時事熱話

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然我真係好唔鍾意黃人既思想 亦都好討厭黃人既行為 但好似自從19年既社會事件 而家識朋友都會有好多政治考慮 我是年輕的藍人(其實我唔鍾意介別自己係藍 但絕對唔係黃人既諗法 所以只好歸納為藍)

雖然我身邊都好多 可以講大部分黃既朋友/同事/同學 但係有時佢地講既話題 我始終融入唔到 感覺上見到佢地社交媒體表態 我都好似好大壓力咁 唔係想話同佢地一樣 只係又覺得自己要同佢地講野既時候要小心啲 (我都知係懦弱既表現 同埋 大家有不同意見唔緊要 但係我呢個年齡層 我真係要好大勇氣先可以講我係藍 所以我一般都係唔出聲就算)

別墅

waisueman 發表於 21-4-10 23:26
雖然我真係好唔鍾意黃人既思想 亦都好討厭黃人既行為 但好似自從19年既社會事件 而家識朋友都會有好多政治 ...

加上 佢地發表意見通常都係好仇恨 好反感個隻 我根本連講中立既說話都唔得 何況藍。。 好彩 我都算係有獨立思想既人 唔會逼我自己同佢地一樣

其實我都想放低政治立場 好好普普通通咁識朋友 但似乎唔係我話想就得 通常佢地都係好拒絕同藍人做朋友 又成日聽佢地講邊個邊個朋友藍 講佢地壞話個啲 我就算想不分政見做朋友都好難咁

有時食餐飯佢地又要睇係咪黃店 我真係覺得好攰

其實人就係有唔同思想 可以唔同諗法 其實只要大家唔過激 我係會可以做到朋友 但似乎佢地真係唔係咁 真係覺得好攰

別墅

waisueman 發表於 21-4-10 23:26

加上 佢地發表意見通常都係好仇恨 好反感個隻 我根本連講 ...

好掛住以前冇分黃藍兩立時候既香港

別墅

係好攰, 不過無計. 佢地意識形態入哂血先. 講咩都可以扯到政治放負 又中意杯乜杯乜. 樓主你留意吓身邊有冇人同你差不多立場 好少出聲講政治 同佢地做fd會舒服d

大宅

我都覺,宜家有國安係好,但藍嗰邊又少少野話報國安,黃既人思想又有問題,搞到我覺得成個香港都怪怪

子爵府

有,好攰。覺得好似夫妻之間個道裂痕,破鏡又點可以重圓。條路唔知點行落去。

別墅

ahjoechan 發表於 21-4-13 10:59
有,好攰。覺得好似夫妻之間個道裂痕,破鏡又點可以重圓。條路唔知點行落去。

夫妻間如果唔同政見 真係要避忌講 真係講多又會開拖 好彩同男友都係同一陣線 真係辛苦晒你哋

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔好諗顏色啦,下下諗左顏色先咪中左班友背後個班人計
好似咩鬼黃店咁,不嬲做飲食係,好食就幫襯,唔好食就byebye
邊有人咁蠢明知難食都仲要去撐
不過好話唔好聽,黃到出晒面或者自稱藍到出晒面個D舖,十間係九間難食
佢暗黃又好暗藍又好,總之唔係好表態,只係有自己一套諗法個類餐廳
就多數唔會太差

因為佢地唔會將心機擺晒去政治啊
你撐邊邊無問題,但你連本業都做唔好就沖出去叫口號,人地見到咪得啖笑囉

別墅

回覆樓主:

我同樓主一樣諗法
真係好討厭咁樣分顏色

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

不用擔心你並不孤單
我識既年輕人都係大部份黃,明白你既處境
係我既角度睇黎佢地大部份都係少不更事,其中一D會聽人講既我會搵機會開導一下,唔聽人講既就由佢地
得閒上黎傾下計開解下

男爵府

waisueman 發表於 21-4-13 12:46
夫妻間如果唔同政見 真係要避忌講 真係講多又會開拖 好彩同男友都係同一陣線 真係辛苦晒你哋
...

係啊,我都超好彩,我女友外表上完全係一個暴徒,但佢内心仲藍過我,成日鼓勵我用微信支付寶,
佢雖然不年輕但也不老但思想好正常,非常難能可貴

男爵府

雨潤和適 發表於 21-4-18 01:15
不用擔心你並不孤單
我識既年輕人都係大部份黃,明白你既處境
係我既角度睇黎佢地大 ...

其實年輕人黃真心好大程度上係受家庭影響,朋輩影響

自細屋企人打毒針,開口埋口大陸野衰點點點,遷移默化

如果唔係屋企就係朋輩,朋友圈子當中一定有1,2個囂囂張張自以爲是既黃C

青少年心靈被動,你試下唔同佢地埋堆話自己係黃,佢地就打你疏遠你,本身

青少年一張白紙,唔知道應該藍或黃,但唔黃唔俾埋堆,咪黃囖

最後一類就係不知所謂既崇洋心理,歐洲野好美國野好但又完全唔知道人地

歐美國家根本就係擅長做包裝,擅長做生意,人地搞包裝既經驗真係多過中國

半個世紀啦,屎都可以當朱古力賣

子爵府

kensiu 發表於 21-4-18 14:30
係啊,我都超好彩,我女友外表上完全係一個暴徒,但佢内心仲藍過我,成日鼓勵我用微信支付寶,
佢雖然不年 ...

好想知佢外表點暴徒法

洋房

回覆樓主:

同樓主感受一樣。我係90後。由大學嗰時嘅國教事件已經覺得係咁。黃絲朋友們講政治,我係唔會參與,唔回應。我唔會突登表態。如果佢地估倒我係咩立場(我都喺鐘意將自己分做咩色,但一定唔係黃)而唔同我做朋友,咁咪算囉。大部份黃人都係口講民主,但就鬧同diu不同意見嘅人,所以我覺得以香港而家嘅民智程度,係唔配亦唔會擁有真正嘅民主。共勉之!

子爵府

佛系小姐 發表於 21-4-20 12:58
同樓主感受一樣。我係90後。由大學嗰時嘅國教事件已經覺得係咁。黃絲朋友們講政治,我係唔會參與,唔回應。 ...

講得好,欣賞你,咁年輕就有成熟嘅思維,工作上一定會有成就

大宅

看個年意志

大宅

看個人意志

禁止訪問

男爵府

不嬲唔分黃藍, 只分對與錯.

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都好唔鍾意食嘢、買嘢都分黃藍度,好煩~

首頁

尾頁

跳至