少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

自亞仔3星期大開始訓練佢自已訓,方法係等佢想訓時放佢係床仔度,然後等佢自已喊,唔去安慰佢,直至自已訓著為止。
已經試了3個星期,情況依舊。亞仔每晚喊住訓,我都好唔開心。又怕影響佢的自信心同安全感。
其實我個方法係咪唔岩?如果唔係點解成3個星期仲要晚晚喊成個鐘先訓?

侯爵府

1) 最少6星期大先訓練得O架WO
2) 唔係唔理, 係已經MAKE SURE 唔係因為熱/冷/餓/濕之後先唔理佢一分鐘, 然後拍2分鐘, 離開後, 再哭, 等2分鐘再拍2分鐘, 然後等O既時間愈來愈長
3) 要配合固定作息時間...O係真係好ROUTINE, 好ROUTINE O個種
原帖由 maichu 於 10-1-23 21:38 發表
自亞仔3星期大開始訓練佢自已訓,方法係等佢想訓時放佢係床仔度,然後等佢自已喊,唔去安慰佢,直至自已訓著為止。
已經試了3個星期,情況依舊。亞仔每晚喊住訓,我都好唔開心。又怕影響佢的自信心同安全感。
其實我個方法係咪唔 ...

複式洋房

訓之前已做好食奶、換片等動作。
試過每隔幾分鐘拍下佢,佢知有人理喊得仲大聲,仲耐。

侯爵府

作息時間表呢? BB知道自己要瞓了嗎? 我介紹朋友用呢個方法, 佢唔係好忍心, 都可以一個星期搞掂wo~

可否詳述你所用的方法?

複式洋房

通常傍晚6-7點餵完後bb會扭眼訓,我會等佢對眼仔合埋,跟手放佢落床仔,蓋被、開檯燈然後離開。大約分鐘後,bb開始喊,我會係房外面或房一角留意佢,唔拍唔哄,真至佢完全訓著先離開。
bb係餵人奶,日頭每隔2.5-3小時飲奶一次。日頭訓扭的時間好短就可以訓著。因為人奶關係,佢每晚訓既時間都唔一定,大約係6:30-8:00扭眼訓,但可以扭到10:00-11:00先訓著。
你可唔可以分享下你的方法?可否詳細一點?

侯爵府

Checked PM?
原帖由 maichu 於 10-1-26 09:57 發表
通常傍晚6-7點餵完後bb會扭眼訓,我會等佢對眼仔合埋,跟手放佢落床仔,蓋被、開檯燈然後離開。大約分鐘後,bb開始喊,我會係房外面或房一角留意佢,唔拍唔哄,真至佢完全訓著先離開。
bb係餵人奶,日頭每隔2.5-3小時飲奶一次。日頭 ...

大宅

我個baby 都係飲人奶, now 4個月大, but 晚晚9:xx肚餓, 飲到11:xx成12點, 喊下喊下, 攪到晚晚1:xx am 我地倆公婆先有得瞓, 係o米o甘架..還是可以點訓練呢?

侯爵府

To save time, please don't mind if i reply in English.

Firstly, if BB have fix time table, they know what event will be next, they will be more comfortable that can sucessfully calm down their emotion
Secondly, keeping holding them is not a good method to give them the sense of security, which is develop through taking care of them / play with them but not just holding them 24 hours
Thirdly, all BB be trained, so long as your family is cooperated.

Thus,
1. You should fix the timetable of feeding and sleeping. For your reference, i give you my BB's timetable at his age of 1.5 month - 6 month
6:30, 10:30, 14:30, 18:30, 22:30 - milk time
23:00 - 6:30, 20:30-22:30 sleeping time (i don't know when he nap at day time cos I am not taking care of him at day time)
You should fix the schedule so that the BB fit your lifestyle, not you fit BB

2. Don't go to sleep soonly after feeding, nap at least after half hour finishing feeding to avold 嬰兒猝死症,

3. Do the same thing when you want them to sleep, eg, sing a song(the same song every time)--> go to bed--> blanket--> say "sleep la" ---> leave the room
Everytime the same procedures (BB really really loves routine, as the world is a mass in their point of view)

5. When you feed them, you should hold them, so that they have enough body contact with you

4. If you make sure they cry not because of "wet" / "cold"/ "hot" / "Hungry", just leave them cry for a while....in the first 1 or 2 days you try this, they cry like wanna to kill you, after they found that you will not hold them, they knows and "safe the energy" and go to sleep directly...... Actually, I trained my B at his age of his 4-month. 2 nights and 5 min each, then ...Good! He go to sleep on his own at the third night. My friend doing the same, and she spent 1 week.

