少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Re: 亂!! 懷疑是自閉症的(小天使)/可有家長分享...

多謝你意見先!
其實我每天都會帶佢去兩次公園,等佢接觸多d小朋友,但一去到公園佢一落地就會走左出外面行"渠蓋". :-| 阻止佢嘛,佢就扭計係度喊,非要不去咁..如果係公園裡遇到小朋友,佢多數都會好怯,要我抱住,我都唔知點...
我都有帶佢去playgroup,但佢多數會自己走左去而好少面對面同其他小朋友玩,喜歡自已到處走來走去..
同埋我覺得佢好缺乏安全感似的,離開兩三步都唔得,十分"痴"身,唔知一歲大的小朋友係咪咁,但我見其他同佢差唔多年紀的bb無佢咁誇張的!我唔明點解佢成日都喊? 有時我覺得自己好無用,唔識做媽媽,唔識點教佢.. :-(
佢到而家連拍手都試過,我握住佢對手教佢,但佢唔鐘意,反而握返我對手係度教我拍咁...bye bye呢個動作只是間唔中先做,有時我覺得好奇怪,人家同佢揮手byebye,佢對眼望另一邊揮手的! 好像同空氣byebye咁,還是有d野吸引佢呢?唉..真令我摸不著頭腦

民房

Re: 亂!! 懷疑是自閉症的(小天使)/可有家長分享...

我仔仔一歲五個月,情況比你仔仔情況還差.byebye、拍手、比比全部唔識,又唔理人,偶爾自己說BB話. 經過一個多月的努力,現在才叫好一點。上了一個月的十多次playgroup。現在才開始和其他人一起坐,仍當其他小孩透明。但明顯對人聲和眼神反應都有了進步,人也比以前開朗.協康會剛打電話給我,說我仔仔太小,先不做評估,十月直接做訓練。

我太太脾氣很固執,愛心爆滿但知識缺乏,我同佢講個仔唔多妥,佢就話個仔無病好正常,遲早會自己識byebye、拍手、說話,話我多餘。但明眼人都見到我仔仔"別樹一格"啦, playgroup校長叫我快D去私人評估,唔好只等政府浪費了時間(我們都報了,估計最少要排一年才有訓練).

為了仔仔,我同太太吵到上天花板,社工都搵啦,佢依家先肯同仔仔返學和檢查。但佢仍然話個仔好正常,(有時我都唔知我太太逃避定真唔知). 有幾次唸起仔仔和太太,真係想死。但一唸起仔仔以後比我太太"為所欲為",真係死都要起翻身。好彩這裡有像Jay媽和onalwong的人明白我,可以吹吹水。

依家我希望保持心境開朗(但有時見到人地D可愛BB,都會down嫁),多找途徑去問和學,才可以幫到仔仔。

如果你真係唔放心,可以打電話去協康會青蔥計劃(23937555)問問

大宅

大家好!我的女兒二歲一個月, 由九月開始返上午幼兒園, 上個禮拜幼兒園的老師同我講話懷疑我的女兒有自閑症的傾向, 因為她在學校不會同其他小朋友玩, 言語發展比起其他小朋友較遲, 只會講單字, 而且如果有一個課室轉去另一個課室就會相當不安, 老師叫我再觀察多一個月, 如果情況依然如是就建議我去做評估, 我今早已經打左去協康會查詢評估, 但由於很多家長排隊, 需要二至三個月左右才可以做, 故我想請問於這個月內我應該如何去觀察我的女兒呢?現在我的心情好亂亦好內疚, 因為我的工作比較忙, 每日都只有很少的時間陪伴女兒, 她很多時侯只有工人陪伴, 不知這是否會是原因呢, 煩請大家給些意見我, 萬分感謝!

男爵府

zzzfatkit,

:cry: 有時想搵到個明白自己了解自己既人真係好難!岩岩我至食左餐'大喊包'飯~!!!受委屈既人係我!你可以去心聲留言度睇我開既TOPIC(CLICK HERE~~~!!!) ...眼見自己大佬同老豆吾明白自己甚至去誤會自己...仲要講埋D野影响我同我個仔D情緒同自尊心...我真係好氣憤亦好難過!明知我個仔係有咁多問題,佢計數連十以內既數都計吾掂,小朋友自己都吾想架!都好想努力,做咩係要將佢既無能為力而變成係話個小朋友曳/懶/吾生性呢???將我悉心既教導變為係我自己呃緊自己???有時想至親既人去明白去諒解自己同個仔原來真係好難...但係理智D去諗,為左個仔,真係吾可以受到佢地既負面態度而影响到自己同個仔囉!只要自己知自己做緊乜,清楚知道家下我地做每一件事都係正面都係為個仔好...我地就算再受幾多誤會幾多誤解幾多委屈都要撐落去!始終亞仔都係睇我地做人架!(我都順便激勵下自己...因為今晚咁搞,真係好委屈好DOWN...)

