興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章

o個 d 書, 商務、三聯等書局都有得賣. 有幾個出版社都有出類似的書.
有 d 書局無將 d 書包住, 可以揭下, 睇下內容o岩唔o岩先買.

我都揭過下o個 d 書, 不過覺得唔係咁o岩我, 最後都無買到.

我都係 DSLR 新手.
我覺得如果想學識操作部機, 睇說明書應該就夠, 唔係咁需要買o個 d 書.
如果想學攝影技巧/基本知識, 不如買/借有關的書仲好.

最後我o係圖書館借左 d 攝影技巧的書.

複式洋房

CAPA D書我無咩睇,最多去書局掀兩下,感覺好似宣傳刊物。

唔好俾D花巧野迷惑,要入最基本入手,
十幾年前睇過一本入門書 "光圈快門閃光燈" 非常之正。
~ goodwind ~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-7-14 01:11 發表
CHLOEPAPA,

唔該想問 ... 係 hk 同 taiwan 買差
幾多 $$ ?? 我有個 fd 去個度 trip
呀 .... 差得多就麻煩人 , 差得唔多
就係 hk 買好啦 ....

以你所知係未都係 $ 30 甘上下
架咋 ?? 唔該你先 !!

:waha ...

CASH媽,

apm三聯賣$75定$78左右,你睇下仲有冇呀~

[/url]

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalie,

好呀 .... 我番 hk 去搵下先 , 唔該哂 !!

原文章由 natalielin 於 08-7-15 00:46 發表

CASH媽,

apm三聯賣$75定$78左右,你睇下仲有冇呀~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalielin,

我昨日影左 d 千秋相 , 比你 look 下 :

大家指教下

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CASH好開心bor,你就好啦,同cash影咁多靚相~

我買左之後成日落雨,冇影室外,成日都係室內~
哩張得唔得呀?

[ 本文章最後由 natalielin 於 08-7-15 02:05 編輯 ]

[/url]

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalielin,

睇唔到 wor .... 咩樹呢 ??

原文章由 natalielin 於 08-7-15 01:58 發表
CASH好開心bor,你就好啦,同cash影咁多靚相~

我買左之後成日落雨,冇影室外,成日都係室內~
哩張得唔得呀?

http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61797/63525.94340159.41974.jpg ...

別墅

40d影小朋友真係好好用~~對焦快!! 不過要發揮佢既真正功力,可能真係要買d大光圈鏡頭啦!! 我自己有 canon 50 1.4 同 sigma 既 30 1.4 影小朋友一流 室內冇閃光燈一樣ok~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

請問 50 .... 1.4 幾多 $$ ?? 我有入門必備既
1.8 咋 ??

原文章由 hewett 於 08-7-15 17:18 發表
40d影小朋友真係好好用~~對焦快!! 不過要發揮佢既真正功力,可能真係要買d大光圈鏡頭啦!! 我自己有 canon 50 1.4 同 sigma 既 30 1.4 影小朋友一流 室內冇閃光燈一樣ok~~ ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-7-15 17:29 發表
請問 50 .... 1.4 幾多 $$ ?? 我有入門必備既
1.8 咋 ??

Canon 支 50mm f1.4 $2,500

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

CASH MA,
銳利度你係咪推到好高
原文章由 chickenwing2006 於 08-7-15 00:59 發表
natalielin,

我昨日影左 d 千秋相 , 比你 look 下 :

http://i217.photobu ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

係 dpp 推左 1/4 甘上下, 叫高唔高 ?? 唔該指點下

原文章由 xanax1mg 於 08-7-15 18:11 發表
CASH MA,
銳利度你係咪推到好高

別墅

我都係買左50 1.4先架!! 不過之後發覺影bb全身時好唔方便 !! 特別室內想影合照... 簡直高難度!! 因為50 1.4 係40d 係要 x1.6 即 80mm
結果冇得選擇之下 一定要買 30 1.4 !! 價錢水貨 2300 !! 不過係室內真係好好用

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-7-15 07:35 PM 發表
係 dpp 推左 1/4 甘上下, 叫高唔高 ?? 唔該指點下

d邊位有d 古怪, 我覺得推sharpness 推得太多喇, 好唔自然.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 hewett 於 08-7-15 10:42 PM 發表
我都係買左50 1.4先架!! 不過之後發覺影bb全身時好唔方便 !! 特別室內想影合照... 簡直高難度!! 因為50 1.4 係40d 係要 x1.6 即 80mm
結果冇得選擇之下 一定要買 30 1.4 !! 價錢水貨 2300 !! 不過係室內真係好好用 ...

canon 35 F1.4 同35 F2 , 如果canon 同sigma 既30mm 1.4, 我都會揀35/2多d.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Canon 冇30 f1.4, 只有35mm f1.4 要成萬蚊. 30mm f1.4 係唔係sigma 呢支30mm F1.4 EX DC/HSM?

原文章由 hewett 於 08-7-15 22:42 發表
結果冇得選擇之下 一定要買 30 1.4 !! 價錢水貨 2300 !! 不過係室內真係好好用 ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為推sharpness其實就係幫你"菌"白邊.

原文章由 KnN 於 08-7-15 22:56 發表

d邊位有d 古怪, 我覺得推sharpness 推得太多喇, 好唔自然.

別墅

原文章由 KnN 於 08-7-15 22:57 發表

canon 35 F1.4 同35 F2 , 如果canon 同sigma 既30mm 1.4, 我都會揀35/2多d.

我都研究左好耐,呢個問題係台灣都好多CHING研究過!! 35/2 對焦比較慢同埋光圈係F2成像比較差, 而30 1.4全開1.4相片質素都有唔錯既表現!!對焦有HSM所以都比較快!! 我影bb仔覺得真係好好用啦 !! 2K幾我覺得好低!! 除非有CANON原裝情意結!!否則買呢支30 1.4 真係不錯 !!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 hewett 於 08-7-15 11:16 PM 發表

我都研究左好耐,呢個問題係台灣都好多CHING研究過!! 35/2 對焦比較慢同埋光圈係F2成像比較差, 而30 1.4全開1.4相片質素都有唔錯既表現!!對焦有HSM所以都比較快!! 我影bb仔覺得真係好好用啦 !! 2K幾我覺得好低!! ...

ic , 小妹見識小, 我睇過sigma 30.4既sample, 都未層對呢枝鏡動過心tim.

別墅

原文章由 KnN 於 08-7-15 23:29 發表

ic , 小妹見識小, 我睇過sigma 30.4既sample, 都未層對呢枝鏡動過心tim.

其實 30mm x 1.6後係 48mm 影人影景都非常好用架!!傳統影相機/FF相機 最多人既人像定焦鏡就係 35mm 50mm 同 85mm !! 所以呢支鏡係焦距上本身以好好用 !! 我都睇左好多相近既鏡去作比較不過最後都係用左呢支 !! 價錢同質素都非常好!!不過而家sigma全線加左價....

首頁

尾頁

跳至