5. Breast feeding BB should be completed within 30 min so that you can take enough rest to produce enough milk. Feeding them for 3 hours is not wise decision that make the BB sleep in your arms and at the same time you cannot produce enough quality milk.
If you find that you have no enough milk, please take more rest / have more fish soup / any other kind of method instead of just feeding BB.

Check this out
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2588308-1-1.html
A few other 0901 mamis do the same practice and found successfully leave the bb sleep on their own...but I cannot find the post now

原帖由 KT1028 於 10-1-26 13:33 發表
我個baby 都係飲人奶, now 4個月大, but 晚晚9:xx肚餓, 飲到11:xx成12點, 喊下喊下, 攪到晚晚1:xx am 我地倆公婆先有得瞓, 係o米o甘架..還是可以點訓練呢?

大宅

太細個啦。喊喊下會攪到肚仔入風,到時肚痛咪一樣。BB唔舒服先會喊,我係用一個比較怪既方法係,無論咩事都好佢一想喊我就即刻抱起佢同佢講"唔洗喊既,跟住一路唱歌一路食奶、換片。等佢摜左安全感,大D先慢慢開故事俾佢聼住自己訓。

侯爵府

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2321990-20-3.html

Post #388 之後, 一路有幾個mami都係用左呢個方法, 搞掂左隻b....互相鼓勵下!

複式洋房

我覺得唔駛咁快訓練佢自己訓啦. 咁細個神經系統都完全未成熟..

我自己就差唔多等我個仔1+year old時才訓練他自己睡, 個時基本上都唔駛刻意訓練, 佢都好自然咁識自己響張床仔訓了. 不用抱著暗.

侯爵府

正因為神經系統都完全未成熟才需要一覺好眠, 大人睡得不好也會精神不佳, bb睡得好, 身體才會成長, 有助腦部發展, 脾氣也較溫和, 然而抱著bb瞓對他們呼吸不好....
看看母嬰健康院如何看嬰兒睡眠
"不 良 的 睡 眠 習 慣 是 妨 礙 嬰 幼 兒 順 利 入 睡 的 常 見 原 因 , 例 如 必 要 用 吸 吮 、 吃 奶 、 抱 在 懷 中 輕 搖 、 輕 拍 或 步 行 來 哄 他 才 肯 入 睡 。 這 些 模 式 一 旦 成 為 習 慣 , 寶 寶 便 會 過 分 依 賴 你 的 注 意 和 陪 伴 才 去 入 睡 , 令 父 母 花 上 不 少 不 必 要 的 時 間 和 精 神 。 "
我見過好些例子7歲也要成人陪著哄睡....
原帖由 fakepig 於 10-1-26 22:38 發表
我覺得唔駛咁快訓練佢自己訓啦. 咁細個神經系統都完全未成熟..

我自己就差唔多等我個仔1+year old時才訓練他自己睡, 個時基本上都唔駛刻意訓練, 佢都好自然咁識自己響張床仔訓了. 不用抱著暗. ...

大宅

BB喊係因為冇安全感, 我地應該諗辦法增加BB安全感而唔係盲目讓 bb習慣一個人睡. 就算大人都要有安全感先訓到啦, 可況係BB? 好似我咁, 坐月果時成日有人響我泵泵下奶衝入我間房(我老公D親戚), 我都覺得好冇安全感. 其他人可能會叫我習慣下, 但咁對我我覺得幾殘忍.

