興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:berlioz 的帖子

多數去圖書館借,圖書館冇的,或者太多人預約的才買。有時啲書想買,會去圖書館借同類/同作者的書俾小朋友試下反應,以免買完小朋友唔睇。我有時會記下其他人話好睇嘅書跟住借,有時亂揀。唔一定借繪本,有時借下漫畫、自然科學果啲,當常識咁學下。

有得租書都幾好,尤其有啲書幾貴但圖書館好多人預約,如peppa pig,但要地點方便。

複式洋房

回覆:你地會較喜歡買書還是租書?

喜歡買書因為可以不停重覆看

複式洋房

有次行完書展買咗勁多書返屋企,好開心,但幾年都未睇哂,自始去圖書館借多過買

大宅

berlioz 發表於 15-2-20 12:26
當愈買愈多書給小朋友時便發覺家中不夠地方存放, 收進箱子裡的又會被遺忘, 而且久而久之總有些書本變得不適 ...
租書呢個idea唔錯喎,其實兩樣都喜歡, 如果屋企樓吓有間童書租書店(non-comic book) 我都會幫襯.

BTW 有d值得收藏嘅書一定會買. & 其實宜家圖書館d書都好新吓

大宅

回覆:你地會較喜歡買書還是租書

以前讀書時鐘意去圖書館借書,因多數借小說,但宜家鐘意買書,因多數係工具書會番睇。小朋友的書多數都係買,日日好似大抽獎,抽邊本書講

別墅

回覆:berlioz 的帖子

鐘意買,可以收藏

大宅

引用:當愈買愈多書給小朋友時便發覺家中不夠地方

原帖由 berlioz 於 15-02-20 發表
當愈買愈多書給小朋友時便發覺家中不夠地方存放, 收進箱子裡的又會被遺忘, 而且久而久之總有些書本變得不適 ...
童書租書店應該很難做到收支平衡吧

大宅

引用:Quote:hahaha1231+發表於+15-3-9+15:30+其

原帖由 maem 於 15-06-15 發表
我都覺得有個交換書的group幾好, 無論是英文, 中文, or 其他語言, 繪本, chapter book, 小說...只要定了是 ...
可否帶我入group?我屋企勁細,想買書也不可能。想租借書睇。

大宅

買書 我果區圖書館的圖書擺放好亂 蹲到腳軟(因架好矮)都搵唔一本想要的書

複式洋房

買書好D,租書會忘記了去還。

男爵府

回覆 berlioz 的帖子

阿女快3 yrs old 因為之前n班學校會每兩星期派兩本故事書一中一英作親子閱讀同做報告
所以依家都會keep住帶佢去圖書館借書 等佢學習多閱讀及珍惜......買都會 昨晚都係書展買左d 不過個d都屬於一次性及有d係要比較長時間教學嘅書本

一次性 ,如: 顏色簿 / 貼紙簿
長時間教學 : 行為/ 品德 / 禮貌個d 可能要多d時間 及感覺都長遠有用 所以會買囉

借 : 都有好處 可以接觸不同類似形書種及因材施教 ......懂得珍惜及分享

首頁

尾頁

跳至