興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影表演中的小朋友, 用 ai-servo 連續對焦會好d

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對焦點應只固定一點, 不要由相機自行選擇.

原帖由 chloepapa 於 10-9-6 19:00 發表
影表演中的小朋友, 用 ai-servo 連續對焦會好d

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

對焦呢個問題, Nikon 相對比到我多D信心。

我用 AF-S。

原帖由 clpapa 於 10-9-6 21:06 發表
對焦點應只固定一點, 不要由相機自行選擇.

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

canon 500D點樣可以set 用 ai-servo 連續對焦?
同埋點樣set定點對焦?

原帖由 chloepapa 於 10-9-6 19:00 發表
影表演中的小朋友,好d

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

>>canon 500D點樣可以set 用 ai-servo 連續對焦?

User Manual Page 64

>> 同埋點樣set定點對焦?
User Manual Page 66

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 10-9-6 11:23 PM 發表
對焦呢個問題, Nikon 相對比到我多D信心。

我用 AF-S。

NIKON 既AF-S 都夠, 唔使用到AF-C
Canon 既AI SERVO 唔係好信得過, 不如剩用中間點對焦, 預d 位crop 相仲好

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 eeyore0511 於 10-8-30 17:59 發表

灣仔港鐵站修頓球場出口旁。

今日去咗睇, 果然係我心目中成個場最似像嗰間.

我心目中係想睇吓訂價$1880嗰枝Canon原裝鏡, 不過又唔記得點叫, 淨係記得$1880變焦鏡, 所以冇問店員. 但睇勻成個柜都冇. 感覺係...Nikon鏡多過Canon好多.
(我完全係新手, 乜都唔知架)

睇倒有2枝鏡標$3880嘅變焦鏡, 有防手震 (嘻嘻...唔記得S字頭定係T字頭嘅鏡呢!?), 想問問:

我而家有個50?55?mm嘅定焦鏡, 影人一係大頭, 一係要企好遠, 咁如果$3880枝鏡係寫住17~XXXmm, 係咪17mm細過55/55, 影出嚟唔駛隔成條街咁?

之前高人教落如果55~250mm, 將250除55就得出大約幾多位zoom. 如果同倍數, 但一枝55mm~, 一枝17mm~, 咁大家會揀邊枝?

唔該晒.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Sensei,
去置頂"有用攝影網址" 有講到焦距呢一項
17mm 係wide過50mm

一般用, 如果係用canon 550D, 500D .. 的,一支17-55 /17-85 呢個焦段會好用d

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sensei 於 10-9-8 02:09 AM 發表

今日去咗睇, 果然係我心目中成個場最似像嗰間.

我心目中係想睇吓訂價$1880嗰枝Canon原裝鏡, 不過又唔記得點叫, 淨係記得$1880變焦鏡, 所以冇問店員. 但睇勻成個柜都冇. 感覺係...Nikon鏡多過Canon好多.
(我完全 ...
倍數一樣但用法唔同,你要影遠野就係55-250, 平時用多就17-xxx

你有無kit lens(17-55)? 如果你有既就唔好買17-xxx果枝. 無既就買17-xxx 喇. 但係想提一提你, 呢枝鏡唔似你枝50MM定焦咁易做到淺景深既效果.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ha8mo 於 10-9-8 11:16 AM 發表
你是不是將兩樣東西搞亂了?

AI SERVO 和 選擇對焦點是兩回事來的
canon 既AI SERVO 唔係好信得過, 不如用ONE SHOT , 單點, 剩中間點對焦, 係影stage 上既人會比較準確.
如果唔想張張相個人都係中間, 可預留小小位黎crop 相, 咁方便後制再構圖

我之前係咪食左好多字, 要講清楚d呢? 我係講緊2樣野呀.

首頁

尾頁

跳至