複式洋房

我相信要增加bb的安全感是有多種方法的,例如日間佢有需要時儘快回應、多些陪他玩、他清醒時多點抱他等。
當初湊大b時,就怕他缺乏安全感,怕他不夠自信心,因此沒有認真地想過要訓練他自已訓,每晚抱著哄他訓、半夜及清晨又要抱著他訓,回想那段時間,辛苦到
直到現在,大b的睡眠質素並不好,每晚最少一次會訓醒要人再哄睡。大b的脾氣亦差(如果夠睡那天大b是好好湊的,全日會笑笑口的),現在每晚我陪玩、哄睡、陪訓及要看著他(他很容易紮醒同一定要找我,我先可以哄他睡),每晚我幾乎沒有時間處理私人事,所以我的情緒亦受影響。
因此今次立定決心,要訓練細b訓好d(我真的無能力同時處理兩個b扭訓 )。不過可能自已心急了一點,我跟院康院單張做的,可能對方法了解不夠透徹。

侯爵府

有幾本書可以參考的
1) 從0歲開始 (講解固定作息與大人生活及安全感之間的關係)
2) 快樂教養100問 / 教養10大金律 (主要是講管教大一點的小朋友, 但也有提及嬰兒睡眠問題, 其中論點, 與從0歲開始及母嬰健康院所提倡的一致)
3 每個孩子都能好好睡覺 (這一本我未睇過, 但提供多種令孩子自己入睡的方法及哭鬧處理, 個案例)

原帖由 maichu 於 10-1-27 13:34 發表
我相信要增加bb的安全感是有多種方法的,例如日間佢有需要時儘快回應、多些陪他玩、他清醒時多點抱他等。
當初湊大b時,就怕他缺乏安全感,怕他不夠自信心,因此沒有認真地想過要訓練他自已訓,每晚抱著哄他訓、半夜及清晨又要 ...

複式洋房

我昨晚試了pyjess的方法,我計過餵奶的時間表,最好係小b8:30飲埋奶就訓(因之前一餐5:30好似早了一點),但個b係6:30開始扭想訓,捱到7:00我頂唔順佢又想訓,又想食的要求,終於7:00比佢飲奶,掃風,換片等,7:30見佢眼仔想合埋,於是唱歌仔,入房上床仔。同佢講完goognight後就出房。
小b係大約2分鐘後喊,我等了一陣先入房拍下佢,一陣佢又合埋眼,我又走。如是都維持了大約一個小時,佢終於訓了。
昨晚喊的時間小了一點,我跟pyjess教唔同佢有眼神接觸,小b無之前見我理佢仲喊得大聲的情況。
我個是人奶b,每日飲奶時間都好唔同,如果要每日定時訓,訓前果餐奶就有d亂。
bb訓覺時間其實要由我地定,唔理佢有沒有睡意都要落床仔or見佢有睡意先要落床仔?

複式洋房

我想買快樂教養一百問睇,不過商務無貨。

複式洋房

點解可以飲甘耐時間,佢係唔係當你人肉奶咀?

原帖由 KT1028 於 10-1-26 13:33 發表

侯爵府

無論佢有無睡意都放落床....過幾日, 佢就會識得一夠鐘就要瞓, 仲一定要落床瞓, 你抱住, 佢會瞓唔到, 發脾氣添~

當你train到佢o係屋企固定時間食同埋瞓, 出街佢都會自己瞓, 不過要注意係: 去d好嘈o既地方 (例如酒樓), 又唔係推住佢行緊, 你都係要抱住佢一陣先掂

原帖由 maichu 於 10-1-27 13:57 發表
我昨晚試了pyjess的方法,我計過餵奶的時間表,最好係小b8:30飲埋奶就訓(因之前一餐5:30好似早了一點),但個b係6:30開始扭想訓,捱到7:00我頂唔順佢又想訓,又想食的要求,終於7:00比佢飲奶,掃風,換片等,7:30見佢眼仔想合埋,於是唱歌仔,入房上 ...

侯爵府

以前我o係page 1買....如果睇英文無問題, 可以睇英文牌, 即係"Ask Supernanny" 同埋 "Supernanny"
原帖由 maichu 於 10-1-27 14:02 發表
我想買快樂教養一百問睇,不過商務無貨。

首頁
12345...6

尾頁

跳至