興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

Re: 1至2歲的乖寶寶, 又看些甚麼?

幼儿认知双语绘本
提一提,这本书的英语是自己把贴纸贴上去的,你可以用它盖着中文字,我就非常喜欢这套书,但宝宝(20个月)不喜欢,看了一眼就掉了。

B1,分享一下你的书单,可以吗?

大宅

Num Num,

sorry 禽晚認真d比較您之前提起個3套書, 以字數分深淺, 胖胖猪係比淘气宝宝簡單. 前者一版一單句, 後者一段段.

ptsamm,
可能您的宝宝不喜歡它的顏色不夠鮮明, 有看過噼里啪啦嗎? 好多B都會鍾意, 又係硬皮, 正!!!

書單嗎? 我訂的一部份童書其實未啱歲幾2歲B睇, 純係自己超愛而先買來收藏, 讓我整理吓再與大家研究研究, 也希望其他媽媽有心水書大家交流吓.

大宅

cecily,

[我的帳戶]中有[修改地址薄], 試試在這裡改吧!

複式洋房

Hi B1,

謝謝你的意見!
我終於忍不住訂晒這3套書,實在太便宜了。
其實,我不是考慮價錢,而是因屋企太細,沒有地方存放吧!
依家貨到才算吧!哈!哈!

Num Num

大宅

NumNum 寫道:
我不是考慮價錢,而是因屋企太細,沒有地方存放吧!
依家貨到才算吧!哈!哈!
Num Num

我就黎掉咁d砂煲冷剷, 吉個厨櫃黎擺書
but...讀屬靈書籍, 得智慧啟迪.....值既!!!

其實我都有去圖書館借書既習慣, 但童書呢, 屋企附近間library選擇好少, 同埋好亂, 電腦顯示有但書架上搵唔到, 問職員佢地工作忙無心機幫您搵 :cry:

複式洋房

噼里啪啦都兴趣不大!
她不大接受新事物。
一个星期添一两本新书,会太多吗?

B1 寫道:

ptsamm,
可能您的宝宝不喜歡它的顏色不夠鮮明, 有看過噼里啪啦嗎? 好多B都會鍾意, 又係硬皮, 正!!!

大宅

ptsamm,

可能要花點時間發掘能提起她興趣的書, 無論是書類: 翻書, 發聲書, 摸摸書, pop-up...或是書種: 顏色的, 形狀的, 有故事性的. 您說她不大接受新事物, 那新玩具喜歡嗎? 如答案是否定的, 那大概要從探索及認知各種新事物著手了.

我囝囝現階段耐性欠奉, 噼里啪啦未講到大半已經要我由頭揭過. 看Noddy聽完首主題曲就爬左去, 要抱他坐大脾先會定定的看一半......如一星期添一兩本新書, 一年下來不是有60-100本書? 對1-2歲的BB我覺得多了點, 也沒有這個必要, 除非童書的內容也適合2/3歲看. 這點也很難一概而論, 也要看小朋友本身的進度. 如果讓小朋友自己看書(不是大人講故仔), 噼里啪啦我覺得也可以看到3歲...

看書的習慣都是點滴的積累過來....慢慢來...

複式洋房

B1, 谢谢你给我的意见。

新玩具喜歡嗎? 买了个布娃娃给她,一开始说不要,我放在床上,她要跟它保持距离,放了两天,就自己偷偷亲它一下,但亲完马上弹开,大概相处一个星期吧,就抱着它亲亲了。慢热型!

我宝宝也是耐性欠奉,每本书也只看1-2分钟,所以我给她多看几本。

到现在为止我都找不出她喜欢什么书类、书种,她喜欢这本翻翻书也未必喜欢另一本,但我发现跟我一开始怎么讲那本书都很有关系,但有时我只说两句就给她判死刑。

大宅

之前唔知當當訂書咁平.....仲走去台灣訂返來.....

我囡囡成日都會倒轉本書來睇. 我一見佢倒轉就會話比佢知.你們d baby 會唔會咁?

