少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說今日阿爸d朋友上來食飯,其中有個帶咗個目測3,4歲嘅女來,坐BB車,都幾得意嘅

一入到屋我地係到準備晚飯,但係女仔見到就好大聲話”我唔飲湯,唔食飯”個女仔阿媽就話”係呀,佢唔鍾意食飯,鍾意食朱古力同糖架,唔食由得佢啦”之後就係我地屋企拎咗粒金落比佢坐低食
當個女仔食完粒金莎坐咗陣又開始發炆,佢阿媽好自豪咁同我地講”佢鍾意睇電話,比個電話佢就唔嘈架啦,食親飯都係咁”
食完飯大家傾下計,阿佢媽話想抱下我個仔,咪比佢抱,點知個女仔見到就一手拉佢阿媽隻手(好在無整到我個仔)好惡咁講”唔得,你唔準抱其他人”佢阿媽將阿仔比返我,面上流露住好幸福嘅表情,個女咁緊張自己
最後走果時個女仔唔肯走,佢父母就同佢講”我地落樓下公園玩,打千秋”以為佢講笑,氹佢女,點知真係去咗公園玩

我覺得個女仔好似係控制佢父母做咩做咩,至慘係佢父母仲好enjoy,當然我地無係佢面前話咁樣對個女唔好,只係我覺得咁樣最後會害咗佢

公爵府

日本成 發表於 18-3-4 22:07
話說今日阿爸d朋友上來食飯,其中有個帶咗個目測3,4歲嘅女來,坐BB車,都幾得意嘅

一入到屋我地係到準備 ...

我姑奶都係咁對個女,個女都同你所講一樣咁大,唔知以為大家講緊同一個

我奶奶即小朋友婆婆叫姑奶教下個女,姑奶仲大聲夾惡咁話我教左啦,佢唔聽唔通打死佢咩~
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

回覆樓主:

有因必有果。個女將來嫁唔出真係多謝佢地

公爵府

我都見過這樣的父母⋯⋯
很無奈,他們是不捨得管教孩子的。 有些是太縱容,有些是不知道該用什麼方法,有些甚至是只管孩子學習,只要讀書好,其他都不重要。 他們可能反而覺得我的孩子連iPhone ipad都冇得玩,出黎食飯剩得本貼紙書係好可憐的事⋯⋯
大家理念不同,很難説什麼。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

嘩~

港女都是這樣養出來的

用戶要求終止服務

回覆樓主

好在只係你阿爸啲朋友,應該以後唔會再經常見

水晶宮

多的是,自作自受。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

太恐怖!真係識生唔識教,誤己子弟!

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我見過唔少。
最好笑係,我都無理你,你就嚟話我對我小朋友殘忍
因為我仔女無得好似你咁,一唔鍾意尖叫,大喊同一巴車個媽媽一巴
我就叫對個女太嚴

我同老公外國出世長大都唔會用”呢d係西方教化”做excuse 唔知點解有父母香港長大就會話呢種小朋友做主導係西化
小朋友自小要有家教係咪

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係驚到時D仔大左之後遇到咁既極品

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

moma1023 發表於 18-3-4 22:29
我都見過這樣的父母⋯⋯
很無奈,他們是不捨得管教孩子的。 有些是太縱容,有些是不知道該用什麼方法,有 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢一代父母好似提款機, 丫環咁!! 將來自己受番!

伯爵府

我表弟個仔都係極品,當時6,7歲左右啦,可能好多年前大陸仲係一孩政策,佢個仔真係小霸王黎架,第一次黎香港玩上我哥屋企,竟然上我哥張床跳黎跳去,仲逐個衣柜柜桶拉出黎摷人啲嘢,講嘢又串串貢,我嫂嬲又唔好意思話我表弟同佢老婆,自此之後已經唔再俾佢哋上黎

珍珠宮

回覆樓主:

生出來危害社會
好恐怖的家長

珍珠宮

回覆樓主:

我見過父母跪喺地餵個兩歲女食飯。無睇錯,係跪喺個女前面

開始食 solid,小姐唔係好食,俾玩具氹,之後轉 ipad 氹,再之後小姐想落地企喺度食,於是兩公婆跪喺度餵

先兩歲就俾個女舞到咁,12 歲時唔知點過

公爵府

回覆樓主:

呢啲而家真係見唔少 所以,呢啲細路仲惡過大人,有咩事阿爸阿媽實幫,但咁樣只會害咗個細路,嚴重嘅會害咗將來個社會

學會放下    發表於 18-3-5 11:39

象牙宮

回覆樓主:

咁似我親戚個女,但佢父母咩都話是但,因為得一粒

珍珠宮

縱個公主出黎第日自己受返

不過....
可能陣間有留言話
小朋友唔肯食正餐你估我想
餓佢都唔驚,xx師話咩都比小朋友食,零食都好過咩都唔食

男爵府

回覆樓主: