少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

2.如出街食嘢,一個女會一齊去,一個女係屋企打機都唔去,食完我想打包比個係屋企打機既女, 一齊出街既女就話唔得,話點解佢可以係屋企打機,仲要打包埋比佢,唔公平,咁可以點做呢?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

叫打機的女自己泡公仔麵食我上星期六都經歷過,但我無念過打包給屋企果個食

別墅

0030 發表於 23-10-10 11:07
叫打機的女自己泡公仔麵食我上星期六都經歷過,但我無念過打包給屋企果個食 ...

係呀!依家出街食,如果要打包我會徵求另一個的意見,咁如果屋企冇杯麵或其它嘢食,就由得佢肚餓
幸福其實好簡單

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Tong^_^yan 發表於 23-10-10 09:11
2.如出街食嘢,一個女會一齊去,一個女係屋企打機都唔去,食完我想打包比個係屋企打機既女, 一齊出街既女 ...

打機嗰個自己响屋企揾野食,如果為温書做功課唔出,買外賣俾佢還可以。不過出街嗰個咁講又有D計較。

侯爵府

即係出街個個根本唔想同你出街,咁下次我會叫兩個都唔好出,留係屋企食杯面。

別墅

靚靚C9 發表於 23-10-11 08:29
打機嗰個自己响屋企揾野食,如果為温書做功課唔出,買外賣俾佢還可以。不過出街嗰個咁講又有D計較。
...

跟出街果個都唔係好想出,但又唔想食屋企啲嘢,所以就計較
幸福其實好簡單

別墅

小艾美 發表於 23-10-11 12:56
即係出街個個根本唔想同你出街,咁下次我會叫兩個都唔好出,留係屋企食杯面。
...

係呀!又唔想出,又唔想食屋企啲嘢食
幸福其實好簡單

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Tong^_^yan 發表於 23-10-12 00:47
跟出街果個都唔係好想出,但又唔想食屋企啲嘢,所以就計較

其實跟出街嗰個有呢個想法都可以理解,佢有權表達自己意見與感受,但無權講唔得。得唔得唔係佢話事,佢講唔得啫係命令緊妳。
既然妳都諗住買外賣,不如自己食完買兩份外賣番去好過啦,唔洗傷和氣。
我都有兩個囡拾幾歲,父母有父母角色,要搞清楚邊個係莊邊個係閒先得架,唔好俾嗰細路控制妳,越大越難搞架啦!

別墅

我地兩公婆叫埋對仔女出去食,係想佢地唔好屈在家,出去鬆一鬆。如果是但一個話唔想出,我會問原因,例如阿仔話等陣有zoom補習,咁情有可原,我會買外賣; 如果只係話唔想去,我就會表明立場,我唔會買,一係一齊出去,一係無得食。

別墅

cyine 發表於 23-10-22 18:23
我地兩公婆叫埋對仔女出去食,係想佢地唔好屈在家,出去鬆一鬆。如果是但一個話唔想出,我會問原因,例如阿 ...

係呀!都係想佢哋出去行下,唔好成日係屋企打機
幸福其實好簡單

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