興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 新紮媽媽 於 07-10-9 01:30 PM 發表

"回唔到電"
係咪即係”busy” 呀~
點解我唔係連拍但都時不時”busy ”既?

回緊電就係busy
佢未有電, 你按shutter , 佢都會busy比你睇:mrgreen:

clpapa, 350D 好似內閃未回電唔肯同你影嫁bor .
插外閃就會第2.3張無閃都影

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又好似係WOR, 因為明知唔得, 所以冇用過, 唔記得左TIM.

原文章由 KnN 於 07-10-9 14:00 發表

回緊電就係busy
佢未有電, 你按shutter , 佢都會busy比你睇:mrgreen:

clpapa, 350D 好似內閃未回電唔肯同你影嫁bor .
插外閃就會第2.3張無閃都影

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

成日上唔到bk, 所以而家才覆,

睇左d 相, 唔知可不可以 upload上來?

我覺得以kit 鏡影group 果張, 只是有d 唔夠光, sharpness 都 ok

如果可以 post 上來, pls pm me

[ 本文章最後由 chloepapa 於 07-10-9 14:29 編輯 ]

版主

代 post :

呢張係 group photo

子爵府

原文章由 chloepapa 於 07-10-10 09:14 發表
代 post :

呢張係 group photo

呢張"group photo", 樓主有咩投訴呢? 用內閃都算影得唔錯啦.

大宅

原文章由 軍魁星 於 07-10-10 09:26 發表

呢張"group photo", 樓主有咩投訴呢? 用內閃都算影得唔錯啦.

Agreed, 用外閃就可解決少許唔夠光嘅問題啦.....................

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 deebrown 於 07-10-10 09:30 發表

Agreed, 用外閃就可解決少許唔夠光嘅問題啦.....................

Is this before or after editing?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原文章由 deebrown 於 07-10-10 09:30 發表

用內閃直射, 一定會有近的太光, 遠的太暗的問題, 相機應該只係對中間對焦點進行閃光燈光度的測光. 用f4, 景深較淺, 只有在相機與對焦點相近距離的人或景才會清, 圖中的多數人都唔會清.

版主

原文章由 Simar 於 07-10-10 09:36 發表

Is this before or after editing?

我無執過, 樓主俾我係咩就咩咁出
可能樓主開始有高d 要求, 係時候換過支好d 的鏡

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 deebrown 於 07-10-10 09:30 AM 發表

張相okay喇, 邊有dc可以影到咁樣.
btw, 我覺得對焦對左窗簾. 個fan 同冷氣幾sharp

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 07-10-10 09:43 AM 發表

我無執過, 樓主俾我係咩就咩咁出
可能樓主開始有高d 要求, 係時候換過支好d 的鏡

17-55/2.8 , or 17-40/4 L :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢可能係就咁舉高部機 off viewfinder 影. 幅相晒4R 我諗都睇唔出Out-focus 問題. OKAY LA.

原文章由 KnN 於 07-10-10 09:48 發表

張相okay喇, 邊有dc可以影到咁樣.
btw, 我覺得對焦對左窗簾. 個fan 同冷氣幾sharp

民房

真的ok嗎??

因為張相開出黎, 我已經睇到矇, 再放大"驗屍", 真係成張相都矇. 呢批相的focus通常就係去左後面窗簾或冷氣機, 但影時明明對準中間人群. 不知何解會咁樣?? 但影大頭相好d, 可能focus對得準.

請問"f4"是甚麼呢? 不明白.

其實各位係咪覺得加個外閃會好d呢? sigma EF-500 super夠唔夠呢? 都想換過支變焦鏡.

民房

原文章由 clpapa 於 07-10-10 10:35 發表
佢可能係就咁舉高部機 off viewfinder 影. 幅相晒4R 我諗都睇唔出Out-focus 問題. OKAY LA.

呀, 你咁講我先記得, 果日我老公影的時候, 係就咁舉高架機, 避開前面其他拍友的.......真相大白

版主

f4.0 係指光圈數值
影咁大group 人, 用外置閃光燈, 光圈先決 set f5.6 好d

外閃, 未用過 sigma, 妳可以問下 clpapa, KnN 好D

版主

想問你隻monitor 幾大? 我用17" Mom 睇,開出來都有超過10"X7", 係左手邊灰色衫女仕之後比較濛, 其他都可以接受. 唔知你心目中, 清既定義係點?

原文章由 66無窮 於 07-10-10 10:45 發表
真的ok嗎??

因為張相開出黎, 我已經睇到矇, 再放大"驗屍", 真係成張相都矇. 呢批相的focus通常就係去左後面窗簾或冷氣機, 但影時明明對準中間人群. 不知何解會咁樣?? 但影大頭相好d, 可能focus對得準.

請問 ...

民房

我都係用17吋mon.

我心目中的清, 係sharp(但我在mon不放大都覺得張相矇), 色彩飽滿, 夠光(或者後兩者已經"要求過高"?)

複式洋房

原文章由 66無窮 於 07-10-10 13:11 發表
我都係用17吋mon.

我心目中的清, 係sharp(但我在mon不放大都覺得張相矇), 色彩飽滿, 夠光(或者後兩者已經"要求過高"?)

其實這也是Canon機的特色,相片一般會較灰,需要後期做執相先可以做到滿意效果。

長遠想相片質素好的話,轉影RAW是好事。

很多人會嫌Adobe Photoshop難用,但你可以用Adobe新出的Lightroom (latest version 1.2),已經很user friendly,只是彈指之間已經可以執到出色的相片效果,軟件易用,最重要是此軟件並不大食。另外,新版本的photoshop elements亦都剛出了,又是做相片修飾的另一好選擇。好好利用,你會發現到執相的樂趣。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

原文章由 66無窮 於 07-10-10 13:11 發表
我都係用17吋mon.

會唔會係支鏡冇 IS (17-55mm kit),就咁舉高影,
所以影出黎張相矇呢?
如果出 4R,都唔會好覺吧.
100% crop 一定唔掂啦.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hi Frankie

仲記唔記得我係邊個呀?
請問你所指果幾個 software 賣幾錢呀?

原文章由 Frankie哥哥 於 10/10/2007 14:14 發表

其實這也是Canon機的特色,相片一般會較灰,需要後期做執相先可以做到滿意效果。

長遠想相片質素好的話,轉影RAW是好事。

很多人會嫌Adobe Photoshop難用,但你可以用Adobe新出的Lightroom (latest version 1.2),已經很us ...

首頁

尾頁

跳至