zzzfatkit 寫道:
我仔仔一歲五個月,情況比你仔仔情況還差.byebye、拍手、比比全部唔識,又唔理人,偶爾自己說BB話. 經過一個多月的努力,現在才叫好一點。上了一個月的十多次playgroup。現在才開始和其他人一起坐,仍當其他小孩透明。但明顯對人聲和眼神反應都有了進步,人也比以前開朗.協康會剛打電話給我,說我仔仔太小,先不做評估,十月直接做訓練。

我太太脾氣很固執,愛心爆滿但知識缺乏,我同佢講個仔唔多妥,佢就話個仔無病好正常,遲早會自己識byebye、拍手、說話,話我多餘。但明眼人都見到我仔仔"別樹一格"啦, playgroup校長叫我快D去私人評估,唔好只等政府浪費了時間(我們都報了,估計最少要排一年才有訓練).

為了仔仔,我同太太吵到上天花板,社工都搵啦,佢依家先肯同仔仔返學和檢查。但佢仍然話個仔好正常,(有時我都唔知我太太逃避定真唔知). 有幾次唸起仔仔和太太,真係想死。但一唸起仔仔以後比我太太"為所欲為",真係死都要起翻身。好彩這裡有像Jay媽和onalwong的人明白我,可以吹吹水。

依家我希望保持心境開朗(但有時見到人地D可愛BB,都會down嫁),多找途徑去問和學,才可以幫到仔仔。

如果你真係唔放心,可以打電話去協康會青蔥計劃(23937555)問問

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

查實你試下去健康院要求佢地轉介你囡囡去政府度做評估啦!你一定要講到好嚴重好堅定,否則健康院實懶得去幫你做同埋實係話你個女無問題!通常排期都係兩三個月,但至少吾會貴...不過佢地其後既治療同訓練就會好疏,好耐至治療一次囉!每次照收你六十蚊一次...

至於私家,我囝囝個治療師做個評估大約九百幾至一千蚊左右,因為我個仔成年幾前做係九百幾,早排有個BK媽咪去做好似又吾係呢個價錢,不過呢個治療師好專業,我個仔跟左佢年幾,進步得好快,同埋佢好肯同我地傾教仔問題,甚至乎主動打去學校同我囝囝個班主任傾我個仔既問題同應該點教我個仔...如果你有興趣,你PM我啦,我可以PM佢既資料俾你參考.
Irene189 寫道:
大家好!我的女兒二歲一個月, 由九月開始返上午幼兒園, 上個禮拜幼兒園的老師同我講話懷疑我的女兒有自閑症的傾向, 因為她在學校不會同其他小朋友玩, 言語發展比起其他小朋友較遲, 只會講單字, 而且如果有一個課室轉去另一個課室就會相當不安, 老師叫我再觀察多一個月, 如果情況依然如是就建議我去做評估, 我今早已經打左去協康會查詢評估, 但由於很多家長排隊, 需要二至三個月左右才可以做, 故我想請問於這個月內我應該如何去觀察我的女兒呢?現在我的心情好亂亦好內疚, 因為我的工作比較忙, 每日都只有很少的時間陪伴女兒, 她很多時侯只有工人陪伴, 不知這是否會是原因呢, 煩請大家給些意見我, 萬分感謝!
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

大宅

Jay媽,

麻煩您將治療師的資料pm我啦, 麻煩曬

男爵府

check PM.
Jay媽,

麻煩您將治療師的資料pm我啦, 麻煩曬

大宅

Jay媽

已收到pm, 唔該曬!

看到你之前的post, 希望你心情已經平復, 旁人的說話唔好太著意, 最緊要係自己的仔女, 我都俾親戚問過, 係未因為我太老生仔(bb出世個年我35歲), 所以我個女會有自閑傾向, 個一刻我都差d喊, 不過而家已經無野, 只係諗辦法去治療女女, 大家一齊努力啦

男爵府

頭先我都眼訓得滯,朝早十一二點就彈左上床訓覺喇!家下個人醒番D心情都好左好多喇!至少頭先响電話度同老公呻噚晚件事,我都無再想喊,仲識得同老公講笑响樹反...我又是回復番大傻婆狀態,相信我已經無吾開心LU~~~不過查實噚晚件事似乎對J仔有D影响,開左學咁多日,J仔都係開開心心好積極咁去番學做功課,但係今日放學J仔就滿懷心事咁款,仲要突然問我:"我吾再番學,得吾得呀...?" :cry: 搞到我又是好擔心J仔,始終J仔一直都知自己有D問題,呢年幾佢都開始放開懷吾再介懷自己既弱點,但係今日就吾係囉!今日只係有個同學鬧佢痴線,我個仔竟然氣憤到打個同學!以前佢日日俾同學大大聲話佢係傻仔,佢都吾在意亦吾理會人地笑佢排擠佢,但係今日竟然郁手,仲要放學無啦啦話吾想再番學..我真係好驚佢吾開心囉!希望佢只係一時意氣而吾係長期吾開心啦...否則我都吾知點輔導到佢...
Jay媽

已收到pm, 唔該曬!

