興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

用canon400D(kit lens), 影出黎(室內集體相)總係有少少矇, 效果衰過普通傻瓜機. 係支鏡太差嗎? 抑或focus要點校?

如想買支升級lens, 平平地, 可以買邊支?

唔該.

男爵府

原文章由 66無窮 於 07-10-8 15:44 發表
用canon400D(kit lens), 影出黎(室內集體相)總係有少少矇, 效果衰過普通傻瓜機. 係支鏡太差嗎? 抑或focus要點校?

唔該. ...

Kit lens影outdoor係會無咩景深ka, 可能光圈唔駛大! 一係入支a16啦, 平靚正! 再唔係入支50mm f1.8, 仲平(幾舊水攪掂)!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

矇, 可能係手震(亦可能用左慢快門), 可能係對焦不準, 可能係光圈未夠細去 cover 成group 人, 可能係支鏡走焦, 好多原因

最好有張相睇睇, 有埋 exif 更好

民房

影時係用A mode, 所以到底發生咩事, 我都唔知.:cry:

我要upload張相去邊你先睇到埋exif?

民房

原文章由 pakyu0429 於 07-10-8 15:50 發表

Kit lens影outdoor係會無咩景深ka, 可能光圈唔駛大! 一係入支a16啦, 平靚正! 再唔係入支50mm f1.8, 仲平(幾舊水攪掂)!!!

50mm f1.8我已經有了, 我想買支變焦.

版主

原文章由 66無窮 於 07-10-8 16:10 發表
影時係用A mode, 所以到底發生咩事, 我都唔知.:cry:

我要upload張相去邊你先睇到埋exif?

唔介意, 可以SEND 去 [email protected] 等大家一齊研究下

或者去 photobucket.com 登記及 upload d 相, 將d 相的 link post 返 BK (不過相片size 好似係 2MB 以下 )

民房

thanks, 我今晚send俾你指教.

但如果我張相太大resize過, 你會睇唔到exif?

版主

如果用 irfanview resize, 係可以睇到 exif
如果用 acdsee, "好似" 睇唔到

別墅

原文章由 chloepapa 於 07-10-8 16:40 發表
如果用 irfanview resize, 係可以睇到 exif
如果用 acdsee, "好似" 睇唔到

用acdsee,開一個圖ge file,edit 完(譬如加日期)save,可以睇番exif。如果唔開,就咁convert,就睇唔到。
Lincoln BB

伯爵府

影室內我用p mode影~ 不過我都仲未摸到點用部機最好, 要努力d影

唔該. ...

男爵府

唔該. ...

你光圈用幾多? 有冇加外閃? 相信係唔關支鏡事, 最好有相睇!

複式洋房

唔該. ...

是否你未弄清楚何謂「半按快門」對焦?這個是很重要的,或者你平常對焦時是以目標那個部份為目標呢?

盡量避免用多點對焦,一般來說盡可能用中間一點對焦,學習如何pan鏡,應該可以改善到。

如果對焦方法正確,則可能是鏡頭出現問題如走焦,這樣便需要送到維修部檢驗和調教了。但我全部用canon的朋友都沒有出現kit lens走焦的問題。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

原文章由 Frankie哥哥 於 07-10-9 01:20 發表

是否你未弄清楚何謂「半按快門」對焦?這個是很重要的,或者你平常對焦時是以目標那個部份為目標呢?

盡量避免用多點對焦,一般來說盡可能用中間一點對焦,學習如何pan鏡,應該可以改善到。

Agree! 我時時都用一點對焦only! 對焦對落眼位, 肯定冇走雞!! :)

[ 本文章最後由 Adrian爸爸 於 07-10-9 07:34 編輯 ]

民房

謝謝各位的回覆.

我有半按快門, 可能用了多點對焦吧. 對焦以中間為準, 但被對焦的人(中間)都係矇. 沒有外閃, 所以明顯不夠光(室內白燈, 外面陽光普照, 有日光入室內).

照片email了chloepapa, 不知他看過沒有呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用跟機果個zoom browser Ex 就可以睇到你用邊點對焦.

唔夠光亦會容易出現手震.室內影多人, 用內閃要提高ISO. ISO 100 用KIT LENS F4.5 只有2.8M 有效距離.

原文章由 66無窮 於 07-10-9 10:45 發表
謝謝各位的回覆.

我有半按快門, 可能用了多點對焦吧. 對焦以中間為準, 但被對焦的人(中間)都係矇. 沒有外閃, 所以明顯不夠光(室內白燈, 外面陽光普照, 有日光入室內).

照片email了chloepapa, 不知他看過沒有呢? ...

[ 本文章最後由 clpapa 於 07-10-9 12:12 編輯 ]

大宅

其實影集體相,係咪可以考慮用 A-Dep mode 呢?

如果怕手震,可以考慮連環快拍,影完有得揀。

原文章由 clpapa 於 07-10-9 12:10 發表
用跟機果個zoom browser Ex 就可以睇到你用邊點對焦.

唔夠光亦會容易出現手震.室內影多人, 用內閃要提高ISO. ISO 100 用KIT LENS F4.5 只有2.8M 有效距離.

大宅

chloepapa,

post 上黎睇睇

原文章由 66無窮 於 07-10-9 10:45 發表

照片email了chloepapa, 不知他看過沒有呢? ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

連拍同內閃一齊用, 怕回唔到電WOR, 結果會係第一幅,手震, 第二幅,冇燈, 第三幅,啲人已經郁晒.
原文章由 junkone 於 07-10-9 12:17 發表
其實影集體相,係咪可以考慮用 A-Dep mode 呢?

如果怕手震,可以考慮連環快拍,影完有得揀。

侯爵府

原文章由 clpapa 於 9/10/07 12:51 PM 發表
連拍同內閃一齊用, 怕回唔到電WOR, 結果會係第一幅,手震, 第二幅,冇燈, 第三幅,啲人已經郁晒.

"回唔到電"
係咪即係”busy” 呀~
點解我唔係連拍但都時不時”busy ”既?
愛是恆久忍耐......

大宅

flickr.com 都可以 upload 相...

>>如果怕手震,可以考慮連環快拍,影完有得揀
室內會閃唔切 wor.

首頁

尾頁

跳至