珍珠宮

go4baby 寫道:
我囡囡成日都會倒轉本書來睇. 我一見佢倒轉就會話比佢知.你們d baby 會唔會咁?

係 bb 角度無話倒唔倒轉o既!!你可以同佢睇一陣先教番佢!!
有日我囡倒轉本書,然後指住 W 同我講:M 呀.....我無教佢,係佢自己發現 W vs M 原來倒轉都有野睇架
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問當當訂番來的書會否很汚糟的,我見之前有mama話好多塵,是否真的??

大宅

webjen, go4baby,

係到見到您地好開心呀!!!!
原來我們最少有2個共同話題
請多些在這兒分享讀童書的樂趣啊...我是初哥

我同囝囝一起看書通常係咁既: 定個地方(客廳或大床)拎住本書攘吓攘吓吸引佢爬過黎, 坐係佢後面攪住佢續頁揭同講故仔, 速度會悄快不讓他視線停留於某一版, 講完即刻收埋本書保持新鮮感. 但有幾本硬紙版書會放係佢自己攞到既書櫃中, 一落地佢就會爬去自己揭, 自己摸, 倒轉左由得佢.

唔知咁樣得唔得呢?

大宅

88654321,
我上次訂個批, 較新出和熱門的會無乜塵, 好ok. 好耐之前出既就幾多塵, 有些角位會梅和摺巢左, 但價錢平咁多, 我會接受. 不過所有書都會搵布抹一抹先上架, 點都經過運輸ma...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Thanks B1.
仲想問,我註冊時要填郵政編號, what's that??

大宅

B1,

你叫初哥?講笑.....

我又冇定個地方比囡囡看書.....因為我好懶我冇幫囡囡執書, d書同埋玩具都放在地下, 佢自己攞來看/玩. 佢而家看個d書都係d好大個picture的書....內容冇連貫性.......

近來我開始比有文字的書.....如果俾ABC(字母)的書, 佢就會倒轉本書; 但如果俾有picture個的書加文字, 佢唔會倒轉本書? 我係担心佢會認錯的字.

大宅

go4baby,

只是近來放多左時間在搜尋童書上, 真正了解呢還是剛剛起步, 要慢慢學習...

sorry其實我囝囝依家揭緊既書只有少部份內容有連貫性, 其他的都是望著圖畫老作句子罷了...

珍珠宮

B1 寫道:
webjen, go4baby,

係到見到您地好開心呀!!!!
原來我們最少有2個共同話題
請多些在這兒分享讀童書的樂趣啊...我是初哥

原來你係母乳版見到我 係第2 d 版面見到奶媽,我都會覺得好親切 :mrgreen:
讀童書,我都係初哥,我起步好遲,我以前以為囡囡未識睇書 係 1歲之後先買得多 d 書比佢睇 依家晚晚食完飯就同佢一齊睇 & 講故事,睇書真係好有用,每本書都可以講到一個道理比囡囡聽,好似呢排成日講 nemo....一定要痴住 baba mama,要拖住行,唔係好似 nemo 咁比人捉左就見唔到 baba
你 bb 咁細已經開始真係
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

webjen
咁你而家見到我, 有無dd親切感???

all
其實小朋友看書=玩具, 仔仔還小時, 只要他一拿起書本,
我就會講給他聽, 他走開, 我便stop

另外, 我亦有閱讀習慣, 他看見, 亦會走過來8一番,
我又乘機話俾佢聽, 我本書係講什麼,
如有圖畫, 又講一輪,
仲會話俾佢知, 如果佢識得多d字, 佢會有好多好多書睇添!

潛移默化下, 佢有時都會單獨拿圖書看, 還得津津入味,
雖然有時係倒轉了本書, 但無相干, 興趣是慢慢培養嘛

大宅

郵政編號我填000

珍珠宮

calamus
當然有親切感啦,我地小朋友都大喇,除左呢道,仲有係"親子溝通"都見到你 :mrgreen: 遲 d 可能係"小學雜談"

係呢,報左 k1 未? (sorry,out topic tim )
我囡番緊 n1 lu :mrgreen:

首頁
12345...6

尾頁

跳至