興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

寫我心情 發表於 13-6-12 19:15
It was show in your spec and told d90 got Built in focus motor but d7000 won\'t

不如睇返 nikon 自己 shown 出來的 spec 啦...

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7000/spec.htm

Lens mount
Nikon F mount (with AF coupling and AF contacts)

Compatible lenses
  • DX AF NIKKOR: All functions supported
  • Type G or D AF NIKKOR: All functions supported ....

翡翠宮

hnkstudio 發表於 13-6-12 15:47
Thank you for the clarification.
It's interesting to know how different people think.

佢 d clarification 有問題架

d7000 有 "Light and durable magnesium alloy used for top and rear covers.", d90 無, 咁都叫做 pro d. 唔知係點 pro 法呢?
d7000 重過 d90 都叫做輕漂漂

d7000 的 重量:
Weight
Approx. 780 g (1 lb. 11.5 oz.) with battery and memory card but without body cap; Approx. 690 g (1 lb. 8.3 oz.) camera body only

d90 的重量:
Weight
Approx. 620 g (1 lb. 6 oz.) without battery, memory card, body cap or LCD monitor cover

----

d7000 spec: http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7000/
d90 spec: http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d90/

男爵府

引用:Quote:hnkstudio+發表於+13-6-12+15:47+Tha

原帖由 chan803 於 13-06-13 發表
佢 d clarification 有問題架

d7000 有 "Light and durable magnesium alloy used for top and r ...
多謝分享,咁我都係吾需要聯絡Nikon了

珍珠宮

回覆 wendybruce 的帖子

其實D7000 係NIKON DX 機種己經係好TOP MODEL, 佢之下仲有 D3200, D5200.
而後繼機D7100 己經好好,(D300S 除外,但是都好多年機).
仲有差100g左右,是否好大呢? 不如,你上showroom 真實地擺起部機試下.你睇下有乜感覺仲好.
好似cam 2 都有得試.去試個,你自然會知邊部好.

男爵府

引用:回覆+wendybruce+的帖子其實D7000+係NIKON+

原帖由 jamesyklau 於 13-06-13 發表

其實D7000 係NIKON DX 機種己經係好TOP MODEL, 佢之下仲有 D3200, D5200.
我自己用開D700,朋友睇開我替孩子影嘅相,特別係小朋友動作快,明白DC同電話影吾到,於是叫我介紹單反。聽過我逐一講解,佢否決了入門(無摩打類)及FX(因為貴),仲有吾要太大部。有以上心水,似乎都係D90同D7000。理論上,兩機相差兩年面世,吾應該相提並論,因為難比較。不過,總會見到D7000有好幾樣嘢係高級過D90囉。

珍珠宮

GOOD RECOMMENDATION

翡翠宮

wendybruce 發表於 13-6-13 16:38
我自己用開D700,朋友睇開我替孩子影嘅相,特別係小朋友動作快,明白DC同電話影吾到,於是叫我介紹單反。聽 ...

其實真係睇 $$$ 做人, d7100 ($8270 啦) > d7000 > d90

電子野, 真係有新買新好 d 呀.......

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jamesyklau+於+13-06-13+發表

原帖由 wendybruce 於 13-06-13 發表
我自己用開D700,朋友睇開我替孩子影嘅相,特別係小朋友動作快,明白DC同電話影吾到,於是叫我介紹單反。聽 ...
我一早已經講咗,D7000反應比較快同拍片正d, 但d90已經吾差。

反正Body玩吾得耐,不如save up $2k 差價去買支好d既鏡頭咪重好。

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

翡翠宮

再唔係 v1 ($31xx, 雙 kits ).

複式洋房

其實我覺得最重要係要買有FOCUS MOTOR GE LENS, 因為頭先我去左試機(D600), 用(50 1.4)D LENS 同(50 1.4)G LENS 真係差好遠. 用(50 1.4)D LENS FOCUS D 人慢行都要PAN PAN地先夠... 不過NIKON 最好係我由F100 到D90 到D700 到D600 GE 控制都無大變化.

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:wendybruce+發表於+13-6-13+16:38+我

原帖由 hnkstudio 於 13-06-13 發表
D 鏡頭(無AF-S 嗰種)有快有慢。以85 1.4為例,不妨比較一下D同G嘅分別。感覺上,吾知有無睇錯,D好似仲快過G

男爵府

引用:D90中階機的機王。係老一點,但真的好襟用

原帖由 lsw2000 於 13-06-13 發表
D90中階機的機王。係老一點,但真的好襟用。二手價連鏡18-108KIT,而家4500都唔使。比我之前用的D70s好好多 ...
我有用過D5000,以入門機嚟講,佢算幾好。但擺脫吾到無摩打嘅局限。當年,50mm只有1.4G先至係AF-S,即係如果要嘅話就局著4千蚊買佢,未能享受$700嘅 50 1.8 D。其實計番條數,如果我當年俾多千幾二千買D90,鏡頭多咗選擇都慳番吾只嗰二千。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hnkstudio+於+13-06-13+發表

原帖由 wendybruce 於 13-06-14 發表
D 鏡頭(無AF-S 嗰種)有快有慢。以85 1.4為例,不妨比較一下D同G嘅分別。感覺上,吾知有無睇錯,D好似仲快 ...
85淨係試了D。

會唔會係swm 比我的心理作用

男爵府

引用:Quote:原帖由+wendybruce+於+13-06-14+發表

原帖由 hnkstudio 於 13-06-14 發表
85淨係試了D。

會唔會係swm 比我的心理作用
我醒起,Nikon 50 1.4 G 大受批評,形容佢對焦吾好

男爵府

回覆:Nikon D7000 v D90

剛出機,水貨D7000 $5050。

複式洋房

wendybruce 發表於 13-6-14 16:37
剛出機,水貨D7000 $5050。
Have fun :mrgreen:

珍珠宮

Congratulation

男爵府

回覆:Nikon D7000 v D90

估吾到,$4100可以買到行貨嘅D90,真係抵㗎

大宅

用過D50、D40、D80、D90、D7000,現用D600和D90
D600主要是FF和高ISO質素高
喜歡D90條tone curve和顏色較自然
高ISO就一般不過夠用

首頁

尾頁

跳至