少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好!想在此請教一些生活中的問題……比如晚飯時間細女(12歲)暫時唔想食,留咗餸比佢,之後想食,叫佢食完洗埋自己食的碗碟,咁佢就寧願唔食,都唔洗,因為成日大家食完飯收拾乾淨個廚房後佢就話食,所以我要求佢食完自己洗埋,佢就話咁唔食喇

男爵府

回覆 Tong^_^yan 的帖子

肚饿也先收起枱上功课先。以家庭需要先,無理由分唔同時段開飯。老爺說孩子細細個便要教,否則佢過兩二年话8号風球出街你也由他自主?

別墅

Adrio77 發表於 23-10-10 14:49

肚饿也先收起枱上功课先。以家庭需要先,無理由分唔同時段開飯。老爺說孩子細細個 ...

唔係我唔比佢食,係佢自己話唔想食住,到我哋食完執好,佢先話食,所以就叫佢食完收拾自己啲碗碟,咁佢寧願唔食都唔執 懶到出汁
幸福其實好簡單

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Tong^_^yan 發表於 23-10-10 15:55
唔係我唔比佢食,係佢自己話唔想食住,到我哋食完執好,佢先話食,所以就叫佢食完收拾自己啲碗碟,咁佢寧 ...
自己食完都唔願收拾自己啲碗碟,由得佢唔食,唔可以縱容幫佢收拾

kawaiiliz    發表於 23-10-11 13:56

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Tong^_^yan 發表於 23-10-10 09:04
大家好!想在此請教一些生活中的問題……比如晚飯時間細女(12歲)暫時唔想食,留咗餸比佢,之後想食,叫佢 ...

開飯就一齊食架啦,邊有得暫時唔想食,除非唔舒服就另計。唔食就咪食,邊個得閒餐餐服侍佢。就算佢唔洗人服侍,都唔係搞到無晒規矩。年青人已經日日關埋房門自己世界,連一家人食飯都唔出黎食,咪唔洗見!

男爵府

牛年勳章

大家好!想在此請教一些生活中的問題……比如晚飯時間細女(12歲)暫時唔想食,留咗餸比佢,之後想食,叫佢 ...

你啲仔女唔洗做家務?
我12歲我媽已經叫我買餸,
切菜,掃地抹地,洗一大家人既碗。
有時候洗唔乾淨重要比阿媽鬧。
做得唔好重要繼續做做到好。
我覺得好合理。
又唔係話返工做得辛苦,
要加班遲咗番屋企食飯。
係無理由要服侍佢。

別墅

靚靚C9 發表於 23-10-11 08:39
開飯就一齊食架啦,邊有得暫時唔想食,除非唔舒服就另計。唔食就咪食,邊個得閒餐餐服侍佢。就算佢唔洗人 ...

係呀!食飯叫極唔應,依家爸爸就話叫一次,食就食,唔好特登留飯餸
幸福其實好簡單

別墅

Chloe199401 發表於 23-10-11 17:28
你啲仔女唔洗做家務?
我12歲我媽已經叫我買餸,
切菜,掃地抹地,洗一大家人既碗。

唔做,自己用一個匙羹都掉星盆 依家大個啦好難教
幸福其實好簡單

男爵府

牛年勳章

係囉,由佢自己叫外賣。12歲餓唔壞的,唔好就曬佢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

Tong^_^yan 發表於 23-10-12 00:41
係呀!食飯叫極唔應,依家爸爸就話叫一次,食就食,唔好特登留飯餸

一般情況下都是一家人一齊食飯,不會分時段。
另外,我好憎叫人食飯,已經身水身汗煮好,點解我仲要左請右請?通常我只會叫一次,冇人理我我就自己一個人食先。

大宅

有無問下佢晚餐時間暫時吾想食的原因,係未肚餓,定還是想做其他野先?
如未有胃口甘之前就叫佢食少D,到晚餐時間一齊食。如想做其他野,甘叫佢食完自己善後,如吾識善後就吾好就佢,食少一餐無大不了。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主要企硬,唔到佢話幾時食就幾時食,到咗晚餐時間就要一齊食,唔食就唔好食,仲要教訓佢。
要佢有啲責任心,媽媽唔係佢工人,屋企大家都有份,唔係過多幾年反叛期,唔好話之後食飯同你玩分開食,問多2句都鬧番你。

珍珠宮

回覆樓主:

唔準時出嚟食飯,就唔留飯。
12歲唔細,無得咁樣任性,而家唔教第日無得教!

大宅

要習慣下佢地做家務喇
我要我小朋友自己負責洗自己啲衫
佢知道自己要著校服就會定時定候兩日洗一次衫
佢有時自己煮午餐食 我要佢喺我放工返黎前洗好啲碗、煲 因為我要煮晚餐
如果夜晚佢整野食或者食野用左一把刀、叉、匙
佢都習慣性食完掉落洗手盆嘅
我唔理佢 總之規則就係訓覺之前要洗左佢 唔可以留過夜
初初開始佢地一定唔慣 因為唔做開 習慣左就無問題
初初我仔會成日唔記得洗衫架
臨訓就搵我求救 死喇 聽日無校服著
咁就照夜媽媽開機 再開抽濕機
依家習慣左 佢就自己會記住 多左個責任感 唔會依賴我

大宅

找對的人 發表於 23-10-22 18:35
要習慣下佢地做家務喇
我要我小朋友自己負責洗自己啲衫
佢知道自己要著校服就會定時定候兩日洗一次衫

有時佢食完野啲餐具掉落洗手盆唔記得洗
最緊要忍心 當睇佢唔到
一日唔洗 兩日唔洗
到食飯佢無筷子用 佢自己就知咩事 死死地氣去洗返

大宅

找對的人 發表於 23-10-22 18:39
有時佢食完野啲餐具掉落洗手盆唔記得洗
最緊要忍心 當睇佢唔到
一日唔洗 兩日唔洗

同埋你要習慣小朋友食飯前入廚房幫手
一定要一齊食 唔食唔會留 唔好整慣晒
我小朋友依家聽到我喺廚房煮完飯 攞碗碟聲 裝飯聲
佢就會自動入廚房幫手攞餸攞飯出廳
之前佢成日當自己喺餐廳食飯咁
食完飯 拍拍pat pat走人
依家定左規矩 食完飯佢要負責收碗入廚房 浸碗 抺檯
如果果餐佢唔記得左收 食飽走左去
佢就要負責洗碗
佢最討厭洗碗 所以餐餐都好乖收碗

別墅

找對的人 發表於 23-10-22 18:44
同埋你要習慣小朋友食飯前入廚房幫手
一定要一齊食 唔食唔會留 唔好整慣晒
我小朋友依家聽到我喺廚房煮 ...

肯聽先得呀!依家當我說話耳邊風,講一句頂十句,好勞氣
幸福其實好簡單

大宅

自細就要教, 飯要一齊食, 仲要唔可以睇電話.
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

洋房

TEMPO123 發表於 23-10-25 12:51
自細就要教, 飯要一齊食, 仲要唔可以睇電話.

你估我自細冇教咩⋯細個都有幫手開飯,而家青春期就唔聽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