興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

或者d80 body + 18-55

$59xx + $600 = 6600有找小小

大宅

請問您地有冇人像o既相俾我參考一下呢?我禽晚終於去到睇機。我只係去左豐x睇咋。我諗佢d機真係貴過人。

40d +kit set $11980(送2gb咭、袋、保護貼、聖誕禮物、sale話係粗腳架

400d + len $5480(送2gb咭、袋、保護貼、聖誕禮物、sale話係粗腳架、送多一個電池

d80$8980(送2gb咭、袋、保護貼、聖誕禮物、sale話係粗腳架(可加$250轉4gb咭)

佢係咪貴左d呢?

我應該去邊間買好呢?邊間抵買呢?

謝謝您地o既分享!
"我們愛,因為神先愛我們。"

男爵府

豐澤係long高個價黎賣嫁
可以試下講價, 係咁易問下有幾多折, 咁通常都有9拆, 有時有85拆tim, 折左就同出面d價差唔多, 不過如果分期又低d, 唔會收charge

原文章由 HelloKitty* 於 07-12-31 16:37 發表
請問您地有冇人像o既相俾我參考一下呢?我禽晚終於去到睇機。我只係去左豐x睇咋。我諗佢d機真係貴過人。

40d +kit set $11980(送2gb咭、袋、保護貼、聖誕禮物、sale話係粗腳架

400d + len $5480(送2gb咭、袋、保護 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 HelloKitty* 於 07-12-31 16:37 發表

400d + len $5480(送2gb咭、袋、保護 ...

想平, 都係去d 細d shop, 可以去旺角星際城市幾間shop 睇睇
包括, dcfever, digital city
另外, 旺角電腦中心有一間叫 dc career 都ok
隨時俾豐澤平一千幾百

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

人像400d kit

40d+a16

40d+70200

40d+35L

40D+24105

大宅

好嘢! 我終於睇完返黎,大家都好high!

我用傻瓜機影到咁o既相都算唔錯,呵呵呵!

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 08-1-1 02:21 編輯 ]

男爵府

坐得好前喎

原文章由 HelloKitty* 於 08-1-1 02:19 發表
好嘢! 我終於睇完返黎,大家都好high!

我用傻瓜機影到咁o既相都算唔錯,呵呵呵!

http://f20.yahoofs.com/hkblog/2KAE0q2CAgJ2mtSfAYx7YGN__DOT__L84fzNkZTR0-_1/blog/ap_20080101021234768.jpg?ib_____DkyQsM7rA
http: ...

大宅

其實,我係坐廿四行。我用部傻瓜機zoom到好前。

原文章由 eva1320 於 08-1-1 09:21 發表
坐得好前喎

大宅

您影d相真係好鬼靚!多謝分享!

原文章由 xanax1mg 於 07-12-31 17:17 發表
人像400d kit
http://farm2.static.flickr.com/1427/1025083348_873aa7d466.jpg?v=0

40d+a16
http://farm3.static.flickr.com/2231/1673818714_6e94495d55.jpg?v=0

40d+70200
http://farm2.static.flickr.com/1247/1394314638_821d9bd22a ...

大宅

唔該晒! 我真係要的起心肝出去睇睇!

原文章由 chloepapa 於 07-12-31 16:51 發表

想平, 都係去d 細d shop, 可以去旺角星際城市幾間shop 睇睇
包括, dcfever, digital city
另外, 旺角電腦中心有一間叫 dc career 都ok
隨時俾豐澤平一千幾百

大宅

原文章由 HelloKitty* 於 07-12-28 01:16 發表
各位朋友:

我正考慮買這兩部機的其中一部。有人說CANNON的顏色比較淡,有人說NIKON的顏色比較深,我想比較下。唔該晒!

我都睇過依兩部, 不過0羅上手之後就決定買 NIKON, 因為 CANNON 個把手太細, 0羅一陣就隻手就酸....
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

大宅

原文章由 chloepapa 於 07-12-30 14:05 發表

D80 $6,000 ~ $6,200
18-200VR ~$5,200

一定要分開買, 套裝支鏡好唔掂!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

大宅

請問呢個組合:D80 + 18-135mm (鏡頭)係咪都幾好呀?

男爵府

我都想買呢支鏡, 我用緊18-55, 想有支可以ZOOM遠小小GE, 不過有朋友話呢支18-135對焦會慢小小, 唔知係咪呢

原文章由 HelloKitty* 於 08-1-1 13:43 發表
請問呢個組合:D80 + 18-135mm (鏡頭)係咪都幾好呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 HelloKitty* 於 08-1-1 13:43 發表

D80 + 18-135 = D80 kit-set

睇下想影乜啦, 新手黎講影一般小朋友好夠玩(起碼好過 400D 支 18-55), recommend 最好加一支平霸定焦 50/1.8 去影前清後蒙大頭相 同加多一支閃光燈, 就為之 very good 啦!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 eva1320 於 08-1-1 14:19 發表
我都想買呢支鏡, 我用緊18-55, 想有支可以ZOOM遠小小GE, 不過有朋友話呢支18-135對焦會慢小小, 唔知係咪呢

唔會好慢, 因為有 AF-S, 不過有 budget 可以考慮 18-200vr, 因為vr有好大幫助 (兩倍價錢囉.....)
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

那麼即係什麼鏡同什麼型號的閃光燈呢?

原文章由 Simar 於 08-1-1 14:23 發表

D80 + 18-135 = D80 kit-set

睇下想影乜啦, 新手黎講影一般小朋友好夠玩(起碼好過 400D 支 18-55), recommend 最好加一支平霸定焦 50/1.8 去影前清後蒙大頭相 同加多一支閃光燈, 就為之 very good 啦! ...

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 HelloKitty* 於 08-1-1 15:05 發表
那麼即係什麼鏡同什麼型號的閃光燈呢?

如果你係買 D80, 咁最好買 SB-800 ($2650), 嫌貴的話, 可以考慮 SB-600 ($1xxx).

最好唔好考慮 SB-400 ($8xx), 用唔到 auto-fp (快門即使去到 1/4000 都重可以用閃)

至於至 AF-50mm/1.8 D, 可以遲D先再考慮

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 eva1320 於 08-1-1 14:19 發表

有無考慮過 加支 55-200mm VR? 連埋原有支 18-55, 咁 18-200 個 range 都 cover 晒, 亦比一支 18-200vr 平成半

男爵府

雖然係咁, 不過我好鍾意支SB400嫁, 細細支, 好方便, 我一般影室內都OK

原文章由 chan803 於 08-1-1 17:41 發表

如果你係買 D80, 咁最好買 SB-800 ($2650), 嫌貴的話, 可以考慮 SB-600 ($1xxx).

最好唔好考慮 SB-400 ($8xx), 用唔到 auto-fp (快門即使去到 1/4000 都重可以用閃)

至於至 AF-50mm/1.8 D, 可以遲D先再考慮 ...

首頁

尾頁

跳至