興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: EF 70-200mm f/4L USM

Thx for sharing

複式洋房

KnN 寫道:
[quote]
Krystal 寫道:
我都想買with IS,但貴好多呢...?($7,xxx)
因為我仲想加支燈,所以先想買without IS ($5,xxx) + 支千幾蚊o既燈...
budget 一樣呀... 我揀左2手有保小小白4400+ flash..
我自己除非影學校野, 唔係好少用到200mm,

[/quote]

小小白有瑩石, 質數頗高, 出色鮮艷, 去公園打仔打女都唔錯, 不防可多d使用, 就發覺佢既好處.

男爵府

sydneydaddy 寫道:
[quote]
KnN 寫道:
[quote]
Krystal 寫道:
我都想買with IS,但貴好多呢...?($7,xxx)
因為我仲想加支燈,所以先想買without IS ($5,xxx) + 支千幾蚊o既燈...
budget 一樣呀... 我揀左2手有保小小白4400+ flash..
我自己除非影學校野, 唔係好少用到200mm,

[/quote]

小小白有瑩石, 質數頗高, 出色鮮艷, 去公園打仔打女都唔錯, 不防可多d使用, 就發覺佢既好處.[/quote]

我知道 L鏡 色水有保證,所以好想買,但仲係心大心細緊買 L USM or L IS USM,我諗住借朋友支鏡(冇IS)玩玩先,如果影出黎都滿意,就買支冇IS

複式洋房

一個is真係令人煩惱, 一個is都好貴下.
因距離成3k多.
如日光下用多, 當然買無is吧, 比較黑的情況, 只定小小手, 或用單腳都可.
一支新水貨小小白現賣$4400.
買is鏡就建議買行比較穩陣.

侯爵府

krystal,

如果budget 許可, 買有is 啦, 有買貴無買錯,

或者你可以諗諗d 2手鏡啦, 我都買左支2手無is 既小小白, $3900

侯爵府

呢張相都係at 200mm 用小小白影. 你地睇下得5得

我用raw 影架, 當我轉左jpg 用100% 睇, 好多點點 (呢d 係咪叫noise ) 係咪個iso用得太高所致?  呢張相最盡可以晒到咩size

男爵府

MomMom 寫道:
krystal,

如果budget 許可, 買有is 啦, 有買貴無買錯,

或者你可以諗諗d 2手鏡啦, 我都買左支2手無is 既小小白, $3900

我怕買二手鏡會買到次貨,唔知上手用家點用...
全新小小白(without IS) 水貨 好似約 $4500

男爵府

Adrian爸爸

你張相好sharp 有野想請教, 點解1/400快門都要用is既?

大宅

嘿嘿,

Actually, I enabled IS all the times... (if this option is available on LENS) According to the manual, it's recommended that you should disable it only when you're using tripod.

IS... it's not a must but nice to have...With IS, it's easier to produce a sharp pics! So, it can increase the % that you can have a good pic!

侯爵府

adrianpapa,

答5答到我個問題
MomMom 寫道:
呢張相都係at 200mm 用小小白影. 你地睇下得5得

我用raw 影架, 當我轉左jpg 用100% 睇, 好多點點 (呢d 係咪叫noise ) 係咪個iso用得太高所致?  呢張相最盡可以晒到咩size

子爵府

嘩! ISO1600 都仲有咁既效果, 真係有d後悔當初無揀Canon添.

侯爵府

星星,

咪玩啦 原相12m 好多點點呀, 我係咪5應該用咁高iso 我亂試only
軍魁星 寫道:
嘩! ISO1600 都仲有咁既效果, 真係有d後悔當初無揀Canon添.

子爵府

唔係啊, 我用100%corp睇Okay wor. 等我今晚send 張 D200 iso1600 俾你睇, 等你知道乜野叫 noise.

真係慘, 由星爺 downgrade 左落 星星. :-(

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

要iso 高又要低noise, 用 Fujifilm S5PRO / S3PRO la

子爵府

呢張 iso1250. 真係極少用iso1600.

[img align=left]http://coleman0209.smugmug.com/photos/133053062-O.jpg[/img]

子爵府

Canon 用家不知道noise是何物, 真是對 Nikon 一大諷刺.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

canon noise control 好係事實, 不過nikon flash 正又係另一強項

複式洋房

要用高iso, 用jpeg影會好d

侯爵府

你話你5係溫拿時代ma 咁叫你係咪親切d 呢
軍魁星 寫道:
真係慘, 由星爺 downgrade 左落 星星. :-(

子爵府

好媽媽勳章

mommom
以我有限既知識, 用350d/400d 影raw, 部機係唔會同你做noise reduction/ sharpness. 所以如果你唔後制, 你影raw既noise係應該會大過你影jpg.

首頁

尾頁

跳至