餐.

尋晚就4am叫,但隻眼未開(我諗佢仲瞓緊,未醒晒),所以俾左奶咀佢食等到7點先俾奶.

我有個問題,bb夜晚肯自己瞓,但日頭就唔肯,除非佢好攰先會自己瞓,唔係就要人抱先肯瞓,都唔知點解.

侯爵府

可能我隻B平時有飲開水, 仲要幾鐘意飲水(多過鐘意飲奶), 所以呢招幾WORK....如果俾奶咀你BB就可以拖到7AM, 咁就俾奶咀....我只係覺得盡量唔好用奶, 因為佢地好易飲返夜奶~

日頭都有瞓覺SCHEDULE嗎? 都有指定睡前動作嗎? 地點固定嗎?
原帖由 macvn123 於 10-2-15 12:36 發表
前晚BB 6am醒左,我開左2安水俾佢飲,但佢只係飲左1安,可能知道係水冇乜味所以唔肯飲,最尾我都係開返奶俾佢飲,之後到11am第2餐.

尋晚就4am叫,但隻眼未開(我諗佢仲瞓緊,未醒晒),所以俾左奶咀佢食等到7點先俾奶.

我有 ...

男爵府

原帖由 pyjess 於 10-2-16 00:01 發表
可能我隻B平時有飲開水, 仲要幾鐘意飲水(多過鐘意飲奶), 所以呢招幾WORK....如果俾奶咀你BB就可以拖到7AM, 咁就俾奶咀....我只係覺得盡量唔好用奶, 因為佢地好易飲返夜奶~

日頭都有瞓覺SCHEDULE嗎? 都有指定睡前動 ...

日頭冇乜瞓覺schedule,因為佢一時時,有時食奶後會好精神同你玩一陣,再扭一輪眼瞓先肯瞓,有時飲完奶要即刻瞓.

呢幾日唔知咪天氣凍瞓左成日,開頭擔心佢夜晚唔肯瞓,但見佢夜晚又瞓到喎.

係咪應該每個cycle(就算日頭)都做一樣既野?

另外,地點唔係固定,因為就快返工,返工後由婆婆帶,所以近排都係自己屋企同婆婆家兩邊走.

侯爵府

日間都要有固定SCHUDLE, 就算你見佢唔眼瞓都要帶佢去瞓.....尋日我帶隻B去拜年, 佢一夠鐘, 我都帶佢去瞓, 佢個樣仲係好精神O架, 不過入房一陣, 抱一陣就瞓左, 仲可以瞓陌生床TIM...所以要固定時間, 佢未扭就俾佢瞓

一開始有固定時間地點會好D, 因為佢地一去到張床度就知要瞓...到固定左, 佢一見燈暗左, 或者一靜,仍就會瞓, 如你要俾MAMI湊, 就而家開始俾佢去O個度過日頭O既時間, 等佢習慣下, 另外, NAP 唔可以多過3個鐘, 唔再以太近晚上瞓O既時間

原帖由 macvn123 於 10-2-16 13:42 發表

日頭冇乜瞓覺schedule,因為佢一時時,有時食奶後會好精神同你玩一陣,再扭一輪眼瞓先肯瞓,有時飲完奶要即刻瞓.

呢幾日唔知咪天氣凍瞓左成日,開頭擔心佢夜晚唔肯瞓,但見佢夜晚又瞓到喎.

係咪應該每個cycle(就算日 ...

男爵府

原帖由 pyjess 於 10-2-16 14:19 發表
日間都要有固定SCHUDLE, 就算你見佢唔眼瞓都要帶佢去瞓.....尋日我帶隻B去拜年, 佢一夠鐘, 我都帶佢去瞓, 佢個樣仲係好精神O架, 不過入房一陣, 抱一陣就瞓左, 仲可以瞓陌生床TIM...所以要固定時間, 佢未扭就俾佢瞓

...

OK,明白,等我試下.

真係好感謝你呀,希望bb可以好快就ok啦 :)

侯爵府

我MODIFY左少少野

唔洗多謝, 我試過好痛苦O既日子, 唔想其他MAMI 受苦
原帖由 macvn123 於 10-2-16 14:24 發表

OK,明白,等我試下.

真係好感謝你呀,希望bb可以好快就ok啦 :)

侯爵府

嘻嘻, O岩O岩都係咁, 正常3:00PM要瞓, 佢個樣都仲係精神, 我幫佢執床, 熄燈, 同佢講要瞓喇, 佢自己就瞓左落床, 我蓋好被就可以走開....佢而家佢瞓左LU

複式洋房

我之前set個b7:00pm飲奶,7:30pm上床訓。但我發現佢扭係因為想飲多少少奶先訓,然後就一訓5-6個鐘後先醒。
所以係新年後我又轉了少少個schudle:6:30pm飲奶,7:30pm一邊唱歌一邊餵奶,跟手掃風然後放落床。佢喊了大約15mins,係細細聲喊,然後自已look look下,大約8:30-9:00pm就訓了。
尼個方法試了兩晚,情況一樣。我估我個b鐘意肚仔飽飽的感覺,又或者佢夠大個,學識自已一個b玩。
anyway,thanks pyjess!
我希望以後佢都甘乖自已訓就好了!

侯爵府

摸熟BB O既喜好有利於定時間表~
原帖由 maichu 於 10-2-18 15:36 發表
我之前set個b7:00pm飲奶,7:30pm上床訓。但我發現佢扭係因為想飲多少少奶先訓,然後就一訓5-6個鐘後先醒。
所以係新年後我又轉了少少個schudle:6:30pm飲奶,7:30pm一邊唱歌一邊餵奶,跟手掃風然後放落床。佢喊了大約15mins,係細細 ...

複式洋房

其實隨住bb大個左,生活習慣真係會變的。
我個b而家先開始可以飲奶-玩-訓。之前仲細,飲完奶基本已累到訓,仲邊有精力張眼同我玩?
我放埋下個禮拜要返工啦,到時bb要去99屋企。我已經催眠緊99要跟schude湊,不過我個樣樣要叻既99,一定唔肯跟我個套去做。
仲有,到時我放工去99度食埋飯先湊bb返屋企,一定過左而家定的訓覺時間,如果到時又要佢轉9:30pm先訓,唔知得唔得尼?

首頁
12345...6

尾頁

跳至