看到你之前的post, 希望你心情已經平復, 旁人的說話唔好太著意, 最緊要係自己的仔女, 我都俾親戚問過, 係未因為我太老生仔(bb出世個年我35歲), 所以我個女會有自閑傾向, 個一刻我都差d喊, 不過而家已經無野, 只係諗辦法去治療女女, 大家一齊努力啦

民房

仔仔上個禮拜終於去左協康會做訓練,導師先了解下仔仔,今個禮拜正式做訓練,人地真係幾專業,一眼就睇出D我地無留意的事,但佢幾擔心仔仔唔望人同好少聲的問題,成日問我幾時會去政府做評估(佢淨係做訓練,而且佢話仔仔歲半太細,唔適合做評估,可以先做訓練)。佢話仔仔坐唔定,D玩具一無興趣就走開周圍走,而且仔仔玩玩具的技巧好弱,就算拿往件玩具都唔識玩:-(,又習慣左自己一個人玩,好在佢都肯俾人捉住一齊玩。:-P

不過依家仔仔都比前兩個月好左D,依家學識打掌仔,成日自己邊周圍行邊拍手仔。雖然平時都係當人透明,好多時又唔會應你,但同我地玩得開心都會望住我地笑一陣,而且我地見佢都會留意附近的事,有時我地講野(唔係同佢講),佢會望過去講野個人。最好笑有幾次我地係佢隔離講佢,佢明明玩緊玩具都轉頭望我地講乜。

希望仔仔一日日會好D啦

男爵府

等我星期三問下個治療師幾歲做評估至係準先...因為我之前識得個媽咪,佢囝囝都係同你囝囝差吾多,但係佢係未到兩歲時做評估架!等我問下個治療師先!

都好啦!見個仔一路有進步!放心啦! 仔大十八變,有時小朋友既能力真係出乎我地意料之外架!
zzzfatkit 寫道:
仔仔上個禮拜終於去左協康會做訓練,導師先了解下仔仔,今個禮拜正式做訓練,人地真係幾專業,一眼就睇出D我地無留意的事,但佢幾擔心仔仔唔望人同好少聲的問題,成日問我幾時會去政府做評估(佢淨係做訓練,而且佢話仔仔歲半太細,唔適合做評估,可以先做訓練)。佢話仔仔坐唔定,D玩具一無興趣就走開周圍走,而且仔仔玩玩具的技巧好弱,就算拿往件玩具都唔識玩:-(,又習慣左自己一個人玩,好在佢都肯俾人捉住一齊玩。:-P

不過依家仔仔都比前兩個月好左D,依家學識打掌仔,成日自己邊周圍行邊拍手仔。雖然平時都係當人透明,好多時又唔會應你,但同我地玩得開心都會望住我地笑一陣,而且我地見佢都會留意附近的事,有時我地講野(唔係同佢講),佢會望過去講野個人。最好笑有幾次我地係佢隔離講佢,佢明明玩緊玩具都轉頭望我地講乜。

希望仔仔一日日會好D啦

民房

我最初都話要評估嫁,不過佢話仔仔太細,評估結果未必準。佢見我份申請表講到個仔大鑊(飯飯都唔妥:-(),建議俾仔仔做幼兒訓練先(其實第一次已經係簡單評估),睇下進度。佢又解釋俾我聽仔仔得歲半,就算正常BB都無辦法長時間坐定,所以無安排言語治療,佢會試下跟仔仔唔講野的問題,如果到兩歲都唔得,就會安排。咁佢係專家(最少專過我),我就信佢啦。如果仔仔真係有唔妥,我估佢都會幫仔仔做轉介。

不過好彩我份工假多太太又唔駛返工,所以可以平日時間去,聽佢地話如果要排假日真係有排等。

男爵府

咁你囝囝得歲半,又真係無可能咁早要言語治療既...依家最主要都係訓練到佢多D睬人啫...如果佢多D留意四周,專注力好D,對佢日後無論係學講野定係社交都好都有好大幫助架!至少你地都易教好多啦!嗰陣我個仔又係吾肯開金口講野,我地教佢講野/同佢講野都好似對住空氣講野咁,亳無FEEDBACK...反而佢之後開始有番興趣同動機學講野後,我地教佢野都易教好多!至少佢都有回應,大概都知佢吸收左幾多/係咪聽緊或者學緊...

政府D野就係咁衰架喇!排期排到你暈,好耐至有一次半次...同埋D治療又係,吾理係私家定係政府,有好多時都吾多就到大人甚至乎細路D時間,我私家嗰度都係啦,我幾經辛苦至爭取到J仔放學後既時間上堂,之前我搵呢個治療師,佢頭頭俾嗰D時間真係嚇C人,我個仔已經番哂全日制,佢都係得下晝一點嗰D時間我...係臨尾傾下傾下至度到三四點後既時間俾我咋...但我同J仔就真係辛苦D囉...放學就要直接標去做治療...

首頁

尾頁

跳至