興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我將會去韓國旅行,請問用哪種袋好呢? 我依家有個背囊,但係我覺得好似唔係好方便。請問用腰包好嗎? 還是用其他款的袋呢? 我應該會帶主機、一個鏡頭同埋閃光燈。請大家俾俾意見,唔該晒!
"我們愛,因為神先愛我們。"

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用邊種袋係好個人既.

我比喜歡側揹, 攞嘢比較方便, 上車可以即時放低. 但比較冇咁舒服, 唔適合要成日揹既旅行.

腰包攞嘢比較方便, 但我用左好似成個"相撲手"咁, 唔係好接受到. 除非你對手除左影相之外重有好多時要free 出來做其他嘢(例如攀石), 否則都係唔建議用.

背囊比較舒服,啱成日要揹住行既旅程. 我覺得攞嘢比較煩. 而家有啲用單帶既背囊就好啲.

腰包我覺得唔好用,
原帖由 HelloKitty* 於 09-8-5 10:59 發表
我將會去韓國旅行,請問用哪種袋好呢? 我依家有個背囊,但係我覺得好似唔係好方便。請問用腰包好嗎? 還是用其他款的袋呢? 我應該會帶主機、一個鏡頭同埋閃光燈。請大家俾俾意見,唔該晒! ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

一機一鏡一閃, 都係腰包方便d
我都入左個 Lowepro Inverse 200AW
http://products.lowepro.com/product/Inverse-200-AW,2101,7.htm

細d 有 inverse 100AW

大宅

請問係咪有d裝好鏡頭連主機一齊放入去既袋架??咩樣架呢?? 分開袋好定係裝好先出街好呢??

版主

原帖由 MARSTEN 於 09-8-5 20:09 發表
請問係咪有d裝好鏡頭連主機一齊放入去既袋架??咩樣架呢?? 分開袋好定係裝好先出街好呢??

好多相機袋都可以裝機連鏡
我多數都係裝定一支常用的鏡在機身上才擺入袋

你指的是否下面呢d 款 ?

大宅

yesyes...就係呢隻啦~

原帖由 chloepapa 於 09-8-5 20:25 發表

好多相機袋都可以裝機連鏡
我多數都係裝定一支常用的鏡在機身上才擺入袋

你指的是否下面呢d 款 ?
http://products.lowepro.com//CatalogImages/18-1980-IMG1_LRG.jpeg ...

版主

原帖由 MARSTEN 於 09-8-5 20:42 發表
yesyes...就係呢隻啦~

呢d 叫鎗袋款, 好處係好易拎部機出來
缺點係擺的野唔多, 受袋身款式限制左

去尖沙咀天祥睇睇, 多d 款

另外, 旺角友成大廈 9/F CAM2 都有d 款, 平天祥少少

大宅

我要帶部d80,又帶部dv,請問我應該帶邊種袋好呢?

原帖由 chloepapa 於 09-8-5 20:57 發表

呢d 叫鎗袋款, 好處係好易拎部機出來
缺點係擺的野唔多, 受袋身款式限制左

去尖沙咀天祥睇睇, 多d 款

另外, 旺角友成大廈 9/F CAM2 都有d 款, 平天祥少少 ...

版主

要腰包款, 就 Lowepro Inverse 100 或者 200 型號

大宅

請問呢兩款袋防唔防水架?thanks!

原帖由 chloepapa 於 09-8-6 23:24 發表
要腰包款, 就 Lowepro Inverse 100 或者 200 型號

版主

原帖由 HelloKitty* 於 09-8-7 20:12 發表
請問呢兩款袋防唔防水架?thanks!

本身唔防水, 不過有一個防水套, 可套在袋上

大宅

今日去左永成買左枝鏡同埋個腰包。原來個袋比網上睇個價平d。不過支鏡就好似貴左。個叔叔好好,教我點樣裝鏡同埋示範,我唔係好識用,佢都教我,好好人。初步覺得感覺幾好。不過,要睇埋自己影唔影得掂。

多謝晒您!

原帖由 chloepapa 於 09-8-7 21:35 發表

本身唔防水, 不過有一個防水套, 可套在袋上

版主

而家買LOWEPRO 袋有抽獎, 睇睇 :
http://www.riseprohk.com/article_info.php?articles_id=51

大宅

我係百老x買機佢sell我$260 買左呢個,抵唔抵呀??

http://www.riseprohk.com/product_info.php?products_id=183

原帖由 chloepapa 於 09-8-10 21:40 發表
而家買LOWEPRO 袋有抽獎, 睇睇 :
http://www.riseprohk.com/article_info.php?articles_id=51

版主

唔知抵唔抵wow
買左就唔好再格價la, 唔係搵到重平的就

大宅

你講得真係無錯~ 不過呢個袋真係幾好,又唔大,又有防水套
原帖由 chloepapa 於 09-8-10 23:26 發表
唔知抵唔抵wow
買左就唔好再格價la, 唔係搵到重平的就

複式洋房

我用跟Lowepro Stealth Reporter D300AW,幾實用嫁!

象牙宮

HOW MUCH 電子防潮箱? tHANKS..

版主

30L $500左右
40L 就 $700
60L 就 $800

洋房

回覆 51# clpapa 的文章

上星期五終於到天祥走一趟, 那位售貨員話買這個袋Kata 3N1-20就送條相機帶. 不過我沒有問相機帶值多少!! 現在才發現nikon條帶比較幼..又想換過條tim..

首頁

尾頁

跳至