少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:睇到昵個post我好心酸、好心痛、好想喊!!

原帖由 Mlingluang 於 15-09-07 發表
睇到昵個post我好心酸、好心痛、好想喊!!因為我同各位jm一樣……我日日閙大囡,明明佢已經好乖,但我會因 ...
我都係。每次大鬧完個囝都好後悔又心痛。加上C6完全唔多體諒我,其實係完全冇理我咁制,我一個人教囝,壓力好大。再加長年累月唔夠瞓,根本已經冇心情同耐性。有時自己發完癲,都覺得自己有病,係咪要睇心理醫生?!

大宅

真係身同感受,唔夠訓又得自己一個鬧,c6唔幫手,仲衰到同阿仔講“你曳啦,媽媽一陣就鬧你打你架啦”,真係比佢激死。
有時真係無明火,諗反又唔係好曳,但個刻真係忍唔到,發顛咁,其實真係發洩多過為阿仔好,依架有時都同自己講放過自己放過阿仔,佢仲細,依架做錯事反而對佢笑一笑,同佢慢慢講我既要求同後果,就行開,扮玩電話,比d時間佢自己處理。

大宅

回覆:kathy329hk 的帖子

我是c6, 我想請教一下媽媽,當c9湊小朋友遇到壓力,c6應該做咩可以安慰一下媽媽的抑壓呢?
我問佢具體野,佢又話具體唔到。只係話要舒發出黎。
我真係投降了。

大宅

回覆:我無EQ, 令孩子受了很大壓力

大宅

回覆:開心d 的帖子

今日fb見到,共勉之

大宅

回覆 mlo1668 的帖子

接手揍B, 比C9知道你都可以攪得掂亞B, 佢自然會放心比你接力, 你估佢唔想休息下咩。

比佢知道你明白佢就已經最好啦, 如果有6299經常出現的話, 幫手擋開佢地, 因為最令C9(以我為例)煩擾

的就是6299

大宅

我呢排學緊對住D仔笑, 乜都笑, 效果出奇地好, 因為可以令我從小朋友角度出發

令我發癲既原因係D仔既吵鬧聲同哭聲。原來笑真係可以感染人, 同埋可以冷靜自己從另一角度了解事件同人, 尤其小朋友, 以往亞仔刷牙玩水, 唔食飯, 整亂晒D野, 我會發癲地鬧, 而家我笑住走入去問亞仔你開住水喉咁耐好浪費食水喎, 佢反而識話我知原來佢係幫細佬洗牙刷同洗SINK盆, 夜晚仲自己執好晒間房先訓, 真係太感動

琥珀宮

開心d 發表於 15-7-8 13:32
我脾氣好大, 情緒十分容易波動, 我知我咁會嚇親我D仔, 每次發完癲(例如大叫, 大聲鬧仔)都十分十分後悔, 我 ...

其實每次發忟憎前都試下調轉角色,想像下自己係佢,咁細個又遇到當時情況,佢心情會點?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

開心d 發表於 15-10-23 03:23
我呢排學緊對住D仔笑, 乜都笑, 效果出奇地好, 因為可以令我從小朋友角度出發

令我發癲既原因係D仔既吵鬧聲 ...咁咪好囉, 從此出發,提高你嘅EQ, 會越來越好的,記得常常"自省"呀~

子爵府

控制情緒雖係老生常談,但別無他法。原來不止我自己發癲,咁多同路人。孩子會跟住我們這面影子做人,阿仔講過叫我不要大聲說話,當然發火又不自覺地咆哮,發完癲孩子又不會變乖。

我想大部分媽媽都不用看心理醫生,自己是做得到的。我現在少咆哮發癲,阿仔也乖了許多。成長是需要時間的,不聽話正常不過。有時他不聽,我試過自己出去,帶埋細女落樓下。有空聽下育兒講座,剛上完健康院的3P正策課程,有幫助。

禁止訪問

大宅

引用:我啱啱入黎呢版, 都係同樓主一樣, 日日鬧女

原帖由 popomeow 於 15-08-13 發表
我啱啱入黎呢版, 都係同樓主一樣, 日日鬧女, 唔想鬧, 但係屋企個個做好人, 冇人肯做醜人, 個個淨係識話個女 ...
身同感受吖JM,我而家都日日鬧個仔,心痛到不行,但自理同功課都好依賴

複式洋房

回覆樓主:

大家好: 我的情緒也很差,我的小朋在我心中其實已很乖很努力,只可惜有我這一個不稱職的媽媽,害怕自己媽媽唔知幾時又突如其來的壞皮氣……我覺得自己好失敗,越要自己做得好,越錯到不知所謂的地步!

真心我的情緒令到我好困擾,究竟我可以點??

大宅

回覆 bbq2008 的帖子

請問地址 ??

大宅

真不好意思,遲了咁多覆大家,因為我不是常常上BK。sorry sorry
工作坊是在荔枝角區,有需要pm我。11月應該是最後一次,可以把握機會啊!

大宅

工作坊需要預先報名,地點在香港童軍總會舉行。

禁止訪問

大宅

回覆 mlo1668 的帖子

C9發火仲問具體係點,你想死定,哈哈!其實無話咩具體,通常都係無名火,自己都唔知嬲咩,最好就扮係幫C9,一齊話阿仔就好d啦!要讚賞c9多d,知佢盡心盡力,話佢知你話佢辛苦,得閒買下禮物獎下佢抽d時間2個行下街,分曬下注意力啦!!因為教仔有時覺得孤軍作戰,所以心情突然會好差。

大宅

回覆:我無EQ, 令孩子受了很大壓力

自己夜晚冇覺好瞓肝火旺,小朋友因小小事就喊發脾氣,果下恕火一下就谷上腦好難受,好驚自己唔知邊日谷的耐會中風!沒生小朋友前性格開朗,全職湊仔後變成獅子仲要好多時個心好似唔暢順咁,冇咁多耐性了,我係唔係有憂鬱啊?

首頁

尾頁

跳至